President en minister kraken Surinaamse artsen af

44
President en minister kraken Surinaamse artsen af

Opmerkelijke uitspraken gisteren tijdens een persconferentie van de Surinaamse regering. Zowel de president van Suriname als de Surinaamse minister van Onderwijs hebben uitgehaald naar Surinaamse artsen. Zo zei de president dat hij in plaats van 50, maar liefst 500 Cubaanse artsen naar Suriname had gehaald als het aan hem lag. Bouterse zei dit omdat hij vindt dat de Surinaamse arts onder andere eerst aan geld verdienen denkt en niet in het binnenland wil werken.

Volgens Starnieuws voegde onderwijsminister Lillian Ferrier er ook nog aan toe dat de Surinaamse artsen ‘robots zijn die even snel een receptje uitschrijven’. Hun humaniteit en communicatieve vaardigheden met patiënten zijn niet genoeg ontwikkeld, meent ze. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid gaf aan dat de Cubaanse artsen het tekort in het binnenland en districten helpen opvangen. Hoe zij vanuit hun spaanstalige achtergrond de communicatieve vaardigheden met Surinaamse patiënten in die gebieden vorm gaan geven is niet duidelijk.

De persconferentie in het perscentrum dinsdag was uitgeschreven om de komst van Cubaanse artsen naar Suriname en de kwestie inzake de numerus fixus voor de opleiding toe te lichten. Bouterse liet weten dat de numerus fixus terug gebracht wordt naar 60 studenten voor de Medische Faculteit.

Hoewel Bouterse de voorkeur geeft aan Cubaanse artsen is de regering voornemens 380.000 usd dollar aan te wenden voor het upgraden van de faciliteiten van het Medisch Wetenschappelijk Instituut, alwaar medische studenten hun opleiding doorlopen. Dit besluit heeft president Bouterse in hoogst eigen persoon aangekondigd, omdat hij het hoognodig vindt dat het opleiden van artsen op het Surinaams grondgebied zo effectief en efficiënt mogelijk geschiedt.

44 REACTIES

 1. De van moord verdachte Drugscrimineel moet de laatste zijn om de artsen een bolwassing te geven.

  Laat hij zich bezig houden met de eis van 20 jaar die de auditeur militair hem heeft opgelegd wegens meervoudige moord in First Degree.

  Asago krijgt grote concurrentie van deze Clown.


  Maak melding

 2. de man heeft eigenlijk gelijk, suri artsen zijn letterlijk geld wolven..
  als je geen euro – dollar neer telt, wordt niet behandeld als buitenlandse toerist..
  mijn neef heeft het persoonlijk onder vonden, hij laag in het a z huis op de operatie tafel, met netvlies loslating zijn oog.. de dienst doende dokter eiste aller eerst, contante betaling of geen operatie..
  het geen ook geschiedde het geld werd direct overgemaakt uit Holland waarbij hij geholpen kon worden..

  de Cuba doctoren zijn in dienst van lanti, die in loon dienst en zullen niet bekommeren hoe je betaald..


  Maak melding

 3. wanneer komt de uitspraak van de rechter over de moorden in december 1982.. die voor 20 jaren opgelegd zijn..

  eens zal er toch uitspraak kome..

  we wachten al zolang velen zijn al gestorven..


  Maak melding

 4. “geweldig” werk

  Afkraken en daarna met een zogenaamde oplossing komen
  Men werkt achterste voren.

  Investeer in de Medische faculteit,investeer in de Surinaamse artsen!


  Maak melding

 5. Marcell, een soortgelijke situatie met mijn schoonmoeder meegemaakt in een levensbedreigende situatie, goed dat er western Union is zodat we het benodigde geld a la minuut konden overmaken zodat haar een voortijdige dood bespaard is gebleven, maar er zit een andere kant aan het verhaal ziekte kosten verzekeringen die niet uitbetalen aan de artsen cq ziekenhuizen omdat de regering met als hoofd dezelfde blatende president de Zorgverzekeringen niet uitbetaald etc. dus de artsen kunnen naar hun geld fluitende als de patient ook geen geld nog een zorgdekkende verzekering heeft en niemand wil er voor zijn verrichte werkzaamheden financieel bij inschieten, en ze dan gelijk maar geldwolven te noemen vind ik wel heel bout


  Maak melding

 6. Ik hoop niet dat zij een keer hulp nodig hebben en dan behandeld worden door de artsen die ze vandaag beledigen. Niet echt slim om artsen van je land zo op de korrel te nemen.


  Maak melding

 7. Het wordt nu echt tijd dat het Surinaams volk massaal deze gestoorde drugscrimineel en moordenaar gaat afwijzen. Hoe durft hij de hardwerkende artsen en patienten hiervan te beschuldigen. DDB wat is jouw missie om het volk op een dergelijke manier te irriteren? het kan toch niet zo zijn dat jou dood ons zal bevrijden. Ga zelf weg en laat ons met rust.


  Maak melding

 8. Deze gedachte en bevinding van ons president is presies wat de volk of het huidig kabinet denkt…..en hoe vervelend het ook klinkt het is financieel ook bewezen…hahaha nog 5 …


  Maak melding

 9. Het afkraken van de artsen is terecht. Ze gedragen zich als rupsje nooit genoeg.
  Vele arme Surinamers moeten medische hulp ontberen omdat de heren extra-betaling vragen en liefst in valuta.
  Ik ken gevallen waarbij de dochter letterlijk de helft van de hechtingen (laat) verwijdert/(verwijderen) en tegen de patient zegt als de rest van het geld brengt verwijderen we de rest.
  No Joke!!

  Weten jullie hoeveel van de artsen die jaarlijks hun studie beginnen in België en Nederland in een huisartsen praktijk werken.
  Was vandaag toevallig in een Academisch ZKH, de Specialist die me onderzocht (autochtone Ned) heeft 2 jaar in Su gewerkt in het AZP en vond het leuk/grappig om ff Surinaams met me te praten


  Maak melding

 10. Ik heb vernomen dat Surinaamse advocaten ook aan buitenlandse klanten vergoeding in euro of USD vragen. Gaat de president ook buitenlandse advocaten importeren voor een vast loon in SRD??? Al die academici geven de voorkeur aan een hoog salaris en het liefst valuta. Suriname is nog steeds geen dictatuur en ook niet een 1partij communistisch bolwerk, dus er zal niks veranderen op dat gebied. Ze zijn haaien en geldwolven net als ik.


  Maak melding

 11. Surinamers, kiezers van Suriname wat vinden jullie hiervan? Een mini ster Lilian Ferrier van Onderwijs, brengt het aantal van 60 studenten die per jaar zich als nieuwe student voor de medische studie kan inschrijven terug naar 20 studenten.

  ddb over ruled haar en brengt dit weer naar 60 studenten. Wat vinden jullie van mini ster Ferrier. Hebben jullie nog vertrouwen in die vrouw.? Waar is ze mee bezig? Het zou verstandig zijn van deze vrouw als ze een klein beetje verstand heeft, de eer aan zich zelf houdt. Zo een vernedering doet niemand die vindt dat hij/zij kennis van zaken heeft en ervaring met werken op dit niveau.

  Laat voor alle Surinamers duidelijk zijn dat een ieder die met ddb gaat werken als toiletpapier gezien moet worden en door hem gezien wordt. Voorbeelden zat. Lilian Ferrier kan hier nu ook van mee praten. Hoe vernedert kan dit voor een mens zijn. Er zijn mensen die in zulke gevallen voor de dood kiezen, dan zo vernederd te worden. Wat een heel zware belediging voor Lilian Ferrier, gewoon toiletpapier. Gewoon waardeloos.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. Bouterse kronkelt zich in allerlei bochten om Nederland te omzeilen terwijl steeds weer blijkt dat een goede relatie met Nederland in het voordeel van Suriname is. Tot wel niveau wil men wegzakken voordat men dat erkent? Nederland is voor Suriname de vriend in Europa en de poort naar Europa. De nieuwe president van Europa spreekt Nederlands.

  Suriname sluit samenwerkingsovereenkomsten en vriendschapsverdragen met allerlei landen, maar wat levert het concreet op? Hoe staat het bijvoorbeeld met de medische studenten die naar Servië zijn afgereisd? Nog steeds Servisch aan het leren of inmiddels doorgereisd naar Nederland?

  Hoe lang zal de beste president ooit nog de baas zijn? Hoe lang duurt het nog tot hij tot hoger leven wordt geroepen? Zeker zal hij in de geschiedenisboeken komen, maar hoe? Waarschijnlijk niet zoals hij dat graag zou willen. Maar ach, wat kan hem dat schelen, als je dood bent dan weet je niets meer, hoor je niets meer, zie je niets meer.

  Waarom laat een heel land zich gijzelen door een veroordeelde crimineel?


  Maak melding

 13. @ Mexicaanse rijstmagnaat,
  Zou niet slecht zijn als er buitenlandse advocaten in Sur zouden werken.
  Alleen moeten ze hun kennis dan even “Updaten” wat betrekt het oude wetboek en oude wetten van Su.
  De advocaten laten mensen uren wachten of komen gewoon niet op kantoor.
  Hun excuse: ik had een dringende zaak”
  Over het niveau kan ik inhoudelijk niet oordelen maar in de rechtbank verslagen die in de krant staan zijn hun bijdragen om te huilen.
  Zie maar de procedure bij de benoeming van de Deken van de advocaten.


  Maak melding

 14. Gelukkig denken de Surinaamse artsen niet aan martelingen, folteringen, standrechtelijke executies, drugsteansporten, verduistering van staatsmiddelen, elk gelegenheid aangrijpen om geld te maken, te laten maken en incompetente krachten het landbezit te laten veenietigen. Als deze wc-drol meer da 500 artsen naar kan halen, dan kan hij even goed de medische faculteit opdoeken, alle middelbare scholen met betavakken ook sluiten en overal in het land s aansprekende vreemde geldwolven inzetten e hiermee de droom van een Surinaamse kind voorgoed kapot maken. Wanneer gaat deze wc-papier plee-si- dent het toneel der verdoemenis verlaten. Wanneer gaat het bolk inzien voor wat hij staat. So so stront nanga a wc- papira plee!


  Maak melding

 15. De paarse bende heeft de moto: broko saka allie sani sang sranang kan, en tek kong fu doro see. Begi begi kondre anga wang killer lek ” lijder”.


  Maak melding

 16. Surinaamse artsen zijn regelrechte geldwolven. Ze leggen een eed af daarna alleen maar geld. Sommige raken j niet eens aan als j geen geld hebt. Beesten zijn het. Ga zo door president prachtig!


  Maak melding

 17. De moordenaar moet de laatste zijn, om de Surinaamse arts af te kraken, hij kan beter de hand in eigen boezem steken, daar deze moordenaar en drugscrimineel totaal ongeschikt is om het hoogste ambt van het land te bekleden.


  Maak melding

 18. Surinaamse artsen zijn regelrechte geldwolven. Ze leggen een eed af daarna alleen maar geld. Sommige raken j niet eens aan als j geen geld hebt. Beesten zijn het. Ga zo door president prachtig!


  Maak melding

 19. Prima zaak dat Cubaanse medici naar Suriname komen, misschien vallen er minder doden in het ziekenhuis.
  Laten we eerlijk zijn bij verkeersongevallen worden slachtoffers nog levend richting ziekenhuizen vervoer, na 2 dagen lezen we dat slachtoffer is komen te overlijden, ik betwijfel dit verhaal het is keer op keer, ook betwijfel ik aan de expertise van onze Surinaamse artsen, is het toereikend of hopeloos. Zoals het situatie van het land is, denk ik ook hopeloos.


  Maak melding

 20. Als de Cubaanse artsen eenmaal ervaren hebben wat de mentaliteit van de Surinamer is en hoe de betalingen afgehandeld worden zijn ze in no-time weer vertrokken. En de schaamteloze, onbeschofte laaggeschoolde drugsveroordeelde meervoudig moordenaar verwijt lokale artsen dat ze snel veel geld willen maken. Terwijl hijzelf 9 jaar lang miljoenen uit de staatskas gejat heeft. Wat een varken. DICRATORIALE FAILED STATE !!!!!!!!


  Maak melding

 21. Wat een laf volk Surinamers,overal de grootste bek maar op straat gaan en het land plat leggen daar zijn ze te lui voor. Het is nu niet de schuld van kabouterse, maar het volk die dit allemaal laat gebeuren en echt geen moer tegenstribbeld!waardeloze generatie.


  Maak melding

 22. Sommige surinaamse intellectuelen zijn idd geldbelust. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze tijdens hun studie met geld gestrooid en kunnen niet anders dan snel geld maken, plichtplegingen uitbundig vieren en de stoere jongen uithangen, altijd opzoek naar geld, macht en vooral sluwigheid. Sommige zijn het niet waard om hun deskundigheid te grabbel te zetten voor geld, drank en vrouwen. De bekostiging van al dat blingbling moet bekostigd worden en gaat altijd tenkoste van de patient en heel vaak de nep patient of de hypochonder. Dit alles is mogelijk omdat de instituten die deze figuren afgeleverd hebben door sommige misbruikt worden voor eigen gewin, waarbij schering en inslag de orde van de dag is. Een uitgehold, onprofessioneel en vooral corrupte systeem brengt die soort geldwolven eenmaal in de verlegenheid om hun statuspositie 9 maal te misbruiken en eenmaal te gebruiken. Dat het systeem aan verandering toe is is duidelijk. Dat er meer moet gebeuren om integere en eerlijk professionals af te leveren die oog hebben voor het vak moet geen poltiek bedreven worden met wetenschap. Surinaamse intellectuelen zijn eerst politicus, dan zakenman en dan een arts of een politieambtenaar. Dit betekent dat de overheid niet in staat is om de professionals adequaat te honoreren. Gev ollg braindrain of corruptie. Dat sommigen voor zichzelf kiezen en als zelfstandige ondernemer verder gaan zijn eenmaal duurder. Degenen die in het systeem corrupt verder gaan declareren zich krom. Dit probleem is dus huge, en dat moet je niet oplossen door vreemde artsen in vreemde gebieden te plaatsen, waarbij de lokale bevolking niet eens ge cconsulteerd is. Ik zie de komst van de Cubaanse artsen als een regelrechte uitnodiging aan artsen om uit Suriname te vertrekken. Dit tekent de quota door Ferrier genoemd en daarna weer hersteld. Wat voor signaal is dit aan studenten die de ambitie hebben om arts te worden. Wanneer voor je numeris fixus in. Je doet dat als er sprake is aan overschot. Dit is dus niet het geval, anders waren de cubanen niet nodig. Waarom worden d esze artsen binnen gehaald en waarom worden onze artsen nu van alles betichten en een sfeer creëren waardoor integere artsen wantrouwt worden en de vreemd vertrouwd, omdat die goedkoop en jou nier kan verstaan. Je ziet een arts in jou gebied, maar je weet niet hoe eerlijk, deskundig en betrokken met jou situatie is. Waarom worden deze artsen in achtergelegen gebieden posten. Is de boodschap die paars hiermee duidelijk willen maken: paars tjaar datra dja, of is het weer de zoveelste onnozele politieke stunt van de paarse boeven, waarin ook artsen gretig deelgenoot van zijn?


  Maak melding

 23. Ik lach me rot om het commentaar dat wordt geuit door de tegenstanders van de regering. Zij weten allen dat het merendeel van de artsen graaiers zijn. Ze lichten het staatsziekenfonds op met valse declaraties. Patiënten met cash worden voorgetrokken en krijgen een betere behandeling. Als de gewone man of vrouw s’morgens vroeg op de poli verschijnt voor een behandeling op afspraak is de kans groot dat zij pas aan het einde van de dag geholpen worden. Dit zijn geen uitzonderingen. De personen met cash worden in alles voorgetrokken door deze bloedzuigers die helemaal geen tijd nemen om vooral patiënten m et een minvermogen codering goed te helpen.


  Maak melding

 24. De opmerkingen jegens de surinaamse artsen berusten in grote mate op waarheid. Maar de vraag is; wie is hiervoor verantwoordelijk. Natuurlijk de grote man zelf. Hij had dus z’n hand in eigen boezem moeten steken.
  Het heeft geen zin om meer woorden hoerover vuil te maken.

  Gelet op de houding van de sur artsen vind ik goed dat zij nu tegenstand krijgen. Een vorm van concurrentie ter verbetering van de gezondheidszorg. Maar het zal door de sur regering ook er voor moeten worden gezorgd dat er voldoende medicijnen en apparatuur ter beschikking zijn. Anders heeft het ook niet veel toegevoegde waarde dat ze het veld worden ingestuurd. Dat levert weinig op.

  En van waar gaat de president 380.000 US dollar ophalen om het niveau van de zorg omhoog te tillen. De Staatskas is leeg en de banken hebben alleen maar lege kluisjes. En de sur dollars zijn geen moer waard, want die kun je niet in het buitenland uitgeven.

  DIEP TRIEST!!


  Maak melding

 25. @@@Mocro
  Je hebt een lang betoog gehouden en terecht.

  De meeste surinaamse artsen zijn in verval geraakt. Ze zijn vergeten naar hun identiteit. De dag waarop ze heengaan en bij het laatste portaal worden beoordeeld op hun daden en aan het volgende worden herinnert, dat zij na hun studie een EED hebben afgelegd dienstbaar te zijn aan de zieken in de samenleving, zonder onderscheid van geloof en ras en zonder persoonlijke winstbejag, hen terwille te zijn met alle middelen en met toepassing van volledige kennis en overtuigingskracht. Recht zal daar boven gesproken worden waar zij dan zelf geen invloed meer hebben.
  Voor inkering is dan te laat, je zult je verdiende loon krijgen.

  Voor de samenleving is het een grof schandaal, dat deze gasten op die wijze hun plichten verzaken.


  Maak melding

 26. Duidelijk geldwolven moest voor me dochter 33.000 betalen voor een operatie anders was ze niet geholpen en ik moest echt dat betalen zodat de operatie kon plaatsvinden uiteindelijk stierf ze toch 4 maanden later maar ja ze wisten dat t nooit goed zou komen maar hij had dat geld nodig is een chirurg van AZ sorry maar bij hun gaat t alleen om geld ik kon t nog betalen maar wang poti sma e dede want a no habi a moni laten de cubanen maar ook in t binnenland werken daar hebben ze wel.t hart voor de surinaamse artsen willen de hele tijd maar in een airco ruimte zitten….ka


  Maak melding

 27. Het verwonderd mij helemaal niet dat Bouterse die artsen in Suriname kraakt want hij gaat voor zijn behandelingen naar Cuba omdat hij zijn eigen Artsen niet vertrouwd.Deze moordenaar en rover van alle tegoeden van de Centrale bank in Suriname is niet te vertrouwen.Dat is mijn mening als Surinamer.


  Maak melding

 28. Wie heeft wie harder nodig. De president die het volk nodig heeft om hem in het zadel te houden of het volk dat zo’n klootzak als president heeft. Weg met Bouta. Hij is volgens mij het spoor bijster en/of zwaar aan het dementeren door zo openlijk zijn volk te beledigen. Ik denk dat hij niet bewust is van datgene wat hij nu doet of zegt Of zit hij zo zwaar onder druk van zijn koeparies (Uitspraak van wijlen Johan Adolf Pengel) Ik mijn ogen is: Suriname first en als je dat niet huldigt mag je ophoepelen.


  Maak melding

 29. Kondremangs
  Die mulo boy is zelf verantwoordelijk dat alles en iedereen valuta zoekt hier in Su. ….hij en zijn boevenbende zijn vanaf 1980 bezig Su kaal te plukken en ten gronde te richten. ….tussendoor moest El Vene puinruimen. ….totdat die krabita anoes en die kroektoe teres weer die njangpatoe vonden. ..DiDiBri heeft nog maar korte tijd op deze aarde…..misschien nog eerder dan we denken. …die castro boys wil hij hier hebben om die donornier in de gaten te houden aangezien hij niet meer kan vliegen. …
  DiDiBri en zijn boevenbende krijgen tra jari de rekening gepresenteerd. ..maar zoals altijd omkoperij en bedreigingen zijn de Na Desi Poreng dagelijkse praktijk. …..BUT
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 30. Ik zou god willen vragenwie de waarheid spreekt bouterse of de mensen die hier allerlei comments leveren ik hoop dat de echte idioten ook door god aangewezen zullen worden en volgens mij praat de president deels de waarheid webhebben een stront honden mentaliteit om elkaar af te kraken em als je fout bent je hele leven fout blijft al doe je goed


  Maak melding

 31. Mijn vrouw had last van haar hart en het steekte heel erg en die vrouwlijke dokter zei maak je niet druk ze ging voelen op de been van mijn vrouw en zei het heeft te maken met geld problemen … terwijl wij genoeg geld hebben en niets te kort komen.

  Laat die arrogante doktoren weg gaan en ook de bali mensen eventueel want die zijn ook erg onbeschoft. Mensen die jaren lang zitten te wachten op bouta die verdienen echt wel betere doktoren. Dan dat ze als speelgoed poppen worden behandeld


  Maak melding

 32. Indien de kwaliteit van bijv. zorg en onderwijs beneden maats is dan moet je toch maatregelen treffen om de kwaliteit te verbeteren. Artsen uit een ander land halen is geen kwaliteitsverbetering.

  Als leider kan je bijvoorbeeld”
  – duidelijke eisen en voorwaarden stellen / afdwingen.
  – Goed gedrag motiveren en belonen.
  – controleren en evalueren.

  Er zijn in de afgelopen jaren zoveel trainingssessies en bijeenkomsten gehouden.
  Complete delegaties zijn naar andere landen afgereisd.
  En toch heeft men het kwaliteit niet weten te verbeteren.
  Waren het dan toch snoepreisjes op kosten van de gemeenschap ?

  De leiding van het land moet gereshuffeld worden !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.