Mobiel betalen in Suriname is een feit

20

‘Je portemonnee in je telefoon!’ Onder dit motto zijn, de mobiele betalingsapplicaties vanUni5Pay⁺gelanceerd. Hiermee is de e-wallet (de e-portemonnee) in Suriname een feit. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hebben zondag de symbolische eerste handeling verricht, door bij een marktstand snacks af te rekenen met deUni5Pay⁺betaalapp.

De launch vond plaats op de Saoenah Zondagse Markt in Paramaribo-Noord.Bij meerdere stands was het mogelijk om hiermee af te rekenen. Deze marktstands maken vanaf nu gebruik van de Uni5Pay⁺Merchant App om betalingen te accepteren. Op deze wijze hebben kleine ondernemingen nu ook de mogelijkheid om digitaal betalingen te accepteren op hun mobiele telefoon.

Marktbezoekers konden de betaalapp downloaden bij de stand van Uni5Pay⁺, waar er wifi beschikbaar was. Medewerkers gaven uitleg en assisteerden bij het installeren van de app, de registratie en het opwaarderen. Eenmaal ingelogd, gaat het betalen heel eenvoudig. Met je smartphone wordt een tweedimensionale QR-code (quick response) gescand. De verkoper kan meteen zien dat het bedrag in zijn Merchant App terecht is gekomen.

De Uni5Pay⁺betaalapp en de Uni5Pay⁺Merchant App zijn beide producten van de NV Unified Payment Platform Suriname (UPPS). De UPPS is een samenwerking van de Southern Commercial Bank, de Surinaamse Post Spaarbank en Telesur. Overal waar er mobiel internetbereik is, kunnen de apps worden gebruikt. Betalingen zijn mogelijk van particulier tot zakelijk en van particulier tot particulier. Ondernemers kunnen zich laten registeren als ‘merchant’ en gebruiken de Uni5Pay⁺Merchant App.

Laagdrempelig

Er is bewust gekozen voor de Saoenah Zondagse Markt om zo de laagdrempeligheid en eenvoud van de betaalapps te demonstreren. “Ik ben opgelucht en heel tevreden over hoe zaken hier zijn verlopen”, zegt Regillio Wirht, directeur van UPPS. “Het is een geweldige stap die wij hiermee maken in Suriname. Ook personen die geen bankrekening hebben kunnen onze app gratis downloaden en direct gebruik ervan maken.”

Met Uni5Pay⁺wil UPPS voor elke Surinamer financiële inclusiviteit bewerkstelligen en online betalen mogelijk maken. Vooral voor kleine ondernemers en eenmanszaakjes die geen zakelijke rekening kunnen openen bij een reguliere bank, is Uni5Pay⁺een welkome oplossing. Wirht: “Het heeft onder meer als voordeel dat je niet te veel cash bij je hoeft te hebben, dus een verhoogd veiligheidsaspect.”

Bij standhouder Dennis Tahar was het mogelijk om met de e-wallet te betalen. “Ik vind het geweldig”, zegt hij enthousiast. “Want we leven in een digitale wereld en tegenwoordig kan je overal gebruik maken van je smartphone. Het is heel handig voor zowel de standhouders als onze klanten, want we hebben altijd problemen met klein geld. Hiermee is nu dat probleem opgelost.”

Verminderen cashbetalingen

Ook minister Hoefdraad van Financiën is zeer verheugd. “Het is een unicum voor Suriname en voor de regio”, zegt hij. “Hiermee is de eerste stap gezet naar het verminderen van cashtransacties. Het ziet er heel veilig uit, solide en werkt erg snel.”

UPPS zal nu een (sociale) media campagne lanceren over de betaalapps van Uni5Pay⁺. “We gaan het netwerk van acceptatie uitbreiden zodat mensen overal terecht kunnen”, zegt directeur Wirht. “Onze betaalapp brengt vele voordelen met zich mee. Je telefoon heb je altijd bij je, dus is het een gemak als je ook daarmee betalingen kan verrichten. In andere delen van de wereld is het al gangbaar. Ik heb er alle geloof in dat het ook in Suriname succesvol zal zijn.”

De e-wallet kan wordenopgewaardeerd bij alle Telesur-outlets en bij de Southern Commercial Bank aan de Tourtonnelaan. Afhankelijk van het niveau van registratie kan er in SRD en USD worden opgewaardeerd.UPPS maakt gebruik van de technologie van UnionPay International, de Chinese tegenhanger van Visa, Mastercard en American Express. UnionPay wordt wereldwijd al in 175 landen als creditcard geaccepteerd en door steeds meer internationale webwinkels omarmd.

20 REACTIES

 1. Goede zaak dat het in Suriname nu een feit is dat ze mobiel kunnen betalen.

  Triest dat velen nog niet over een bankrekening beschikken met een redelijke salaris iedere maand of een saldo kunnen beschikken.

  Dit zal dus alleen voor mensen met een salaris voordelen hebben.

  Mijn droom is dat alle Surinamers een behoorlijk leven hebben en ook gebruik kunnen maken van mobiel betalen.

  Suriname is een land met een handje vol mensen, 17 ste rijkste land in de wereld en toch bedelen of dat Surinamers tassen met voedsel maandelijks gaat afhalen bij de ndp.

  Daarom moeten ddb, de ndp opdonderen dat zij het Surinaamse volk dat aandoen en misbruik maken om mensen zo achter zich te krijgen om voor ze te stemmen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Ook personen die geen bankrekening hebben kunnen onze app gratis downloaden en direct gebruik ervan maken.” Hoe dan??? Of begrijp ik het verkeerd.


  Maak melding

 3. De app is gratis maar ik verwacht dat er toch verborgen kosten ergens moeten zitten.
  De banken zullen er tenslotte ook iets aan willen verdienen.
  Geen enkele bank verleend gratis service, alles kost geld.
  En waarschijnlijk moet je telefoon ook een bepaalde versie android of ios software draaien.
  Hopelijk zijn er wel veel geïnteresseerden, ik zal mijn 2,00 srd groente( sopropo) nog contact afrekenen.
  ok, oen tan boeng😉


  Maak melding

 4. Enkele vragen:

  hoe het betalen gebeurt, zonder bankrekening van klanten? (inter)nationaal.

  Moeten mensen in Nederland of Surinamers elders in de wereld een bankrekeningen bij deze banken in Suriname hebben om mobiel zaken via deze methode te doen in Suriname of is het ook mogelijk via de bankrekeningen van Surinamers bij Nederlandse banken in Nederland of elders in de wereld om zaken mee af te handelen in Suriname?

  welke kosten zijn hieraan verbonden?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Had dat prioriteit ?

  Mensen staan in de rij voor levensmiddelen
  Mensen staan in de rij voor zorg.
  Kinderen willen onderwijs.
  Mensen willen veiligheid.

  De koers stijgt.
  De schulden nemen toe.

  Wegen lopen nog steeds onder water.

  Etc. Etc. Etc.

  Wat heb je aan een gratis app als je geen smartphone hebt.
  Wat heb je aan een gratis app als je geen bankrekening hebt.

  Van Trikt ging naar Nederland met als verdediging dat Suriname een cash-cultuur heeft.
  En Hoefdraad demonstreert nu een gratis betaal app.

  Wie houdt wie voor de gek.

  Het NDP-volk zal nu wel feest vieren, want ze hebben een GRATIS app. Ookal weten ze niet wat het is en of ze het kunnen gebruiken


  Maak melding

 6. passant de tassen met voedsel is niet gratis en je krijgt soort van korting deze goederen zijn waarschijnlijk belastingvrij het land binnengekomen en daarop wordt goed aan verdiend daarom zijn de goederen goedkoper dan in de winkel dus eerst mensen uitknijpen dan tegemoed komen met goedkope voedselpakketten


  Maak melding

 7. Goede ontwikkeling maar via de bank kun je ook al je betalingen doen dus snap deze bombarie even niet. In Afrika doen ze al jaren zaken met mobiel je kan daar geld van mobiel naar mobiel sturen en ermee spullen kopen bij winkels/bedrijven etc etc dit komt niet zomaar uit de lucht vallen en is afgekeken daar of het hier gaat werken is nog maar de vraag. In su ben je niet zeker of je gegevens niet bij meneer de rover terechtkomt via via…van je financiële betalingen en situatie


  Maak melding

 8. Je moet eerst geld hebben en zie je moesje al zitten op de markt met pinapparaat. Suriname kan niet kruipen maar wil al lopen dat is nou Suriname. Men heeft niet eens een normaal internet mobiel in Suriname.


  Maak melding

 9. Dit werkt perfect in Afrika door de grote afstanden tussen steden en dorpen maar in su wordt het een flopperdeflop zie al iemand die een snack wil kopen van 2 srd die hij in zijn zak al heeft een bus pakken om vervolgens een opwaardeerkaart van de 2 srd te kopen die op te waarderen de bus terug nemen en zijn snack dan per mobiel af te rekenen. Voor mensen in Paramaribo die geld willen sturen voor fam naar binnenland zou het misschien wel werken


  Maak melding

 10. Geen vreten hebben hoe kom je erbij su verhongert niet een ieders buik is ruim gevuld elke dag uitgezonderd van de luie dan hoe komen mensen erbij dat suries arm zijn ze hebben 2,3,4 en wel 5 vijf auto’s per huis weet soms niet of we over de zefde suries hebben


  Maak melding

 11. Onderbouw het waarom je zo moet lachen dan vertel ik jouw een verhaal waarvan je gaat huilen. Als je naam Ernie zou zijn dat zou pas lachen zijn maar dat is het niet


  Maak melding

 12. Bertje,je bent zo een zielig persoontje die naar Suriname op vakantie gaat en dan kijkt hoeveel auto’s mensen hebben staan. Doe je dit ook in Nederland of ben je echt zo dom???
  Bertje spaart heel het jaar hard om maar Suriname te kunnen en dan gaat deze dombo kijken hoeveel auto’s mensen hebben staan. Typisch het geval van een jaloerse iemand die zelf duidelijk geen 3 auto’s kan rijden en dus zeer onsuccesvol is in Nederland.
  Waarschijnlijk zit je gewoon in de bijstand ook nog. 🤣😂😂🤣.
  Bijstand is lanti-money in Nederland.


  Maak melding

 13. Bertje,je bent zo een zielig persoontje die naar Suriname op vakantie gaat en dan kijkt hoeveel auto’s mensen hebben staan. Doe je dit ook in Nederland of ben je echt zo dom???
  Bertje spaart heel het jaar hard om maar Suriname te kunnen en dan gaat deze dombo kijken hoeveel auto’s mensen hebben staan. Typisch het geval van een jaloerse iemand die zelf duidelijk geen 3 auto’s kan rijden en dus zeer onsuccesvol is in Nederland.
  Waarschijnlijk zit je gewoon in de bijstand ook nog. 🤣😂😂🤣.
  Bijstand is lanti-money in Nederland.
  Hou toch je domme jaloerse kop dicht.


  Maak melding

 14. Passant!!
  Dit zijn de Top-20 rijkste landen in de wereld en Suriname zit er niet tussen.

  Top-20 meest rijke landen ter wereld

  20. Australië – €44.540
  19. Taiwan – €44.630
  18. Duitsland – €45.060
  17. Zweden – €45.300
  16. Ijsland – €46.190
  15. Saoedi-Arabië – €47.670
  14. Nederland – €48.160
  13. San Marino – €52.200
  12. Verenigde Staten – €53.040
  11. Zwitserland – €54.040
  10. Hong Kong – €55.070
  9. Koeweit – €56.900
  8. Verenigde Arabische Emiraten – €58.600
  7. Noorwegen – €63.210
  6. Brunei – €68.040
  5. Ierland – €68.210
  4. Singapore – €83.650
  3. Luxemburg – €94.620
  2. Macau – €104.540
  1. Qatar – €109.840


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.