Ernstige rellen uitgebroken bij goudbedrijf in Suriname

43
Ernstige rellen uitgebroken bij goudbedrijf in Suriname

Bij het goudbedrijf Rosebel Gold Mines/Iamgold te Brokopondo zijn er zondag ernstige rellen uitgebroken. Volgens de eerste berichten hebben illegale goudzoekers diverse machines van het goudbedrijf in brand gestoken. Dc Frederik Finisie van Brokopondo meldt aan de redactie van Waterkant.net dat er een porknokker (goudzoeker) zou zijn doodgeschoten (video) tijdens de schermutselingen. Een ander zou er ernstig aan toe zijn.

Finisie gaf verder aan dat de ambulance niet toegelaten wordt tot het gebied. Volgens hem zou er ook een bus in brand zijn gestoken (foto) in het dorp bij kilometer 106. De overheid heeft maatregelen genomen en heeft speciale eenheden van het leger en de politie naar de plek gestuurd. Voorts verneemt de redactie van Waterkant.Net dat alle ME’ers zijn opgeroepen.

Volgens een bron dichtbij het bedrijf speelt de situatie al sinds zaterdag, maar is het zondag tot een climax gekomen. “Rellen met illegalen zijn ‘normaal’, maar wat er nu aan de hand is is echt heftig” aldus de bron.

Foto: Arsje

Deze week nog waren er ook in buurland Brazilië problemen met zwaar bewapende illegale goudzoekers. Ze vielen een reservaat van een inheemse stam binnen waar de leider van de stam werd vermoord meldt de NOS.

https://www.instagram.com/p/B0esRIyBzXm/

43 REACTIES

 1. Nu moet de regering ballen tonen en het leger er op afsturen om orde op zaken te stellen. Het probleem is echter dat er exponenten binnen de regering en de NDP zijn die belangen hebben in de goudwinning . Suriname is en blijft een ongeregeld zooitje .


  Maak melding

 2. De ellende zal allen maar toenemen totdat het een climax bereikt. Voorlopig is er geen weg terug. De ontspannen tijd uit begin jaren 70 is al lang voorbij. Die tijd kon je echte zwamp vissen vangen in de boomskreek en opeten. Luk a gotro now-now ,soso rotzooi. En zo gaat alles achteruit. Jaco zou zeggen ” sari tori.


  Maak melding

 3. Hmm waneer de regering zijn ballen gaat tonen dan Jo jere wan lo ka gelul foe own die feni dat regering moes toon ballen ik begrijp jullie Surinamers niet jullie klagen steen en been regering je doe noti te regering doe dede radon dan a ka geklaag foe own e kon Moro heftig want ja bouta gi opdracht foe soet sma Kiri mik mi teigi oen wan ka sani oen ook heao nanga gauw nanga den koalo tranga jesi pkin foe oen doe den no doe don Don sani mi e bet dat no wan ma of pa e durf foe go bika if den prefoeroe den ka bek e bos of den e dede oktoe na Faso fa oen kweki oen pkin toch wel dan oen moes Sabi jere jammer maar oen pkin libi o las law law fasi


  Maak melding

 4. Politiek neutraal 29 juli 2019 at 04:49

  Die tijd staat mij nog goed voor de geest. Dat je zonder angst voor een pak slaag een mango kon plukken op het erf van de bakker. Of dat je zomaar ergens je chashnite (visnet) kon uitwerpen in een vijver om te vissen zonder over je schouders te hoeven kijken. Gelukkig heb ik op tijd afscheid genomen van Su door uit dat land te vertrekken. Want de sfeer werd begin jaren ’70 grimmiger en dit heeft geleid tot wat we nu vandaag meemaken. Het zal misschien 50 jaar duren voordat de situatie weer genormaliseerd is. Tegen die tijd zijn wij er niet meer 🙂


  Maak melding

 5. Een duidelijke teken dat de situatie in het instabiel is. Het goudbedrijf zal uiteindelijk vertrekken. De overheid of zeg gerust de paarse rioolratten zijn mede debet om dit gedonder.


  Maak melding

 6. Nu kijken of de coalitie dit gaat veroordelen en aanpakken of verdedigen en opnieuw plekken aanwijzen.
  Zieltjes winnen van de ABOP is prioriteit dus zal het wederom niks worden


  Maak melding

 7. Ik vind het bijzonder dat niemand de juiste oorzaak van de schermutselingen kent cq niet weet wat tot dit geweld heeft geleid en toch met vinger naar de overheid wijst.

  Ik ben blij met het optreden van Lloyd Read.
  Voorzitter van de werknemersbond bij Rosebel Gold Mines, heeft zijn leden en alle andere werknemers gezegd zich voorlopig te onttrekken van de werkzaamheden zolang er geen duidelijkheid is over de situatie.

  En de actie van de overheid.
  Starnieuws verneemt dat er intussen speciale eenheden van de politie en militairen naar het gebied zijn gestuurd om de situatie onder controle te krijgen.

  Ik hoop dat de situatie niet verder escaleert en dat er niet meer doden vallen


  Maak melding

 8. We zijn het allemaal over eens, dat NDP een zeer rijk land met slechts paar 100 duizend inwoners niet kan besturen.

  Ze hebben daar geen opleiding voor en door hun criminele achtergrond en activiteiten kunnen ze niet constructief meer denken.


  Maak melding

 9. @Bert van Marwijk
  De Roma pit is al jaren een probleem van ordeloosheid en mis management van de overheid en de president.

  Op de een of andere manieren werden op deze locatie locale mensen als porknockers getolereerd.
  Dat is op enige moment uit de hand gelopen met heel veel toestroom van buiten af,
  Daar kwam bij dat de productie op Rosebel terugliep en duurdere werd vanwege diepte en hard gesteente en dat Rosebel haar RomaPit zelfs nodig had.
  Dat is een jaar of 4 geleden al uit de hand gelopen en zelfs de President heeft zich er meebemoeid.
  Voor de locale mensen is een alternatief belooft en er zou zelfs een weg naar toe gelegd worden. Dat is vertraagd/tegengewerkt wie weet.
  Op enige moment kon IAM Gold zelf aan de slag.
  Echter daarna zijn de porknockers weer teug gekomen en frustreren ze het veiligheidsregime van een formele mijn.

  Kort gezegd gewoon veel mensen die zich niet aan afspraken houden en een overheid die het eigendom van IAM Gold (het is haar concessie) laat schenden door radeloze mensen of mensen die de makkelijkste oplossing zoeken en zich nergens iets van aantrekken.

  Dit was te verwachten en ja dit is het gevolg van een overheid zonder ruggengraat en zonder tanden. Een overheid die met alle winden mee waait en geen rechtszekerheid biedt niet nog aan de burger nog aan de ondernemingen.

  Dit is 100% de schukd van de president en minister Hok. Het is voor mij 1005 zeker dat indien men minister Benschop hier de lijnen had laten trekken iedereen geweten had waar men aan toe was.


  Maak melding

 10. DJANGO 29 juli 2019 at 10:12
  We zijn het allemaal over eens, dat NDP een zeer rijk land met slechts paar 100 duizend inwoners niet kan besturen.”

  Honderd duizend inwoners????
  Waar haal je dat vandaan?


  Maak melding

 11. De machines die in brand zijn gestoken zijn erg duur. Ik denk dat wij over miljoenen dollars schade kunnen praten. Vrees dat door dit soort illegale activiteiten van de binnenland bewoners de Multinational voorzichtiger gaat worden en geen grote investeringen zal plegen in Suriname. De staat Suriname verdient niks aan al die illegalen, terwijl de multinationals wel inkomstenbelasting betalen. Ik pleit voor harde maatregelen, om de mensen bij hun verstand te brengen dat je niet op andermans terrein mag begeven. Een grootscheepse campagne waarbij de binnenland bewoners geleerd wordt dat ze af moeten blijven van andermans bezit lijkt mij noodzakelijk.


  Maak melding

 12. Denko 29 juli 2019 at 09:19
  Nu die chinese eruit jagen, winkels slopen de boel vermaken tot vissevoer dumpen in de trawlers en retour naar china

  Ben jij dan iemand die net zo hard kan werken als Chinezen of ben jij van het soort dat liever de hele dag ligt te niksen en aan de drank en kindertjes maakt ? Dan jaag ik liever jouw soort het land uit dan de hardwerkende Chinezen.


  Maak melding

 13. @Gow2milobi, weer zo een fakename die hier door de vaste trollen wordt gelanceerd. Wat je doet is gevaarlijk en je weet het! Waar zijn je bronnen? Over welk onderzoeksbureau heb je het? We weten dat dit een beproefde en door jullie hier vaak gehanteerde methode is om middels fakenews te trachten de regering en daarmee ook Suriname te schaden! Je bent gewoon een varken, net als vele WKtrollen hier!….nee ik bied mijn verontschuldiging aan, aan de varkens, die had ik niet met jou moeten vergelijken dat verdienen ze niet.


  Maak melding

 14. Men wilde van dit land Dubai maken. Maar in plaats daarvan is het miserie en ellende geworden . Kan je verwachten van een President die bloed heeft laten vloeien .Maar niet alleen dat het bloed kleeft ook aan zijn hand.
  Nog steeds roept het bloed van vele slachtoffers uit de grond.
  Het gaat niet goed in dit mooi rijk land.
  Men is bezig zich zelf en familie rijk te maken.


  Maak melding

 15. @ JoJo 29 juli 2019 at 10:25

  Bedankt voor de info. In grote lijnen heb via de media kennis genomen van de problematiek en via de Blogs van Paul Kraaijer, die betrouwbaar overkomen?

  Wat ik met mijn opmerking bedoelde is :
  De aanleiding divan het geweld die in het afgelopen weekend heeft plaatsgevonden.
  Waarom is er geschoten, door wie en wat is de relatie van de schutter met het bedrijf.

  Dat vraag ik nav reacties die de indruk wekken dat ze weten waarom het geweld heeft plaatsgevonden.


  Maak melding

 16. Ken je deze liedje van Gentleman: “I know Jah loving is superior the devil complex inferior. Worship material when they bowing to their silver and gold”

  Ook deze van Bob Marley “Wisdom is better than silver and gold” en “for life is worth much more than gold”

  Deze liedjes ik vind heel goede boodschap.


  Maak melding

 17. ‘Kaloti Mint House is economisch irrationeel en fictief project’. Er zijn diverse artikelen hierover verschenen. Ook De West heeft op 28 mei j.l. een artikel hierover geschreven na.v. de uitkomst van een onderzoek. Gow2milobi heeft wel gelijk.


  Maak melding

 18. @ Lucien, deze @Gow2milobi is @Jay poster ! !!
  Ik zou zeggen: deze ilegale goudzoekers en binnenlandbewoners voor wie zoveel wordt gedaan door de Regeing en de Multinationals zijn ondankbare “niet belasting betalende personen” !!
  Deze methode is de methode die Brunsie ook heeft toegepast indertijd op Phedra,Baboenhol,Victoria en Patamacca !! Alles straffeloos !! Dit soort zaken dragen zijn goedkeuring !!
  Regering: verwijder deze pluderaars/branstichters, met de harde hand uit dit gebied !!! Suriname heeft
  belastinginkomsten en werkgelegenheid nodig !!! Shoot them out !! Bouta pe-joe-e-kibrie !!!


  Maak melding

 19. Beste mensen uit het binenland,afbreken is binen 2 dagen gebeurd maar om zo,n bedryf weer op tezetten gaat jaren duren of zelfs nooit meer in de omgeving van julie opgezet worden en dan hebben velen van jullie geen werk. Bezin eer gy Begint zou ik zeggen voorbeeld is (patamaka) is toch nooit meer geworden wat het was ?
  west suriname ook nooit meer geworden wat het was? Dit soort toestanden keert zich tegen de agresor zelfs
  dus door aan tafel tegaan onderhandelen is de manier om jouw grieven te uiten en niet vernietigen van andermans eigendom, door zo te handelen trek men het hele land mee de vernieling in
  ik waarschuw een ieder die van dit soort handelen Politiek willen maken want dit zal slecht zyn voor ons LAND


  Maak melding

 20. Dit ga je krijgen als je illegale goudzoekers teveel ruimte geeft…..ipv te keihard aan te pakken…..wat dat betreft mag men les gaan nemen bij de Fransen…..die treden keihard op tegen de illegalen!!!


  Maak melding

 21. Niet altijd de ndp de schuld geven voor alles het zijn illegalen die daar goud gaan zoen deze bosrand bewoners houden van om dingens te eigenen die niet van hun zijn ze moeten die filmpjes bekijken en die gasten opsluiten wand ze zijn illegaal bezig en toch nog boos worden schiet ze neer dan leren een keer manieren


  Maak melding

 22. @ Rbrown 29 juli 2019 at 12:39

  Dc Frederik Finisie van Brokopondo meldt aan de redactie van Waterkant.net dat er een porknokker (goudzoeker) zou zijn doodgeschoten (video) tijdens de schermutselingen. Een ander zou er ernstig aan toe zijn”

  Zijn de mensen levens dan niets meer waard dat jij/jullie alleen maar hebben over de grote spelers ?


  Maak melding

 23. @jojo,
  Gij vertelt wederom onwaarheden. De illegale goudzoekers hadden een groot gebied van de overheid toegewezen gekregen om goud te zoeken. Maar velen uit deze groep hielden zich niet aan wet of gebod en waren ook actief op het grondgebied van Frans Guyana. Daar werden zij door de Franse gendarmerie stevig aangepakt. Afgelopen week overschreden leden uit deze groep illegale goudzoekers de grens met het gebied van de Rose Bel mijn. Het was voor hen verboden gebied maar zij trokken zich niets aan van wet noch gebod. Ik heb vernomen dat zij ervan uitgaan dat het gebied van hun voorouders is en dat de overheid illegale handelingen heeft verricht door concessies te geven aan de Canadese goudmaatschappij. Jojo, u bent verkeerd bezig. U laat geen moment onbenut om de regering de schuld van deze escalatie te geven terwijl de regels duidelijk zijn. Het irrationele probeert u recht te praten in het belang van VHP en NPS.


  Maak melding

 24. Er zijn figuren actief die in dienst zijn van NPS en VHP. Zij zijn druk bezig om de regering van Suriname en het land Suriname in diskrediet te brengen met valse onderzoeksrapporten en valse kranten artikelen. Deze personen kopiëren wetenschappelijke- en krantenartikelen, vervangen vervolgens de naam van een land door Suriname. Recent kreeg ik van een collega een artikel in het Engels te lezen over Suriname. Deze figuren hebben niet door dat zij hun eigen Surinaamse achtergrond besmeuren omdat zij ook Surinamers zijn of een Surinaamse achtergrond hebben. Zij denken echter dat zij Nederlanders zijn en blond. In het artikel stond dat er in Suriname hongersnood heerste en dat er door de VN voedsel werd uitgedeeld.

  Her atikel over kaloti-mint-house is ook zo een nepartikel. Een mint-hous heeft men nodig om het goud dat uit de mijnen komt te certificeren en om de herkomst vast te stellen. Het ruwe goud is waardeloos als het niet gecertificeerd op de internationale goudmarkt wordt aangeboden. Het ruwe goud dat een land illegaal verlaat is vaak in handen van criminele bendes,enz. Via duistere routes wordt het goud vervolgens witgewassen. De mint-house in Suriname is opgezet om ook goud uit de regio te certificeren. Het goud wordt onopgemerkt onder strenge beveiliging naar Suriname vervoerd om een verwerkingsproces te ondergaan en om vervolgens gecertificeerd te worden.


  Maak melding

 25. Bert van marwyk/ mensen levens gaan voor ,maar by deze zyn de poknokers de agresor,men heeft waarschynlyk uit zelfverdediging geschoten. met alle respect maar je mag niet het eigendom van een ander betreden en tegelyk agresie gebruiken wat hadt u in gedachten beste Bert, probeer jy nu over de muur tussen mexico en de USA tekomen dan zul je begrypen wat het is om onbevoegd op andermans eigendom tekomen


  Maak melding

 26. De mint-house dicht bij de lucht Haven is al maanden of zelf jaren al gesloten .

  De America erkent de ment-house niet om te certificeren .

  Men gaat van uit dat je Goud met zwart of Drugs geld in koop en dan later laat Certificeren .

  Wij van VHP ABOP NPS en anderen in de Oppositie wachten rustig af tot volgend jaar .

  Hopend dat de stem kaarten in 12 dagen worden geteld zijn het blinden die tellen.

  Wij hebben Respect voor de Grondwet door om plegen wij geen Staats greep .

  Vraag Bouterse of hij RESPECT had voor Oom Henk Aaron en Pa Lachmon in 1980

  En waarom moeten jongeren respect hebben voor BoBo Buoterse en Adin vice President

  Waarom had Bouterse geen Staatsgreep voor 1975 gepleegd .
  Men leeft nu in NDP naast de realiteit in 2019 zijn ze Nationalisten geworden NU PAST .

  Suriname heeft maar 600 miljoen USD op de centrale bank .

  Een kleine gemeente in Nederland heeft zelf meer geld dan centrale bank .

  Er is nog een heeeeel lange weg voor Suriname voor dat men 2 of 3 miljard kan sparen op de centrale bank van Suriname .


  Maak melding

 27. Als dit goud bedrijf de arbeiders dezelfde loon betaald als in hun land met de zelfde faciliteiten, dan er niks aan hand, zelfde pensioen als wel gezondheids zorg dan is goed geregeld, iedereen te vrezen

  Geen waardeloze s r d..


  Maak melding

 28. De buitenlanders guanen moeten ze het land uit zetten desnoods met geweld.Het goud dat toe behoort aan
  de Surinaamse bevolking .Direct nationaliseren is een eerste stap om uit de finnanciele crises te komen.
  De toenemende armoede zou hier mee effectief kunnen worden bestreden.


  Maak melding

 29. @ Rbrown 29 juli 2019 at 16:25

  Met onderstaande tekst geef je precies aan wat ik bedoel.
  =====
  Bert van marwyk/ mensen levens gaan voor ,maar by deze zyn de poknokers de agresor,men heeft waarschynlyk uit zelfverdediging geschoten.


  Maak melding

 30. Daar heb je hem weer, de luilak, leegloper,profiteur, Karwafodi, maar nu onder een andere naam. Het zit deze hufter en smeerlap dwars dat de cowboypolitici van de oppositie incompetent zijn. Het fanatisme waarmee hij en zijn soortgenoten de sympathisanten van de regering denken te bestrijden heeft ziekelijke vormen aangenomen.


  Maak melding

 31. de gevestigde orde uit het buitenland zit goud te stelen in suriname….in opdracht van de omgekochte regering van suriname….allemaal doodschieten ! de hele regering en alle buitenlanders die zich hieraan schuldig maken…


  Maak melding

 32. @ RobG
  We zeggen beiden het zelfde behalve u verzinsels over de Porknockers uit Frans Guyana.

  De President en de minister van NH hebben de rovers uit de RomaPit gefaciliteerd door ze een andere locatie aan te bieden. Zij beloonden slechtgedrag en kregen stank voor dank.

  De mensen waren al maanden terug in de Romapit. Dat komt omdat de regering een slappe rug heeft en niet optreed en dat is de verantwoordelijkeheid van de President. Het is immers zijn regering.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.