Regering overweegt eieren te importeren als prijs niet wordt gestabiliseerd

41
Eieren

De pluimveesector heeft twee weken de tijd om de eierenprijs te stabiliseren. Lukt het de sector niet om haar leden te mobiliseren om goedkopere eieren aan de winkeliers te leveren, zal de overheid maatregelen treffen. Gedacht wordt aan het importeren van eieren, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Dit kwam vrijdag naar voren tijdens de derde onderhoud van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en zijn collega van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) Stephen Tsang met de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS). Beide bewindslieden waren het er unaniem mee eens dat het langer accepteren van deze prijsopdrijving door de handel, directe gevolgen heeft op de samenleving.

Tijdens eerder gevoerde gesprekken tussen partijen werden de productiecijfers gepresenteerd waaruit moest blijken dat er geen schaarste is aan eieren. Zelf de verwachtingen, als zou er na vier maanden een overschot aan eieren zijn, hebben de handelaren niet weerhouden om de prijs op te schroeven. De Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) blijft wel bij haar standpunt dat zij geen invloed heeft op de handelsprijs en de smokkel naar onze buurlanden. Zij vraagt de regering om de prijscontrole strak ter hand te nemen.

Minister Parmessar memoreerde dat het een collectieve verantwoordelijkheid is van alle partijen. Vanuit de sector kan er eventueel rapportage worden gegeven over welke producenten de eieren voor een te hoge afzetprijs leveren en of welke de smokkel praktijken ondersteunen. Als het aan de overheid ligt, mag de prijs niet meer dan SRD 1.40 bedragen. Minister Tsang zegt dat de sector in deze beschermd moet worden door de overheid, maar dat het volk daarentegen ook niet de prijs van opdrijving moet betalen.

41 REACTIES

 1. Voor de buurlanden Frans Guyana en Guyana zijn de Surinaamse eieren spotgoedkoop als je de prijzen gaat vergelijken met de prijzen in die landen.In Guyana betaal je omgerekend voor een ei US dollar 2,40. Surinaamse handelaren kopen de eieren massaal op voor de illegale export naar Guyana. Hierdoor ontstaat er een grote schaarste aan eieren in Suriname. Bij schaarste zal de verkoper een hogere prijs vragen omdat er mensen zijn die willen betalen. Een groot deel van de mensen met weinig inkomen hebben zijn niet in staat die hoge prijs op te brengen. Met de import van eieren hoopt de overheid de schaarste tegen te gaan door voldoende eieren op de markt te brengen. Handelaren zullen een vergunning krijgen om eieren te importeren.


  Maak melding

 2. @Redskin,
  Je kotst wat maar uit je low nek. De eieren maffia moet je zoeken bij de VHP en NPS. Je kan een beker gif innemen als dit niet het geval blijkt te zijn. Je hebt van die figuren uit die partijen die gewetenloos over de ruggen van anderen geld maken.De NDP regering is er niet voor om de bevolking uit te knijpen.Dat soort figuren zijn te vinden bij VHP en NPS. Ready my words………!


  Maak melding

 3. Geen eieren….geen aardappelen….geen uien. Gaat lekker daar in dat mislukte narcoland. Geen vreten meer te koop of onbetaalbaar, dankzij 9 jaar paars wanbeleid van een dementerende, fossiele junk. En hersenloze klootzakken als een RobGay blijven, laaggeschoold als hij is, recht lullen wat krom is. De kansloze stumper.


  Maak melding

 4. Toen ik iemand uit Commewijne zei dat de Bosje brug te vroeg gebouwd werd,moest ik rennen voor mij leven.Zonder plannen werd de brug neergezet en goed landbouw grond wordt nu voor woning bouw gebruikt.
  Nu heb je daar mensen wonen en als je ook nu eieren farms en mais boerderijen in had gepland,zouden velen niet de brug hoeven over te steken om naar het werk te gaan.
  Een ei produceren is ook niet zo moeilijk.Je geeft de kip eten en de kip geeft een ei terug.


  Maak melding

 5. Robgeit de bevolking wordt wel uitgeknepen oelewapper je hebt zeker kippenstront in je ogen en oren eerst hun uitknijpen dan hun tegemoet komen met voedselpakketten of zijn dat cadeautjes zodat de mensen niet doodgaan . En kom niet met je geiten gemekker van er zullen handelaren een vergunning krijgen er is 1 persoon die het dan zal krijgen en dat is de aardappel en uien boer. Kijk in de spiegel dan zie je een geit met een eihoofd


  Maak melding

 6. Jacobus wat is dit nou voor kippengetok geef jij je vrouw ook wat eten en vervolgens komt er een kind uit wat is jouw functie dan in dit geheel. Waarom mogen de mensen uit commewijne niet over de brug moeten ze dan afgestudeerd in de hol van een kip kijken tot er ei uitkomt in de farm van jouw


  Maak melding

 7. Dombo Bert, jij bezit geen hersenen om over ingewikkelde zaken goed na te denken. Ga je toch eens scholen. Wat bedoel je met ‘ de bevolking wordt uitgeknepen ‘? Op een domme manier wil je populair doen terwijl je geen snaars van zaken weet. Kom met feiten / bewijzen voor de dag want je slaat ern behoorlijke flater. Jij denkt nog steeds dat de overheid moet fungeren als een bijstandsinstantie waar rijk als arm naartoe kan gaan om onderhouden te worden. Die tijden zjjn voorbij. Alle collectieve voorzieningen kosten geld, heel veel geld. Waar moet de overheid het geld halen om dit soort voorzieningen in stand te houden. Denk je dat VHP en NPS gratis alles zullen verstrekken? Geloof ze maar want ze gaan jullie echt laten pienaren.


  Maak melding

 8. Daarom vraagt ik mij steeds nog af waarom een perceel in € of in $ betaald moet worden ,worden de percelen ook geïmporteerd dat mensen € /$ moeten betalen .punt 1 die gasten verdienen geen $/€ in Suriname mensen moeten huur betalen in €/$ ,dit kan niet aan deze dingen moeten ze werk van maken ,en niet van dingen die geen voordeel hebben voor het Volk laten ze een Wet maken of ze moeten die werkende man in €/$ betalen ,maar zolang dat niet gebeurt moet alles in SRD betaald en verkocht worden .Regering die komt of blijft corruptie aanpakken en alles in SRD en niet in €/$ want die gasten verdienen geen valuta in Suriname ,gewoon die gasten aanpakken die percelen verkopen en Euro en Dollars vragen .


  Maak melding

 9. Wat ik van die andere politieke partijen hoort en dat is dat verandering gaan brengen en dat ze de koers omlaag gaan brengen ,maar ik hoor ze niet praten dat ze de huur en alles wat in Euro of Dollars wordt verkocht terug gaan draaien nee gaan ze niet doen want ze hun Mensen die percelen en Auto en andere benodigdheden in Suriname verkopen .


  Maak melding

 10. Surinamers gunnen liever een buitenlander dan hun eigen mensen. Ze willen niet met elkaar werken, alleen elkaar misgunnen en beheksen. Rijkdom vergaren en een kleine intieme kring bevoordelen wil niet zeggen dat je zorgt voor ontwikkeling in het land. Maar wat wil je anders als het gros van de DNjaknikkers niet eens de middelbare school heeft afgerond.


  Maak melding

 11. @ Robg: U beweert dat een ei in Frans Guyana $ 2,40 kost. Hoe komt u aan dat bedrag? Alleen La coopérative avicole et cunicole de la Guyane produceert al 2/3 van de 18 miljoen eieren die daar jaarlijks geconsumeerd worden. Onmogelijk dus dat een ei daar zoveel zou kosten. Het bis ook niet waar. De werkelijke prijs voor eieren in Frans Guyana bedraagt:

  Prix d’une boite de 12 œufs au Guyana en 2019 : 2.17 €
  Prix minimum : 1.72 € (400 $ (GYD))
  Prix maximum : 2.58 € (600 $ (GYD))

  Dat is dus per dozijn. Eén ei kost 18 eurocent! U bent weer aan het liegen.

  Dat Suriname eieren zou gaan importeren is een te gek voor woorden gezien de deviezensituatie. Als er werkelijk zoveel te verdienen valt aan de export naar Frans Guyana dan is er maar één juiste beslissing, opvoeren van de eierenproductie, er is namelijk geld te verdienen.

  Erg zielig hoor, die mensen die zich geen eieren kunnen permitteren. Wel eens aan gedacht dat je zelf een paar kippen zou kunnen houden en zelf wat groenten planten? Blijkbaar hebt u niet veel vertrouwen in de ondernemingszin en de zelfredzaamheid van de Surinamers.


  Maak melding

 12. Rog g als ik kots dan kom jij eruit!je loop weer onzin uit te leggen met je Google kennis. Gelukkig sta ik boven jou als mens. Jij hebt gewoon een uitkering en loop op wel de econoom te spelen. Ik zag je op kwaku en hoorde je je onzin verkondigen daar,je was snel weg na mijn opmerking. Een laffe hond ben je ook nog.


  Maak melding

 13. RobG
  Onze pseudo econoom is weer verkeerd bezig met zijn pleidooi.
  Is het niet dezelfde RobG die ooit op dit forum steeds heeft lopen verzalvigen het woord “marktwerking”?
  Man man man wat kun je echt kletsen uit je nek.
  een ei in Guyana kost US$ 2,40, ware dit echt zo dan heb je binnen no time enkele hele rijke importeurs want er is een berg aan eieren in de EU (ik koop voor 3,99 euro 30 st grote (L) eieren) zou een importeur dit kunnen opkopen op de marktafslag en importeren in Guyana dan maakt hij per ei dus US$ 2,30 winst per ei dus per rek van 30 stuks een winst van 69 US$
  RobG ga iemand anders deze rotzooi verkopen maar niet hoier op dit forum.
  Getuige dus weer dat je schrijft voior je nadenkt en dat je post zonder te lezen en begrijpen wat je hebt neergeschreven.
  Bert
  Inderdaad mekkert de pseudo econoom RobG als een geit

  Trouwens als er import komt in Suriname dan zal het wederom worden gegeund aan de eigenaars van Coimbe markt


  Maak melding

 14. Op RobG z’n eieren staat NDP getatoeëerd.
  Zijn eikel is paars gekleurd en zijn anus is rood omdat een paarse rat constant heen en weer in en uit loopt. Waarschijnlijk is dat de reden dat hij zo lult. Ik zou het anders niet weten.


  Maak melding

 15. @RobG
  u stelde recent dat ik logisch na moest gaan denken.
  Indien ergens ter wereld de markt prijs voor een EI $ 2,40 zou zijn dan gaat de marktwerking heel snel reageren en een oplossing voor die hoge prijs bieden. Het lijkt mij uitgesloten dat Surinamers anders dan die in de grensstreken eieren over de grens kunnen brengen die nog consumptie waardig zijn.
  Heeft u weleens op een bootje de backtrack gebruikt.

  hierboven hebben veel mensen u de prijzen uit die landen gepresenteerd er is dus geen enkele grondslag om eieren vanuit Suriname te exporteren.


  Maak melding

 16. Er is schaarste aan uien maar chinezen hebben het en verkopen het voor srd 15 en 20 per kilo.
  Pak het af en sluit de winkel voor 2 maanden en geef eigenaar een boete.
  Nu een gedonder met eieren. Overal waar ze duurder worden verkocht moet de regering allemaal in beslag nemen en voor sed 1, verkopen.


  Maak melding

 17. @ Forum schrijvers,
  A-no-kaw-ka e fat koro !!! Was het eerst zo makkelijk om “de voedselvoorraad schuur te worden;ook leguana vlees projekt van een PALU Dc in Coronie; casavemeel fabriek voor brood produktie en casavemeel exporteren;
  dan cocos projekt, we zouden cocosmelk en cocosolie exporteren; nu het kippeneieren projekt !!!En straks
  balck belly schapen projekt !! Minister van Genderen zou indertijd(NPS) ook schapen importeren “zo groot ala ezels” en Bruma zou houtblokken met helikopters later vervoeren naar de zaagmolens in Paramaribo en
  Willy Soemita was naar USA om uienzaad te kopen(we zouden zelf onze uien planten!!Staat allemaal te lezen in de oude kranten (o.a de Vrije Stem) @ John is een goede navorser van gegevens in archieven en kranten; werk aan de winkel (pro deo) voor hem !!!


  Maak melding

 18. @Hans van den Broek,
  Waarom zouden bepaalde figuren massaal eieren opkopen om die vetvolgens illegaal te exporteren naar de buurlanden. De winstmarge is voor hen zeer groot, lucratief en de moeite waard om de bevolking van Suriname met een schaarste aan eieren op te schepen.

  Ik heb ook nooit beweerd dat de prijs van een ei in Frans Guyana $2,40 kost. In mijn betoog heb ik gerept over Guyana. Ook Bigi Sma moet indimmen. De logica is zoek bij Bigi Sma. Het kan zijn dat ik bepaalde info anders heb geïnterpreteerd. Het blijft een feit dat vele producten in Suriname goedkoper zijn dan in de buurlanden.


  Maak melding

 19. Het wordt hoogtijd dat er meer kippenkwekerijen in ons land komen. Wat bezielt de Surinamers? Het is toch niet zo moeilijk om kippen te kweken, een boerderij beginnen hoeft niet groot te zijn, is toch niet zo moeilijk.
  Ik heb een creoolse man gekend, die is inmiddels overleden. Hij woonde in de Boerbuiten,had thuis achter op zijn erf hele mooie kippen en eenden,ganzen boerderij. Zelfvoorzienend. Hij had voor de nacht omhoog staande hokken gebouwd met een trapje zodat de beesten veilig waren voor slangen en ander ongedierte.Om zijn perceel had hij een hele hoge stenen muur gebouwd.
  In de vroege ochtend liet hij ze vrij lopen. Hij voorzag de buurt van eieren en verkocht kippen als met dit nodig had. Deze man heeft hiervan kunnen leven en zijn gezin kunnen onderhouden.
  Die goede oude tijd. Nu is alles import. Surinamers doe meer aan zelfvoorziening niet alles importeren.

  Als men zelf eieren moet gaat importeren dan wil dit zeggen dat Suriname nog dieper in de stront is gezakt dan het reeds is.

  Sarie Torie.


  Maak melding

 20. Wat staat in verhouding…de kip of de ei…waarom denk je dat alles naar de Kloten aan het gaan is in Su…we denken dat we snel rijk worden als we een kartelvorming proberen te evenaren…coca is juist het tegenover gestelde van ons levens behoefte…deze word ook geïmporteerd…en door gevoerd…als het lukt dan is er geen probleem voor de persoon die ze nek uit steekt …Dit daar gelaten 15 USD kosten 15 kuikens binnen 6 weken zijn ze volwaardig voor consumptie..al zou je er 2 gebruiken dan heb je een rendement van 300 procent…en dagelijks verse eiren…bless you luie donders…ik denk dat ik maar een eitje gaat bakken…


  Maak melding

 21. RobG
  Het zijn jou woorden in jou bericht die aangeven dat één ei US$ 2,40 kost.
  Je bedoeld toch niet jou ei die je beschikbaar stelt voor het vrouwelijk volk man man man wat ben je aan het werken op mijn lachspieren.
  Nu kun je wel echt aannemen dat ik zeker weet dat je een pseudo econoom bent die nog niet eens de marktwerking van de prijs kunt verdedigen laatstaan de prijselasticiteit van de markt uitrekenen en uitleggen.
  Koeien worden doorgaans stomme beesten genoemd maar op dit forum ach ja ken ik er zeker 1 persoon die kennelijk dommer is dan een koe(i)


  Maak melding

 22. @ Bigi Sma: Heer RobG heeft een foutje gemaakt. Hij heeft niet gezien dat de prijs voor eieren per twaalf wordt gegeven, ook in Guyana: Eggs (regular) (12): 2.41 $ Range: 1.92-2.87 $, Te vinden op de website: numbeo.com/food-prices/country_result.jsp?country=Guyana&displayCurrency=USD
  Als hij even had nagedacht dan zou hij beseft hebben dat $ 2,40 voor één ei onmogelijk is.

  Numbeo is een heel aardige website waar allerlei gegevens te vinden zijn over allerlei landen in de wereld. Je kunt hier-> numbeo.com/cost-of-living bijvoorbeeld vinden dat: “Cost of living in Suriname is 46.68% lower than in Netherlands (aggregate data for all cities, rent is not taken into account). Rent in Suriname is 76.90% lower than in Netherlands (average data for all cities).”

  Twaalf eieren kosten in Suriname $ 2,17 volgens numbeo, dus iets goedkoper dan in de Guyana’s.

  Alles is te vinden tegenwoordig met enkele muisclicks. Dus als je onzin vertelt dan val je gelijk door de mand. Vandaar dat men in sommige landen het internet aan banden probeert te leggen. Wat vroeger de revolutie ten gevolge van de boekdrukkunst was is nu de vrijheid van informatie die internet heeft gebracht.


  Maak melding

 23. Nu je hem gered hebt uit deze ei probleem is hij zeker 15 keer klaargekomen heeft hij misschien ook een foutje gemaakt door te zeggen dat het volk niet wordt uitgeknepen !!!!!!!!


  Maak melding

 24. @pico
  Ik moet me misschien gevleid voelen dat je dezelfde nickname als ik gebruik, echter
  als je onder dezelfde naam wil opereren,zorg dan dat je geen taalfouten maakt.
  Overigens ik voel me geenszins gevleid.
  Het gebeurt wel vaker hier dat namen van anderen worden gebruikt/misbruikt.
  Ik moet in deze bekennen dat jij er niet op uit bent om mijn nickname te misbruiken slechts te gebruiken.
  Doe dit niet. Gebruik een andere vogelnaam.
  Ik hield van de picolet, zijnde een mooi klein bruin vogeltje, net als ik.
  Je zou nu kunnen gebruiken: gloster, een mooie kanarie die valt onder de postuurkanaries.
  Ik heb er nu 4
  de zin van jou:
  “Surinamers gunnen liever een buitenlander dan hun eigen mensen”.
  wat gunnen ze een buitenlander liever?
  Je laatste zin:
  “Maar wat wil je anders als het gros van de DNjaknikkers niet eens de middelbare school heeft afgerond”
  Ook zo’n zin zou ik nooit bezigen. Ik geef niet af op mensen die geen/onvoldoende scholing hebben gehad.
  Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het geeft geen pas om hier denigrerend over te doen
  Immers ook zonder middelbare school of universitaire opleiding kan je ver komen.

  Het artikel
  De standpunten zijn weer duidelijk gemaakt.
  Maar in deze ga ik los van de blunder van Rob enigszins met hem mee.
  Als er een schaarste is van een product dan moeten er maatregelen worden getroffen. Dat kan. Tot zover kan ik met Rob meegaan
  Importeren? of dreigen met importen?
  Twee argumenten waarom dit niet zo slim is.
  1.
  – Als je dreigt, zal je je uiteindelijk je dreigement moeten uitvoeren.
  Doe je dit niet dan word je ongeloofwaardig
  Dreigen om het dreigen is stom.
  – Importeren kost zoals hierboven al is aangegeven geld/deviezen. Volgens de CBVS is er aan deviezen net genoeg voor 3 maanden importen. Waar haal je dit geld dan vandaan?
  (cbvs.sr/72-highlights-nl/1653-persbericht-de-centrale-bank-werkt-intensief-aan-de-wederkeer-van-rust-op-de-valutamarkt)
  Daarnaast krijg je te maken met kosten die bovenop de inkoopprijs kopen, waardoor de verkoopprijs hoger wordt. Niet slim.
  Rob denk eens terug aan von Thunen

  2. Er zijn eenvoudigere maatregelen denkbaar
  – Het invoeren van een maximumprijs (inclusief aanvullende maatregelen!, anders werkt het niet!)
  – exportcontingentenring. dwz een maximum aan het aantal eieren dat geëxporteerd mag worden
  – controle (of faalt de dienst die de controle moet uitvoeren


  Maak melding

 25. Kies eieren voor je geld anders worden we net als Venezuela
  De inflatie voorspelling gedaan in 2017 voor 2018 was 2300 procent
  Voor 2019 is de verwachting 1 miljoen procent
  (bron: express.live/in-het-socialistische-paradijs-venezuela-kost-een-ei-nu-een-dagloon/)
  (bron: nrc.nl/nieuws/2018/08/05/geld-drukken-loont-niet-meer-in-venezuela-a1612181)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.