Surinaamse gezondheidsmedewerkers naar China voor training

26

Een groep van 35 Surinaamse gezondheidsmedewerkers is geselecteerd en afgevaardigd naar China om deel te nemen aan een “Training Course for Medical Professionals from Suriname”. Deze training voor professionals uit de gezondheidssector wordt gehouden in de stad Hunan in China. Diverse onderwerpen zullen belicht worden in de periode van 7 tot en met 27 augustus 2019.

Aanvankelijk was het de bedoeling om 25 deelnemers vanuit Suriname af te vaardigen, maar vanwege het groot aantal aanmeldingen is door tussenkomst van de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, dit aantal door de Chinese Ambassade verhoogd naar 35. Hierdoor mogen tien extra personen uit de gezondheidszorg ook hun kennis verrijken in China. Opvallend is het recordaantal artsen, van 15, dat hun interesse heeft getoond voor deze training. Het ministerie is ervan overtuigd dat deze training vruchten zal afwerpen in de gezondheidszorg.

Onderwerpen zoals: controle ziekenhuisinfectie, medische technieken van geneeskunde en chirurgie, verbetering van de kwaliteit in de verpleging en pediatrische en volwassen spoedeisende zorg komen tijdens de training aan de orde. Vanwege de diversiteit van de onderwerpen is de groep participanten uit ons land ook op basis van hun specialisme geselecteerd. De groep geselecteerden bestaat uit twaalf verpleegkundigen, veertien huisartsen, drie vroedvrouwen, een kinderarts en andere gezondheidswerkers. Verder bestaat deze groep uit zeven mannen en acht en twintig vrouwen.

Elias zegt dat het ministerie voorstander is van het scholen van personeel. Volgens de bewindsman is educatie niet alleen van belang voor human resource, maar ook goed voor persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van de gezondheidssector. De minister is blij met de beurzen en seminars die Suriname aangeboden krijgt van China. De bewindvoerder benadrukt dat voor het ministerie de traditionele landen, waarmee ons land een samenwerking en uitwisseling heeft op het gebied van de gezondheidszorg, even belangrijk zijn als de niet-traditionele landen. Elke ontwikkeling in positieve zin in deze branche heeft zijn volle ondersteuning.

26 REACTIES

 1. Dit soort acties gaan wij de komende tijd tot mei 2020 vaker te lezen krijgen. het is een soort propaganda maken van de huidige machthebbers om het volk zogenaamd te paaien. Intussen weet een ieder hoe corrupt en schandalig de NDP met de belangen van Suriname omgaat. Volk van Suriname trap hier niet in en stem deze corrupte bende helemaal weg straks in 2020


  Maak melding

 2. Ik dacht dat de Surinaamse overheid vertrouwen heeft in de Cubaanse medische wetenschap dopch nu blijkt dat zo meteen ook de Chinese artsen de goudvelden / binnenland zullen bezoeken om ook daar te kunnen praktiseren


  Maak melding

 3. @ Bigi Sma: Als er cursussen worden aangeboden dan maak je daar gebruik van. Niet iedereen die bijscholing nodig heeft kan naar Cuba, dat zou te veel worden. Cuba is tenslotte ook een arm land.
  Het voordeel van mensen naar bijvoorbeeld China sturen is dat ze waarschijnlijk allemaal wel weer terug komen.
  Zou je ze naar Nederland of naar een ander Europees land sturen dan moet je dat maar afwachten. Mensen die wat kunnen zijn overal welkom en de medische professie is in elk land toepasbaar. Dus als je de keuze hebt dan kies je wat het beste is voor vandaag en voor morgen.


  Maak melding

 4. Praatje vullen geen gaatjes. Vooral zichtbare en welgemeende ontwikkelingen voor land en volk zijn welkom.
  BLA BLA BLA daar hebben wij niets aan .


  Maak melding

 5. We mogen gerust vaststellen dat beide landen wederzijds voordeel aan elkaar hebben. Het lijkt bijna een contradictie; Suriname de dwerg en de uit zijn krachten gegroeide reus China. Gelukkig is de reus ons gezind. Goliath is deze keer de vriend van David. De vangnetten van Suriname krijgen een universeel karakter. Waar men vroeger teerde op Nederlandse hulp, zijn er thans waardige alternatieven gevonden. Daarmee allerminst suggererend dat Nederlandse ondersteuning niet meer relevant is. De meest makkelijke opleidingen zijn toch in Nederland en dit vanwege de taal. Een goede tweede zijn de Engelssprekende landen .Overige landen doe je het meestal via een tolk. De opleidingen in de medische sector heeft Suriname als het ware voor het oprapen. Servië, Cuba ,China en mogelijk ook Rusland. ICT en de landbouwsector ook gecoverd. De teruggekeerden kunnen dan het niveau gaan opkrikken. Ook op sportgebied valt er veel voordeel te halen. Over x- aantal jaar krijgen we een waarlijk bloeiend Suriname. Proost!


  Maak melding

 6. Deze groep zal worden opgeleid hoe je Chineze genen gaat inplanteren om de toekomstige surinaamse generatie te verbeteren.
  De huidige surinaamse generatie is dom lui achterbaks zijn alcoholisten en drugsgebruikers en associaal, die van de Chinezen zijn slim ondernemend harde werkers en hebben technologische kennis en brengen welvaart. Straks zie je in de straten van Paramaribo veel kleintjes lopen met lichte huidskleuren platte neus en spleet ogen. Dan weet je hoe laat het is, voor sur breekt een nieuwe tijdperk aan.
  Hulde aan de huidige machthebbers!!!


  Maak melding

 7. De liefhebbers van borrelpraatjes zijn met stomheid geslagen toen bekend werd dat het ziekenhuis van Wanica volgend jaar wordt opgeleverd.

  Nu durven zij weer te zeiken over de studiereis die deze groep gezondheidswerkers naar China maakt. Zij hadden ook groot commentaar over de Cubaanse artsen die in Suriname te werk worden gesteld en over de Surinamers die naar Cuba vertrekken om een medische opleiding te volgen. Het zat hen ook niet lekker dat Rusland hightech medische apparatuur heeft geschonken aan twee ziekenhuizen in Paramaribo.

  Maken jullie je borst maar nat. Suriname gaat nog meer medische ondersteuning krijgen van Rusland. Trouwens, ik kan mij niet herinneren, en ik heb ook nergens gelezen dat Nederlandse regering de afgelopen 35 jaar een volledig ingericht ziekenhuis aan Suriname heeft geschonken. Lees maar het commentaar van Bigi Sma. Uit leedvermaak kan dit schepsel geen kwalitatief goede commentaar leveren. Met een mond vol hete aardappelen moet hij toekijken hoe de regering haar best doet om de gezondheidszorg naar een hoger niveau te tillen.


  Maak melding

 8. Robgekkegeit je holmaten hebben nog 10 maanden de tijd om het nieuwe Dubai te creëren. Hoop dat deze nieuwe generatie artsen wel een hart hebben voor de patiënten en niet voor het geld


  Maak melding

 9. @@@HongKongNasi
  Haast geen slecht idee om chineze mannen naar sur te halen. Deze mannen inzetten op de surinaamse vrouwen tot het creëren van nieuwe bevolkingsgroep van jonge surinamers, die niet lui zijn, ambitieus en harde werkers net als de chinezen zelf.
  Want de huidige generatie deugt totaal niet.

  Wanneer je straks in de straten van Paramaribo jonge kinderen ziet met een lichte huidskleur, platte neus en gespleten ogen dan weet je hoe laat het is.


  Maak melding

 10. @@@RobG
  Geloof je zelf echt van dat het ziekenhuis in aanbouw van Wanica zal worden opgeleverd in 2020.
  Hoopt dat je jezelf niet in de maling neemt.


  Maak melding

 11. Natuurlijk tonen de artsen belangstelling om naar China te gaan,het betekent gratis reizen!!
  Intussen mogen de patienten verder lijden want de medische zorg in Suriname onder de criminele bouta regering is zeer tragisch te noemen.


  Maak melding

 12. @Robg
  En als terugkeren hoe zijn ze van plan de patienten te behandelen?!
  We hebben net een invasie van 40 cubanen gehad die beweren artsen te zijn,hoe helpt dit de patienten ?!
  Wat wij nodig hebben zijn medicijnen ,specialisten die onze taal praten en verstaan en medisch apparatuur.Het lijkt nu al als of Suriname meer dokters dan patienten heeft.
  Je moet je hoofd laten checken.je hebt echt hulp nodig.Die propoganda machine van de ndp maakt overuren.Laat je niet voor de gek houden surinamers en bidden vooral om niet ziek te worden.Bidden is ons beste medicijn.Let op je eetgewoonten.,doe aan fitness..let op je zelf.


  Maak melding

 13. Ach mijnheer RobG toch, weer bent u de geschiedenis aan het manipuleren. Bij de onafhankelijkheid had Suriname verschillende ziekenhuizen. Waar zijn die vandaan gekomen? Het Diakonessenhuis is mede tot stand gekomen door een actie in Nederland, geleid door Herman Bodegraven. De straat waar dat ziekenhuis aan ligt is naar hem genoemd. Starnieuws heeft daar november 2012 nog over bericht ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan.
  Voor de veiligheid zegt u maar dat Nederland de laatste 35 jaar geen ziekenhuis heeft geschonken. Waarom zou Nederland dat moeten doen? Wel zijn er vanuit Nederland in die jaren verschillende malen containers vol materialen en apparatuur geschonken. Daar vallen die paar apparaten van Rusland tegen in het niet.

  Het is een beschamende zaak dat een land als Suriname na 44 jaar onafhankelijkheid nog steeds afhankelijk is van buitenlandse giften en personeel om de gezondheidszorg draaiende te houden. In plaats zo te pijpen over de Russische en Chinese bemoeienis zou u als ex-Surinamer het hoofd in schaamte moeten buigen. De regering doet haar best! Haha de regering bedelt en bedelt en bedelt. Inderdaad, een soort van je best doen.

  Rusland en China hebben bedoelingen. China haalt het bos leeg en maakt miljoenenwinsten. Ga eens in een bouwmarkt kijken hoeveel tropisch hardhout kost en vraag je dan eens af hoeveel plankjes er uit een boom gaan. Een econoom moet dat toch kunnen! Van al die winsten kan af en toe wel een cadeautje af. Die winsten hadden in Suriname moeten blijven!
  Dat Wanica ziekenhuis schijnt een speciale afdeling voor Chinese patiënten te hebben. Typisch koloniale praktijken. China krijgt de natuurlijke rijkdommen en heeft er een vazalstaat bij, voor een fooi, en nu ook een eigen ziekenhuis, maar een kinderhand is gauw gevuld. Veel beloven en weinig geven doet een NDP’er in vreugde leven.

  China zoekt macht en grondstoffen en ook Rusland zoekt uitbreiding van haar macht op het westelijk halfrond. Naar verluid hebben Bouterse en Lavrov over wapens gesproken, naast olie en gas het voornaamste exportproduct van Rusland. Ook dat is wel een cadeautje waard, zo werken verkopers om jou in te pakken (en daarna uit te kleden).


  Maak melding

 14. Off Topic

  RobG
  Ze zoeken het hoe langer hoe verder van huis kennelijk een ABC transactie

  De Douane heeft op 16 juli 1.500 kilo cocaïne gevonden tussen een lading boomstammen in de haven van Rotterdam.

  De container kwam uit Suriname en was bestemd voor een bedrijf in Bangladesh.ic


  Maak melding

 15. Nederland helpt Suriname niet aldus een zeer domme idioot RobG. Maandelijks vertrekken uit Nederland containers vol geladen met pakketten voor de arme en vooral luie en nog meer in het bijzonder de parasiterende Surinamer. Jos Steenman shipping lacht zich suf in zijn vuisje. Nederland kan natuurlijk een stokje ervoor steken door de uitvoer tegen te houden. Verder schenken diverse Nederlandse ziekenhuizen medisch apparatuur zonder hiervoor iets terug te vragen. Ook wordt schoolbanken en stoelen aan scholen geschonken maar de zwarte extremist RobG probeert een wig te drijven tussen Nederland en Suriname.


  Maak melding

 16. @Hans van den Broek
  Je hebt groot gelijk. Ik vind het goed dat dit een verrijking is voor onze Gezondheidszorg. Kennis moet door deze deelnemers ook gedeeld worden op de werkvloer. Hopelijk steken ze veel op van wat zij geleerd hebben.
  Ook hun attitude moeten zij gaan veranderen in onze ziekenhuizen. Patienten te lang laten wachten voor de juiste medische zorg. Nalatigheid moet voorgoed verbannen worden. Soms zit men vroeg in de wachtkamers om bij de arts op gesprek te gaan en mensen moeten soms uren zitten wachten. De arts moet zijn poli afspraken anders gaan plannen, zodat men niet moedeloos zit te wachten. Artsen horen 24/7 beschikbaar te zijn, zo ook hoort er voldoende vervanging te zijn. Samenwerking in plaats van machtsvertoon.


  Maak melding

 17. @@@Ray
  Wat dacht je van de taal. Ze zijn nu op voorbereid om Chinees te spreken, want chinezen kunnen buiten hun taal om geen andere taal spreken. Dus na terugkomst zijn de sur specialisten dan ook gewend alleen in het chinees te communiceren.
  Ik neem aan dat DB ook een programma chinese taal heeft opgezet voor de burgers.
  Anders wordt het straks alleen met gebaren taal info uitgewisseld.
  Hoela hong hoepe😉😉


  Maak melding

 18. @@@Passant
  Geen één sur student studeert op dit moment in China. De chinezen spreken alleen maar chinees en een andere taal kunnen ze niet. Dan zou onze student alleen chinees moeten spreken.
  Hola Hoprekong!!


  Maak melding

 19. #@@HansvandenBroek
  Volledig mee eens.
  Tot nu toe zijn al de sur leiders bedelaars geweest en nu nog steeds.
  Ze kunnen niet met hun handen wapperen want de boot komt er toch aan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.