Ook in Suriname maatregelen vanwege piek van Ebola gevallen in Congo

22
Ook in Suriname maatregelen vanwege piek van Ebola gevallen in Congo
photo credit: DFID - UK Department for International Development via photopin (license)

De directeur van het ministerie van Volksgezondheid maakt bekend dat met de piek die de Ebola-gevallen thans in de Democratische Republiek Congo (Afrika) hebben bereikt en het zeer hoge besmettingsgevaar dat deze ziekte met zich meebrengt, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erop aandringt dat alle landen, inclusief Suriname, voorzorgsmaatregelen verscherpen of nemen. De WHO heeft aangegeven dat verschillende maatregelen worden overwogen en aanbevolen voor implementatie in deze fase om alle passagiers en de havens van binnenkomst van het land te beschermen. 

Een maatregel is dat alle reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen die tickets verkopen, de verantwoordelijkheid moeten nemen om hun reizigers te informeren en bewust te maken over het risico van ebola. Overigens worden reizigers uit de Democratische Republiek Congo onderworpen aan een heel strenge screening, indien er via de lucht- en zeehavens wordt afgereisd. Vanwege deze strenge controle en de vele controlepunten in de lange reistijd vanuit Afrika naar Suriname, is de kans dat een met Ebola besmette reiziger uit dat gebied ons land bereikt, vrijwel nihil.

Nochtans informeert het ministerie van Volksgezondheid de samenleving, dat zij reeds een aanvang heeft gemaakt met het verhogen van haar alertheid. Verder zijn er interne voorbereidingen tegen ebola voorbereidt en blijft het ministerie in contact met de WHO via de structuren voor internationale gezondheidsvoorschriften International Health Regulations Coördinator. De nationale hotline 178 is 24/7 ter beschikking van de samenleving, indien er iets gemeld moet worden die onze openbare gezondheidszorg mogelijk zou kunnen schaden.

Ebola is een virus waar mensen erg ziek van worden. De ziekte is zeldzaam en leidt vaak tot bloedingen in het lichaam. Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Er is geen goede behandeling tegen ebola. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Tot nu toe komen uitbraken van deze ziekte alleen voor in delen van Afrika. De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden.

22 REACTIES

 1. @yuri, Afrika bestaat uit meer landen dan Congo waar de Ebola ziekte heerst. Wat jij aan het doen bent is gewoon de branieschopper uithangen. Het liefst steek jij jezelf in de fik.


  Maak melding

 2. Preventieve maatregelen tegen verspreiding van dengue worden hopelijk niet vergeten. In midden amerika is nu sprake van een dengue epidemie en stijgende aantallen dengue gevallen in het caraibisch gebied.


  Maak melding

 3. Alle bewindslieden en gramangs en ambassadeurs, die Afrika hebben bezocht aan een grondig medisch onderzoek onderwerpen en tijdelijk afzonderen !!!
  Denk aaan Aids die ook in Suriname is overgekomen !!!


  Maak melding

 4. is de Afrikaanse koning met 100 man aanhang die in Suriname was en de dorpen is ingegaan ook op Ebola getest????? En de heren ministers die ook Afrika hebben aangedaan zijn zij ook getest op Ebola.?????


  Maak melding

 5. De incubatietijd van het Ebolavirus ligt tussen de 2 en 21 dagen. Tegen de tijd dat iemand vanuit Afrika Suriname aandoet of een reiziger van elders die de ziekte in zich draagt, in Suriname aankomt, is die al op weg doodziek te worden. De Ashanti koning Osei Tutu was er vorig jaar met zijn aanhang. Mocht hij of zijn aanhang Ebola hebben gehad, hadden er klachtenverschijnselen moeten optreden. Anders heb je geen Ebola. Het bestaat niet dat je Ebola hebt en gewoon effe een partijtje gaat voetballen. A enige kiek san yu o broko na tap’ yu bedi. Geldt ook voor Adhin. Zuid-Amerika , de VS ,Latijns-Amerika en de Caraïben hebben vreselijk geluk dat dit enge virus daar niet voorkomt. En iemand die besmet raakt kan gauw geïsoleerd worden waardoor de ziekte zich niet verspreidt. Echter, in Suriname heb je nog steeds van tijd tot tijd (met grote intervallen), uitbraken van Chikungunya, Zika , Dengue en Bosyaws (bus’yasi). Individuele gevallen heb je aldoor. Gele koorts en malaria heeft men wel aardig onder de knie. Be aware.


  Maak melding

 6. Hoevelen reizen naar Afrika behalve de ndp parasieten?!
  Mensen dit alles is toneel van de ndp regering.In Suriname gaan de patienten dagelijks dood aan niet ebola gerelateerde ziekten omdat er geen medicijnen en artsen zijn.Er is geen ebola uitbreek in Suriname,zal ook nooit zijn omdat de ndp reizigers als de dood bang zijn en in Afrika die plekken vermijden waar ebola epidemie heerst.Ze zijn er van bewust dat de gezondheid en medische zorg in Suriname tragisch te noemen is dank zij hun.


  Maak melding

 7. Boeboe is een hele goeie vraag hopelijk hebben ze een uitstrijkje van hun boven en onderlip genomen bij aankomst in su onze mensen waren veilig in Afrika want bij luie mensen die veel praten en niks kunnen ontwikkeld ebola niet in het lichaam


  Maak melding

 8. De minister maakt alleen voor zichzelf lekker boeiend. Ebola……………… wat is de afstand tussen sur en afrika. Hoeveel afrikanen doen sur aan. Eén of geen één.
  En als een afrikaan sur aan doet dan is hij van goede huize afkomstig. Zal geen drager van ebola zijn. Ebola heerst alleen onder de super armen die van de vuilnisbelt leven.

  Laat de minister eerst de interne gezondheidszorg problemen oplossen, dan de aandacht zowel van hemzelf als de burgers te verleggen. De sur gezondheidszorg ligt op z’n gat en dit is de manier van de minister om de aandacht af te leiden. Minister doe datgene waar voor je bent ingehuurd. En kun je dat niet door welke oorzaken dan ook, leg verantwoording af en vertrek.
  Voor niets doen is salaris ontvangen mooi maar denk aan de zieken die het zwaar te leiden hebben.


  Maak melding

 9. Ziektes als ebola ga je krijgen wanneer men daar in donker Afrika de gewoonte heeft om vleermuisen- en apenvlees te eten. HIV/AIDS is ook uit Afrika afkomstig.


  Maak melding

 10. Midden jaren 70 was in Oeganda een arts van Indiase afkomst bezig onderzoek te doen naar het Ebola virus. Hij diende dit onderzoek te staken omdat de zwarte Hitler Idi Amin alle Indiërs het land uitzette. Zo probeerde hij zijn land vooruit te brengen niet wetende dat de negers totaal niet voorbereid waren op het werk dat door Indiërs gedaan werd. Misschien had die Indiase arts wel een middel tegen het virus kunnen ontwikkelen wie het weet moet het zeggen. Dus …. eigen schuld dikke ebola bult.


  Maak melding

 11. Zwarte mannen in witte plastic boerkas. De ogen zien er zeer bedreigend uit en de omtrek van de mond laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Mijn hemel, ik hou mijn hart vast.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. Eh eh: in Eu nog geen maatregelen in Su wel. Welk andere Caraïbische land heeft zulke poeni maatregelen getroffen. Ik denk dat ze in SU bang zijn wat die hindustaanse boeler in zijn stront gat uit Ghaarna meegenomen heeft.


  Maak melding

 13. Congo is een broeihaard van misselijke ziekten. Ook AIDS komt daar vandaan. Wat zijn die Congolezen aan het doen? Zijn ze smeerlappen? Of eten ze teveel apenvlees en alles wat vast en los hangt en een staart heeft?


  Maak melding

 14. Mordechai weet jij of aids vandaar komt wat weet jij van Afrika en de Afrikaanse gemeenschap in Suriname zijn er heel veel mensen van Afrikaanse afkomst apenvlees eten doen ze ook in Suriname
  Dom denken doet dom reactie


  Maak melding

 15. Witte mensen hebben aids ontdekt en hadden dit virus als eerste.
  Witte mensen hebben cocaïne uit de coca-bladeren hebben gehaald.
  Witte mensen houden ervan om het met kleine kinderen te doen(pedopartij vroeger in Nederland,Google it).
  Witte mensen handelden in slaven.
  Witte mensen koloniseerden.
  Witte mensen zijn duivelse mensen die je niet kunt vertrouwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.