dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameSchaarste aan aardappelen en uien in Suriname

Schaarste aan aardappelen en uien in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Al bijkans twee weken heerst er een schaarste aan aardappelen en uien op de lokale markt in Suriname. Burgers merken in vele winkels dat er weinig of helemaal geen van deze producten te verkrijgen zijn.

Beweerd wordt dat de schaarste is ontstaan omdat de afgelopen weken de importeur van uien en aardappelen, B. Chotelal, de voorraad niet heeft aangevuld. Naar verluidt is er een lading momenteel onderweg naar Suriname.

De producten zullen binnenkort weer volop beschikbaar zijn. Echter moet er wel rekening worden gehouden met de levertijd. Dus de schaarste in de verschillende winkels zal nog even aanhouden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

40 REACTIES
  1. Moet ook dit uit het buitenland vandaan komen?? Wanneer gaan zij leren om dit in eigen land te verbouwen???? Al die buitenlandse agrarische gasten die worden uitgenodigd door BUZA, en de zogenaamde uitwisselingen aan informatie. Soso kaka.


    Maak melding
  2. Jullie daar ( de meesten in su) zijn zo dom en lui als de acheroant van een varken die niet kan poepen .

    En maar wachten op de regering ,
    Duhhhh wat kunnen die eikelige sukkels nou wel goed doen ?

    Hebben jullie wel eens gehoord van zelf verbouwen ??????
    Nee blijf lekker wachten en sterf van de honger van mij part.
    Hoe minder luie Surinamers in su hoe minder ze zich voort kunnen planten en komt het ooit goed met su .

    Su is een mooie land.
    Jammer dat daar die domme achterlijke Surinamers wonen .

    Alsof de Surinaamse moeders geen echte leiders meer voort kunnen brengen ,
    Alleen maar van die achterlijke corrupte tering leiders .

    By the way ,
    YouTube is niet allen om porno te kijken of domme onzin .
    Je kan daar ook leren zelf groente Ed te verbouwen voor jezelf ,
    Wist je dat ?????????


    Maak melding
  3. Sommige kinderen weten niet eens waar de aardappels vandaan komen

    Waar komen de aardappelen vandaan Jantje ?
    Bij de groenteman juf !


    Maak melding
  4. Ze zijn klaar met het uitbuiten de van de burgers door te zeggen dat eieren schaars waren wat niet waar was en nu dit.
    De armen worden armer en rijken rijker.
    Deze maand wordt vakantiegeld gestort dus ze moeten verdienen hoe dan ook.


    Maak melding
  5. En zo was het in jaren 80 ook begonnen. Eerst schaarste aan dollars, dan benzine en sigaretten. Daarna was het hek van de dam. Surinamers zijn gewend aan gebakken frietlucht of zeg maar strontlucht van de paarse rioolratten. Nu, wachten totdat de Nickerianen ook geen rijst aan Paramaribo kunnen leveren. Surinamers: jullie zijn medeplichtig aan de ellende in het land. Kies voor ern massamoordenaar en drugsdealer en doe dat twee keer achterelkaar en eet vervolgens shit en leef als een shit, elledelingen allemaal!


    Maak melding
  6. Dus de pakketten zijn nu heel klein….ik vraag mij af of deze schaarste niet opzettelijk word veroorzaakt? En ook heel vreemd dat 1 persoon(chotelal) de import monopolie positie heeft over deze producten.


    Maak melding
  7. In Nederland waar een schaarste is aan grond betaal je landbouwgrond € 15,00 per m2
    In suriname met een overschot aan grond betaal je € 30,00 per m2
    Alleen de beter gesitueerden krijgen direct grond van de overheid en gaan het verkavelen.
    de armoedzaaier moet jaren wachten op grond
    Er moet een wet zijn die verbied landbouwgrond te verkavelen en alleen geschikt houden voor landbouw.
    Maar ja dan trap je de kopstukken op de tenen.


    Maak melding
  8. Ik niks gemerkt hebben, maar kan ook omdat ik geen aardappel en uien gebruik. Genoeg andere dingens waarmee kan koken is ook vele vele meer lekkerder.


    Maak melding
  9. “Beweerd wordt dat de schaarste is ontstaan omdat de afgelopen weken de importeur van uien een aardappelen, B. Chotelal, de voorraad niet heeft aangevuld. ” staat in het artikel.

    De regering heeft er dus niets mee te maken, de regering drijft namelijk geen handel en Lansi Gron bestaat niet meer.

    De grote vraag is of meneer B. Chotelal, ook tot de club behoort die zijn Euro’s maar niet terug krijgt of dat deze meneer bewust de prijs wil opdrijven.

    Ik hoop dat de minister en de prijzencontroledienst van waren Alert zijn en hier een stokje voor steken.


    Maak melding
  10. De importeur Chotelal is een van de zakenmensen waar de paarse rioolratten geld geleend hebben. Chotelal ontvang van de paarse regering een bedrag v a n 180 miljoen SRD. Tuurlijk kunnen mensen als Chotelal niks importeren als ze hun geleende geld niet terugkrijgen. De nulletjes komen eraan , no spang!


    Maak melding
  11. Schaarste?! Jullie zijn gewoon nog te lui om te poepen. De Hindoestanen, (echte) Marrons en Javanen zul je niet horen
    Het zijn de “geweldenaars” in de stad die hun handjes niet graag vies maken. Pienaar maar!!!


    Maak melding
  12. Dinsdag verschijnt op de NPO een documentaire over Suriname en over de Surinaamse dictator. Wat blijkt ? Ondanks de vele moorden, onderdrukking, uitbuiting en armoede is de zwarte bevolking van Suriname maar wat trots op hun dictatoriale leider. Maar wat verwacht je ook van domme onderontwikkelde mensen die te lui zijn om uit de ogen te kijken ? Een zwarte beweert zelfs dat als je met een stok onder de arm loopt je een echte leider bent. Hieruit blijkt dat deze zwarte Hitler, Mussolini en Stalin en Amin als grote leiders ziet. O ha ha de slavendrijvers Tromp en Piet Heijn liepen ook met een stok onder de arm. Ook grote leiders zeker. Nee, de domme onderontwikkelde zwarte ziet nog steeds niet in wat zijn geadoreerde leider teweeg brengt.


    Maak melding
  13. @chotelal. Je uien en aardappelen kun je ook in zuidamerica inkopen. Genoeg te vinden. Uit Nederland zou ik je willen adviseren om bij de planter je uien en aardappelen in te kopen. Alleen krijg je het als bulk. Dus zal je in su het moeten verpakken. Scheelt ook in de prijs.
    Zou je een.proef project willen.opzetten dan wil ik. voor uien zaden zorgen .
    Genoeg markten in suriname. Weinig positief denkende persoon.

    Tjee


    Maak melding
  14. Schaarste zal niet gelijk ontstaan, maar dit zijn wel de eerste tekenen van langdurige schaarste. in de jaren 80 is het ook zo begonnen. De schepen kwamen laat in Suriname aan. Even later kwamen die schepen nog later. Uiteindelijk kwamen die schepen helemaal niet.


    Maak melding
  15. Chotelal is 1 van die paarse rovers die flink bevoordeelt zijn geworden door de roversregering bouta. Waarschijnlijk heeft hij deze schaarste bewust gecreerd alleen maar om later de prijzen op te kunnen drijven en flink winst te maken.


    Maak melding
  16. Regeren is vooruit kijken. Met een aardappelopslag van twee weken heeft bouta alles onder controle.
    (Voor zijn eigen dan !!! ) 😭


    Maak melding
  17. Suriname is sinds haar ontstaan een importland geweest en zal ook een importland blijven. We zijn door het importeren lui gemaakt om zelf te gaan produceren. De aardappel is van origine een Zuid Amerikaans product, die de Europeanen en met name Nederlanders veredeld hebben. Waarom kunnen jullie potverdorie niet aan de ontwikkeling van de aardappel gaan werken? En hebben we die aardappel nodig? We hebben jams, zoete aardappelen, cassave nappi, etc., die zijn veel lekkerder dan de aardappel.. Het lijkt alsof Surinamers masochisten zijn. Ze willen graag gestraft worden voor iets wat we in grote hoeveelheden hebben..


    Maak melding
  18. Dat krijg je als maar een bedrijf het alleenrecht heeft om aardappelen en uien te importeren. Deze monopolist of enige aanbieder zal natuurlijk de marktprijs voor uien en aardappelen dicteren en dat is een ongezonde ongewenst situatie. Het feit alleen dat dit bedrijf vergeten is om uien en aardappelen te bestellen maakt dat de samenleving zonder dit voedsel opgescheept zit. Er moet meer concurrentie komen, met andere woorden er moeten meer bedrijven de mogelijkheid krijgen om aardappelen en uien te importeren. Dit zal natuurlijk ook de prijs van uien en aardappelen goedkoper maken voor de consumenten.


    Maak melding
  19. @ John: Aardappelen doen het niet in Suriname. Door de warmte vindt geen goede knolvorming plaats. De wereld-aardappelenteelt vindt vooral plaats in Europa, Rusland, delen van India en China, in de gematigde streken. De aardappelenteelt in Zuid-Amerika stelt weinig voor, al komt de aardappel daar vandaan. Het is meer de oorspronkelijke bevolking die daar op kleine schaal aardappelen teelt.

    Bij tuincentra kun je soms tomatenplanten kopen die geënt zijn op een aardappelplant. Onder de grond groeien aardappelen, boven de grond tomaten. Als je op YouTube zoekt op “grafting tomatoes on potatoes” kun je zien hoe je het kunt doen. Als ik in Suriname zou wonen dan zou ik het eens proberen. Begin met een stukje aardappel te planten in een grote pot en geef hem water door er ijsblokjes bij te gooien om de wortels koel te houden. Als er een stengel boven de grond komt, ent er een tomaat op.
    Met Aubergine (Boulanger) kan het ook.
    Als plantmateriaal heb je een stukje aardappel nodig met een oog. Je kunt het boven de grond laten uitlopen en dan planten.

    Uien kunnen wel in Suriname groeien. Als er geen zaad te koop is, dan zal een familielid wel een pakje zaad willen sturen. Op de website van zaadhandel Vreeken in Dordrecht kun je zoeken naar geschikte rassen.

    Voor de rest, zoete aardappelen zijn een goede vervanger van aardappelen en ze zijn bovendien heel gezond, vooral de paarse soorten. Ze kunnen ook gegeten worden door diabetici en daar schijnen er heel wat van te zijn in Suriname.

    Er is heel wat mogelijk in Suriname, maar je moet het wel willen en doen natuurlijk. Vroeger was Suriname wel zelfstandig, maar niet onafhankelijk. Nu is Suriname wel onafhankelijk, maar lang niet zelfstandig.


    Maak melding
  20. @ROBG, eindelijk kraam je iets nuttigs. Chotelal danst aan de pijpen can jou demente massamoordenaar en veroordeelde crimineel. Dus beiden een pot nat. De een maakt, de ander teert.


    Maak melding
  21. Alles is te beplanten in ons geliefd Suriname, waar een wil is, is een weg, where there is a way is a will.
    Als Nederlanders alle gewassen vanuit het buitenland trouwens hele wereld in hun land in kassen kunnen planten en verbouwen/vermenigvuldigen, waarom zouden wij niet kunnen planten en verbouwen in Suriname.
    Iedereen kijkt naar een landbouw volk in Suriname, waarom kunnen de andere volkeren dit niet groots gaan planten? Ik heb zelf met mijn eigen ogen en in mijn handen uie en aardappelen mogen vasthouden beplant in het districkt Saramacca.
    kortom Suriname leunt teveel op buitenlandse importen, dan zelf zaken te ondernemen.Er worden tal van overeenkomsten afgesloten met allerlei landen, ik zou zeggen vraag hulp en expertise thuis zelf dit te gaan verbouwen. voordeel is: werkgelegeheid, geen onnodige valuta verspilling door import.
    Er liggen tal van mogelijkheden in Suriname, jammer dat een groot deel van het volk in het binnenland niets geboden wordt, mee te dingen met dit soort ontwikkelingen. zonde voor de tijd dat ze al decenia lang niet ondernemen.


    Maak melding
  22. Bedankt voor jouw mooie uiteenzetting Hans, maar intussen is technisch alles mogelijk in deze wereld. Je kan zelfs op de noordpool en in de woestijnen technisch landbouwen ( O.A. de Joden hebben het laatste bewezen ). Of het economisch verantwoord is is de vraag. Wist je dat op plantage Zeezicht in Suriname ooit wijn werd gemaakt en dat ik ooit een bericht in de krant gelezen heb over een Hindoestaan in Nickerie, die aardappelen in exploiteerbare vorm had gecultiveerd? Of dat laatste waar is weet ik niet omdat ik dat niet persoonlijk heb onderzocht.. Het hangt dus af van kennis, geld, de kunst om het klimaat te beïnvloeden en persoonlijk karakter. Een Surinamer is al tevreden met het basisproduct . Ze gaan niet verder experimenteren. Kennelijk ingegeven toen wij in de slavernij niet meer mochten doen dan suiker, koffiebonen en cacaobonen (stapelproducten) produceren. Veredelen van deze producten vond in het buitenland plaats. Mooi voorbeeld: wij produceerden koffiebonen om later gemalen pakken Douwe Egberts koffie te kopen.. In Nederland worden in kassen ook diverse tropische producten geteeld. Mijn visie is: als zij dat kunnen, kunnen we dat ook met subtropische producten. Het schijnt dat je veel weet over landbouw, dus hoor je te weten dat Suriname een hele grote producent kan van Bio diesel en ik heb geen landbouwkundige opleiding genoten. Waarom dat niet gebeurt heb ik al genoemd. misschien moeten we wachten op een andere politieke wind die experimenteren stimuleert. er valt werkelijk veel te ontwikkeling in Suriname.. Teveel voorbeelden om op te noemen.Ja, Surinamers zijn geen Nederlanders op het gebied van onderzoek en speurwerk. misschien moet de hele wereld blij zijn met deze karaktertrek. anders zouden wij de wereld behoorlijk concurreren.


    Maak melding
  23. Ik lees veel reacties van mensen die klagen. Kennelijk woont het meerendeel niet in SU. SU heeft 1 problem: MEN GUNT ELKAAR NIKS. Alleen als het op geld aankomt dan, want ze willen snel rijk worden. Er is geen traject op lange termijn. Veel stichtingen zijn er opgezet om iets te ondernemen in en voor SU, niks werkt, want men heeft niks over voor de ander. Suri’s zijn ook vaak op hun teentjes getrapt als je ze bekritiseerd, ze zijn lui, willen veel voor weinig en dulden geen concurrentie. Juist concurrentie zorgt voor innovatie en zal het land weer beter en sterker maken. Ik hoop het wel, want zo laat ik mijn kinderen SU niet zien.
    Schaamte


    Maak melding
  24. Ivan: bepaalde dingen , noem ze hebies, zijn reeds lang ontstaan. Ik denk vanaf de slavernij. Om een paar te noemen: haat, nijd, afgunst , jaloezie, noem het in één woord krabbenmentaliteit. Nu heb je mensen die negatieve en mensen die positieve kritiek hebben. Suriname is vanaf haar ontstaan een importerend land geweest. dat hebben de Nederlanders gedaan. Logisch, wij waren een wingewest van Nederland en het Nederlands bedrijfsleven moest ook profiteren. Wij importeerden alles tot naalden, garen en vishaken toe. Ik kan je hiermede met duizenden advertenties uit de oude kranten om de oren slaan. Ook de hele wetgeving van Suriname was gebaseerd op het kolonialisme en om Suriname tot kolonie te houden. Mijn probleem: Suriname en de Surinamers moeten nu anders gaan denken. Wij moeten afstappen van het laten halen mentaliteit. Ook ik ben een van deze critici. Suriname heeft veel mogelijkheden en laten die kansen liggen. Ik schrijf momenteel een verhaal over de NV Emergo. Een ongeschoolde ex gunner maakt een succesvol bedrijf van ik denk plantage Slootwijk en jaloerse mensen maken deze man en bedrijf kapot. Hetzelfde geld voor de heer ORG vervuurt die het presteert om met een starkapitaal van slechts sf 100 een gigantische bank op te zetten. En de stichtingen en cooperaties die door figuren, die in hun financieel belang geschaad voelen en deze initiatieven kapot maken. Kijk de Surneds zijn niet de schuldigen van de ontstane situatie in Suriname. Dat doen de Surinamers zelf. Dit komt omdat jullie domkoppen, stommelingen en hebzuchtige figuren aan de macht hebben geholpen. U begrijpt wel dar ik hiermede uren door kan blijven gaan, maar is voorlopig voldoende.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES