Cornelis Kondre zet gemeenschapsbos in voor commerciёle houtkap

26
Cornelis Kondre
Foto: Nationaal Informatie Instituut

De bewoners van Cornelis Kondre in Suriname hebben in 2018 zelf besloten om hun gemeenschapsbos beschikbaar te stellen voor commerciële houtkap. Kapitein Louis April heeft daarbij een onderneming voorgesteld die geinterreseerd bleek in de exploitatie van rondhout in het gebied. Het directoraat van Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) werd hierover in kennis gesteld door de districtscommissaris Ludwig Mettendaf.

Daarna werd het proces van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) meteen in werking gesteld. Het proces van FPIC geeft aan de plaatselijke gemeenschap de ruimte van inspraak nadat ze goed geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen die staan te gebeuren in hun gebied. De gemeenschap werd in dat kader op de hoogte gesteld van de voornemens van de ondernemer en de inhoud van een conceptovereenkomst. De dorpelingen gingen akkoord en de ondertekening vond uiteindelijk plaats op 23 juli 2019. Kapitein April tekende namens de gemeenschap en de ondernemer Alex Ho Zhung Ket tekende als directeur namens Unique Timber NV.

Cornelis Kondre heeft een gemeenschapsbos groot 5800 hectare. In de overeenkomst is opgenomen dat Unique Timber NV een eenmalig bedrag van USD 15.000 zal storten. De duur van de overeenkomst is 2 jaar en er zal een royalty van USD 10 per mᶟ betaald worden aan de gemeenschap. Tenslotte zal de ondernemer een bijdrage van USD 50 per mᶟ storten in het districtsfonds. Een deel van de middelen (USD 10.500) is alvast aangewend om landbouwgereedschappen aan te schaffen. Er is overeengekomen dat de ondernemer het restant bedrag in 2 termijnen zal storten.

De kapitein heeft uit de aangeschafte materialen enkele tuingereedschappen gedoneerd aan een plaatselijke basisschool. Het gaat hierbij om de St. Hubertusschool die deze gereedschappen zal gebruiken ten behoeve van haar schooltuinenproject. Naast de donatie van landbouwgereedschappen zal de ondernemer een weg van 1 kilometer openstoten. Ook zal hij landbouwgrond van ruim 3 hectare gereedmaken voor de landbouw.

Mede dank aan de begeleidende rol van het directoraat zal ook Cornelis Kondre zelf een bijdrage leveren aan haar eigen ontwikkeling. Dit is het 7de Inheems dorp dat een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend voor exploitatie van rondhout in haar gemeenschapsbos. De dorpen die eerder tot deze stap zijn overgegaan zijn: Apoera, Bigi Poika, Copi en Cabenda, Tapoeripa, Pikin Saron.

26 REACTIES

 1. Hebben deze mensen rekening gehouden met de dieren die in het bos wonen. Wat gebeurt er met deze dieren? Worden zij afgeslacht???? Het kan zijn dat de natuur bittere wraak zal nemen op de boslandbewoners. Alles draait om een paar rot centen. Onze natuur gaat zo naar de knoppen en onze bomen worden verkocht aan de Chinezen. Nog even en Suriname heeft geen bossen meer en de Suriname rivier zal heel Suriname opslokken. Speel geen spelletjes met moeder natuur.
  Onze bossen behoren niet tot de bosland bewoners, het zijn tijdelijke gasten hier op aarde. Wat een vernietigend volk. Ontneem je de dieren hun vrije natuur om te jagen, zullen ze op jullie jagen en opvreten. Wat doet de regering hieraan. Zitten zij met lede ogen dit weg te wuiven. Stelletje hersenloze idioten.

  Sarie Torie.


  Maak melding

 2. 🤦🏿‍♂️Wow als het zo door gaat blijft er geen bos meer over .
  En wat ik echt niet slim vind van de inheemse is dat zij vergeten met wie zij in zee gaan (de duivel) de witte man de man waarvoor somige voorouders het BOS in vluchte # No Brainier
  De inheemse verkopen het bos aan de slavendrijver (moderne slavendrijver) en denken dat zij er op vooruit gaan #NOT
  Je geeft ze wat geld en ze zijn hun voorouders /geschiedenis vergeten Echt Triest

  BTW Surinaamse riolering kan veel regenwater afvoeren TOCH? meer dan de bomen kunnen drinken TOCH NA EEN KLEINE REGENBUI STAAT PARAMARIBO ONDERWATER Dus dat gaat in de toekomst helaas erger worden

  Voor de blinden onder ons Nederland is usa is duitsland frankrijk engenland etc etc #1POT NAT


  Maak melding

 3. Leegkap van het bos, is geen structurele oplossing. Je zult tzt echt merken hoe een chinese ondernemer als een wilde tekeer gaat. Al die dorpen die hieraan meegedaan hebben en mee dien zullen op termijn leeglopen. Paramaribo wordt steeds kleiner!


  Maak melding

 4. @ Even Steven: Bij de overeenkomst waar jij je zo druk over maakt zijn naar mijn mening geen “witte duivels” betrokken, dus waar heb je het over? Als we naar Afrika kijken en naar een aantal landen in het Caribisch gebied dan zien we dat na vertrek van “de witte duivels” de plaatselijke bestuurders de eenmaal verkregen macht niet meer wilden loslaten en die misbruikten om het volk te bestelen en zichzelf en hun vrienden te verrijken door corruptie en door nepotisme.

  Daarentegen zien we dat in de landen van de “witte duivels”, waar iedereen wil wonen, zich een ethisch besef ontwikkelde omtrent hoe om te gaan met de natuur en de medemens. Door te doen alsof alles wat fout gaat in jouw land te wijten is aan gedrag van “de witte duivels”, geef je jezelf en je medestanders een alibi om niets te doen. Daarom ben je dus een loser die anderen de schuld geeft van eigen falen. Mensen die anderen overal de schuld van geven komen nooit verder want ze huilen alleen maar en meer niet.


  Maak melding

 5. Jawel, het zal niet lang duren of de ene overstroming na de ander zal het binnenland overvallen en de inlanders zullen in grote getallen verdrinken. Verkoop de natuurlijke bescherming voor een paar rot centjes aan Chinezen. Denken jullie dat ze om jullie geven ? Jullie zijn te vlug met het verkopen van jullie ziel want jullie hebben geen ontwikkeling.


  Maak melding

 6. Aan, @Even Steven,
  Even een stukje historie, wat heeft de zwarte duivel gedaan na een symbolische bedrag te hebben betaald Aan Bruynzeel .
  Weet je nog ,bruynzeel oogstebomen maar planten ook weer terug ,Dit bedrijf maakte eindproducten ,de Surinamer was daar niet toe in staat, bij Bruynzeel werden 4 soorten huizenbouw pakketen samengesteld,die waren zo goed dat ze er nu nog staan , bruynzeel maakte nog meer eindproducten,maar dat is genoegelijk bekend ,het is alleen jammer dat de jongere het niet is bij gebracht, de historie van voor de onafhankelijkheid


  Maak melding

 7. Aan, @Even Steven,
  Even een stukje historie, wat heeft de zwarte duivel gedaan na een symbolische bedrag te hebben betaald Aan Bruynzeel .
  Weet je nog ,bruynzeel oogstebomen maar planten ook weer terug ,Dit bedrijf maakte eindproducten ,de Surinamer was daar niet toe in staat, bij Bruynzeel werden 4 soorten huizenbouw pakketen samengesteld,die waren zo goed dat ze er nu nog staan , bruynzeel maakte nog meer eindproducten,maar dat is genoegelijk bekend ,het is alleen jammer dat de jongere het niet is bij gebracht, de historie van voor de onafhankelijkheid.
  En even steven je vergeet de Chinezen die de bossen leeg plunderen en Suriname afschepen met een fooi


  Maak melding

 8. De marrons zien zichzelf als de grootste dieren. Dus deze dieren zullen altijd te vinden zijn in het bos. Ook al verdwijnen de andere dieren.


  Maak melding

 9. Geen woord over advocaten gerept en mensen die voor hun belangen op komen. Wel overheidsbelangen mensen van de ndp. Waar gaan de tribale mensen (geen inheemsen) nu jagen nu hun jaagt bossen in 2jaren omgekapt worden? Gaan ze op de 3 hectaren cassave en plantain en peper groeien? Voor het dorp is het het gauw vol!


  Maak melding

 10. En wat krijgt de Surinaamse Regering in kas aan belastingen en retributie ?? Is “gemeenscahapsbos” bedoeld
  om te verkopen tbv een kleine groep binnenlandbewoners ??? Betalen zij wel belasting?? Nee, de stads en kustvlakte bewoners betale “alle belastingen” en deze binnenlandbewoners krijgen alles gratis !!
  Bewoners van Saramacca moeten ook van Staatsolie eisen dat de maatschappij per hoofd van de bevolking
  een bedrag in het distriktsfonds stort tbv de ontwikkeling van Saramacca !!
  O sortoe lawsanie na diesie in a kondre !!!
  Als een Creool of Hindostaan of Javaan zo een overeenkomst zou sluiten, zou men moord en brand schreeuwen in Suriname !! Het zou hete dat “na wang NDP-er” !!!


  Maak melding

 11. Ik lezen Chinees eigenaar van bedrijfje, niet witte duivel. Die gelden die bedrijf gaat maken is velenmeervoudigheid van bijdrage aan dat gemeenschap. Ik hopen dat wel weer nieuwe bomen geplant gaan worden. Anders groot probleem.


  Maak melding

 12. De bosbewoners hebben een erg profijtelijke bezit: het bos. Alleen zij bezitten grote stukken bos in Suriname. Mogen bezitten. Want de slavernij is al lang afgelopen, maar zij profiteren nog steeds daarvan. Waarom mogen andere gemeenschappen geen bos bezitten van overheidswege?


  Maak melding

 13. Daarna werd het proces van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) meteen in werking gesteld. Het proces van FPIC geeft aan de plaatselijke gemeenschap de ruimte van inspraak nadat ze goed geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen die staan te gebeuren in hun gebied.

  EN DE GEVOLGEN?? Wie heeft het daarover?

  Inderdaad, mag de bosbewoner het bos als zijn/haar eigendom zien? Zullen de rampen zich beperken tot het bos??

  Tuingereedschap voor schooltuinen ???

  De “exorbitante” bedragen worden in termijnen afgelost? Hebben “de Chinezen” geen geld meer om de boel met dit soort fooitjes af te schepen?
  Doen alsof dit de bigdeal van de eeuw is??
  Kan er niet eens afgedwongen worden dat er voor elke gekapte boom er één teruggeplant wordt? Veel duurzamer oplossing dan dit soort amateurisme waar nu mee gehandeld wordt.

  Het hele bericht ademt een sfeer uit van: “ zij hebben er zelf mee ingestemd dus als het fout gaat, is het hun eigen schuld”.
  Blijven “ze” dan ook in het bos als het niet goed gaat?

  Dit soort berichtgevingen zijn om je te schamen.
  Koren op de molen van hen die tegen beter weten in, denken en vinden dat alles in Nederland beter is en beter gaat.
  Gelukkig zijn ook wij “achterlijken” in Suriname in staat om ontwikkelingen in het buitenland te volgen en weten wij beter.

  Ontslaat ons echter niet van de verplichting tot kritisch denkvermogen en handelen.

  Ook moeten we die azijnpissers die afgeven en schelden op alles wat Suriname is en Suriname uitademt, minder de gelegenheid geven om hun bullshit over ons en slechts negatieve feedback te spuien.

  Kondreman, o ten’ wie sa opo en doe makandra reti? Foe jepi makandra, a kondrè ?
  Sondro foe soso broko makandra??


  Maak melding

 14. Dit noemen ze duurzaam, domme mensen zijn het. Korte termijn denkend. En snel geld verdienen.

  Chinese denken niet aan het milieu ze kappen alles en hebben grof gezegd K met jullie en het milieu.

  En op inheemsedag standaard woord in de palmentuin ” we zijn achtergesteld”

  Gaan jullie aan eco toerisme doen dat levert op lange termijn meer rendement.
  Als het bos leeggekapt is en dan? Waar gaan jullie jagen, vissen etc.

  Terwijl eco toerisme veel opleverd. De dieren levende in het bos leveren veel meer geld op aan toerisme dan eenmalig een tand van een Jaguar aan de Chinees verkopen.
  Jullie kinderen gaan in de toekomst op een foto zien hoeveel bos jullie hadden, maar dan is het al te laat.

  Stoppen ermee en de houtkappers verweg houden van het dorp.

  Want er wordt geen enkel boompje voor de toekomstige jeugd terug geplant zoals ze het in fransguyana het geval is.


  Maak melding

 15. Naar mijn menig wordt hier machtsvertoon naar buiten gebracht. Terecht? Nee als een bestuurder van een dorpje in zee gaat met een derde (met veel kennis). Snel geld verdienen en snel rijk worden is een ‘hot item’ in Suriname, zonder rekening te houden met de toekomst. Als de huidige regering het wel kan, dan kunnen wij ook denken de dorpelingen kennelijk ook. Jammer. Wellicht kan na mei 2020 onze bossen duurzaam geëxploiteerd worden, want deze regering heeft laks aan duurzaam.


  Maak melding

 16. Tuurlijk, het ligt weer aan de ‘domme’ en ‘kortzichtige’ inheemsen. Lekker makkelijk reageren vanuit de stad. Als de regering beter voor hen zou zorgen dan zouden ze dit niet hoeven doen. Daarbovenop, ik zie niet welke ‘witte duivel’ ze dwingt om die handtekening te zetten. Deze mensen maken hun eigen keuzes en hebben zelfbeschikkingsrecht. Daarnaast komt dit geld m.i. bij deze mensen zelf terecht. Wat maar de vraag is bij de concessies die de regering verkoopt. Ik oordeel niet over deze mensen en na vele trips naar het binnenland is het mijn overtuiging dat de natuur beter af is in de handen van de eemheemsen dan van de meeste stadsmensen.


  Maak melding

 17. @Just-observing

  Dat dacht ik ook ja, de concessiehouders zijn de duivels van eigen bodem, de meesten wonen in dikke villa in de stad, verkopen concessie voor miljoenen en zitten op hun droge schrale mars. Hoe ze eraan komen dat weet iedereen wel. En blijven schelden op de witte man. Bouta werkt ook gewoon met witte mannen, hij gunt die buitenlanders meer dan zijn eigen mensen. Op het podium schreeuwen ze van alles dat die witte man slecht is maar achter gesloten deuren doen ze gewoon bisnis met die zelfde witte man.


  Maak melding

 18. Ik heb in principe geen probleem met een verantwoorde/duurzame economische exploitatie en ontwikkeling van de jungle vooral als ook de lokale bewoners daaraan kunnen verdienen. Want als ze eraan kunnen verdienen dan bevordert dat de zelfredzaamheid en hoeft de overheid ze niet meer paaien/verwennen met allerlei ‘gratis’ voorzieningen (betaald met de belastinggelden v.d rest v.d. bevolking). Ze kunnen er nu zelf voor betalen.

  Wat ik wel jammer vind is dat de lokale gemeenschap niet zelf de houtkap ter hand heeft genomen maar het overlaat aan een buitenstaander want als ze het zelf zouden doen dan zouden alle winsten in hun zakken gaan. Alle ontwikkeling in het binnenland is daar gekomen dankzij buitenstaanders. Als het alleen aan de lokale binnenlandbewoners had gelegen dan zou het binnenland er nog steeds bij liggen zoals tijdens de oertijd.

  Hopelijk zijn er wel genoeg controlemechanismen in plaats zodat het bos niet leeggekapt wordt en zodat er goed gecontroleerd kan worden hoeveel kubieke meter hout er gekapt wordt zodat de lokale gemeenschap niet opgelicht wordt. Want die Chinees is heel goed in staat om bijv. 500 kuub hout te kappen en vervolgens tegen die mensen te zeggen dat hij maar 100 kuub heeft gekapt en daarvoor te betalen. Wanneer men zaken doet met Chinesen dan moet men heel goed oppassen en controleren.


  Maak melding

 19. Houtkap voor tuin gereedschap zijn ze van het padje af, iedereen of bijna iedereen komt voor de inheemse op ,dat er niemand aan hun grond mag komen ,en wat gebeurd er voor tuin gereedschap verdwijnt er grond wat niet meer terug komt, echt raar.
  De grond van de school moet onderhouden worden door de overheid.


  Maak melding

 20. Witte mensen zijn duivelse mensen. Slavendrijvers en elite-racisten regeren onder deze duivels. Ze vinden zichzelf zogenaamd “beschaafde” mensen. Ik noem ze liever beschamende mensen.
  1 procent van deze mensen bezitten het meest en 99 % zijn van die domme Hollandse kaaskopjes/tokkie’s die niks bezitten maar het hardst schreeuwen 😂🤣😂🤣.
  Voor die witte duivels hier onder ons,wat doen jullie op een Surinaamse site??


  Maak melding

 21. Wy zyn dus Langzaam maar zeker een apartheid staat geworden? ik heriner my de minister van buitenlandse zaken van nederland in een intevieuw ,en heel suriname werdt boos en een half jaar later wordt veel zichbaar
  Wat men nu kunt constateren is dat wy in een sterk naar etniciteit verdeeld landt wonen door in wyken in tedelen als zynde creole ,hindu enz een zeer kwalyke situatie waar de normale burger geen weet van heefd wat hiervan de gevolgen kunnen zyn,deze deling is ergens begonen ne niet de afgelopen 10 jaar ik vraag my af wanneer


  Maak melding

 22. Om een lang verhaal kort te maken: Surinaamse natuurlijke rijkdommen worden voor een appel en een ei weggegeven!!!
  Triest..triest en nog eens triest voor onze surinaamse nakomelingen!!


  Maak melding

 23. Boerka’s verkopen indiaanse bossen. Hoe kunnen deze apen hun eigen huis verkopen alle bomen weg dus geen woning meer. Hoe is het mogelijk dat het volk bossen gaat verkopen. Het is maar 1 soort die makkelijk wil verdienen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.