Gedetineerden in Suriname krijgen ICT training

28
gedetineerden krijgen ICT training
Foto: (c) Nationaal Informatie Instituut

Het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol) is een samenwerking aangegaan met de ICT Associatie Suriname en Cisco Networking Academy om gedetineerden te trainen. Dit ICT pilot project is onlangs van start gegaan in de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan (PID). Het Onder directoraat Forensische Zorg (ODFZ) is de trekker in deze. Aan dit project nemen 24 gedetineerden deel bestaande uit lang- en kortgestraften verblijvende in PID en 4 Penitentiaire Ambtenaren (PA’s) die daar werkzaam zijn.

Deze cursus wordt verzorgd door een afgevaardigde van Cisco Networking Academy, John van der Zijden en zal 2 ½ maanden duren.  De zaken die aan de orde komen bij deze cursus zijn het weten om te gaan met een computer en reparatie. De cursus is in principe speciaal ten behoeve van de gedetineerden opgezet en zal offline plaatsvinden voor hun, maar de PA’s zijn in de gelegenheid gesteld om online ook hieraan deel te nemen.

Dit pilotproject is in de vorm van een train the trainers, waarbij getracht wordt dat de eerste groep cursisten zoveel als mogelijk de zaken onder de knie moeten krijgen opdat zij op midden lang termijn zelf in staat is om andere te trainen. De ICT Associatie staat bij deze open voor het verzorgen van een vervolg cursus wanneer zulks nodig mocht blijken. Deze training past verder geheel in het beleidsprogramma 2016-2020 van het ministerie van Juspol, waarin het resocialisatieproces van de gedetineerde mens is opgenomen en wordt erkend.

De gedetineerden kunnen de opgedane kennis na hun invrijheidstelling in de praktijk toepassen. De onderdirecteur van het onder directoraat Forensische Zorg, Brigitte Bhugwandas en minister Stuart Getrouw zijn de ICT Associatie Suriname en Cisco Networking Academy zeer erkentelijk voor deze samenwerking. De training zal in de maand september van dit jaar feestelijk worden afgesloten met een certificaatuitreiking. Na een gunstige evaluatie zal het ook in de overige inrichtingen worden voortgezet.

28 REACTIES

 1. Rehab is goed. Straf voor daad gepleegd.Nu herkans voor maatschappy. Ict, kok, automonteur,bakker zijn goede banen voor rehab. Een rehab ambtenaar moet helpen om een baan te landen.anders keert hij terug waar hij was. De ambtenaar moet periodiek checken voor vooruitgang en hem aanmoedigen door hem in te schrijven in vervolg klassen. Wanneer hij genoeg verdiend dsn los laten(zelf standig laten worden).


  Maak melding

 2. Off topic

  Jane Ceeder, fervente aanhanger van de NDP, die zichzelf de ‘pitbull in the ghetto’ van die partij noemt, is overgestapt naar de VHP. “A ghetto na mi abien. A no namaak. A no koti schijn.” Haar liefde voor de NDP was zo groot dat zij haar woning van binnen en buiten paars heeft geverfd.

  Enkele weken terug maakte zij haar toetreden tot de VHP bekend door demonstratief in haar zwarte Toyota Harrier het VHP-terrein op te rijden om attributen van de oranje partij op te halen. “Mi ben de a pitbull fu NDP; now mi o tron a pitbull fu VHP.” Ceeder maakt zich boos dat er in de volksbuurten nog steeds grote gezinnen in één huis wonen, terwijl er woningen aan jongeren zonder kinderen worden toegewezen. “Bouterse heeft me teleurgesteld. Dyompo tek taki a noti, na fu tan hori en. Wanneer ik zeg dat ik ben overgestapt dan blijft het zo. Ik ben door niemand overgehaald.”

  Ze noemt zichzelf de stemmentrekker in het ressort Beekhuizen. “Thuis bij mij deed de NDP alles voor de verkiezingen. Persoonlijk mi lobi Bouta omdat a man ouderlijk huis de na Slangenhoutstraat. Maar a man no e tyari en waka bun.” De teleurgestelde vrouw zegt dat zij geen andere keus had dan na dertig jaren het paarse kamp de rug toe te keren. Haar teleurstelling heeft te maken met de wijze waarop het land wordt bestuurd. “De NDP heeft niets in Beekhuizen gedaan. Bouta heeft niets voor dat gebied gedaan. Mi e suffer ini a libi fu abi mi egi sani.”

  Zij stelt heel veel voor de NDP uit eigen zak te hebben gedaan. “Ik wacht niet op 2020 om propaganda te maken voor de VHP. Ik ga alleen op pad om zielen te winnen. Ik zoek naar een beter Suriname voor de kinderen die opgroeien.” Ze verzekert dat aan haar overstap geen financiële of materiële motieven ten grondslag liggen.”Mi no de fu bai. Ik zoek niet naar geld. Suma no man bai mi. Ik ben duur.”

  Op de vraag hoe vastberaden zij is, omdat enkele maanden geleden Lucille Hardenberg ook overstapte van de NDP naar de VHP om na enkele weken terug te keren naar het paarse kamp zegt ze: “Ik ben geen ‘freaky’. Mi no e drai go baka. Omeni wagi kon na mi. Mi yagi den gwe. Te mi abra mi abra. Mi e gwe nanga mi achterban. Ik pinaar niet, mi anu no abi wiri. Ik voel het voor de volksbuurten.

  De VHP mag veel van mij verwachten.” Ceeder vertelt hoe zij een zwerfjongen van de straat heeft gehaald. Toen zij aanklopte bij haar vorige partij om te ondersteunen, is dit geweigerd. “John van Coblijn heeft mij geholpen. Hij heeft alle schoolbenodigdheden gekocht en het inschrijfgeld betaald. NPS ondersteunt dat jongetje.”


  Maak melding

 3. Zonde van die centjes!!
  Hoe zit het met de jeugd? Krijgen hun ook gratis ict op school?
  Suriname suriname zet die gasten om die trensen en straten etc schoon te maken.
  Dat lijkt me een beter plan.
  De markt op tijd schoon!
  POT deng n’a stratie mik deng wroko ini a FAYA song!!!!!!!!!
  Waarom geen training om vuilnis man te worden🤣deze gasten moeten rehah krijgen.
  Maar onschuldige kinderen met een toekomst geef ik voorrang wbt studie.


  Maak melding

 4. Hopelijk krijgen ze na hun vrijlating een computer cadeau, anders krijgt men te maken van het veelvldig stelen van computers uit kantoren, scholen en bij mensen thuis.


  Maak melding

 5. Ook een crimineel of misdadiger is mijn mede mens die een eerlijke kans verdient. Ik ben blij dat ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen en hopelijk spijt krijgen van hun daden.


  Maak melding

 6. niet elke gedetineerde zal zo,n opleiding genieten,je moet bovendien al een gemiddelde schoolopleiding gehadt hebben, en een ieder heeft recht op een kans om zich van zyn beste kant te bewyzen.
  dit zal ook niet de enigste opleiding zyn dat men aangeboden krygt,er zullen wel meerdere zyn


  Maak melding

 7. Dat zou niet beter van worden om ict dingen te laten weten, groot gelijk., goed voor de kinderen, computerlessen, laat de gedetineerden in, werkelijk, rosé overall de stad en omgeving schoonmaken, een taakstraf met sterke begeleiding, de kanalen opruimen van al de troep die de mensen overal dumpen , slecht voor de milieu en toerisme.


  Maak melding

 8. ICT kan je niet leren je moet het in je hebben van kleins af aan en lijkt mij onwaarschijnlijk dat ze ooit een pc of laptop ooit in hun bezit hebben gehad gekocht of van ouders gekregen. Misschien hebben ze eentje gezien die van diefstal afkomstig was dan houdt het op. Zoals iemand hier zegt, Time Will Tell of het een geslaagd project is


  Maak melding

 9. Na de opleiding moeten ze hard aan het werk gaan om de geleden schade te vergoeden aan de slachtoffers als ze dit hebben voldaan dan horen ze weer bij de maatschappij dit moest opgenomen worden in de voorwaarden voor deze opleiding dan zou je pas zien wie echt zijn leven wil verbeteren en echt spijt heeft van zijn verleden .


  Maak melding

 10. Zoveel moeite doen voor de criminelen!Zie hoe de criminele ndp regering zich uitslooft voor de criminelen.
  Ze worden goed opgevoed in Santo boma.3xdaags gratis eten.Ze hoeven niet te werken.En nu gaan ze gratis opgeleid worden.Santo boma is net een opvanghuis geworden.Men moet wel goed gek zijn om deze criminelen in dienst te nemen.We weten waar ze gaan eindigen…yep ,ze zullen in dienst genomen worden door bouta!!
  Hajaha…afgestuurden aan de straf en rehabilitatie centrum de santo boma academy.
  Je kan een mens uit het bos halen,maar een bos uit de mens….hoo maar.


  Maak melding

 11. Heel mooi initiatief dat ondersteunt wordt door Cisco Networking Academy. Ik ga ervan uit dat er voor de gemotiveerde kandidaten vervolg cursussen beschikbaar zullen zijn.


  Maak melding

 12. Behoudens uitzonderlijke gevallen blijft men niet levenslang opgesloten. De deur gaat weer open op enig moment. In dat kader is voorbereiding op een positieve wederzien met de maatschappij onontbeerlijk. Zo kom je bijvoorbeeld op deze ICT cursus. Het zullen wel basishandelingen zijn .Bepaalde software zal wel aan bod komen .Het repareren van een PC zo een beetje zich eigen maken is ook handig aangezien de doorsnee gebruikers zich geen raad weten wanneer de computer dienst weigert ,hetzij software matig dan wel een hardware mankement. Daar valt dus wel een broodje te verdienen. Ik hoop dat het van een leien dakje gaat en dit op termijn uitgebreid kan worden. Voor elk wat wils. Waarom moeten gevangenen per se sloten gaan schoonmaken? De burgers moeten beter omgaan met het milieu.


  Maak melding

 13. Goed voor de resocialisatie, uiteraard worden ze geenexpert als onze RobG ( alhoewel. )
  maar ze kunnen indien ze verder willen verdiepen meer te weten komen hoe een computer werkt.
  Tenslotte verdient een ieder een tweede kans.

  bun tori

  Jacko


  Maak melding

 14. Gekkegeit als jij ergens van uitgaat dan wordt het zoals gewoonlijk helemaal niks is er ergens een bedrijf in su waar ze tewerk kunnen worden gesteld NEE of het moet ondergronds zijn dat ik er niks van af weet of kunnen ze allemaal bij Telesur terecht omdat ze staan te springen om gekwalificeerde en goed opgeleide krachten


  Maak melding

 15. Cursus hoe kan ik leven zonder te stelen,roven,beroven,verkrachten en niet te moorden zou pas top zijn dan ook gezamenlijke cursus met familie en vrienden erbij en gelijk de vervolg cursus normen en waarden toevoegen om het pakket compleet te maken. Pakiratigri…. wat is er mis mee om gevangen aan het werk te zetten voor de maatschappij en het land


  Maak melding

 16. Goed initiatief? Dat kun je wel zeggen. Maar ik heb sterke twijfels hierover. Deze cursus wordt verzorgd door een afgevaardigde van Cisco Networking Academy. Google eens naar deze naam! Internationale dure organisatie? Wellicht zal de cursus (2.5 maanden) op een hoog niveau verzorgd worden, misschien zelfs op HBO niveau. Doorgaans zijn de meeste gedetineerden weinig tot laag opgeleid. Weggegooid geld of er zal in ieder geval weer WEER een ‘njang’ gemaakt worden.


  Maak melding

 17. @Bert
  Juist Suriname is een crimineel land.We proberen daarom verlost te worden van deze titel en we gaan een Suriname worden dat niet meer gekend zal worden als crimineel land.Eerst moeten we bouta verjagen en stoppen om de criminelen te zien als speciale gasten.Hoe meer ze dood en verderf zaaien hoe meer ze geliefd worden door bouta en co.
  Wie gaat criminelen in dienst willen nemen?!Als de criminelen een brein bezitten dan gaan ze naar school en behalen hun diplomas zoals de overige surinamers het doen.Ze hoeven geen studenten te worden van santo boma academy.Sjeesjes een ieder moet santo boma academy vermijden,het is echt geen plaats om diplomas te behalen.Het is genoeg van deze ndp grapjes.Wanneer gaan de surinamers serieus worden en in opstand komen?!
  Ze klagen alleen maar ,maar zijn te lui om acties te ondernemen.1 dag van schreeuwen en vloeken en ze geven op.


  Maak melding

 18. Volk heeft zelf voor deze gifcocktail gekozen en het is hoe het is… zegt genoeg over de mensen ze willen geen regels en wetten omdat hun hersens het niet kunnen verwerken en denken hele dag liever aan bami en nasi is echt jammer maar zo is het nu eenmaal


  Maak melding

 19. Agoetigri ik weet niet hoe jij erbij komt om mijn broer John van der Zijden zo te beledigen met je “zeker weer een njang”..Wel ten eerste doet mijn broer dat project uit zijn hart en ziel als geboren Surinamer.Hij doet het kosteloos..En Google dan aub Stichting Probitas Suriname..Dan zie je wat voor persoon mijn broer is.Een echte Sranan man.Hij heeft zoveel scholen en weeshuizen geholpen met computers en lessen..Met zijn hart voor de jeugd van Suriname..En hij vraagt er niks voor.Daar moet jij een voorbeeld aannemen..Je moet je schamen om iemand met een goed hart en bedoelingen voor zijn Land en jeugd zo te beledigen..Bevoordeeld!!!!.Je zit zeker thuis jezelf te vervelen?.Ga dan ook wat doen “dji a kondre nanga den piking”..
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.