Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs stelt beroepsregels vast voor leden

8
Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs stelt beroepsregels vast voor leden
Op de foto van links naar rechts Siegfried Kenswil, Nazna Ishaak, Farousha Rellum, Roy Shyamnarain en Liesbeth Kuenen.

De Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB) heeft op een onlangs gehouden Algemene ledenvergadering (ALV) een nieuw bestuur gekozen en verder ook een Reglement voor beroepsuitoefening voor haar leden vastgesteld. Het nieuw bestuur bestaat uit mr. Roy Shyamnarain (voorzitter), Farousha Rellum MSc. (secretaris), mr. Liesbeth Kuenen (penningmeester), Nazna Ishaak MSc. (commissaris) en mr. Siegfried Kenswil (commissaris).

De SFB wil als de beroepsorganisatie van in Suriname werkzame fiscale dienstverleners, in de komende bestuursperiode werken aan het versterken van haar interne organisatie en het verder verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening van haar leden. Daarnaast wil de SFB de binnen de organisatie aanwezige kennis inzetten om een actieve bijdrage te leveren aan het fiscale debat, door bijvoorbeeld als gesprekpartner van beleidsmakers op te treden bij het voorbereiden van maatregelen voor verbetering van ons belastingsysteem en het beter functioneren van de Belastingdienst.

Chartered Tax Advisor
Het vastgestelde Reglement voor beroepsuitoefening, ook wel SFB Code of Conduct genoemd, geeft de regels waaraan SFB-leden zich in de uitoefening van hun beroep als belastingadviseur moeten houden. DeSFB Code of Conduct is samengesteld aan de hand van gangbare internationale standaarden voor met de SFB vergelijkbare beroepsorganisaties en regelt onder meer onderwerpen als integriteit, beroepsethiek, compliance, onafhankelijkheid, competentie, afspraken over honoraria en bescherming van cliënteninformatie. De SFB ziet in de vaststelling van dit document een belangrijke impuls voor het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening van haar leden.

Het beroep van belastingadviseur is een zogenaamde vrij beroep en in feite kan dus iedereen zich voor belastingadviseur uitgeven. Door zich te committeren aan de SFB Code of Conduct, bouwt de SFB belastingadviseur voor zijn dienstverlening een zekere kwaliteitsgarantie in en mag zich in de praktijk voortaan presenteren als Chartered Tax Advisor (CTA). Hiermee zal hij zich ook positiever kunnen onderscheiden van anderen, die een dergelijke garantie niet kunnen bieden. In dit zelfde kader zijn de eisen voor toelating als lid van de SFB opnieuw vastgesteld en is er ook een programma voor permanente educatie in voorbereiding, dat gericht is op het bijscholen van leden en het begeleiden van nieuwe leden.

De volledige tekst van de SFB Code of Conduct met toelichting wordt binnenkort op de Facebookpage van de SFB gepubliceerd en zal eventueel ook aangevraagd kunnen worden bij het bestuur van de SFB.

Maatschappelijke functie van de SFB belastingadviseur
De SFB belastingadviseur vervult op grond van zijn specifieke opleiding en relevante kennis in de praktijk een belangrijke maatschappelijke functie. Hij adviseert belanghebbenden over de fiscale gevolgen van voorgenomen rechtshandelingen in de privé- en in de ondernemingssfeer. Hierbij valt onder andere te denken aan arbeid, vermogensbeheer, huwelijk, scheiden, overlijden, schenken, vestiging, emigratie, investeringen, bedrijfsopvolging, financiering, herstructurering en fiscale incentives.

De SFB belastingadviseur is ook bij uitstek de deskundige om de fiscale positie binnen de jaarrekening van ondernemingen te bepalen en zijn cliënt te begeleiden bij het juist nakomen van zijn fiscale verplichtingen. Daarmee kan hij de cliënt ervoor te behoeden dat deze zich allerlei fiscale rompslomp op de hals haalt. Tenslotte vervult de SFB belastingadviseur veelal een portaalfunctie in het wegwijs maken van buitenlandse investeerders (FDI) in Suriname.

8 REACTIES

 1. Begin die neef van Bouterse, tijdelijke directeur van de belastingdienst en die 5 miljoen SRD achterover gedrukt heeft, aan te pakken. Deze mededeling doe ik omdat Boefdraad zijn belofte om deze man aan te pakken niet is nagekomen en ter voorkoming dat deze affaire door zand erover in de doofpot verdwijnt. De familie Bouterse is erger dan de boevenfamilie Oemrawsingh. weg met de Bouterses c.s.


  Maak melding

 2. Ik hoop dat de SFB Code of Conduct geen papieren tijger is die het daglicht heeft aanschouwd, maar dat men er ook echt voor zorgt dat het wordt nageleefd.


  Maak melding

 3. het is een papieren tijger Bert vn Marwijk omdat zelfs de leden van organisaties zoals de NBA en de orde van Advocaten en de notarissen etc niet schuwen om anderen om te kopen ter eigen bate of van hun cliënten.
  En afbranden zullen ze deze papieren tijger dus niet anders worden ze zelfs aan hun vingers gebrand.


  Maak melding

 4. Mischien een tucht college aan toevoegen kan de organistie standing geven? Ik dacht in NL moet een belasting adviseur een academische titel hebben. In de VS moet een belasting adviseur een staatsexamen doen en elk jaar zijn kennis vernieuwen. In Su moet de staat ook een toelatingsexamen vragen en de tucht college instellen om de consument (de client) te beschermen.


  Maak melding

 5. Een ieder kan belastingadviseur worden, daar hoef je niet voor naar de universiteit te gaan. Met een cursus van 1,5 jaar bij bepaalde opleidingsinstituten wordt je klaargestoomd voor het vak. Ter vergelijking, een verpleegkundige studeert circa 4 jaar voor het diploma, een leraar ook. Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist, wel is het handig een boekhoudkundige opleiding te hebben genoten, althans, goed te zijn in boekhouden. Na de vakopleiding Mkb- belastingconsulent kun je als zelfstandig adviseur aan de slag en vakkundig advies geven bij het doen van belastingaangiftes. Ik denk dat deze groep mensen proberen de markt te monopoliseren, een kartel te vormen om hun eigen belangen te beschermen. En voor wat betreft code of conduct, een ieder is zelf verantwoordelijk voor zijn belasting aangifte en kan bij eventuele fouten of schade de belastingdienst niet om verhaal sturen naar de consulent.


  Maak melding

 6. Er loopt een zaak tegen hem: hij is in opspraak en wordt voorzitter van alle notarissen.

  Waarom wordt Harry Oenraw dan geen voorzitter van de makelaars in Surinam?

  Wie houden ze voor de gek.

  Manav Kanhai: Notarisambt is aan ‘algehele renovatie’ toe

  17 Jul, 04:46

  Manav Kanhai, de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen.
  Manav Kanhai is dinsdag gekozen tot voorzitter van de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen (VNKN). Het nieuwe bestuur, dat nog aangevuld moet worden, bestaat verder uit secretaris Anneke Chin-A-Lin en penningmeester Maureen Pinas. Het bestuur maakt zich sterk voor ‘algehele renovatie’ van het notarisambt. “Burgers moeten wederom vertrouwen krijgen in het integere en edele beroep,” zegt Kanhai in gesprek met Starnieuws.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.