Suriname organiseert internationale expert conferentie over hennep industrie

11
Suriname organiseert internationale expert conferentie over hennep industrie

Op 29 en 30 juli 2019 organiseert het Ministerie van Volksgezondheid van de Republiek Suriname in samenwerking met de PAHO en het Nationaal Advies- en Monitoringsorgaan Wet Verdovende Middelen in het Courtyard Marriott hotel een internationale conferentie over het reguleren en vergunningplichtig stellen in Suriname van de cannabisindustrie, voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden.

De conferentie heeft een consultatief karakter en is erop gericht dat internationale en nationale deskundigen kennis en ervaringen met elkaar delen en zodoende het Nationaal Advies-en Monitoringsorgaan Wet Verdovende middelen in staat te stellen om zo goed mogelijk geïnformeerde en breed gedragen besluiten te nemen. 

Naast het uitwisselen van professionele ervaringen, successen en valkuilen met betrekking tot dit onderwerp, zullen onder andere als thema’s aan de orde komen: de aspecten van een gereguleerde en vergunningplichtige cannabisindustrie, het juridisch kader, farmaceutische voordelen, medicinale toepassing, sociale impact, het monitorings- en handhavingssysteem en voorwaarden voor export georiënteerde productie

De nationale deskundigen die een dwarsdoorsnede van Surinaamse sectoren en disciplines vertegenwoordigen zullen samen met deskundigen uit andere landen hun ervaringen inbrengen en bouwstenen aandragen voor de implementatie van het cannabishoofdstuk van de Wet Verdovende Middelen.

De algehele coördinatie van de conferentie voorbereiding staat onder leiding van de Voorzitter van het Nationaal Advies- en Monitoringsorgaan Wet Verdovende Middelen, de heer Boy Guardiola ondersteund door mw. drs. Sandra Sweeb, Senior Project Manager en dhr. mr. Milton A. Castelen, LLM, internationaal recht en gezondheidsrecht jurist en diplomaat. 

11 REACTIES

 1. In Suriname wordt je gearresteerd als je een paar grammen MJ op je hebt welke loosers komen naar zo een conferentie in een failed state? De pleesident is zelf groothandelaar in cocaine en gaat hij echt kleine visjes tolereren in zijn kreekje?


  Maak melding

 2. Wat een ommezwaai zeg. Eerst Industriële canabis bevechten en nu vertroetelen. Suriname zit echt in hoge geldnood. Deze canabis kan niet gebruikt worden om high te worden. En als Cocaine overal in de wereld onderschept wordt is het zoeken natuurlijk naar een alternatief.


  Maak melding

 3. Cannabis is in vele landen al min of meer gelegaliseerd. Op zich is het onschuldiger en geeft minder problemen dan het gebruik van alcohol. In het verleden deed men er ook helemaal niet moeilijk over. De ommekeer is gekomen in Amerika waar men het ongewenst vond dat de zwarte bevolking het gebruikte. Men gunde hen hun genotmiddel niet en dacht dat ze er lui van werden. Vanuit de Amerika is het demoniseren van Cannabis de wereld over gegaan.
  In de VS stonden er tot voor kort draconische straffen op cannabisteelt en gebruik, nu echter vindt van daar uit de legalisering plaats.

  In de Nederlandse drogisterijen vind je overal cannabisproducten, vooral CBD olie. Dat is de niet-psycho-actieve component in Cannabis. Je wordt er niet high van. High wordt je van thc (delta-9-tetrahydrocannabinol), maar het kan ook ontspannend, stress verlagend, werken. CBD (cannabidiol) wordt vooral gebruikt voor pijnbestrijding. Cannabis helpt ook bij glaucoom, een oogaandoening waar men blind van wordt. In Nederland is cbd dus legaal, maar bijvoorbeeld in Engeland weer streng verboden.

  Suriname kan best cannabis gaan kweken en producten ontwikkelen, maar men moet niet denken dat men er rijk van gaat worden. Zoals gezegd, waar het verkocht mag worden liggen de winkels er al vol mee, geen nieuwe leveranciers nodig, en de export van ganja, daar kan men maar beter niet aan gaan denken. Dat zou niet internationaal niet bepaald gewaardeerd worden.
  Productie voor de eigen markt is natuurlijk een andere zaak. Het kan een aanvulling zijn op medicijnen die geïmporteerd moeten worden. Mocht men ganja willen legaliseren dan kan men er belasting op gaan heffen zoals op tabak en alcohol.

  Cannabisvezels kunnen ook gebruikt worden om er textiel van te maken. Het is een van de sterkste plantenvezels die er zijn. Vroeger werden er scheepszeilen en touw van gemaakt. De zeilen van het schip op het Surinaamse wapenschild zijn zeker van cannabisvezel gemaakt. Als cannabis voor de vezel wordt gekweekt dan spreekt men van hennep. Er zijn speciale rassen ontwikkeld die vrijwel geen psychoactieve componenten bevatten.
  De zaden van cannabis zijn zeer voedzaam en gezond. Bij de supermarkten zijn ze wel eens te koop, gepeld en in potjes, en de meeste voedermengsels voor vogels bevatten ze ook. Ook hier zou men is Suriname voordeel kunnen hebben door cannabis voor de zaden te kweken.


  Maak melding

 4. Het lijkt mij heel verstandig als Suriname niet hieraan begint. Vele jongeren zitten al aan de verdovende middelen en maken hierdoor hun school niet af. Gaan het criminele pad op. Sommigen slapen een gat in de dag door dit verderfelijk spul. Niet een ieder zijn geest is opgewassen tegen verdovende middelen. Wanen en hallucinaties, daar krijgen de meesten last van. Het is nu al een grote last in onze gemeenschap. Waar zijn deze gasten mee bezig. Zij kunnen maar beter de hele jeugd afschieten. Nu zijn ze reeds bezig zombies van ze te maken. Het is net een grote horror film in ons land,die wij nu al niet meer herkennen als rustig en vredig.
  Het is jammer dat er niets wordt gedaan om bewustwording te stimuleren in plaats van dit verderfelijk spul.
  Het begint met marihuana en eindigt met harddrugs. Stelletje kaw sa banna.


  Maak melding

 5. Belachelijk als zij denken hier aan te beginnen van allen gewassen die je kan verbouwen denken zij aan de MJ
  En daar voor nog meer bos kappen
  Investeer nou eens jullie mensen voor al mij blakka broeders in plaats van het land te verkopen al dat geld neem je toch niet mee wanneer je dood bent
  Verrijk de mensen ziel door opleiden en te leiden naar een betere nu en dan bedoel ik niet met de normen en waarden van die witte duivel want voor de meesten van jullie is HIJ de tred zetter /de norm en voor sommigen zelfs god doe je ogen open en kijk eens kritische rond jaren 60 70 80 90.kids


  Maak melding

 6. Is een goed idee dan kunnen we met Holi lekker bhang lassi drinken (marwana milkshake), heel populair in India.


  Maak melding

 7. Even Steven,
  Zou jij zo vriendelijk willen zijn om de jaren 60- 70 daadwerkelijk te vergelijken met jaren 80- 90 i, dat je dat niet aan durft schreeuwert, waarschijnlijk word je dan in eens wakker word of wer verdooft in slaap en in 2019 wakker word en ziet wat er in die tussen tijd niet goed gegaan is .
  Ik ben benieuwd wat uw uitkomst is


  Maak melding

 8. Recept voor hoestdrank in de toekomst,
  3×daags 1 theelepel ndp hennep stroop(hoestdrank) innemen…
  Wanneer gaan de surinamers snappen dat ze medicijnen nodig hebben en geen hennep produkten?!
  Eens was er een cassave bedrijf en heden is het geschiedenis.
  Surinamers vinden het niet erg voor de gek gehouden te worden.  Maak melding

 9. Het verloederd toch al met al het verderferlijke aan BewustzijnVerlagende drug soorten,Cannabis werkt GeestVerruimend . Als men niet tegen een verruimd bewustzijn kan moet men het niet gebruiken! En als het zijn medische werking ook nog bewijst ,en al wijdverbreid is en deze ook al op de aandelen markt furore maakt ?waarom dan niet legaliseren instede van de troep die men consumeert? Het is niet meer weg te denken in het leven van heel wat mensen overal ter wereld. Coca weet men wel te waarderen ,maar deze Natuur plant die in principe geen andere chemische bewerking nodig heeft ,voordat men het kan consumeren,wordt niet gewaardeerd.Marihuana is Goud waard op dit moment in de aandelen wereld.


  Maak melding

 10. Smoke it,or promot it!
  Big Up,, to all the ganjafarmers.✌
  Een blowtje in de morgen is een dag zonder zorgen. 🤭
  One Love 🇸🇷


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.