Bewoners Apoera krijgen ondersteuning van LVV

11
Bewoners Apoera krijgen ondersteuning
Foto: (c) Nationaal Informatie Instituut.

Een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onder leiding van Rudie Martodimedjo, de Coördinator Regio Oost, is momenteel op een missie in Apoera in het district Sipaliwini. De bewoners krijgen momenteel een boost ter ontwikkeling of verruiming van hun landbouwkennis van gewassen die niet bekend staan als traditionele ‘binnenland gewassen’, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

In opdracht van minister Rabin Parmessar, door tussenkomst van het Kabinet van de President, is er een trainingsschema opgesteld voor de leden van Ontwikkeling Coöperatie Suriname en overige bewoners van Apoera. Eerder dit jaar is er in het zuidwestelijk dorp vooronderzoek gedaan naar terreinen voor landbouwpraktijken. De delegatie zal samen met de bewoners aldaar praktische landbouwactiviteiten in de vorm van training uitoefenen. Ook de kennis van het hydrophonic systeem is aan de dorpelingen overgedragen. Het ministerie van LVV heeft 150 Citrus planten gedoneerd, waarvan 30 reeds zijn overgeplant. Met deze planten wordt een aanvang gemaakt aan een Citrus aanplant in Apoera.

Tijdens deze missie worden de leden van de landbouwcoöperatie en bewoners getraind in het toepassen van plantvermeerderingstechnieken. Martodimedjo zegt dat het belangrijk is dat de boeren weten hoe Citrus geplant wordt en hoe de verzorging eruit moet zien. Het gebied, met name de bodemgesteldheid, is volgens de coördinator gunstig om landbouw uit te oefenen. “We hebben ook gezien dat fruitbomen het heel goed doen hier, vandaar dat we zijn begonnen met dit project.”  

De coördinator zegt verder dat het ministerie de kennis overdraagt, zodat mensen zich steeds verder kunnen verdiepen in de materie en kunnen professionaliseren in het telen. “Gebruik de omgeving en maak goed gebruik van de gelegenheid om hier groente en fruit te telen. De regering heeft graag dat de productie in deze sector toeneemt. Wanneer er op grote schaal Citrus wordt verwerkt, kan er op den duur ook een sappenfabriek in het dorp worden geopend”, meent Martodimedjo.

Minister Parmessar geeft aan om de voedselschuur te worden, de ontwikkeling van de landbouwsector in geheel Suriname ter hand genomen zal moeten worden, ook in het binnenland. Diversificatie is van eminent belang, gezien Suriname veel vruchtbare gronden heeft met een gunstige bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden. Het ministerie zal er alles aan doen om binnenlandbewoners agrarisch minded te maken, om zo veilig voedsel te kunnen produceren en zelf te ondernemen.

11 REACTIES

 1. Kabouta’s logo logo brong bere is elke dag in het nieuws. Na de verkiezingen gaat alles toch terug naar de jungle. 150 sinas bomen vullen echt geen voedselschuur.


  Maak melding

 2. Sorry, maar wat voor nut hebben de citrusplanten voor Apoera. Deze mensen worden in mijn ogen beledigd. Je moet Inheemsen en Marrons gebruiken en inzetten op zaken wat ze goed kunnen en helpen met zaken, die zij niet goed kunnen. Deze mensen kunnen landbouwen. Helpen om planten etc te telen hebben ze in feite niet nodig.Dat is water naar zee dragen. Ze hebben wel hulp nodig om hun producten te verkopen en dat is echte hulp. Deze mensen hebben geld nodig en geen cursus om citrusplanten te verbouwen. Help ze aan een afzetmarkt om hun cassave, bananen, napi’s, chinese tayers te verkopen en dan maak je ze zeker blij.


  Maak melding

 3. @ Mi gado,
  A citrusfabriek foe mek sap auw “draai no todo” op produktie-oogst van150 citrus bomen !!! Start en gelijk de motoren stil zetten weer !!!


  Maak melding

 4. Er worden continu nutteloze projecten uit de hoge hoed getoverd. Wat deze regering allemaal nu doet om haar positie veilig te stellen bij de komende verkiezingen. Waarom komt dit project zogenaamd tot stand door tussenkomst van het kabinet van de president ??? Heeft de minister van LVV geen eigen beleid of visie? Met de NDP aan de macht komt het echt niet goed met Suriname dat is een ding dat zeker is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.