Weer staking in Suriname; personeel SBB legt werk volledig neer

15

Nauwelijks twee dagen nadat het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis, Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Telesur en de douanedienst weer het werk na acties volledig hervat hebben, kent Suriname nu weer een staking. Het personeel van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft vanmorgen het werk volledig neergelegd uit ontevredenheid over de salarisuitbetaling.

Enkele werknemers vertellen aan de redactie van Waterkant.Net dat het salaris is vastgesteld in Amerikaanse dollars en wordt uitbetaald in SRD met de tegenwaarde. Afgesproken is dat de bankkoers gehanteerd wordt voor de uitbetaling. Echter wordt sinds 2015 nog steeds de koers van SRD 3.35 gehanteerd voor de Amerikaanse dollar.

“De regering werkt niet met een oude koers dus waarom moeten wij genoegen nemen daarmee? Wij hebben het lang volgehouden maar nu is het meer dan genoeg. Wij hebben er recht op, dus zullen nu hard ervoor strijden”, aldus de werknemers.

Naar zeggen van de werknemers heeft de bond vaker bij de directie aan de bel getrokken over deze kwestie. Er komt echter maar geen verandering en nu is de maat vol. Het werk is volledig neergelegd en het is nu wachten op de directie om gedwongen aan tafel te zitten om een oplossing te bereiken.

UPDATE: Donderdagochtend heeft het personeel het werk hervat op verzoek van Minister Lekhram Soerdjan van  Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Besloten is dat partijen de gesprekken voortzetten ten overstaan van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname.

15 REACTIES

 1. de grote vraag nu is: Wie heeft het koersverschil in bezit, is dat de regering of is het een van de zogenaamde nationalisticshe leiders.


  Maak melding

 2. Brandjes blussen, begie begie paarse ratten en maar beloven, verdraaien en openlijk een rad voor de ogen draaien. Hoevaak zijn seniorenburgers niet aan de bel getrokken voor hun voor AOW, dit geldt ook boor personeel van diverse sectoren. Ondernemers klagen steen en been om hun geld. Scholieren en studenten kunnen hun opleiding niet meer bekostigen. Alles is duurder geworden, maar de showprojecten gaan door. De snoepreizen gaan in verhoogde tempo door, waardeloze bezoeken van ” lijders” met een criminele inborst gaan ook door. Nu is het personeel van Bosbeheer de pineut. Het land is simpel bankroet en de paarse ratten leven erop los.


  Maak melding

 3. Wat deden jullie sinds 2015? Zijn jullie zo lui om te protesteren als jullie CAO in gebreke blijft, pas wakker toen de koers een op 8 werd in Juli 2019.


  Maak melding

 4. Waar blijft de investigative journalisme? We heeft het verschil tussen $3.35 en $8.00 in zijn zak? De bank, de betaler van lonen of de minister of de hoogste man van het land? De mensen durven te staken voor hun belangen maar durven niet op te komen voor hun slgemene belangen en jagen de paarsen weg uit de regering.


  Maak melding

 5. Dit is mij ook overkomen. Ik kwam een zakenman tegen in Suriname en we maakten de volgende deal in 1990. Ik maak elke maand een bepaald bedrag over op de bankrekening van jouw studerende dochter in Nederland en je geeft mijn moeder in Suriname de tegenwaarde daarvan . Ik weet dat Suriname toen een galopperende koers had dus ging ik ook akkoord dat hij 3 gulden onder de officiële koers mocht blijven. Mijn belang in deze was niet het geld, maar het vertrouwen. En wat doet die grappenmaker. Ondanks het feit dat de koers dagelijks omhoog ging hanteerde hij de oude koer bij uitbetaling aan mijn moeder.
  Toen ik dit hoorde heb ik hem een waarschuwing gestuurd dat dit niet de afspraak was en dat hij niet moest vergeten dat ik de sterke partij was omdat ik over de harde valuta, de Nederlandse gulden beschikte. Maar meneer bleef doorgaan en ik besloot hem te straffen door te stoppen met de deal. Hij ging vele keren bij mijn moeder bedelen om mij van gedachte te doen veranderen, maar ik bleef bij mijn beslissing. Als jij op zoek bent naar goud terwijl je diamant in handen hebt, ben je dom en dien je gestraft te worden. Ik denk dat degene in kwestie, bij het lezen van deze reactie, als hij tenminste nog in leven ism, zal begrijpen dat ik hem gestraft heb om zijn domheid. een domme zakenman dus.
  Nu zien wij dat deze man niet de enige in zijn soort is. De overheid die de SBB beloofd heeft om de tegenwaarde van de US dollar aan deze mensen uit te betalen en nog steeds de oude koers hanteert. De koers is intussen 2 keer hoger met gevolg dat al deze mensen voor de helft worden uitbetaald oftewel een halve salaris ontvangen. Dit is zoals mij overkomen je reinste oplichterij en dient afgestraft te worden.
  Er lopen dus meer oplichters rond in Suriname dan ik dacht. Deze mensen hebben een rekenmeester nodig om het koersverlies over al die achterliggende maanden uit te rekenen en met TWK uitbetaald te krijgen. Ik wens ze succes want oplichterij door de overheid mag niet.. Dit kan alleen bij regering Bouterse. Weg met die klootzak.


  Maak melding

 6. Hebzuchtige beesten zijn jullie, eerst wachten tot de koers stijgt en dan opkomen voor jullie belangen. Denken jullie dat de regeerders stom zijn? Jullie doen al bijna niks dan de hele dag zitten niksen tenzij jullie naar de haven moeten voor een keuring of in de binnenlanden tjukus nemen en bij houttransport te water en over de weg!!! Jullie wachten tot de koers op 10 is dan zou jullie smile tot de oren zijn, maar jammer. Jullie moeten gewoon geen moer krijgen.


  Maak melding

 7. Wat een kul, geen SRD maar USD, werken zij in Amerika of zo?? Dan moeten alle werknemers in Suriname in plaats van SRD uitbetaald worden in USD, recht voor 1 recht voor allen. Je kunt een bepaalde groep werknemers niet bevoordelen door hun in USD uitbetalen en de andere groepen benadelen.
  Betaal dan ook al het ziekenhuis personeel in USD. Het moet niet gekker worden in ons land. Betaal onze oudjes hun pensioen ook maar in USD in plaats van SRD.

  Pe oeng verstang de, ini oeng gogolo. Stem niet op de NDP want deze regeringgangster gaat jullie hun teveel aan vakantie UDS niet geven. Boefdraad is alweer het land uit, weer een USD snoepreisje, net als zijn companen.


  Maak melding

 8. Kunnen ze in Suriname geen eenheid vormen en het land massaal voor een dag of 2 plat,lam leggen dan om de beurt te staken zonder resultaten?!
  Leg het land plat! Staak voor 1 dag massaal en je ziet resultaten!!


  Maak melding

 9. @ blakaboy.
  Toen de contracten werden opgemaakt en de handtekeningen werden gezet was 1 partij slimmer/gehaaider dan de ander denk ik.
  Wie dat was en dus in zijn recht staat zal simpel te achterhalen zijn.
  Immers, als er alleen staat dat men de tegenwaarde van xxxUSD krijgt dan heeft de werkgever een probleem
  Dan is het inderdaad waardevast
  Maar is dit niet het geval dan hebben de werknemers een probleem.
  In dit laatste geval kan je de schuld leggen bij de onderhandelaars toentertijd en bij de regering Bouterse.

  Het is wel vreemd dat je gecompenseerd wordt/ wil worden voor koopkrachtverlies als gevolg van een waardedaling van je valuta.
  Maar afspraak is afspraak (als het op papier staat)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.