COLEACP delegatie op werkbezoek in Suriname

4

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft op 22 juli de missie van de COLEACP, onder leiding van Sabina Devlieghere ontvangen. LVV heeft de ondersteuning van de COLEACP ingeroepen, in verband met de rol die deze organisatie vervult in de regio ten einde advies uit te brengen, met betrekking tot de nieuwe aangekondigde EU-maatregelen. Deze missie duurt van 22 juli tot en met 26 juli 2019.

COLEACP is een non-profit organisatie die inclusieve en duurzame handel in groenten en fruit bevordert tussen landen in Afrika, het Caribisch gebied en Stille Oceaan (ACP) enerzijds en Europese Unie landen anderzijds. Eveneens ondersteunt het de handel op lokale markten van de ACP-landen.

Tijdens deze missie zullen gesprekken worden gevoerd met de publieke en private sector, om onder anderen inzicht te krijgen in de huidig officiƫle controle, inclusief de voorwaarden voor afgifte van de fytosanitaire certificaten. Daarnaast zal bezoek gebracht worden aan de laboratoria van LVV en veldbezoeken aan enkele landbouwers en exporteurs.

Het ministerie van LVV, samen met de private sector wenst het komende exportverbod van enkele gewassen te voorkomen. Binnen dit kader zullen de 2 COLEACP-deskundigen deze week een roadmap opstellen om Suriname te ondersteunen, in de voorbereiding naar fytosanitaire audit van de Europese Commissie (EC). Verder zullen ook aanbevelingen worden aangedragen ter verbetering van onze National Plant Protection Organisation (NPPO).

4 REACTIES

 1. Poppenkasterij met allerlei afkortingen. De Europese invoerwet bestaat al jaren maar pe 1 september wordt hierop strenger gecontroleerd. Dat ministerie van LVV in sur niet in staat is gebleken, zelf orde op zaken te stellen, blijkt hieruit dat niet de juiste mensen op de juiste plaatsen zitten. Ze kunnen nog amper hun handtekening zetten, laat staan om het departement voor te bereiden voor goede aansturing en de internationale regels voor allerproducten in kaart te brengen.
  En die Parmessar is verder ook totaal onbekwaam om het ministerie naar de juiste richting te leiden. Diep Triest!!!!


  Maak melding

 2. En denkt de minister met het bezoek van deze missie het tij te keren voor de landbouwers/exporteurs?
  Heeft hij voldoende tijd om dit doel te bereiken? Of is men gewoon te laat tot actie overgegaan.


  Maak melding

 3. Hahaha.. nu proberen we ook Afrika in sprookjes te laten geloven….we kunnen nog geen eens ons naasten behoorlijk de kop boven water laten houden…laat staan duurzaam fruit binnen halen…we hebben zoveel grond…wie snapt wie nog….Subabwe..nr 1…Disney zal een film maken…ooit was er een …………………


  Maak melding

 4. De lab van lvv moet dus de groenten(sopropo) en vruchten goedkeuren met de standaarden van de Eu. Daarvoor moeten de boeren cursessen nemen hoe ze hun veld werk moeten doen. Dat is groet Ken en vruchten zonder pesticiden te verbouwen. Dat is heel moeilijk. Kijk maar naar de biotische landbouw. De nstuur moet de vijanden van de ziekten voortbrengen. De LVV lab moet helpen met planten veredeling. De boeren hebben de kennis en geld niet. De beleidsmannen moeten niet discrimineren tussen paarse en niet paarse boeren.in hun beleid.

  Alle boeren/producenten moeten de gezonde methode aangeleerd worden.Ook Surinamers moeten gezond eten. Maar als je in de korte tijd niet alle boeren kan trainen dan is het goed direct te beginnen na de export groep is geeindigd.
  Het moet niet zo zijn dat de binnenlandse consumenten de afgekeurde gewassen moeten eten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.