CBvS verbaasd over beschuldiging dat zij debet is aan smokkel van euro’s

20
De 19 miljoen euro uit Suriname zit nog steeds vast in Nederland
Heel veel Euro's

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft maandag met verbazing kennis genomen van een nieuwsbericht in de Surinaamse krant De Ware Tijd (dWT), waarin gesteld wordt dat de bank indirect debet is aan de smokkel van euro’s naar de Verenigde Staten. Die geëxporteerde euro’s worden vervolgens in de VS omgezet in US dollars. Afgelopen week nog nam de Amerikaanse douane in Miami ruim 1.6 miljoen euro in beslag van drie Surinaamse cambio’s.

Volgens dWT zouden zogenoemde ‘spelers op de financiële markt’ hebben aangegeven dat de bank debet is aan deze export, door vanaf april de cambio’s van miljoenen euro’s te voorzien in een poging de valutakoersen onder controle te houden. “Ik geloof dat het zijn oprechte doel was om de koersen te beheersen”, zegt een insider over de actie van governor Robert van Trikt. “Maar hij wist ook wel wat er uiteindelijk gebeurde. Alleen stak de bank haar kop in het zand” schrijft dWT.

De bank reageerde hierop door te stellen dat vervoer van grote geldbedragen naar de VS door personen, op geen enkele wijze gestimuleerd of tot stand wordt gebracht door de CBvS. “Indien zich zaken voordoen die indruisen tegen de wet Geldtransactiekantoren dan wel de wet Toezicht Kredietinstellingen, zal de CBvS niet schromen om daar op gepaste wijze tegen op te treden” aldus de bank maandag laat in een persbericht.

De Bank wenst te benadrukken dat het motief voor het verstrekken van euro’s aan de cambio’s alleen heeft gelegen in het tegemoet komen van de samenleving. Voor deze beschikbaarstelling geldt een rapportageplicht aan de Bank. De Bank betreurt de suggestieve berichtgeving ten zeerste en wenst dit middels deze bekendmaking recht te trekken. De CBvS is thans bezig het National Risk Assessment traject met de grootste zorgvuldigheid te coördineren opdat Suriname in 2020 aan alle regelgeving kan voldoen.

De CBvS is derhalve geenszins betrokken bij, noch verantwoordelijk voor geldtransporten door individuen. Doch moet worden benadrukt dat op het moment de Bank enige malafide praktijk bij de verstrekking van de euro’s heeft geconstateerd, zij niet zal schromen kordaat op te treden. De Bank onderneemt intussen acties om via internationaal gerenommeerde instituten weer reguliere geldverschepingen op gang te brengen.

20 REACTIES

 1. The son a bitch is lying. CvBS is weldegelijk debet aan de transporten. Hoe kan de CsVB euro’s verstrekken, zonder te vragen om voor us dollars te zorgen. De insiders hebben gelijk. Het zijn de boeven die het volk een rad voor ogen willen draaien. De hoerenzoon Ferrier staat ook op de lijst van PSBS, en doet alles om de bende waar zijn moeder ook deel v aan uitmaakt te helpen. De nulletjes op de srd zijn onderweg. Alle paarse dagoe’s zullen het voelen, behalve de dagu’s die bogobogo geld hebben gemaakt. Die zullen voor mei 2020 verkassen naar het buitenland. Welk land zal ze asiel verschaffen Cuba, Venezuela of Bolivia?


  Maak melding

 2. Waarom ook niet kordaat op getreden bij de oplichting van de SPSB Bank?
  Of gaat/ging het om eigen belang?
  Daar hoor je helemaal niks meer over.
  Zand erover misschien?????….

  In de loop van de dag komt RobG met een persbericht.
  Geen paniek. Het zal volgens hem de oppositie aanzet zijn.


  Maak melding

 3. Boefdraad was al het grootste probleemgeval als gouvener bij de Centrale bank, waarmee het verval van de koers een feit was, en van Trikt hebben ze daar nu als loopjongen en jaknikker van Boefdraad gezet, door het huidige wanbeleid voort te kunnen zetten, door met leugens en bedrog, te blijven ontkennen.


  Maak melding

 4. Euro’s uit Suriname inwisselen voor dollars in Amerika boi hoe dom kan je zijn tegenwoordig hebben ze geld honden en meneer van Centrale bank wist dat niet ik begrijp het niet meer. Als je trucjes wil uithalen moet je slim zijn en dan nog. Geen wonder dat ze geen transparantie willen.


  Maak melding

 5. Dit is nou weer zo’n ‘ laag onder de gordel ‘ artikel van de Ware Tijd. Zij zoeken zoals altijd naar een zondebok om de handelswijze van de cambio’s goed te praten. Ik vermoed dat de krant uit rancune de beschuldigende vinger wijst naar de Centrale Bank van Suriname. Een geldschieter van de krant is waarschijnlijk heel veel geld kwijtgeraakt.

  Niemand durft het openlijk te zeggen, maar we weten met zijn allen dat de cambio’s ook een spelletje spelen met de Centrale Bank. Zij geven geen totaal overzicht van de financiële transacties door aan de Centrale Bank c.q. de overheid. Veel van hun transacties vinden achter de toonbank plaats. Vanaf de voordeur kunnen de financiële autoriteiten niet monitoren wat achter de toonbank plaatsvindt.

  Het lijkt me dan ook sterk dat de Centrale Bank een koffertje met miljoenen Euro’s aan hen overhandigd om te gaan wisselen in de VS. Het omwisselen naar dollars zou ook via de algemene en handelsbanken in Suriname via giraal geldverkeer kunnen plaatsvinden. Ook betalingen aan leveranciers in het buitenland zou via girale overschrijving kunnen plaatsvinden. Maar dit weigeren de cambio’s omdat deze methode transparant of doorzichtig is. Zij vertrekken liever via slinkse wegen naar het buitenland met grote sommen geld, bedragen die niet bekend zijn bij de monetaire autoriteiten in Suriname. Als de overheid dit geld kan koppelen aan bepaalde personen krijgt men ook meer inzicht in de financiële positie van deze personen. De overheid is hierdoor ook beter in staat de hoogte van de belastingheffing af te stemmen op het vermogen van de persoon. De cambio’s zijn instrumenten om veel illegaal geld wit te wassen Veel van dit geld dat men wegsluisd om te wisselen in het buitenland gebeurd buiten het zicht van de overheid.


  Maak melding

 6. Kondremangs
  Kan de wonnabe geweldige DiDiBri lover alias pseudopatriot aangeven wanneer de cambios zijn ontstaan. …van wie ze zijn. ….en van wie al het geld is. …het antwoord kan ik al geven. ..maar we willen het horen van RG himself. …
  Enne. ..wanneer kom je je krachten hier geven aan het zinkende schip van DiDiBri en zijn boevenbende ipv brallen vanuit Ptata? ???
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 7. wat een koeterwaals van een zooitje waterhoofden hier.

  moet wat hier allemaal geschreven word niet gescreend worden? Iemand moet deze lui toch tegen zichzelf beschermen?


  Maak melding

 8. @RobG

  u bent als econoom wel heel erg simpel. Daar bij heeft u geen enkel oog voor de realiteit. het papier geld is op straat en daar is een USD meer waard dan een Euro. In de jaagd op Dollars komen de papieren euro’s bij de gambio’s terecht.

  Niet meer dan logisch dat ze die dan porberen het land uit te krijgen met of zonder de CBvS.

  Basis probleem is echter dat langs de formele wegen Suriname geen papieren euro’s kan exporteren omdat niemand de Surinaamse banken of de CBvS vertrouwd. Er is zelfs geen luchtvaartmaatschappij bereid om waarschijnlijk alleen met wat pallets euro’s rechtstreeks naar China te vliegen.

  beste RobG het is een feit geworden dat er 1 man de ontwikkeling van Suriname in de weg zit en dat is de huidige president. Ik kan niet uitsluiten of het afsluiten van de euro biljetten export een voor opgezet plan is. Echter Hoefdraad en co managen hun kant van het probleem uitermate slecht.


  Maak melding

 9. RobG
  Boi wat kun je toch echt uit je nek kletsen.
  Lees eerst wat je typt voordat je de zwarte balk klikt met “Plaats Opmerking”
  Het omwisselen naar dollars zou ook via de algemene en handelsbanken in Suriname via giraal geldverkeer kunnen plaatsvinden. Ook betalingen aan leveranciers in het buitenland zou via girale overschrijving kunnen plaatsvinden

  Waarom denk je dat de 19 miljoen euro’s die de leveranciers niet bereikt hebben niet giraal kon worden overgemaakt?
  Waarschijnlijk omdat er geen girale tegoeden meer aanwezig waren om transakties te kunnen plegen


  Maak melding

 10. @Jojo / @Bigi Sma,

  Wanneer gaan jullie eindelijk eens leren om het hoofd niet weg te draaien voor het probleem dat er in werkelijkheid speelt. Continu de schuld toeschuiven naar de regering is op een gegeven moment niet meer houdbaar. Als gij beiden logisch gaat nadenken weet je dat de cambio’s bij uitstek instrumenten zijn om geld wit te wassen. Alle geldtransacties vinden plaats buiten het gezichtsveld van de algemene en handelsbanken en de Centrale Bank. Om de problematiek op te lossen hebben de algemene banken en de handelsbanken een richtlijn uitgevaardigd om buitenlandse betalingen via girale overschrijvingen te verrichten. Dit is transparant. Door wetgeving en goede monitoring van binnenlandse en buitenlandse geldstromen van Surinaamse onderdanen zal Suriname kunnen voldoen aan de internationale richtlijnen. Maar de cambio’s weigeren om deze route van girale overschrijving te volgen. Zij kiezen liever voor het illegaal transporteren van grote bedragen naar het buitenland. Maar als een stelletje amateurs ondernemen jullie pogingen om de dubieuze praktijken van de cambio’s goed te praten. Ik schrijf mijn bevindingen omdat dit o.a. de lekkages vormen die een doorn zijn in de ogen van buitenlandse monetaire opsporingsautoriteiten. Maar neem van mij aan dat een regering van VHP/NPS echt niet zal meewerken aan de implementatie van deze richtlijnen. Zij hebben immers veel meer te verliezen dan de huidige regering. De zeer grote belangen van hun financiers komen immers in het gedrang. Dat weet gij beiden ook.


  Maak melding

 11. @RobG
  Wie laat toe dat er Gambio’s zijn en zo kunnen functioneren. DE REGERING
  Wie houdt de Gambio’s niet aan de afspraken en regels. DE REGERING.

  Ganbio;s zijn er alleen in zwak bestuurde landen en niet landen waar de Regering de baas is.


  Maak melding

 12. RobGay,
  ik vermoed…..is waarschijnlijk….lijkt me sterk. Allemaal van die inhoudsloze aannames. Nergens op deze aardkloot behalve in de krochten van de Bijlmer loopt zo een paranoïde, paars geindoctrineerde lulhannes rond als jij. Hersenloze lulkoek van een hoog schoolplein en bouwkeet niveau. Ventileer je paarse gebral en geroeptoeter liever in je eigen ranzige kringetje. Mafkees.


  Maak melding

 13. @ RobG

  Dat je van Bouterse houdt en een communistische ideologie hebt dat is jouw goed recht.
  Toch, probeer eens objectief de situatie te beoordelen.
  Doordat gij subjectief bent ziet gij hele belangrijke gegevens niet.


  Maak melding

 14. Ja NDP afbraak van Suriname . ik zal niet raar opkijken als straks de SPSB en Hakringbank omvallen. De regering heeft te veel invloed in het beleid van deze banken doordat zij de meerderheid van de aandelen in handen hebben,
  Bij de ORG Vervuurtsbank waren in 1973 de hoofdrolspelers: Edgar Wijngaarde (commissaris bij de bank) , de Miranda (Governor bij de CBVS) Harry Radhakishun, meer bekend Little maffia en Mister Dimple (minister van Financien) en van der Schroef (huisadvocaat en adviseur van de heer ORG Vervuurt) die met een stichtingskapitaal van Sf 100 zijn enorme bank heeft opgebouwd.
  Nu zijn de hoofdrolspelers : de staat Suriname, vertegenwoordigd door Bouterse, Hoefdraad en de fossiele en overjaarse adviseurs.
  NB: de Hakringbank heeft over 2018 geen dividend kunnen uitkeren. Reden: dezelfde solvabiliteits- en liquiditeitsomstandigheden als in 1973., veroorzaakt door het verstrekken van ongedekte kredieten

  Als pleister op de wonde wil ik nog meegeven: ook de Surinaamse bank stond op punt van omvallen, maar door de succesvolle emissie van aandelen zijn ze gered..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.