Kranslegging bij standbeeld van Kwakoe in Suriname

8

In de binnenstad van Paramaribo zijn er maandag in verband met de herdenking van 156 jaar afschaffing van de slavernij een aantal activiteiten gehouden. Zoals jaarlijks zijn er ook dit jaar bij het standbeeld van Kwakoe kransen gelegd. Het standbeeld staat als symbool voor de afschaffing van de slavernij.

Daarnaast bracht de Feydrasi fu Afrikan Srananman bij het standbeeld een bloemenhulde. Diverse sprekers spraken het publiek toe waaronder de vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin, de minister van Regionale Ontwikkeling Edgar Dikan, de directeur van Cultuur Elvira Sandie, de districtscommissaris Mike Nerkust en Iwan Wijngaarde, voorzitter van Feydrasi fu Afrikan Srananman.

De vicepresident bleef stilstaan bij het feit dat ontwikkeling vrijheid brengt en daaraan moeten wij als volk aan werken. Hij zegt dat het belangrijk is om de afkomst te weten. Als instrument om onszelf te verenigen moeten we onze problemen eerst erkennen. Elk der culturen heeft de plicht om te erkennen vanwaar ze komen en wat ze willen doen om samen Suriname te vormen. Cultuur moeten we erkennen. “Herken wie je bent, dan herken je jezelf” aldus de vicepresident.

Minister Dikan deelde het publiek mede dat zij nu moeten leren om in een multiculturele samenleving te wonen, maar niet moeten vergeten vanwaar ze vandaan komen. “Wanneer we bezig zijn met de cultuur, moeten wij onze rug niet keren voor de zon. “Katibo a no wang mooi sani, er werd alleen gekeken naar winst en niet naar de mens. Vergeving begint eerst bij jezelf. Laten we elkaar vergeven en van elkaar houden. Liefde is de basis van vrijheid”, aldus de bewindsman.

Ook districtscommissaris Nerkust pleitte voor loslaten van het verleden en zich vrijstellen van alle vormen van slavernij. De dc vindt dat aan de hand van vrijheid gepraat kan worden over ontwikkeling. Naarmate de vrijheid groter wordt, van toen naar nu, kan gesteld worden dat wij ontwikkeling hebben meegemaakt.

Wijngaarde merkte op dat wij lichamelijk vrij zijn, maar in de geest nog gebonden zijn. Pas als de mens begrijpt wat vrijheid inhoud, kan samen gewerkt worden aan ontwikkeling. Hij riep de mensen op om alles bij elkaar te brengen om elkaar geestelijk te bevrijden. Onder genot van verschillende culturele optreden, waaronder die van groep Unique Arts Entertainment uit Guyana, vierden de aanwezigen deze dag samen verder, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

8 REACTIES

 1. Wat doet Adhin daar helemaal achter op de foto ? Laten zien dat zijn partij meeleeft met het “leed” dat de Afro is toegebracht ?


  Maak melding

 2. Bouterse zie ik nergens wellicht omdat hij indiaans bloed heeft en geen nakomeling is van slaven.
  Maar volgens mij gebruikten de slavendrijvers ook indianen als slaven alleen deze waren minder sterk en minder bestand tegen hard werken.
  Anno vandaag moet je zien wie er werkt op de goudvelden in de felle zon


  Maak melding

 3. “Herken wie je bent, dan herken je jezelf” aldus de vicepresident. Weet deze vieze president wel wat hij zegt??? Niets zeggende loze kreten. Wanneer deze vieze president niet weet wat hij moet zeggen,ga naar huis en slaap je roest uit.
  Nerkust pleitte voor loslaten van het verleden en zich vrijstellen van alle vormen van slavernij. De dc vindt dat aan de hand van vrijheid gepraat kan worden over ontwikkeling. Naarmate de vrijheid groter wordt, van toen naar nu, kan gesteld worden dat wij ontwikkeling hebben meegemaakt.
  Nerkust de ontwikkeling zal er niet komen, zolang men blijft hangen in het verleden.Over welke vrijheid heeft Nerkust het. Wij wonen al vele decennia’s lang gedwongen in onze eigen gevangenissen. Onze huizen moeten beveiligd worden met dievenijzer “vrijheid”

  Wijngaarde “om elkaar geestelijk te bevrijden”. Hoe dan? Zeker de weg van oplichters die zich bonoemang noemen.

  Oeng libie mie.


  Maak melding

 4. Met deze paarse oplichters, heb je totaal geen ontwikkeling, en dan komt deze vieze Oplichter van Adhin grootspraak houden door te zeggen


  Maak melding

 5. “Herken wie je bent, dan herken je jezelf” aldus de vicepresident.

  Vraag me af of dit verkeerd is begrepen of dat er een tikfout is.
  De vice president heeft het over erkennen.
  Ik vraag me of niet “erken wie je bent, dan herken je jezelf” heeft gezegd.
  Ik was er niet bij dus het is maar een vraag.


  Maak melding

 6. Een paar jaren terug werd een plan gelanceerd door winston wirth voor een slavernijmonument. Daar hoor je nu niets meer over en eigenlijk hoeft dat niet aangezien het standbeeld van kwakoe er al is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.