Jaarlijks Kwaku festival in Amsterdam vandaag van start

12
Jaarlijks Kwaku festival in Amsterdam vandaag van start
Het Kwaku festival in Amsterdam - foto(c) Kwaku

Voetbal, eten en muziek: het jaarlijkse Kwaku festival gaat vandaag weer van start. Kwaku begon in 1975 als een klein voetbaltoernooi tussen de hoogbouw in de Bijlmer, om kinderen die niet op vakantie gingen een leuke zomer te geven. Dit is uitgegroeid tot een festival dat zo’n 100.000 bezoekers trekt. De naam Kwakoe verwijst naar (een standbeeld van) een slaaf die zichzelf van zijn ketens ontdoet. Dus verwijst het festival indirect naar de afschaffing van de slavernij.

Het radioprogramma ‘Kwesties’, een live debatprogramma op NPO Radio 1 over actuele, controversiële kwesties, besteedt zondag aandacht aan het festival. In het programma praat Marianne van den Anker met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie. Zondagavond 14 juli praat zijn in de bus met Ivette Forster en Roy Groenberg over de totstandkoming van Kwaku en zijn identiteit.

Op het Kwaku festival werd in de beginperiode eten verkocht vanuit de kofferbak. De vele eetstandjes met typisch Surinaamse, Antilliaanse, Afrikaanse en Caribische lekkernijen zijn niet meer weg te denken van het festival. Kokkin en tv-presentatrice Sharon Miranda checkt al deze gerechten en de cultuur hierachter.

Luister naar de uitzending op zondag 14 juli van 20.00 – 21.00 uur op NPO Radio 1.

12 REACTIES

 1. Moest je eens horen hoe de Suri president de Amerikanen prees op 4 juli.Met lange halen at hij alle braaksel in die hij in de loop der tijden gedaan had.Vergeten was dat hij eens de yanks gezegd had take your bundle and go home alleen maar omdat Trump daar zit.
  Met geen zeven paarden krijg je de pikin ingi boi in een vliegtuig voorlopig.


  Maak melding

 2. Jammer dat de weergoden niet mee werken, het is altijd leuk om daar te toeven. Daar heb ik weleens schoolgenoten ontmoet die ik uit het heb verloren !!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. Kijk hun willen wel elk jaar hun Kwaku festival, ik heb daar niets op tegen ik vind het zelfs heel gezellig en leuk.

  BLIJF DAT OOK MET JE POTEN VAN ONS SINTERKLAAS FEEST.

  WEG MET KOLONIALE ONDERBUIK GEVOELENS.

  HET SINTERKLAAS IS EEN KINDERFEEST EN IS GEEN RACISME.

  DAT MAKEN JULLIE ER VAN.


  Maak melding

 4. @ a. j. p

  In de eerste plaats hebben wij geen poten, ik weet dat jullie altijd poten of klauwen zeggen, en dat is mijn ogen tokkie´s taal bargoens ! En buitendien niet alle zwarten ( donkere mensen zoals ik ) zijn tegen de Sinterklaas feest, dus je klets uit je nek man / vrouw. Jij bent lekker bezig aan het stigmatiseren zou ik zeggen, want het gaat hier om Kwaku festival en niet om Sinterklaas en zijn zwart geschminkte idioten !!!!! ( ben niet boos hoor )

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 5. Ik heb nog passagiers nodig voor mijn nieuwe kolonie. Iemand geïnteresseerd? Kan ik op de Kwaku Festival werven? Voor roeien betaal ik 1 Euro bruto per uur.


  Maak melding

 6. ibaH halluB
  14 juli 2019 at 12:09

  Tsja, dat is alles wat een Nheeger wil. Lekker eten, veel mooie vrouwen en veel geneuk en tientallen bastaards de wereld in brengen en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding overlaten aan de ook neukcrazy moeder.

  ==============================

  Ik ben geen creool maar ik ga wel opkomen voor mijn goedwillende Surinaamse broeders. Het neerhalen van deze groep getuigt niets anders dan dat je laag van niveau bent. Wat jij doet is de groep over 1 kam scheren. Binnen elke gemeenschap heb je problemen. Creolen die hun vaderschap verwaarlozen, hindoestanen die zich te pletter zuipen en patent hebben op het smokkelen van drugs, Javenen die gevowlig zijn voor omkoping. Ja daar is voor wat te zeggen. Maar die rotte appels moet wij als gemeenschap corrigeren en zo nodig isoloren binnen de gemeenschap. Jouw racistische opmerkingen helpen daar niet bij.


  Maak melding

 7. Niet alleen maar lekker eten, maar ook brainstormen over de toekomst van allochtonen (uit Suriname) in Nederland en over de toekomst van Suriname. Discussiëren over wat wij als diaspora voor Suriname zouden kunnen betekenen, naast het verzenden van vele pakketten voor familieleden. Praten over de onderlinge problemen van Surineds hier in NL. Meedenken aan oplossingen. Bevorderen van enige eenheid onder de Surinaamse gemeenschap. Meedenken en samenwerken met andere diaspora elders in Europa, Noord-Amerika enzovoorts. Er is voldoende gespreksstof en er zijn volop aanknopingspunten om Kwakoe meer body te geven, meer inhoud te geven, meer diepgang te geven dan alleen maar vreten en dansen. Gezelligheid hoort erbij, maar er is veel meer dat er binnen de Surinaamse gemeenschap speelt. Lijkt alsof wij allochtonen van elkaar vervreemd zijn. Allochtonen moeten weer back to basics.


  Maak melding

 8. Smatje doet alsof Surinamers in het buitenland in zware problemen zitten en ze heeft het over mensen helpen in Suriname. Wel mevrouw doe je ding ipv te praten over dingen die er niet zijn. Kwakoe is een meeting voor Surinamers en iedereen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.