De Nieuwe Kerk Amsterdam presenteert dit najaar ‘De Grote Suriname-tentoonstelling’

4

De Nieuwe Kerk Amsterdam opent op zaterdag 5 oktober 2019 een veelomvattende tentoonstelling over Suriname. De Grote Suriname-tentoonstelling vertelt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners van zeer verschillende achtergronden. Het wordt een groots verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Een tentoonstelling als een biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika. Te zien tot en met 2 februari 2020.

Rijke collectie
In een spectaculaire setting reizen bezoekers door het land en zijn geschiedenis. Ruim driehonderd objecten worden gepresenteerd: archeologische vondsten, historische foto’s en documenten, kledingstukken, hedendaagse kunst, film- en muziekfragmenten, sieraden en toegepaste kunst. Ze zijn afkomstig uit tientallen musea en privécollecties in Suriname en Nederland, waaronder Surinaams Museum, Koninklijke Verzamelingen en Tropenmuseum, dat met ruim honderd objecten ruimhartig bijdraagt aan de tentoonstelling. Samen met grote audiovisuele voorstellingen vormen zij een kleurrijk, veelzijdig geheel.

Onverwachte en persoonlijke invalshoeken
Vanuit verrassende perspectieven verbeeldt de tentoonstelling talloze aspecten van Suriname, met vele eyeopeners. Het zal gaan over de oorspronkelijke bewoners, de plantagecultuur, slavernij en contractarbeiders, het veelkleurige culturele leven, de monumentale binnenstad van Paramaribo, de Surinamerivier en de rijke flora en fauna. Bekende historische momenten staan naast persoonlijke verhalen. De bewoners laten letterlijk hun stem horen, in interviews en audiovisuals.

De Grote Suriname-fotowedstrijd
In het kader van deze tentoonstelling organiseert De Nieuwe Kerk De Grote Suriname-fotowedstrijd, waaraan het publiek kan meedoen door een eigen herinnering, beeld of beleving van Suriname te delen. De winnende foto – te kiezen door een gerenommeerde vakjury – krijgt een plaats in de tentoonstelling en wordt een van de campagnebeelden. Elke maand wordt er een nieuwe winnaar gekozen en aan de tentoonstelling toegevoegd. De wedstrijd start op donderdag 1 augustus, inzendingen kunnen worden ge-upload op de website van De Nieuwe Kerk, nieuwekerk.nl.

Samenwerking
De tentoonstellingsmakers van De Nieuwe Kerk werken niet alleen nauw samen met een veelheid aan musea, archieven, verzamelaars en kunstenaars in Suriname en Nederland. Er zijn tal van prominenten die zich inzetten als ambassadeur van deze tentoonstelling. Van schrijvers, historici en artiesten tot tv-persoonlijkheden, algemeen geïnteresseerden en betrokken jongeren. Met organisaties als Kwaku Summer Festival, Stichting Julius Leeft! en Stichting Johan Ferrier Fonds worden gezamenlijke activiteiten opgezet. En deze lijst is nog groeiende.

Meer Suriname in Amsterdam
Naast De Grote Suriname-tentoonstelling is het thema Suriname prominent in Amsterdam aanwezig, voor zowel volwassenen als kinderen. Op 10 oktober opent Sabi Suriname, de tentoonstelling in het Tropenmuseum Junior. Museum Van Loon opent op 5 oktober Aan de Surinaamse grachten, over de betrokkenheid van de familie Van Loon met de WIC en Suriname in de achttiende en negentiende eeuw.

Aanleiding
Directe aanleiding voor de tentoonstelling is de 45ste verjaardag van het onafhankelijke Suriname in 2020. De geschiedenis van Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht, ook niet in het onderwijs, terwijl beide landen een eeuwenlange historie delen. Daaruit ontstond de ambitie om het land, de bewoners en zijn geschiedenis, met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek. Aandacht die het land verdient. In een tentoonstelling die, net als het land zelf, veelzijdig en kleurrijk is en die verbindt, verrijkt en verrast.

4 REACTIES

 1. Het zou goed zijn dat alle Surinamers er naar toe gaan, wellicht in hun traditionele klederdrachten om de Nederlandse Mij te laten zien, wie wij zijn. Niet alleen het nageslacht mee te nemen, maar ook andere etniciteiten die Nederlanders zijn en van andere buitenlanden komen dat uit Suriname. Hiermee kunnen wij ook een bijdrage leveren om Suriname te verkopen en presenteren aan Nederland, de wereld en dit kan weer een effect hebben naar Suriname toe.

  Het zou ook goed zijn als Nederlandse ondernemingen ernaar toe gaan en dat er ook uit Suriname van de overheid mensen bij zullen zijn, ook vanuit het bedrijfsleven. De SLM zou ook kunnen inspelen om haar zlef beter te verkopen evenals de eco-toerisme uit Suriname in zo verreer ruimte daarvoor is.

  Hopelijk dat vele aspecten van de diverse culturen aan bod komen.

  Zaterdag, 5 oktober 2019 is wel een goede dat en tijdstip in het jaar. De scholen zijn al weer lang begonnen en de grote schoolvakantie is achter de rug, gezinnen terug van vakantie.

  Surinamers, nemen jullie buren en collega’s mee om dit mee te maken en Suriname/rs goed te verkopen en neer te zetten in Nederland. Surinaamse leerkrachten/docenten in Nederland moeten kijken of ze niet hun scholen, leerlingen er naar toe warm voor kunnen maken, voor de grote Surinaamse tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Alle Surinaamse organisaties in Nederland moeten kijken hoe zij mensen daar naar toe kunnen krijgen. Suriname mag best goed worden neergezet in Nederland, waardoor het ook naar Suriname zijn voordelen kan hebben. ( ondernemingen in Nederland, eco-toerisme, reisbureau’s, muziek, eten en drinken, cultuur, diversiteit, enz).

  Wees positief en laten we het beste van maken. Vergeten jullie de Surinaamse vlagen niet mee te nemen en gedragen jullie je zoals goede ambassadeurs van Suriname.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. @Passant
  Het is een tentoonstelling geen vakantiebeurs.De tentoonstelling is goed voorbereid en belicht Suriname in al zijn facetten.Dus Suriname wordt voldoende gepromoot.


  Maak melding

 3. klopt is een ten toon stellen van voorwerpen uit het verleden van de diverse Surinaamse culturen en families die zaken zullen opsturen.

  Bezoekers kunnen het dan gaan bekijken.

  Het kan leiden tot inzicht (meer) over Suriname en de Surinamers. Er was in 1883 ook een ten toonstelling in Amsterdam, daar werden Surinamers ten toon gesteld, ook uit Indonesië.

  Zie: Bizar mensen ten toon gesteld in Amsterdam.
  Het was een wereldtentoonstelling en werd niet gezien als onmenselijk in die tijd. Gelet op dat gebeuren is het te hopen dat deze nu wel een positieve bijdrage zal leveren voor Suriname/rs en dat het bijdraagt dat het land Suriname daar veel beter van wordt, oa mensen nieuwsgierig worden en daar naar toe gaan op vakantie of willen gaan ondernemen.

  De personen er achter zijn professionals die weten van de hoed en de rand, waardoor het doel dat ze voor ogen hebben wel zal slagen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Een aanrader,men moet er naar toe want je maakt het waarschynlyk maar een keer mee in je leven
  en u zult ontdekken dat Suriname,s culturele erfgoedt in het bezit is van onze Kolonisator en niet waar het thuis hoort namelyk in Surinaamse musea.Helaas zelfs dat wordt ons niet toevertrouwd
  ik zou zeggen bezoeken en onthoudt wat je ziet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.