Gebruiksverbod verdelgingsmiddel Glyfosaat in Suriname

12

De Surinaamse overheid heeft besloten dat naast de import van het verdelgingsmiddel Glyfosaat sinds 1 januari 2019 verboden is, het gebruik hiervan vanaf 1 januari 2021 ook niet meer toegestaan zal zijn. De overheid heeft dit besloten ondanks het feit dat het omstreden middel in de VS en de EU nog steeds wordt toegestaan.

Deze maatregel is getroffen op basis van het feit dat de wereld gezondheidsorganisatie WHO in 2015 (IARC) heeft aangegeven, dat dit middel mogelijk kankerverwekkend is voor de mens. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) meldt dat deze beslissing is gemaakt uit voorzorg om onze samenleving te beschermen tegen alle negatieve gevolgen van dit middel.

Het bovenstaande besluit staat vermeld in het Staatsbesluit van 08 januari 2019, houdende wijziging van het Staatsbesluit van 16 april 2012, ter uitvoering van artikel 9 lid 6 van de Bestrijdingsmiddelenwet 1972 (G.B 1972 no. 151 zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2005) (S.B. 2005 no. 18) (Bestrijdingsmiddelen besluit 2011) (S.B. 2012 no. 65).

Aan de samenleving wordt derhalve gevraagd zo min als mogelijk of zelf helemaal niet te werken met Glyfosaat. Het ministerie van LVV zal er alles aan doen om vervangingsmiddelen voor te stellen en zal via de afdeling Voorlichting de gemeenschap blijven informeren over de gevolgen bij het gebruik van dit omstreden middel.

12 REACTIES

 1. De ongeschoolden zullen het toch blijven gebruiken. Zij zullen ook familie in het buitenland vragen dit voor hun op te sturen.


  Maak melding

 2. Wat een onzin, zolang glyphosate blijft toegelaten in de EU en Noord Amerika begrijp ik niet waarom een paar idioten denken beter te weten. Ik gebruik glyphosate al meer dan 35 jaren en nog nooit is iemand daar ziek van geworden. De hypocrisie druipt want Grammoxone blijft toegelaten en wordt her en der verkocht door anafabeten.
  De meeste glyphosate in de wereld wordt door china gemaakt dus de mandarijnen in Bejing gaan korte metten met deze besluit maken.


  Maak melding

 3. We hebben een heleboel planten , die we als bestrijdingsmiddel kunnen inzetten.Ik ga ze niet noemen ter voorkoming dat ik het denken van Surinamers ga overnemen.Wat ik wel kwijt wil is het volgende: Bepaalde groente en vruchten hebben helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig omdat ze van nature insectenonvriendelijk zijn. Te denken aan de sopropo , antroewa en bitawiwirie. Ga dus nadenken wat je kan inzetten voor de biologische landbouw in Suriname. Het vak plantkunde op school was één van mijn lievelingsvakken en eigenlijk de bijbel voor elke landbouwer.


  Maak melding

 4. En wanneer gaan we in Suriname de invoer en gebruik van “kwik” verbieden bij de goudwinning ??
  Hoeveel kwik heeft Dodson met het dodsoneren uit het stuwmeer al weggehaald ??
  De regering durft niet eens op te treden tegen de skalians en de chinse hektrouwers in de monding van de Suriname rivier waar ze s’avonds alla-dol met “handlijn” vissen !!!en hun ruimen vol laden!!!
  Wat vreet de bemanning anders, al die weken/maanden??


  Maak melding

 5. Er zijn echt deskundigen bezig in suriname roudup word verboden (glyfosaat) en grammoxone blijft toegelaten deze onkruid verdeler 100 maal schadelijker dan het boven genoemde glyfosaat
  Lekker bezig deze instanties is er een tuinbouwschool of landbouwschool ,dan lopen deze 20 jaar achter


  Maak melding

 6. Roundup,Glyfosaat en Gramoxone schadelijk -en dodelijk voor mens en Millieu, met spoed verboden verklaren.
  LVV moet in aktie komen.


  Maak melding

 7. @ Times for Kranti Roundup is handelsnaam voor aktieve ingredient glyphosate. Kwik dat duizenden malen gifteger en nooit uit het milieu verdwijn blijft inderdaad toegelaten, dit is natuurlijk de zogenaamde crisis die bouta laat maken en dan weer als pantoffel held, zou slipper moeten zijn, laat terugdraaien. Net als de 60 plaatsen in de mediese opleiding.


  Maak melding

 8. Ik gebruik wat is beschikbaar. Die groente moet geplant worden. Ik moet geld verdienen om gezin te verzorgen. Wat voor vergif mang is goed voor weerstand, dan moet je dure groente kopen hoor als je wil geen vergif. Na paisa, na rotee, na pyaar, taiyaar


  Maak melding

 9. Heel voorbarig want het is nog niet bewezen dat het ook daadwerkelijk kankerverwekkend is. Dat het mogelijk kankerverwekkend kan zijn zegt me nog niks want tegenwoordig is bijna alles mogelijk kankerverwekkend.


  Maak melding

 10. Beste meneer Ram singh , u weet donders goed dat al deze middelen zeer gevaarlijk is voor de mens en natuur. Ja 35 jaar spreekt voor zich slimme analfabeet .na 35jr komen de consequenties nu naar buiten. Langzaam vergift al die jaren heb je rekening lekker gevuld met gif geld.. Het duurt jaren voor dat je weet dat je met die stof temaken heb.. Als ik de overheid was had ik jou kaal geplukt en iedereen laten claimen. Mensen Analfabeet noemen terwijl je zelf een van de langzaam mensen vermoorden met die stof


  Maak melding

 11. Wat een gelul hier over glyphosaat.wanr de mensen die planten dit middel niet zouden gebruiken zou ht onkruid de groenten bedekken mt hun groen n alle groentesoorten zouden schaars zyn. Die lulkoek die dit hft bepaald zoekt gewoon nr n beetje aandacht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.