VIDEO: Veel nieuwkomers op Rotterdamse KabraNeti

19

“Ik heb intens genoten. The day of my live”. Zo reageert een bezoekster aan de KabraNeti die op 30 juni 2019 in Rotterdam werd gehouden. Ze is zelf onderneemster en toeval of niet, dit jaar is het thema van de KabraNeti ondernemen! Een herleving van de Afro-Surinaamse cultuur; zo zou je de KabraNeti kunnen noemen. Het is een avond waarop de voorouders geëerd worden.

Opvallend veel mensen deden voor de eerste keer mee aan deze voorbereiding op 1 juli Keti Koti waar Nana Marian Markelo de leiding had. Het geheel werd gehouden in zalencentrum Sunrise in Rotterdam. Kijk naar een videoverslag van de KabraNeti over voorouders en ondernemen, gemaakt door Sam Jones:

19 REACTIES

 1. Wat een stelletje hypocrieten. Sorry hoor hoor maar je moet respect hebben voor de voorouders want die zijn er niet meer. Je moet je ouders eren want die zijn nog in leven!!!


  Maak melding

 2. @ Kolibri 17 juli 2019 at 08:11

  Wat is er op tegen om beide te doen!!
  Volgens mij worden voorouders bij alle culturen en geloven erbij gehaald.


  Maak melding

 3. Willen.julli jou redemoesoe smoel dichthouden,en.laat ieder zijn ding doen,4&5 mei moet ik ook mijn smoelwerk,.dichthouden vanwege jodenherdinking en toch zeg ik niet wanneer houdt dit op stelletje ondergeschikte apen niet allemaal.en de blanken herdenken ook een dag ben vergeten wanneer iets met alle zielen ,dit is voor dat ander levendwezen die zegt dat je jou ouders moet eren,doe jullie dingens en bemoei niet oke.de javanen koken uitgebreid eten voor hun overledenen maar lullen niet ,en trouwens laatstaan.op internet zijn weer die kda


  Maak melding

 4. Weer zo een domme opmerking van de kda gemeenschap suri,s iemand is tragisch overleden .Wat kun je doen,ik denk gewoon sterkte aan de fam toewensen en medeleven vraag een kda is het geen familie van dokter huppelde pupdie mensen hebben nu andere dingens aan hun kop .is nu geen tijd voor wie is jou vader wie is jou moeder. Jemig


  Maak melding

 5. De geestelijke wereld manifesteert zich op aarde, ook nu!

  De dagen van Noach werden dus gekenmerkt door contact met het bovennatuurlijke! Door contact met de geestelijke wereld, die zich op aarde manifesteerde! Vandaar dat de eindtijd ook wel omschreven wordt als “gelijk de dagen van Noach waren” (Matth. 24 : 37). Hetzelfde komen we nu namelijk weer tegen!

  Belangstelling voor het bovennatuurlijke is heel modern. Kijk maar in de boekhandel. Boeken over tarot kaarten, sterrenbeelden, hekserij, UFO’s, etc., ze zijn veelvuldig te vinden. Een film op TV kan al bijna niet meer zonder magie en toverij. Hoe meer magie hoe beter! En dat terwijl de Bijbel waarschuwt tegen alles wat met toverij te maken heeft (Deut. 18 : 10 – 12a; Hand. 19 : 17 – 20)!


  Maak melding

 6. Wat zegt de bijbel over Winti’s en Bonoe
  Als u winti’s dient en aan bonoe doet wil ik u vertellen wat het woord van God daarover zegt.
  Leviticus 20 vers 27
  Wanneer een man of een vrouw door zich de geest van een dode laat spreken of een waarzeggende geest bezit, zullen zij zeker ter dood gebracht worden; stenigen zal men hen, hun bloedschuld is op hen.
  2 koningen 17 vers 17
  Voorts hadden zij hun zonen en dochters door het vuur doen gaan, waarzeggerij en wichelarij gepleegd en zich verkocht om te doen wat kwaad is in de ogen des HEREN en Hem daardoor te krenken.
  Leviticus 19 vers 26
  Gij zult niets met het bloed eten; gij zult niet aan waarzeggerij of toverij doen.
  2 Kronieken 33 vers 6
  Ja, hij deed zijn zonen door het vuur gaan in het dal Ben-Hinnom en liet zich in met toekomstvoorspellingen, waarzeggerij en toverij, en stelde bezweerders van doden en van geesten aan. Hij deed veel, dat kwaad is in de ogen des HEREN en krenkte Hem daardoor.
  Deuteronomium 18 vers 10
  Onder u zal er niemand worden aangetroffen, die zijn zoon of zijn dochter door het vuur doet gaan, die waarzeggerij pleegt, geen wichelaar, uitlegger van voortekenen, of tovenaar, 11 geen bezweerder, niemand, die de geest van een dode of een waarzeggende geest ondervraagt of die de doden raadpleegt. 12 Want ieder die deze dingen doet, is de HERE een gruwel, en ter wille van deze gruwelen drijft de HERE, uw God, hen voor u weg. 13 Gij zult onberispelijk staan tegenover de HERE, uw God; 14 want deze volken, die gij verdrijven zult, luisteren naar wichelaars en waarzeggers, maar u heeft de HERE, uw God, dit niet toegelaten


  Maak melding

 7. 80% VAN DE CREOLEN KENNEN HUN VOOROUDERS NOCH HUN LEVENSWIJZE ; STEL DAT SOMMIGE (OVERLEDEN)VOOROUDERS MOORDENAARS/VERKRACHTERS/PEDOFIELEN ZIJN GEWEEST,WAT DAN ?HET IS WEL OPVALLEND DAT DE KABRANETI MEESTAL WORD BEZOCHT DOOR HET MERENDEEL ALLEENSTAANDE CREOOLSE VROUWEN DIE ,ZONDAG OOK TE VINDEN ZIJN IN DE CHRISTELIJKE KERKEN,PURE VERTROOIING ,AFKODREI; WAT DE BIJBEL ZEGT :
  ‘Wat de doden betreft, zij zijn zich van helemaal niets bewust’ (Prediker 9:5). Als we sterven, houden we op te bestaan.


  Maak melding

 8. Klopt ze kennen.hun voorouders misschien niet,maar die katholieke kennen hun pedo,s verkrachters wel toch worden die satans vrij gesproken laat een ieder in zijn waarde Jehovah’s getuige ook verkrachting.maar spelen eigen rechten.ik ben.blij dat ik over mijn voorouders droom en mijn goed adviseren pen beschermen.stel vragen aan mijn fam dat ik.dit droomde dat ik.heb geen.last en.hoef niet naar een.psyghiater vanwege misbruikt redie moesoe kda gemeenschap


  Maak melding

 9. De slimste uit de klas van waterkant.net hebben hun zegje gedaan.
  Lekker makkelijk van achter de PC.
  De Ganges is ook heilig of niet. Hindoes vereren de riviergodin Ganga. Ze eten geen rund- anderen geen varkensvlees why?
  De christelijken geloven in God, de Zoon en de Heilige geesten, sterker Goede Vrijdag wordt geen vlees door ze gegeten. WHy?
  En zo hebben we allemaal voorouders die we eren en op die dag is iets doen of iets nalaten.
  Laat iedereen in zijn haar waarde.


  Maak melding

 10. Geweldig hé om geestelijk in contact te kunnen treden met je voorouders. Probleem is dat dit periodiek gebeurt en niet dagelijks.
  Er is echter wel een methode om dagelijks je voorouders te vereren. Juist ja via de door hen aan ons nagelaten erfenis op het gebied van voeding. De Amerikanen noemen dit Soulfood. Een veelzeggende naam en kennelijk hun manier voor de kabra, Soulfood zou ik willen vertalen met zielstrelende voeding
  Ik was ooit met vakantie in New York en maakte van die gelegenheid gebruik om het bekendste soulfoodrestaurant te bezoeken in Haarlem. Het eten was lekker en ik genoot ook van het maisbrood. Ook kreeg ik te horen dat er in de Bronx een soulfoodrestaurant is waar je de lekkerste spareribs kan eten.
  Nu de vraag: wat is Soulfood. Antwoord : slaveneten. Volgens mij is dit niet helemaal juist want als je naar de hoeveelheden eten kijkt, die worden opgediend is jouw eerste gedachte: Zo uitgebreid en zo lekker aten slaven toch niet. Ik denk eerder dat soulfood is: eten, bereid door een zwarte op basis van recepten uitgedacht door zwarte slaven. Deze recepten zijn in de loop der tijden natuurlijk aangepast, veredeld, uitgebreid en geperfectioneerd. Ook vindt er sluikhandel plaats door recepten, die veel later zijn uitgevonden, tot soulfood te rekenen. Misschien dat de Amerikaanse slaven spareribs kregen bij de voedselverstrekkingen. De Surinaamse slaven kregen dat niet. Reden: slaven kregen het goedkoopste van het goedkoopste. Dus Soulfood is van origine niet meer en niet minder dan historische junkfood. Wel lekker, maar super ongezond.
  Ik ben natuurlijk op zoek gegaan of er in Suriname ook sprake is van Soulfood en die vraag mogen we zeker bevestigend beantwoorden.Logisch, vanwege de vele slaven die er in Suriname waren.
  Bij mijn onderzoek heb ik gebruik gemaakt van 3 bronnen, te weten:
  1: De resolutie uit 1951
  2. Het Kookboek Mais-recepten (1916) bewerkt door Mevrouw A. van Genderen- Rühmann. Úitgave C. Kersten en Co.
  3. Het Surinaams Kookboek uit 1954, genaamde: Voeding Goed, Volk gezond, uitgegeven bij de gelegenheid van de voedingstentoonstelling 1954.
  Ad 1. Van deze vrij uitgebreide resolutie, die handelt over kleding en voedselverstrekkingen, huisvesting, medische zorg , arbeid en straf, aan, door en van slaven heb ik slechts enkele regels betreffende voedselverstrekkingen overgenomen. Je zou deze resolutie mogen zien als de formele geboorte van de Soulfood in Suriname:
  Enkele regels uit deze resolutie:
  BIJLAGE B Behoorende tot de publikatie d.d. 6 Mei 1851 no. 4.REGLEMENT op de behandeling der slaven in de stad Paramaribo en hare buitenwijken en in de stad Nieuw Rotterdam of zoogenaamde Nickeriepunt. Plantages en gronden hadden dezelfde regels.
  Artikel 1. Aan iedere slaaf, boven de 14 jaren, zoowel particulier als op den naam eener plantage of grond bekend staande; op de in den hoofde van dit reglement vermelde plaatsen voortdurend of slechts tijdelijk werkzaam zullen minstens worden uitgereikt de navolgende voedingsmiddelen, als :
  WEKELIJKS
  a.: 2 bossen banannen wegende te zamen niet minder, dan 56 ponden (na het schillen blijven 28 ponden over) of 9 ponden rijst of 22 ponden yams of 35 ponden goede taijers of 9 ponden koornmeel of 8 ponden tarwemeel of 8 ponden gort of zoovele ponden erwten, boonen, mais of cassave als in voedingsvermogen met eene der bovengenoemde hoeveelheden levensmiddelen gelijk staan.
  N.b. de termen erwten en boonen zijn vaag. Bij nader onderzoek blijkt dat bedoeld wordt: groene en grauwe erwten, bruine en witte bonen, capucijners etc.
  b. 3 ponden bakkeljaauw of andere gezouten visch of 3 ponden gezouten of gerookt vleesch of 3 ponden haring of makreel of 2/5 pond versch rund, cabrieten (geit) of varkensvleesch daags.
  Let op Bij de verstrekkingen is er sprake van of, of, of en niet en, en, en.
  c. 1 pond zout in de maand.
  Ad. 1. Ja, deze regels overziende gaat een culinaire wereld voor u open. Ik zie de Heri Heri, BB met R en varkensstaart, erwtensoep met kluif (varkenspoten), de anitri beri en vele andere recepten voorbijkomen. Ik heb uitdrukkelijk gezegd: de formele geboorte van Soulfood omdat deze verstrekkingen al veel eerder plaatsvonden en deze recepten ook veel eerder door de slaven uitgedacht zullen zijn. In deze opsomming ontbreekt de gele pesi. Dit is waarschijnlijk later met de komst van de Brits Indiers naar Suriname gebracht. Dat de scheidingslijnen vrij dicht bij elkaar liggen blijkt uit het volgend voorbeeld: de welbekende en overheerlijke Daalh Baath mag dus niet tot Soulfood gerekend worden, maar wel de bij hindoestanen onbekende gele pesie moksie alesie.
  Ad 2. Het boek Mais recepten (50 recepten)
  In het kader van Soul food in Suriname blijkt mais de grote verliezer te zijn. Deze recepten, in mijn jeugd heel populair, verliezen steeds meer terrein. Jammer. Dit komt omdat er in Suriname steeds minder mais, ooit een exportproduct van Suriname, wordt geplant. Opvallend is dat de Polenta (maispap ) in Italie zeer populair is. In America is maisbrood (corn bread) zeer populair als Soulfood. Ik hoop dat dit gewas ooit een come back mag maken. Ook is hiermede de grensoverschrijding in kaart gebracht. Hoe vaak gebruiken we curry en Javaanse kruiden in ons eten. De vraag rijst of er nog sprake is van Soulfood. Door deze vermengingen ontstaan soms ook verbluffende resultaten. Voorbeelden (Jamaica) Curry Goat (geit met hindoestaanse curry) en in Guyana de pepperpot (vlees met Indiaanse casripo)
  Ad 3. Het boek Voeding Goed, volk gezond (ruim 200 oude recepten)
  In dit boek komen er heel veel Soulfood recepten voor. Toch kom je op zeer bescheiden schaal enkele Javaanse en Hindoestaanse recepten tegen. Deze keukens zijn dus hun opmars in de Surinaamse kookboeken vóór 1954 begonnen. Ik zeg bescheiden omdat in de latere kookboeken de Javaanse , Hindoestaanse en Chinese recepten een zeer belangrijke positie gaan innemen. Als je deze recepten wegdenkt houd je recepten uit de slavernij over met natuurlijk nieuw uitgedachte, al of niet gebaseerd op latere (na de slavernij) uitgedachte toevoegingen, aanvullingen en met gebruikmaking van andere Surinaamse groenten en fruit.
  Nu rijst de vraag welke naam je aan de recepten uit de Surinaamse slavenkeuken moet geven. Slavenkeuken is een zeer storende benaming. Soulfood mag niet omdat die benaming reeds door de Amerikanen is geclaimd. Surinaamse keuken zal zeker op weerstand stuiten omdat je met die term de totale Surinaamse keuken met alle toeters en bellen bedoeld. Wat zou u zeggen van “de Creoolse keuken van Suriname”.
  Ja, mijn betoog is wel pijnlijk voor die mensen die niets met de slavernij te maken willen hebben en ook niet daarin willen geloven en die nu tot de ontdekking komen dat ze indirect en via hun maag bijna dagelijks eten uit de slavenkeuken nuttigen. Misschien dat dit aanleiding voor hen zal zijn om hun mening over de slavernij te herzien en geïnteresseerd te raken in hun roots. Wie zijn toekomst wilt bepalen hoort zijn afkomst te kennen
  Maar ach, welke kant je ook wil opgaan en welke scheiding of indeling je ook wilt aanbrengen: De Surinaamse keuken is er en mag nooit meer verdwijnen. Ik ben er gek op omdat je zoveel variaties tegenkomt in een klein landje als Suriname. Op dit punt zijn wij uniek en ik wil dat die keuken afgezien van aanvullingen zo moet blijven. Iets om trots op te zijn en ook om te koesteren. Lang leve de creoolse Soulfood en de Surinaamse keuken..


  Maak melding

 11. @ ASWIN : DE BIJBEL IS DE GRONDWET VOOR DE CHRISTENEN,EN DAARIN STAAN ALLE GEBODEN EN VERBODEN ; GEBRUIK JOUW GEZONDE VERSTAND EN LEES HET VOLGENDE : “Alle ongerechtigheid is zonde;…”. Wanneer we verschillende Bijbelpassages (Ex. 20, 1 Kor. 6, Rom. 1, 1 Tim. 1, Kol. 3, Gal. 5, Mark. 7) naast elkaar leggen dan komen we tot een volgende lijst van zonden, waarvoor wij vergeving mogen vragen:

  Afgoderij – vloeken – ongehoorzaamheid – moord – scheiden – stelen – liegen – begeren – tradities volgen – kwade gedachten – overspel – hoererij – gierigheid – boosheid – bedrog – ontuchtigheid – boos oog (afgunst) – laster – hovaardij (trots) – onverstand (dwaasheid) – goddeloosheid – ongerechtigheid – onreinheid – oneerbare driften – homoseksualiteit – kwaadheid – vol van nijdigheid – twist – kwaadaardigheid – kwaadspreken – haters van God – smaders – laatdunkenden, vinders van kwade dingen – verbondbrekers – zonder natuurlijke liefde – onverzoenlijk – onbarmhartig – dronkenschappen – rovers – venijngeving (tovenarij) – vijandschappen – afgunstigheden – toorn – gekijf – tweedracht – ketterijen – brasserijen – schandelijke beweging – gramschap – vuil spreken – halsstarrigheid – vadermoordenaars – moedermoordenaars – meineed .


  Maak melding

 12. Profeet
  heb jou reactie gelezen en zie dat u veel leest weet,maar waarom ik niet verder kan gaan omdat ik een eed heb afgelegd anders zou ik u het tegendeel bewijzen ,maar.enfin fijne dag en wij wachten op de dag des oordeels.de Jehovah’s getuigen zeiden ook einde van de wereld nadert ik was nog niet geboren mijn tante als een dwaas dingen verkopen dag einde van de wereld wel mijn neef wordt 60 jaar nog steeds bestaat de aarde.
  Ik wens u een fijne kleurrijke dag


  Maak melding

 13. @profeet graag gedaan jammer dat wij geen ideen kunnen uitwisselen qua geloof omdat er.ook rand debielen opereren op die site die iets kunnen zeggen waardoor ik misschien kan gaan schelden ,wat wij niet mogen doen maar.ik heb aantekeningen gemaakt.wat uw schreef ze komen.bijna overeen alleen moet.ik wel.zeggen.dat ja jullie zeggen God wij zeggen.de opperbouwmeester der Geometrie heeft ieder een vrij wil gegeven en nog.meer.maar jammer ik kan en mag niet alles zeggen ,blijf wel u gaat de goede weg op met zulke mensen kan en wil ik mijn ideen.delen en.uitwisselen maar jammer de profanen lezen mee tot gauw


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.