Regering en Iamgold overleggen over volledige operationalisering productie

32
regering en iamgold overleggen
Foto: (c) Nationaal Informatie Instituut

De Surinaamse regering en het goudbedrijf Iamgold zijn in overleg met elkaar om uiterlijk binnen twee weken het bedrijf weer volledig operationeel te hebben. Vice-president Ashwin Adhin heeft in opdracht van president Desi Bouterse de gesprekken gevoerd. In het overleg dat donderdag plaatsvond, waar ook de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, Stuart Getrouw van Justitie en Politie en Ronnie Benschop van Defensie aanwezig waren, werd van regeringswege gesteld dat zij de veiligheid van medewerkers, bewoners en haven en goed zal garanderen.

NH-minister Sergio Akiemboto geeft aan dat de overheid een overeenkomst heeft met de multinational en er daarom alles aan gedaan wordt om de veiligheid te garanderen en het vertrouwen te herstellen, zodat normalisatie van de productie op gang kan komen. De ministers van Justitie en Politie en Defensie hebben hiertoe onder andere besloten om aanvullende manschappen ter beschikking te stellen.

Minister Getrouw stelt de dorpsbewoners gerust door ook permanente aanwezigheid van politie te garanderen voor Nieuw Koffiekamp om ook aldaar het veiligheidsgevoel terug te brengen.
Verder is Minister Akiemboto in gesprek getreden met goudzoekers uit het gebied, waaronder het bestuur van Makamboa, over het incident en de weg vooruit.

De vice-president ziet goede uitgangspunten voor de opstart van bedrijvigheid terwijl de resultaten van het onderzoek worden afgewacht. De regering heeft op verschillende momenten medeleven betuigd aan de families van de overledene en de gewonden en is in contact met de nabestaanden.

32 REACTIES

 1. In het overleg tussen de Surinaamse regering en het goudbedrijf Iamgold, werd van regeringswege gesteld dat zij de veiligheid van medewerkers, bewoners en haven en goed zal garanderen.
  ********************************************
  De Berm-regering kan de CRIMINALITEIT niet aan. Bij monde van mi-ni-ster Getrouw is vaak gezegd:
  we hebben alles onder kontrole … leugens en nogmaals leugens. Ze hebben niets onder kontrole.
  De man{vrouw}schappen van … politie en leger …. heeft men niet onder kontrole { inside }.
  Van hoog tot laag … een stel ONGELEIDE PROJECTIELEN. De mi-ni-sters + politietop en legerleiding moeten vervangen worden.

  Hoe gaat de Berm-regering de veiligheid garanderen. Misschien hebben de knapste jongetjes van de Berm-partij klas het antwoord.

  Oplossing voor het binnenland conflict: IAMGOLD moet vrijwillig met de meeste spoed ons land verlaten of moet het onder dwang !!!!!!!!
  De Surinaamse regering { niet de Berm-partij regering } kan de goudwinning ter hand nemen.
  Maak er een 100% Staatsbedrijf van … er is genoeg KNOWHOW { zie Staatsolie}.
  Wat nodig is: mensen met het hart op de juiste plaats en belangrijker THE RIGHT MAN ON THE RIGHT PLACE.


  Maak melding

 2. Minister van Buza spreekt een andere taal.Zij laat zoveel mogelijk buitenlanders hun handtekening zetten onder overeenkomsten om ons land uit te zuigen en te roven. Voor welke Buitenlandse Minister wordt weer de rode loper op het luchthaven uitgerold en staat Buza Yildiz met een grote smile op haar kop binnen te halen? We shell see.

  Sarie Torie


  Maak melding

 3. Ik heb nooit commentaar op de schrijvers van artikelen, maar het spreekwoord is niet
  “werd van regeringswege gesteld dat zij de veiligheid van medewerkers, bewoners en haven en goed zal garanderen.”
  Het is have en goed. (alles wat je hebt)
  Welke haven?

  Wat een overkill aan ministers
  Adhin en Akiemboto was meer dan zat.
  Akiemboto, omdat hij daar manager is geweest en omdat het zijn departement is. Adhin om het standpunt van de regering uit de doeken te doen.
  De exacte wijze waarop handhaving zal plaatsvinden is in handen van de andere ministers. Die rustig thuis hadden kunnen blijven.

  @ Bigi Sma.
  Een week of zo geleden hadden we het over ING. Die optie van 0.27 cent
  (100×0,27×80 =2160, dit had je toen kunnen hebben gevangen) doet nu slechts 0.01 cent Het aandeel staat nu op 9,34
  Wat betekent dit?
  Dat je €2160 had verdiend.
  De koper zal NOOIT bij jouw de aandelen willen kopen voor €10 terwijl hij ze op de markt vrij kan kopen voor €9.34
  Je kan nu, in zo’n situatie 2 dingen doen.
  1. Wachten tot de derde vrijdag van augustus; dan loopt zijn optie/zijn recht waardeloos af.
  2. Niet wachten (if ie vridi) en vandaag je optie, die je had geschreven, terugkopen voor € 0.01
  Wat had je kunnen hebben verdient
  €2160 (100×0.01×80 = €80)

  Dit is wel het mooiste scenario (had ik ook niet zo geweldig gedacht hoor, ten minste niet zo snel)
  Het loopt niet altijd zo mooi.
  Ik wilde zelf gisteren wat putopties kopen (ik speculeer dan op een daling van koersen, maar wat ik wilde kreeg ik niet. Ik wilde voor de sept AEX 530 slecht € 1.55 betelen. De verkoper wilde €1.75.
  Was ik maar niet zo griedie geweest. Vandaag was het dan feest.
  Het nadeel van opties is dat je de gehele dag de boel in de gaten moet houden (en je kan je geld kwijt zijn, haha)


  Maak melding

 4. Boven Suriname denk na voor dat je wat doet,dit gebeuren kan katastrofaal zyn voor landt en volk
  als wy ons zo gaan gedragen zullen Bedryven geen zaken meer opzetten in Suriname,en dan loopt
  destaat inkomsten mis. Kan straks diensten niet uitbetalen,dan heb je de poppen aan het dansen
  Het is van esentieel belang dat Partyen aan tafel gaan en goede afspraken maken waar nodig water by de wyn doen om dit schermustseling snel uit de wereld te helpen


  Maak melding

 5. Uit de geschiedenis blijkt dat er geen land vooruit is gekomen terwijl het in onrust verkeerde.Sur moet maar het land delen voor de dyuka en hun grondrechten geven.Gewoon een streep halen tussen noord en zuid zo als de Korea’s.En ook alle in de kuststreek wonende van dyuka terug sturen waar ze horen.Het binnenland en mogen daar aan de boomtakken gaan hangen.


  Maak melding

 6. @mul,

  Jij kraait voor de zoveelste keer rare onzin uit. Jij kent de ware geschiedenis van deze problematiek niet. Deze regering zit met een groot probleem opgescheept. Jojo, liep nog en paar jaren terug op te scheppen dat het niet de regering Bouterse was, maar dat het de regering Venetiaan was geweest die dit contract had afgesloten met I’AM Gold / Rosebel. De regering werd gevormd uit VHP, NPS, Abop, PL,DOE, SPA,enz is. Zij, Venetiaan en zijn samenraapsel van VHP, NPS, PL, ABOP hebben aan I’AM gold conessies verleend met de dorpen van de binnenlandbewoners in het midden van de concessies. Jojo was er trots op dat Venetiaan dit bereikt had.

  Echter………………….! Venetiaan en zijn kundige adviseurs heeft helemaal geen rekening gehouden met de belangen van de binnenlandbewoners. Hun dorpen zaten midden in de concessies van de buitenlandse goudmaatschappijen. Nu zit deze regering Bouterse opgescheept met de erfenis van Venetiaan. De regering Bouterse moet thans de brandjes blussen van de onkunde en misbeleid van de regering Venetiaan. VERSCHRIKKELIJK, VERSCHRIKKELIJK, VERSCHRIKKELIJK wat VHP en NPS de binnenlandbewoners hebben gedaan.


  Maak melding

 7. Indien men het zelf niet kan beveiligen moet de Goud mijnbedrijf sluiten .

  NDP beleid medewerkers zijn mede schuldig wat daar gebeurt is de laatste tien jaren

  Centrale bank van Suriname heeft niet eens 100 KILO gram in de kluis of kluizen op gespaard in de laatste 9 jaren .

  Wij uit de drop gaan het nu zelf doen al is het zonder machine .

  Laat TRUMP OF Trumpet van America een muur om de mijn laten maken dan werken ze daar veilig .
  Nationalisten van NDP laat je horen Limbo van SRS Radio Sloten bij SRS Radio Doehkie -Hooghart Van Der San wetten kenner stelletje onderdrukkers Alcohol zal jullie vernietigen niet de natuur .

  Waar is Dodson NH Mvr Samsobin laden van RGB en Ramon Abrahams stelletje tovenaars .

  Wanneer gaat Suriname weer 1 miljard USD op de centrale bank hebben nooit met zulke bandieten .

  In 1980 wisten deze gasten van NDP helemaal niets van GOUD tot 2010 zijn ze mee komen lullen met de nieuw GOUD mijn daar moest de eigen inbreng van de staat 400 miljoen zijn voor 25% .aandeel

  Voor je eigen GOUD ga je dan een eigen bijdragen doen leve de revolutie wij gaan voor uit er is geen armoede .

  Er is geen armoede maar waarom delen of verkopen ze pakketten bij NDP Partij centrum .

  Werkloze moeten zegt melden bij Dhr Sloten SRS Radio of Limbo om Cocos en cacao bomen te klemmen de fabriek gaat draaien .

  Waarom had NDP geen staatsgreep gepleegd voor 1975 hadden jullie toen geen ballen voor .
  kolonisten waar nog niet weg .


  Maak melding

 8. Laat NDP Regering dat herstellen door de mijnen te sluiten daar Nieuw Front zoveel fouten heeft gemaakt .
  NDP wist niets af van GOUD past in 2010 is men gaan bemoeien met goud de tweede Goud mijn eigen bijdragen 400 miljoen USD voor 25% Bakrie di of Akang zwarie of Akang Troesoe

  Centrale bank van Suriname haalt in 10 jaren nooit 1miljard USD met deze grappen maker


  Maak melding

 9. Is het niet tijd om zelf nu goud te gaan winnen ipv buitenlandse bedrijven toe te laten. Of zijn wij echt zo stom dat we het nog steeds niet kunnen bajaa.


  Maak melding

 10. @Oom Bert,
  Even ter correctie het volgende omdat leugens en verzinsels altijd een eigen leventje gaan leiden. Dat zie je nu ook weer met de berichtgeving in Surinam Harold. Allemaal leugens en bedrog wordt er verspreid om geestelijk labiele mensen vals voor te lichten.De regering Bouterse heeft nooit een surpmus van 1 miljard dollar in de staatskas gehad van de vorige regering.Toen Bouterse het overnam van Venetiaan was de staatskas bijna leeg. Bij het begin van de regering Bouterse waren de goudprijs en olieprijs hoog. De inkomsten waren dus afkomstig van de olie- en gasprijs totdat de prijs van deze producten kelderde op de wereldmarkt.


  Maak melding

 11. De staats schuld is op gelopen in 9 jaren NDP Regering naar 2,8 miljard USD .
  In 2009 had Suriname geen schulden meer onder oude Politiek .
  NDP zeg samen denken samen doen maar samen eten doen ze alleen onder de beleid medewerkers

  NDP zeg er is wereld Crisis van af 2010 Adhin vice President wanneer houd de Crisis op met je nood plan of welke elementen zou je uit de noodplan halen .

  Stelletje pakketten verkopers van leven middelen zijn jullie in NDP ,

  NPS en VHP hebben in de jaren 1960 tot 1973 gratis eten gedeeld voor duizenden burgers .
  De waarde van zo een pakket was meer dan de AOV van 500 srd nu .

  De ouderen kregen vroeger pakketten en AOV van J Pengel en Pa Lachmon eten vol op .

  Nu leven wij in een moderne tijd zijn ze niet naar school gegaan of Universiteit


  Maak melding

 12. @ RobG
  U zwetst weer en haalt van alles door elkaar
  1>> De exploratieconcessie is schijnbaar gegeven onder Vene 1 en in die concessie ligt nieuw Koffiekamp daar is niets mis mee omdat er wel eens hele steden en snelwegen, luchthavens etc in concessies liggen en de concessionaris daar rekening mee zal moeten houden. Denk eens aan het Aardgas in Groningen of het Schaliegas in de Noord-Oost-Polder of de mijnen in Limburg. De concessionaris zal met de bewoners en eigenaren in het gebied afspraken moeten maken omtrent het toegankelijk maken van de bodemschatten.
  2>> In 2004 is er een Exploitatie Concessie ontstaan en zijn de investeringen gedaan om door Gambior om de productie op gang te brengen die deal heeft de staat Suriname niets gekost . Vene II heeft geregeld dat er surinaamse winstbelasting betaald wordt en dat er correct toezicht is. Nul investeren en wel zegenschap en inzicht en maximaal resultaat.
  3>> Er was geen tekort toen Bouterse overnaam. Bouterse is direct geld uit alle potjes die er waren (zoals de dijken voor Commewijne en Coronie) gaan uit geven voor eigen projecten. Zijn eerste begroting had een enorm gat en was opgesteld zonder rekenschap te nemen van de verdiencapaciteit van het land. Ofwel Bouterse gaf bijna het dubbele uit van wat er binnen kwam. Ofwel in februari 2011 was alles op incl. de door Vene III aangelegde reserves en potjes. Zo werd Waterkant gepimpd met geld uit de dijken pot en moest Suriname jaren later euro 40.000.000 duur lenen om de dijken af te kunnen bouwen.
  4>> Binnen de IAMGold concessie was alles redelijk geregeld met de lokale mensen. Die mijnden in overleg met. Helaas heeft Bouterse en de OGS er een zooitje van gemaakt door de zogenaamde Area’s of Interesst rondom de Concessies van IAM gold en Newmont uit te geven aan ??? Loyalisten of door Proknokkers in natuurreservaten (brownsweg) toe te laten.
  5>> Bouterse en OGS hebben een toeloop van mensen van buiten in de Roma Pit toegelaten waardoor er een enorme ordeloosheid is ontstaan. Het probleem is niet een dorp in een concessie. Daar kan het dorp en IAM Gold mee dealen. Het probleem is dat OGS / de staat niet handhaaft en diefstal faciliteert omdat ze gewoon laf zijn. Nu het een probleem is loopt Bouterse en de NDP weg van de problemen.
  6>> Wijdenbosch heeft de belangen van de binnenland bewoners met voeten getreden en Suriname is daarvoor 2 maal door de het Amerikaans hof voor de rechten van de mens 2 maal veroordeeld. Ondertussen is Bouterse al 9 jaar bezig met de rechten van de inheemse volkeren te regelen. beste RobG de feiten maken duidelijk dat u zwetst.

  In de newmont deal betaald Bouterse voor het aandeel van 30% in de mijn 10 maal meer dan waar Newmont Alcoa uit Surgold uitgekocht heeft. Suriname heeft daar mee alle equity die nodig was om de mijn te bouwen ingebracht. Zij betaalt over de inbreng 9,25% rente per jaar. terwijl de enige inkomsten de Royalties , Newmont betaalt nog geen winstbelasting en en geen Dividend. omdat Bouterse ze een belastingvakantie gegeven heeft tot dat de investeringen zijn afgeschreven.

  RobG, Bouterse blinkt uit in het niet handhaven en daardoor heerst er wetteloosheid en ordeloosheid en kunnen dit soort problemen ontstaan.
  Ik heb nooit trots voorgehouden maar gesteld dat de Vene aanpak aanzienlijk beter was dan die van Bouterse. Vene heeft opgebouwd en tussen 20oo (ramp wijdenbosch) en 2010 de economie gestaag laten groeien naar een BNP van USD 4.500.000.000. met deviezen reserve, een gehalveerde nationale schuld, begrotingsoverschotten resp een klein te kort
  Wat heeft Bouterse gepresteerd:
  1>> BNP is bijna gehalveerd naar USD 2.500.000.000 ten opzichte van de algehele trends een extreme ombuiging van gestaag om hoog naar een glijbaan naar beneden. Indien we de Vene trent door gezet hadden zou Suriname nu een BNP hebben van USD 13.500.000 de Bouterse realiteit is USD 2.500.000.
  2>> De munt is gedevalueerd van 2,85 naar 8,00 voor de USD.
  3>> De nationale schuld is ondertussen met 700% gestegen en door alle wettelijke plafonds geknalt.
  4>> Alcoa loopt lachend Suriname uit en incasseerd inplaats dat zij de schade herstelt en zich aan de Brokopondo overeenkomst committeert.

  Beste RobG de actualiteit leert ons dat het Isrealische LR group maar een fractie van het campus contract heeft uitgevoerd voor het maximale bedrag. Nu wordt duidelijk dat LR group niet investeert in het Agropark maar dat Suriname een lening voor haar gegarandeerd heeft en LR haar inkomsten gegarandeerd heeft en zelf de rente zal moeten betalen.
  beste RobG Bouterse veroorzaakt giga ellende, hij zaait wind en oogst nu storm.


  Maak melding

 13. Helaas heb ik niet kunnen constateren dat er iemandt met een oplosing is gekomen, ik ziet hier de handelswyze van de politiek v\d afgelopen 30 jaar over deze issue, er is nooit voor een algehele oplosing gezorgd .Dus was het een tikkende tydtbom onder dit bewindt,maar niet gevreest ook hier voor zal men een oplosing vinden door het Inheemsen en Maron grondtrechten probleem optelossen zal ook dit zyn opgelost
  Wat ook belangryk is dat er waarschynlyk meer mensen in het binenland wonen dan in Paramaribo en de meeste districten by mekaar, en ik schrik als ik merk dat juist daar waar de meeste mensen wonen byna geen Politie en militairen aanwezig zyn althans teweinig,de reden is dat politie en militairen vaak alleen stadts mensen zyn en niet graag in het binenland gestationeerd willen worden, zou het dan niet beter zyn mensen uit het gebiedt opteleiden terbeveiliging van de gemeenschap aldaar ,het is goedt mee tedenken over dit soort vraag stukken en ze voor teleggen aan de regering en assemblee .men heefd telang gewacht om het binenland te ontwikkelen en dan is het on vermydelyk dat je verhitte situatie kryg en ik hoop dat Suriname nu wakker is en inziet dat Suriname staat of valt met het binenland, wy kunnen gewoon niet zonder het binenland ik sluit af met een spreekwoordt ,timremang oso no habi bangjie ,Surinamer denk hierover na


  Maak melding

 14. Daar de GOUD en Olie prijs hoog waren bij het begin Bouterse Regering hadden ze genoeg mogelijkheden om te sparen .

  Zie je Boefdraad sparen hij gaat als eerste vluchten voor de verkiezing .

  Zie maar SPSB zelf bij de Cambio heeft de staat geld geleend .


  Maak melding

 15. @jojo,
  Denkt U logisch na. U hebt het over gelden voor Commewijne, Coronie enz. die Bouterse ging aanspreken voor eigen projecten. Dit waren de geoormerkte gelden die gereserveerd waren voor o.a. de dijken in Coronie, Commewijne.enz.Hebt u zich wel afgevraagd waarom Bouterse genoodzaakt was dit te doen? De president moeat dit doem omdat Venetiaan een lege staatskas had achtergelaten. M.a.w. er was helaas geen geld meer in de staatskas aanwezig toen Bouterse het overnam.

  De inkomsten die Bouterse vervolgens kreeg waren afkomstig van de opbrengsten van goud en olie. Met deze gelden kon hij o.a. investeringen verrichten in o.a. collectieve voorzieningen. Venetiaan en zijn kornuiten waren in staat hun verhaal mooi te presenteren met de digitale cijfers over bedragen die in de staatskas aanwezig zouden moeten zijn. Dit waren virtuele cijfers terwijl in het echt de staatskas bijna leeg bleek te zijn. Het geld was fysiek niet aanwezig.


  Maak melding

 16. @Oom Bert,
  Toen Bouterse overnam was de bevolking helemaal uitgeput. Venetiaan had de bevolking met zijn beleid totaal uitgeperst. Bouterse kon het dit beleid van Venetiaan niet voirtzetten omdat de kiezers Venetiaan hadden afgestraft voor zijn waardeloos beleid. Bouterse moest terstond overgaan met de reparatie van de schade die Venetiaan had aangericht. Deze reparatie heeft geld gekost.


  Maak melding

 17. Misschien is het tijd dat die goudkoorts in Su nu behandeld gaat worden.
  Consesies zijn niet oneindig.
  Ook de inlandse bevolking wijzen op de schade die bij goudwinning aan hun leefongeving wordt aangericht.
  De natuur gaat echt naar de kloten.
  Ze kunnen …ook de regering zich meer gaan richten op het ecotoerisme waarmee we een veel groter respect in de wereld afdwingen.
  Bovendien zullen ook veel meer mensen verdienen aan een grotere toeristische markt.
  Laat dat zakkenvullen een keer ophouden en denk ook aan de toekomstige generaties die straks jullie shit moeten gaan opruimen.
  Ik hoop dat de huidige machtsdragers een beetje de ballen hebben om dit door hun nietige brein te laten verwerken.
  Je neemt echt geen geld mee in he graf.

  Het is nooit te laat om tot inkeer te komen behalve als je al voor 1 van beide poorten staat ..en mie booi..dan kan het wel overtijd zijn.


  Maak melding

 18. Een schoonmaakster verdiende toen 1000 SRD was 250 euro voor 2010
  Een schoonmaakster verdient nu 1000 SRD is nu 110 euro na 2010
  Een Politie inspecteur verdiende 5000 SRD waarde was 1200 euro onder Vene
  Een politie inspecteur verdient nu 5000 SRD waarde nu is nu 450 euro onder Bouterse

  DNA Leden verdiende onder Vene 16000 SRD was omgerekend 5000 euro onder vene
  DNA Leden verdienen nu 16000 SRD omgerekend is dat maar 2000 euro onder Bouterse

  Door valse belofte te maken dat de Goverment take naar beneden zou gaan voor de bevolking groepen .
  Door valse belofte te maken dat hij 25% uit de Goud deal zou krijgen of halen.
  Na de verkiezing 2015 heeft NDP alleen de Regering gevormd met 26 zetels ja knikkers .Doehkie en Hooghart .
  Een Regering word gevormd met een werk basis van 32 zetels door dat je wetten moet goed keuren ,

  Zelf Palu van Krolis en Jim Hok hebben geen minister post gekregen van NDP .
  Na de komende verkiezing hoeft NDP geen uitnodiging te sturen naar de partijen voor samenwerking schurken en gierigheid dat leef in hun geest stoer doen dat weet men .

  Laat NDP maar luisteren naar de klaag liederen dat jong en oud de laatste 9 jaren hebben gemaakt over Armoede in Suriname .

  Ik probeer mijn ondersteuning te geven aan jong en oud in Suriname door mee te denken hoe ik makkelijk huizen voor ze kan bouwen zo dat ze ook kunnen genieten van het leven en de Natuur .

  Van mij kant heb ik de laatste 8 weken twee pallet met 30 dozen met kinderen speel spullen en 3 dozen boeken Lego blokken 2 dozen 4 fietsen 1 mooi Step Steigerbouw onderdelen om veilig te leren werken en nog veel meer .
  Met de komen de vakantie hebben ze genoeg in de omgeving waar de zusters en nichten en neefjes wonen .
  De kosten van dit geheel heeft mij 3000 euro gekost, heb ik kunnen betalen uit mij verhuiskosten dat ik van mijn huisbaas kreeg en dat was 6000 euro .

  Kinderen en ouderen kunnen al vast met LEGO blokken oefenen hoe wij makkelijk huizen gaan bouwen er zijn genoeg Grondstoffen in de omgeving .

  Wanneer wij gaan bouwen werken wij niet met lening of onderpand van gezinnen .


  Maak melding

 19. Ik ben nu met vervroeg pensioen gegaan alleen om ondersteuning te geven aan mijn geliefd bevolking groepen in Suriname .Ik sta altijd klaar om jullie te ondersteunen in Suriname ik ben al 32 keren daar gekomen 16 juni 2019 was daar nog .
  Met de komende verkiezing moet ik niet in Suriname zijn want de uitslag is toch na 21 dagen word door MR Van Dijk Silos bekend gemaakt ,stem kaarten worden door blinden geteeld daarom duurt het 21 dagen voor de uitslag .


  Maak melding

 20. De spullen zijn naar Republiek Suriname gegaan goed voor bereiding maken voor dat je spullen naar de lieve bevolking groepen stuur ze hebben het nodig .

  Ik doe geen beroep aan geen enkel Surinamer wanneer ik iets van een paar 100 euro moet op sturen naar Suriname .


  Maak melding

 21. @RobG
  Beste RobG Vene III had een begroting van ongeveer SRD 3.600.000.000 in 2010 en een tekort van SRD 300.000.000 en betaald daarmee de subsidies op energie en water etc.
  Ofwel in 2010 heeft Vene III, om uw woorden te gebruiken, ongeveer SRD 3.300.000.000 uit het volk geperst onder de omstandigheid dat de goud inkomsten stegen echter dat ijlt altijd een jaar na.
  De eerst volgende begroting van Bouterse was bijna SRD 6.000.000.000 en die daarna nog hoger. De verdien capaciteit van een land kan nooit zo’n sprong accommoderen beste RobG.
  Daarom haalde Bouterse alle beschikbare potjes leeg.

  U kunt als econoom ongetwijfeld onder schrijven dat ’s lands begroting niet maar zo met 60% kan toenemen zonder

  Uit de eerste hand, van MNO Vervat, weet ik dat het geld van de dijken naar het PIMPEN van waterkant gegaan is. Ofwel Veiligheids Geld nam NL en Vene III (pariteit) door geschoven naar een cosmetisch halleluja project van Bouterse.

  Ik heb in april 2012 menig Parbo’tje gedronken met 2 leden van het Team van Wilem Vermeend (BMC) die de belasting dienst door gelicht hadden en klaar stonden voor de saneringsopdracht. Helaas mocht de opdracht niet getelkend worden omdat de lijken in de kast dan opgeruimd moesten worden. Mij dunkt dat indien het lijken van Vene II en III waren Bouterse ze er graag uitgehaald had en gepresenteerd had.

  Beste RobG u bent slecht geinformeerd.


  Maak melding

 22. @jojo,
  U hebt een belangrijke factor over het hoofd gezien. Onder de regering Venetiaan kon men nog gretig profiteren van ontwikkelingsgelden en andere gelden uit verdragsmiddelen en inkomsten uit bauxiet en de export van aluminium. Bij het aantreden van de regering Bouterse zijn deze inkomstenbronnen weggevallen.


  Maak melding

 23. @jojo,
  De cijfers die u presenteert kan ik helaas niet verifiëren. Natuurlijk gaat u de informatie in het voordeel van Venetiaan weergeven. U doet niets anders dan uw uiterste best om het beleid van Venetiaan goed te praten en dat is uw volste recht.


  Maak melding

 24. @RobG
  Uw grammafoon heeft een kras. In 2000 was er nog slecht euro 400.000.000 over van de hulp. om die te kunnen krijgen moest er evenveel eigen geld naast gelegd worden.
  euro 400.000.000 over 10 jaar is een druppel zeker als je de schulden en de gevolgen van de door Wijdenbosch kapot gezopen economie van afhaalt.

  Suriname exporteerde al lang geen Aluminium meer dus die inkomsten bron was er niet meer.
  Suriname exporteerde nog Alluinaarde en die was verpand aan Ballast Nedam voor de brug.
  Omdat de smelterij niet meer draaide heeft Wijdenbosch wel het traject van Subsidieren van Suralco/Alcoa ingezet door veel te veel te gaan betalen voor de Brokopondo Stroom door de stroom die over was af te nemen tegen een prijscalculatie waarin de prijs van Aardolie verwerkt was. let wel Suriname betaald nu al meer dan 20 jaar ongeveer 300% te veel voor de Brokopondo Stroom als gevolg van Wijdenbosch.

  Ik sta qua historie in het midden. Ik ben geen fan van Venetiaan. Hij had het met wat meer brutaliteit en opportunisme waarschijnlijk beter gedaan en daarmee kunnen voorkomen dat een opportunist en volksverlakker als Bouterse aan de macht kon komen.

  Ik kan marginaal naast de feiten zitten maar op de hoofdlijnen klopt het gewoon.


  Maak melding

 25. @RobG
  Dat de verhoudingen met Nederland zouden bekoelen is een bewuste keuze geweest van Bouterse. Nu niet gaan huilen dat dat een feit is.
  Bouterse heeft zelfs gebluft dat hij wel hulp zou gaan sturen gezien de voedselbanken etc.

  Dat hij blufte was het gevolg van zijn simpele benadering dat hij denkt het goud en de olie in de grond (ook niet bewezen voorraden) tegen de verkoopwaarde kan belenen. Helaas werkt dat niet zo.

  Ik heb met betrekking tot een heel interessant Biomassa project ministers, kabinet van de president en adviseurs van de president gesproken als mede de directie van Newmont. U hoeft mij niets te vertellen over de zakelijke cultuur die heerst binnen die groep mensen.

  Kort samengevat, De ninisters, adviseurs en innercircle hebben liever een miljoen USD in hun had vooraf dan 10 miljoen USD na verrichte arbeid geleverde prestatie). Erger je zit met ze aan tafel en ze beloven de milieuwetten gunstig aan te passen terwijl je al weet dat ze jouw voorstel bij Chinezen proberen onder te brengen.
  Het is dus heel normaal waarom zelfs Newmont niet zelf geïnvesteerd heeft maar Suriname de equity voor 100% heeft laten inbrengen.

  Zie hoe LR Group uit Israel Hoefdraad nu bij het been heeft.


  Maak melding

 26. Oom bert leeft nog ik was net Brammen gaan plukken dat je nog in Rotterdam gratis kan plukken .

  Ik woon nog in de Centrum van Rotterdam waar ik plant als hobby vorig week had ik 4 emmers met rode Bessen geplukt ik heb een paar vrouwen blij gemaakt met de rest heb ik siroop gemaakt .

  De brammen groeien op een oude spoor op een lengte van 500 meter aan bij de kanten je heb geen handen om ze te plukken of het regent dan word het moeilijker om ze te oosten .

  Met de brammen kan je sjam maken of een toetje met ijs blokken net iets voor de jongeren in Suriname heel makkelijk om te oosten .

  In september heb nog Rode druiven op een dak daar moet ik een net zetten anders zijn de vogels mijn voor .

  NDP Regering werk niet aan bestedingen tijdens de minister raad vergaderingen neemt men besluiten met Alcohol op tafel .

  Waarom had de hoog opgeleide J Wijdenbosh in 1986 bij het maken van de nieuwe Grond wet de Amnestie niet geregeld woonde hij niet on Suriname

  Waar waren de geleerde van NDP bij het maken van de Grondwet in 1986 om de Amnestie te regelen waar was Hooghart ,Henk Herrenberg Doehkie Plaifair en Jenny Simons je was ook bij .

  Jenny Simons heeft een Wet voorstel gedaan en ook goed gekeurd de wet zeg de Rekenkamer macht geen verslag naar de media laten gaan maar eerst naar de DNA .

  Weet vrouw Simons voorzitter DNA waar voor de Rekenkamer voorstaat blijf aan je taak om de vergaderingen goed te late verlopen .

  Zo ook de Arbeid wetten goed keuren in DNA ,men had het meer over minimum loon van 5 srd per uur naar 8,50 per uur ,hoe kan een jongere van 18 jaar het zelfde verdienen als jongeren van 23 jaar en van 45 jaar en tot zestig jaar verdien je dan als schoonmaakster of winkel bediende het zelfde als de jongeren die nog niets weten .
  Arbeid wetten maar waren dan de veiligheid wetten of regels en Gezondheid wetten of regels .

  Ik heb in Rotterdam scheppen ,Boor Platform of boor eilanden en Raffinaderijen oud en nieuwe gebouwd met Nederlanders Turken en Surinamers.

  Ik was steiger bouwer dat wel zeggen een arbeider moet veilig op een steiger kunnen werken .

  In Suriname zie ik de meeste steigers in de bouw maar met een plank om te lopen .
  Hebben ze geen hout in Suriname zo dat ze de hele vloer dicht leggen met planken .

  Waar blijven de uitvoerders en voor mannen op het werk in Suriname total geen toezicht zo dat de jongeren veilig kunnen werken .

  Zo ook de Minister van Arbeid Moestaja hij gaat zelf niet op de steiger werken zonder planken .

  Is goed dat ik al wat steiger onderdelen heb op gestuurd zo dat ze al vast wat ervaring op doen wat veilig werken betreft .

  De bevrijding in Suriname gaat groter zijn dan Aleppo en Mosul daar waar ISIS een verkeerde inschatting had gemaakt

  Wij van de Oppositie gaan deze bevrijding groot vieren het gaat niet om macht maar tegen onderdrukking .


  Maak melding

 27. 1 KILO Bessen kost 17,50 euro
  100 gram Bessen 1,90 euro
  Ik had vier emmers totaal gewicht 25 kilo
  Met mijn laatste reis naar Suriname had ik Granaat appel zaden mee genomen ik heb een vrouw van 74 jaar gegeven op Lelydorp waar ze Bami met kip verkopen ik eet zelf geen vlees wel bami met vis .
  Ik belde mijn derde groot zus ik vroeg haar gelijk of de Granaat appel zaden groeien ja zij ze ik was nog daar hadden de boompjes al twee bladeren gegeven .

  In Suriname heb ik ook Amandel bomen geplant van uoit Saramacca mee genomen naar PARA ook Cassave geplant .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.