Surinaamse studenten in Cuba zijn ‘skeer’, jaarlijkse bijdrage niet gestort

24
Surinaamse studenten in Cuba zijn 'skeer', jaarlijkse bijdrage niet gestort
Voorbeeldfoto student

De redactie van Waterkant verneemt dat enkele Surinaamse bursalen in Cuba het momenteel zwaar te verduren hebben. Dit omdat zij hun jaarlijkse bijdrage van de Staat Suriname nog niet hebben ontvangen. De studie aan een Cubaanse universiteit wordt geheel gedekt door Havanna. Alleen het onderhoudsgeld moet door de Surinaamse overheid worden ingebracht. Dat wordt doorgaans voor het begin van het collegejaar overgemaakt, maar de laatste twee jaren gebeurt het een aantal maanden later. De bursalen maken maandelijks aanspraak op 125 euro, hetgeen neerkomt op 1.500 euro per jaar.

Vernomen wordt dat er voor dit jaar geen zicht is wanneer zij hun geld zullen ontvangen van de Staat. “Vanuit Paramaribo komt er maar geen bericht of geruststelling en dat kan niet”, aldus een studente. Beweerd wordt dat bij navraag er steeds gezegd wordt dat de achterstand veroorzaakt wordt door administratieve procedures. Maar volgens de gedupeerden is het gewoon geldgebrek bij de overheid dat voor deze situatie zorgt.

Enkele parlementariërs van de oppositie zijn totaal niet te spreken hierover en vinden dat de regering maar steeds ‘show’ projecten uitvoert. Volgens hen kan het niet zo zijn dat de studenten geen geld ontvangen terwijl 50 cubaanse artsen gehaald worden naar Suriname en alles voor hen wordt geregeld. Beloofd is de regering in de Nationale Assemblee verantwoording te vragen over deze kwestie.

24 REACTIES

 1. Tja het is ook wat. De studenten zitten ver weg. De ver van mijn bed show dus zij mogen stikken. Dit heeft met laksheid te maken. De regering moet zijn verplichtingen nakomen. Je kunt studenten niet aan hun lot overlaten in het buitenland moeten zij dan straatstenen eten of gaan bedelen? Laat Ingrid ook voedselpakketten voor hun sturen.


  Maak melding

 2. Typisch ndp regering. Achterstand in betalingen. Eerst de ondernemers bijv de Combe markt. Was in de krant. Dan de subcidie ontvangers. Nu de studenten in het buitenlandse Cuba. Als de ouders geen geld kunnen sturen dan zijn ze blut. Werken als in NL is er niet bij.Betaal maar gauw.


  Maak melding

 3. Je moet toch heel erg naīef zijn, om je afhankelijk op te stellen van deze paarse criminele bende, die hun afspraken nooit nakomen of veel te laat nakomen, deze bende veroorzaakt alleen maar stress in dit land, tijd om af te rekenen in 2020 met deze criminelen.


  Maak melding

 4. Dat krijg je met een regering die er een gewoonte van maakt haar schulden, beloftes en verplichtingen te vergeten. Deze regering hoort in het record boek van Suriname een ereplaats te krijgen als slechtste regering van Suriname ooit.


  Maak melding

 5. Het geld gaat in de zakken van de Cubaanse artsen in Suriname, dus voorlopig zullen jullie het met de ondersteuning van je familie het moeten doen. Peh a moni deh?


  Maak melding

 6. Gewoon triest….Schandalig…Bizaar.
  Dit alles ziet..hoort..leest de buitenwereld.
  Suriname zo een rijk land rijk aan grondstoffen en nog naar de hel getrapt.Ik hoop dat men bewust en verstandig gaat stemmen in 2020.
  Suriname ligt in een gat en heel zwart ook.


  Maak melding

 7. Er is geen eenheid binnen de Universiteit studenten van Suriname, waarom komen de studenten van totale universiteit niet in opstand voor hun mede student om de regering te dwingen om de gelden te betalen. Meeste universiteit studenten waren ooit NPDérs. Ik hoop dat hun ogen al open zijn. EEN MOORDENAAR BLIJF EEN MOORDENAAR


  Maak melding

 8. Je kunt toch een parlementslid of de president zelf sturen naar Cuba met een tas vol euro’s en of US dollars.
  Waarom kan dit niet?
  Het is toch een fluitje van een cent om even € 1.500 x 50 = € 75.000 mee te nemen.
  In Holland is iemand met € 68.000 in het water gesprongen omdat hij niet kon vertellen aan de politie waar dit geld vandaan komt.
  Is de president of vice president bang om met € 75.000 te springen in de oceaan?

  Je kunt ook de Cubaanse artsen vragen dit geld mee te nemen naar Cuba want ze worden toch niet tegen gehouden


  Maak melding

 9. Ik kijk niet nr achterlijk apen. Ik heb 4 mensen die met beurs in Cuba studeren.
  Een arts in Cuba verdiend niet veel maar mag nooit een patient zonder geld weigeren. Die Surinaamse mogen een vb aan hun nemen. Ze hebben een eed afgelegd en voor hun heeft ht waarde. ga zonder garantie brief nr specialist. Yu o dede


  Maak melding

 10. @Wendy ga in een Paars, niet-werkend zorgstelsel, maar
  naar de specialist !

  Paars vernietigt alleen maar, bijna niets werkt meer naar
  behoren in Sranan !

  En steeds weer betalingsachterstanden en vergroting van
  de staatsschulden !

  Het zogenaamde Cubaans-Venezolaans communistisch model
  zal in Sranan ook niet werken !

  Valuta moet EERST verdiend worden door afzet van producten
  en er moeten voldoende arbeidsplaatsen zijn voor Sranan arbeiders !

  NEKS NO E WORDE EN AL ONS GELD IS WEG,
  ONZE SCHULDENLAST IS ABOMINABEL HOOG !

  PS : Alleen domme Paarse koeien willen niet inzien dat wij in
  een Financieel Ravijn zijn gestort door de Paarse Clan !

  WIJ GAAN NIET MEER DEVALUEREN, WIJ HEBBEN DE FINANCIEN
  TOTAAL NIET MEER IN DE HAND ! ER IS CHAOS !!!


  Maak melding

 11. Een groot schandaal om deze jonge mensen in den vreemde aan hun lot over te laten.
  Als Suriname dit niet (meer) kan betalen, moeten ze ook geen mensen in het buitenland laten studeren. Dat brengt verplichtingen met zich mee. Je kunt de mensen niet halverwege laten zweven.
  Dit zal bij de studenten heel veel stress met zich meebrengen en wellicht een negatief effect hebben op hun studieresultaten.


  Maak melding

 12. Paisa na mera studera paisanamera, paisanameraaaaaaaaaaaaaa studera paisa na meraaaaaaaaaa.
  Soy un hombre sincero, paisa na mera, paisanameraaaaaaaaaaaaaaaaa studera paisa na meraaaaaaaaaaaaaaaa.


  Maak melding

 13. In de bursalen oftewel Surinaamse studenten in het buitenland moet zorgvuldig en volledig geïnvesteerd worden omdat Suriname de opgedane kennis van deze studenten heel goed kan gebruiken voor de ontwikkeling van Suriname. Met goed opgeleide mensen kom je veel verder als land.


  Maak melding

 14. Ik heb gehoord dat @Wendy ervan houdt om Bouta’s kont schoon te likken nadat hij gescheten heeft en om daarna keihard in haar pikzwarte chimpansee achterwerk genaaid te worden door Bouta en de rest van de NDP top.


  Maak melding

 15. Voor die stomme communisten uit Cuba is er wel volop geld beschikbaar maar de eigen mensen mogen stikken. Zo zie je maar weer dat de grootste landverraders zitten bij de paarse ndp partij.

  Hopelijk worden die studenten daar op Cuba niet gehersenspoeld met communistische propaganda.


  Maak melding

 16. Boefdraad heeft ook in Cuba gestudeerd en kijk wat voor een rommel hij is. Ik heb totaal geen geloof in de kwaliteit van een Cubaanse opleiding. Die medische studenten daar zullen alleen maar leren hoe ze paracetemol moeten voorschrijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.