WWF onderzoekt bijvangst van bedreigde soorten in Surinaamse visserij

10

WWF Guianas zet zich sinds 2006 actief in om de visserijsector in de Guianas te verduurzamen. Selectiviteit is een belangrijk aspect van een duurzame visserijpraktijk, waarbij gericht wordt gevist op de doelsoort en de ongewenste bijvangst tot een minimum wordt beperkt. Sommige bijvangstsoorten, zoals zeeschildpadden, zijn immers bedreigd of  beschermd, we spreken over ‘endangered, threatened and protected’ of ETP. Het minimaliseren van deze bijvangst is van cruciaal belang om het voortbestaan van deze soorten te garanderen. WWF monitorde en analyseerde de bijvangst van ETP-soorten in de Surinaamse kustvisserij in de periode 2015-2016 om hun impact te kunnen inschatten en hieraan gekoppeld beleidsmakers te kunnen adviseren.

In de periode van september 2015 tot en met augustus 2016 werden kapiteins en bemanning van een selectie van de Surinaamse kustvloot geïnterviewd omtrent de bijvangst van bepaalde bedreigde en beschermde zeeschildpadden, roggen en haaien. Elke maand werden ongeveer 50 vistrips gemonitord, hoofzakelijk trips met SK-boten die gebruik maken van drijfnetten. Door deze data te extrapoleren kon een inschatting worden gemaakt van totale impact van de kustvloot. De resultaten zijn alarmerend. Zo werd berekend dat er jaarlijks meer dan 4.000 zeeschildpadden verstrikt geraken in de drijfnetten van de kustvissers. Zeeschildpadden moeten van tijd tot tijd naar adem happen boven water en kunnen slechts een beperkte tijd onder water doorbrengen. Sommige schildpadden kunnen op tijd door de vissers uit het net worden bevrijd, maar voor andere komt deze hulp jammer genoeg te laat. Volgens inschattingen zouden in Surinaamse kustwateren zo’n 240 zeeschildpadden jaarlijks sterven door verdrinking. Bovendien kan worden aangenomen dat de geëxtrapoleerde gegevens de werkelijkheid onderschatten.

Op basis van deze studie kunnen we stellen dat verschillende soorten haaien, roggen en zeeschildpadden worden bedreigd door de artisanale kustvisserij in Suriname. Uit experimenten in het buitenland is gebleken dat door aanpassingen aan de netten, de ongewenste bijvangsten van bepaalde ETP soorten kan worden teruggebracht. WWF is daarom ook partner in een onderzoeksproject dat geleid wordt door Conservation International waarbij verschillende methodieken en aanpassingen van drijfnetten in worden getest, met als doel de bijvangst van ETP soorten te minimaliseren. De testen op zee zijn in volle gang en worden gedaan in samenwerking met de vissers. De eerste resultaten van dit basisonderzoek zullen eind 2019 beschikbaar zijn. 

Ook in de industriële visserij, waar al langer bekend is dat bijvangsten van schildpadden, haaien en roggen een probleem vormt, wordt ingezet op verduurzaming. In de seabob en garnalen trawlvisserij is het gebruik van de zogenaamde Turtle Exlcuder Devices (TEDs) al verplicht. WWF ondersteunt onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd naar de toepassingen van TEDs in vistrawlers. 

Daarnaast wil WWF ook zitten op verdere verzameling van gegevens over de bijvangsten van ETP soorten. Gedetailleerde bijvangstgegevens zijn uiterst waardevol om impactanalyses te doen en tijdreeksen kunnen een idee geven als de impact na een tijdje verandert. Om de gegevensverzameling te verbeteren, heeft WWF Guianas een identificatieboekje ontwikkeld om vissers te helpen bij het identificeren van bedreigde soorten in zee zoals roggen, haaien en zeeschildpadden. Er zijn al een aantal trainingen gegeven aan vissers over de het gebruik van het boekje en de identificatie van ETP-soorten, met als doel de gegevensverzameling over bijvangst te verbeteren. Het betrekken van vissers is een cruciale stap in het verminderen van bijvangst van bedreigde mariene soorten.

Aitkanti wordt bedreigd
Sinds 2010 zijn het aantal nesten van de lederschildpad (aitkanti) op de stranden in Suriname, Frans-Guyana en Trinidad & Tobago, maar ook in andere landen in de regio, flink gedaald. Recent nog is de status van de lederschildpad sub-populatie hier in de Guianas veranderd van “Least Concern” naar “Endangered”. Dit zijn sterke signalen dat deze soort achteruit aan het gaan is.  In Maart 2019 organiseerde WWF daarom de eerste regionale workshop samen met experts en de visserij sector over de bijvangst van de lederschildpad in de artisinale en de industriële visserij. Bijvangst is waarschijnlijk een van de grootste bedreigingen van deze soort. De workshop was gericht op het initiëren van een regionale dialoog tussen landen, belanghebbenden en partners om relevante informatie en gegevens over bijvangst te verzamelen en specifieke oplossingen voor het reduceren van de bijvangst van de lederschildpad in de visserij te bespreken. Het uiteindelijke doel van deze meeting was, om een aanzet te maken tot de ontwikkeling van een regionaal actieplan voor de bescherming van deze soort, met specifieke focus op het reduceren van de bijvangsten in de visserij. 

WWF Guianas zal zich blijven inspannen om samen met haar partners de bijvangst van de bedreigde ETP soorten in de visserij te verminderen en zelfs te voorkomen.

10 REACTIES

 1. BIJ VANGST AAN ME HOELA? Dat is het land en de inwoners, niemand vraagt zich af waarom de trawlers niet vertrekken, waarom de EBS. toppers er zo cheap vanaf zijn gekomen? Ook al waren er SCHIJN PROCESSEN AAN VOORAF GEGAAN? Staat straks een ECHT CHINEES LEGER voor de deur?


  Maak melding

 2. Laat WWF met alleen Guyana bezig zijn en afblijven van Su. Suriname heeft geen visserijvloot en zoveel wordt er ook niet gevangen. Stuur eerst de Chinese visserijvloot weg die geankerd staat voor de monding van suriname rivier. Dat is pas zeeroverij waaraan de regering schuldig is door steekpenningen aan te nemen.


  Maak melding

 3. @@@Brantimakka
  Dat is vergooid geld. Geloof mij, je moet aan geen één organisatie donaties geven. Het zijn allemaal boeven. 96% gaat op aan hun eigen kosten. Onderzoeken hebben dat uitgewezen. Het is beter wanneer je zelf ter plaatse hulp aan mensen biedt of iets doen ter verbetering van het milieu of whatever.
  Natuurlijk is het jouw geld en bepaald zelf hoe je dat gaat uitgeven.


  Maak melding

 4. WWF moet eerst naar de drijfnetten van de Nederlandse vissers kijken. Zee word door Europa leeg gehaalt en WWF van de Nederlanderlanders hoor je niks. Nederlandse vissers schepen zijn 20 maal groter. WWF ruikt geld en maak daarom nieuws. Van Zeeschildpadden onderzoek krijg Suriname geen cent en is alleen voor Nederlandse biologen. Ik heb 32 jaar op de Universiteit gewerkt en mogt niet bij de WWF vergaderingen. Ze zijn bang dat ik Suriname alles verteld. Al mijn onderzoekingen heb ik zelf betaald en van de WWF kreeg ik geen cent. Ik ben de enige Surinamer dat veel nieuwe soorten heeft ondekt. Meer over mij zie in google Dewanand Makhan en kijk naar afbeeldingen.


  Maak melding

 5. DNA vergadering van gisteren was weer een toneel met Hoogaart van NDP die het had over 400 jaren

  koloniaal tijd .
  Hoogaart die Blanke mensen waren tot 1975 in Suriname hij de moeite genomen om ze weg te sturen .
  Beleid mede werkers van NDP jullie moeten of zijn de laatste die Koloniaal tijd moeten praten voor 1975 .

  Voor de rest heeft Mvr Mathoera van VHP dat van woning bouw Fonds beter besproken in DNA .

  NDP heeft nooit zelf bouw van woningen onder de bevolking groepen ondersteund .

  Dat van Lips om woningen te bouwen voor Sociaal zwakkeren heeft NDP gesloop door de vorige Minister van Sociale zaken alleen om het geld van IDB Bank te gaan beheren .

  Misikaka van Sociale zaken gaat huizen bouwen zeg hij ,weet hij hoe je met een Zaag , Hamer en Troffel moet werken

  Zelf de duizenden jongeren kunnen jullie niet in zetten om de overheid kantoren op te knappen .

  IK zie Minister Moestaja van Arbeid maar elke vergadering zitten ga zelf naar de huisvesting van Arbeid kijken .

  Telkens maar lullen dat jongeren niet willen werken en op de hoeken staan kom dan met werk .

  3500 Jongeren zijn nu af gestudeerd wat moeten zij dan doen NDP .

  Nationalisten van NDP waarom hadden jullie geen staatsgreep voor 1975 gepleegd
  Nationalisten van NDP waarom hadden jullie de Amnestie niet geregeld tijdens het maken van de Grondwet in 1986 waar was Wijdenbosh ,Van Der San ,Slooten ,Abrahams ,Bouterse Boereveen Graanoogst , Mijnals ,Jozef Zoon en nog vele meer die de benaming Nationalist tekens benoemen

  Wijs maar gerust de NDP Geschiedenis is geen goede basis om bevolking groepen te voeden .


  Maak melding

 6. Het feit dat deze drie dieren (Zeeschildpadden ,haaien en roggen) betrekkelijk langzaam groeien en waarvan de voortplanting ook lang op zich laat wachten ,maakt dat ze extra kwetsbaar zijn. Wellicht dat de vistrawlers ook TED’s moeten gaan implementeren. In andere landen wordt er gericht op ze gejaagd waardoor er allerminst sprake is van bijvangst. Goed dat het gemonitord wordt .Los van de onbedoelde bijvangst heb je ook op land de beruchte stropers die er met de eieren van de zeeschildpadden vandoor gaan. Dat is ook een bedreiging voor het voortbestaan. Het vereist dus een integrale aanpak waarbij voorlichting, tegenmaatregelen en preventie de keywords zijn.


  Maak melding

 7. Ik wil weten wat NPS toen heeft gedaan met Het project van West Suriname hebben jullie die Huizen niet gezien die gebouwd zijn en niet eens door niemand en nogmaals niemand zijn bewoont was dat geen verloren valuta en het ging om miljarden het West Suriname project


  Maak melding

 8. die hoogie is op en top een rasist hij haat die blanken tot in de graaf, maar hij blijft die blanke zijn naam dragen..
  als hij zo werkelijk een zwarte aap is, afkomstig uit Afrika, laat hij dan direct die naam van hooghart in ruilen voor een Afrikaanse naam..
  maar dat gaat hij niet doen,, want zijn hele familie zit er mee waarvan velen in Nederland wonen een uitkering hebben een luxe leven lijden..
  dat is nou typisch een blaka een grote bek op na houden, maar voor de rest is ,, holle vaten die het hardst klinken,,,. wees nou eerlijk, wat kan een blaka man nou echt doen, betekenen voor het land…

  ze zijn oer lui..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.