‘Stakingsplaag’ in Suriname continueert: personeel Republic Bank in actie

19
Klanten Republic Bank voor gesloten deuren

Nauwelijks een dag nadat het personeel van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht en HJ de Vries-bedrijvengroep het werk na acties volledig hervat hebben, kent Suriname nu weer een staking. Het personeel van Republic Bank heeft vrijdag het werk neergelegd uit ontevredenheid omdat zij geen loonsverhoging krijgen.

De bond bij de bank is boos op de directie omdat zij zich niet heeft gehouden aan de gemaakte afspraken omtrent loonsverhoging. Enkele personeelsleden zeggen aan de redactie van Waterkant.Net dat de directie de bond tijdens een onderhoud duidelijk heeft gemaakt dat zij geen loonsverhoging zullen krijgen dat opgenomen is de nieuwe cao. “Dit heeft kwaad bloed gezet bij ons vandaar wij besloten hebben om massaal het werk neer te leggen en in actie te gaan”.

De bond is met juristen bezig de mogelijkheden te bekijken om naar de rechter te stappen. Naar zeggen van de personeelsleden is het probleem al reeds drie jaren gaande. Beweerd wordt dat de opgelegde instructies van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname aan de directie niet wordt uitgevoerd. “De directie lapt alles aan haar laars en dat accepteren wij niet. Het kan niet zo zijn dat buitenlandse bedrijven in Suriname komen en maar denken dat zij kunnen maken en breken wat ze willen. Wij accepteren geen dictatuur en maken dat middels onze actie duidelijk kenbaar aan de directie”.

19 REACTIES

 1. In mijn volgend leven wordt ik aandeelhouder van banken en verzekeringsmaatschappijen. Linksom of rechtsom ze maken altijd winst dus is jouw belegging goudgerand.
  Overigens: zo zijn de stakingen in 1969 en 1973 in Suriname begonnen. estafettestaking heet dat. Het grote verschil tussen toen en nu was dat er werd doorgestaakt tot het bittere eind.


  Maak melding

 2. Er is geen eenheid in Suriname anders was corruptie en een.boeven regering nooit aan de macht gekomen.
  Trouwens las ik gisteren dat 200 leden van de abob zijn overgestapt naar de NDP.

  Kan Brunswijk zijn achterban niet tevreden houden? Want hoe Brunswijk een ellende is, is met Bouterse het zelfde.


  Maak melding

 3. Zowel Brunswijk als Bouterse zijn totaal ongeschikt om te regeren.Het zijn egotrippers.Alles draait om hun persoon.Ze willen graag bewierookt en aanbeden worden en houden met anderen totaal geen rekening.


  Maak melding

 4. Goedzo ga zo door, dit is de manier om dat land respect at te dwingen voor de mensen die het verdienen. Iedereen zou massaal de straat op moeten gaan. Doe het wel vredig, dan heb je geen gezeik. Zo maak je de ministers vleugel lam en ook de president.


  Maak melding

 5. @ JK,
  Deze 200 “overstapleden” denken snel een “njang” te maken als nieuwe geregelde nieuwe ambtenaren !!!
  In het stemhokje zullen ze toch stemmen op de “kaboela dansers” !!


  Maak melding

 6. Suriname is een tikkende tijdbom, in alle sectoren broeit er wel wat, bijna iedere dag word je hier geconfronteerd met allerlei problemen die zich voor doen, dankzij deze paarse criminele regering, zoals die Alcoadeal, het Constitutioneelhof wat in ėėn keer van stal word gehaald, om te trachten alsnog die kop van die moordenaar te redden, daar de Oas nu de klacht van de 8 december nabestaanden in behandeling heeft genomen, waardoor er nu paniek is ontstaan bij die moordenaar en zijn volgelingen, verder zijn er te teveel problemen om op te noemen, dankzij maar ėėn persoon in dit land, die dit hele volk in zijn greep houd.


  Maak melding

 7. Het kan niet zo zijn dat buitenlandse bedrijven in Suriname komen en maar denken dat zij kunnen maken en breken wat ze willen. Wij accepteren geen dictatuur en maken dat middels onze actie duidelijk kenbaar aan de directie”.
  Worden een paar nu eindelijk wakker???? Het heeft wel lang geduurd. Dat de buitenlandse bedrijven hier zijn, wie nodig ze steeds uit??? Wie smeekt ze om met Suriname samen te werken???? Nu staat Rusland op de stoep, dus maken jullie je borst maar flink nat. Er worden papieren lukraak ondertekend met een grote glimlach op hun zwarte smoel en geld geleend. Suriname nog even is niet meer van de Surinamers. Maak van je eigen bevolking slaven en slavinnen ze zijn toch ongeschoold en denken enkel aan feesten. Minister van BUZA moet nu opdonderen. Het volk zal het vroeg of laat aan den lijve ondervinden. Suriname is geen machtig land en zal het nooit worden. Suriname wordt onder gesneeuwd. Onderzoek heeft uitgewezen dat een Rus nooit zal trouwen met een neger. Blijf ver van ze weg.

  Sarie Torie


  Maak melding

 8. Beste forum schrijvers.
  Laten we het makkelijk houden. Kijk maar hoe moeilijk het is om je eigen privé aansturing te geven zowel financieeël als het gezin in goede banen te leiden. We spreken nu over meneer DB en meneer RB.
  Geen van de twee zijn hoog geschoold, hoe kunnen zij dan het land besturen. Is toch een onmogelijke taak voor hun. Het is al moeilijk genoeg om het gezin bij elkaar te houden laat staan het land te regeren.

  Suriname heeft 83.000 overheid en gemeente ambtenaren op een bevolking van 550.000. Om het land te besturen waren er 35.000 meer dan voldoende geweest. Dus een kleine rekensom laat zien dat er maar liefst 48.000 ambtenaren te veel zijn in Suriname. Hoe krijg je nu het land vooruit? Onbegonnen werk. Mensen gaan zonder productie te leveren met gemeenschapsgeld naar huis.
  Einde oefening.

  Weer een probleem doet zich voor, dat ongeschikte mensen op belangrijke plaatsen zijn aangesteld waarbij aan de juiste opleiding ontbeert. Heel veel gasten kunnen amper hun handtekening plaatsen.
  Politieke moord. Doodzonde!!!


  Maak melding

 9. @Kolibri: Iedereen weet intussen dat dit een van de instrumenten die jullie via de moederbond en C47, lees SPA, hanteren om te proberen chaos in het land te veroorzaken en dat dan in de schoenen van deze regering te schuiven. Ook deze actie zal mislukken want men heeft jullie door en het Surinaamse volk is niet meer het zogenaamde domme volk van het NPS-VHP tijdperk maar ziet steeds meer in dat jullie totaal geen vaderlandsliefde hebben maar zoals altijd al slechts eng eigenbelang nastreven. En als daarbij het land het onderspit moet delven kan jullie zoals gewoonlijk geen ene moer schelen. FOEI OUDE POLITIEK!!


  Maak melding

 10. @ Bigi Sma
  Je hebt ze dus rond de €12 gekocht.
  Wat je zou kunnen doen is een call optie schrijven. Je hebt de aandelen dus je hoeft niet met samengeknepen billen te zitten mocht het fout gaan.
  Wat zou je bijv kunnen doen.
  Je schrijft de call ING 10. Looptijd tot augustus (een korte, omdat je toch nog een beetje bang bent, toch?).
  Deze is vrijdag gesloten op € 0.27
  je hebt 8000 stuks en kan dus 80 stuks schrijven (8000/100; opties gaan per 100)
  Je ontvangt direct 80 x €0,27 x100 = €2160.
  Klinkt goed toch?
  Ok, maar stel dat het fout gaat, Wat dan? Valt in jouw situatie mee, omdat je ze hebt.
  Jij bent de schrijver van die optie, de ander noemt men de koper.
  Welnu, als ING gaat stijgen (kan, kom ik zo op terug), dan kan de koper gebruik maken van zijn optierecht en van jou eisen dat je de aandelen ING aan hem levert/verkoopt voor €10.
  Je moet dus nu aan hem verkopen voor €10 per stuk. (je ontvangt voor je aandelen 8000x€10)
  Als het aandeel ING niet stijgt, of zelf daalt dan zal hij geen gebruik maken van zijn recht en heb jij de optiepremie.
  Dit in grote lijnen hoor.

  Ik schreef dat ik terug zou komen op ING en stijgen.
  Ik had je ooit geschreven dat ik mijn beleggingshypotheek aandelen volledig had geliquideerd in september of zo. Ik verwachtte een crash. Daarna tuimelden de koersen en lachte ik. De koersen hebben zich hersteld.
  MAAR, ik vertrouw het nog steeds niet.
  1. Waarom denkt de CB van de VS (de FED), erover om in augustus de rente te verlagen. Dit doe je alleen als het economisch niet goed gaat.
  2, Er is binnen de FED paniek om een uitspraak van de tweede man, die zinspeelde op twee renteverlagingen. Nu zegt men, dit heb ik niet zo bedoeld.
  Beleggers zijn als kippen in het voederhok erbij geweest om te kopen. Koersen zijn weer omhoog gegaan.

  Als de FED straks de rente daadwerkelijk verlaagt, gebeurt er niets. Zit al in de markt geprijsd.
  Verlaagt ze de rente niet. Dan paniek.

  Persoonlijk hoop ik enerzijds dat deze koersstijgingen aanhouden (ik heb nog 2 of 3 lijfrentepolissen die beter renderen bij hogere koersen), anderzijds wacht ik op een duidelijk signaal dat de markten weer instorten. Ik koop dan behoorlijk wat putopties.
  Het (puberaal?) gedrag van Iran mbt de olietanker(s),
  Gevolgen voor de Chinese en Amerikaanse economie van de handelsbelemmeringen enz zullen (of misschien hoop ik dat enerzijds) volgen.

  Ah, economie is een mooi vak.

  Iets anders,
  de stakingen in SU beginnen als een olievlek te werken. Ik verafschuw het economisch beleid zoals het gevoerd wordt, maar de gevolgen van stakingen kunnen ook behoorlijk slecht uitpakken voor de economie.
  Ken je persoonlijk de vorige topman van RBS. Doordenker

  @ Yu brada.
  Tegen afromen is niets mis toch.

  @ John.
  In een volgend leven zijn de banken er niet meer zoals ze nu zijn.
  De cryptovaluta heeft de wereld tot nadenken gezet.
  Ik denk dat er 2 soorten banken zullen zijn
  1. de traditionele bank, waar je geen risico loopt en de rente te verwaarlozen is
  2. de bank die je geld belegt en waarbij je wel risico loopt.
  Maar er moet en zal een nieuw betaalmiddel komen die werkt als de cryptovaluta, zoals Bitcoin

  Ah, economie is een mooi vak.
  Althans, algemene economie. GEEN bedrijfseconomie.

  Hopelijk heb ik de lezer niet verveeld met mijn (te) lange posting.
  Ach, het regent toch


  Maak melding

 11. Bigi Sma, heb je het over de koers of het dividend? Wachten en niet in paniek raken. soms kan het tegenvallen, maar zo verkeerd aflopen als de Vervuurtsbank kan niet. Deze bank keerde in de jaren 70 20% dividend jaarlijks uit en de aandelen waren 400% genoteerd.. En toch is deze bank in 1973 omgevallen. Ik las ergens dat de boosdoeners waren: Edgar Wijngaarde (commissaris van de bank), Harry Radakiskun (minister van Financien, meer bekend little Maffia en mister Dimple).van der Schroeff (huisjurist van de bank) en de Miranda (governor van de centrale Bank van Suriname. Deze beerput moet nu een keer eindelijk opengetrokken worden. Ik wil nu exact weten waarom en hoe deze bank is omgevallen. .


  Maak melding

 12. Even los van die wijsneuzen hier met hun “beursberichten” en “koers analyse”, maar terug naar het onderwerp. Land is in financieel/economisch opzicht finaal naar de kloten en er heerst massaal sociale onrust dankzij 9 jaar paars wanbeleid.


  Maak melding

 13. Pico
  Thanks voor de uitleg. Maar bezit de aandelen en weet totaal niets nada van opties.
  Heb ooit begrepen dat je geld kunt verdienen met opties maar ook heel snel geld kunt verliezen en hopie.i
  Pico
  Ik ben op zoek naar een goede mentor, niet die kletspraat van de banken, om in de praktijk iets te doen

  John
  Die periode ken ik omdat ik zowat om de hoek woonde (Weidestraat) en Vervuurt gebouw naast Bellevu zat de de bank op de hoek van de keizerstraat en Waterkant zat.
  Dus mijn leeftijd kun je zowat raden.
  Waarom deze bank is omgevallen is zoiets als het omvallen van de DSB bank (niet De Surinaamse Bank hoor).


  Maak melding

 14. @ Bigi Sma: Zorg dat je die ING aandelen kwijtraakt. Via het schrijven van calls is een goede methode, dan haal je wat van je verlies terug. Vanwege de steeds maar dalende renteniveau’s komen banken in problemen. Je kunt natuurlijk bankaandelen houden vanwege het dividend rendement, maar het is de vraag of dat zo blijft.
  Zelf heb ik Microsoft en Visa, beide dit jaar meer dan 35% rendement. Ook heb ik Amazon en Alphabeth. Amazon deed het vorig jaar heel goed en ook dit jaar wel een redelijk rendement maar niet meer zoals het was. Alphabeth stelt teleur. De vraag is wat er nog in het vat zit het komende halfjaar. Misschien tijd om winst te nemen.
  Op de Amsterdamse beurs zijn wel aardige aandelen, zoals de chipfondsen en bijvoorbeeld Galapagos, maar ook hier, kan het nog hoger? Een mooi aandeel is ook DSM en Shell vanwege het dividend, maar spectaculaire ontwikkelingen zijn niet te verwachten. Voor mooie rendement kun je beter naar Amerika gaan, met dank aan Trump.

  Wat die stakers in Suriname betreft, men is er nog steeds niet aan gewend dat Suriname een arm land geworden is. Met Bolivia en Venezuela behoort het inmiddels tot de armste landen van Zuid-Amerika.
  Toen Derby nog voorzitter was van de onderwijsbond en weer een staking uitriep heb ik hem eens gevraagd of de overheid die hogere lonen wel kon betalen en of men in een pas onafhankelijk geworden land niet bereid moest zijn offers te brengen om het land op te bouwen. Zijn antwoord was dat dat niet zijn probleem was, het ging om de arbeidsvoorwaarden van zijn leden. Groeps-egoïsme dus en zo is het nog steeds. De leidinggevende elite geeft in deze ook niet bepaald het goede voorbeeld.


  Maak melding

 15. Ze verdienen heel goed bij de banken dus ik heb geen sympathie voor deze gasten. Sinds 2008 is het overduidelijk dat bankiers een stel witteboordencriminelen zijn.


  Maak melding

 16. Hans van den Broek
  Ik heb enkele jaren geleden ASML gekocht voor circa €83 die doen thans € 200
  hele horden adviseerden mij om te verkopen op € 143 en gelukkig niet gedaan. Deze 300 aandelen heb ik nog steeds en gezien de marktvraag zal ik ze nog even houden op naar de 220 en dan beslissen kopen of houden
  Thanks voor jou advies. Trouwens Galapagos reeds jaren geleden gekocht voor € 67 zal ik houden totdat er sprake zal zijn van een overname want de kassa van de grote bys is spang met cash geld


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.