Herdenking en viering Keti Koti in Nederland live op tv

20

De NOS besteedt vandaag ruim aandacht aan de nationale herdenking en viering van het slavernijverleden (Keti Koti) in Nederland. In het Amsterdamse Oosterpark is de NOS live aanwezig bij de herdenking, ’s avonds bezoekt de publieke omroep het Keti Koti Festival.

Vanaf 13.00 uur doet de NOS op NPO 1 rechtstreeks verslag van de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam. Daar staat het Nationaal Monument Slavernijverleden. Dezelfde avond doet NPO 2 vanaf 20.25 uur verslag vanaf het Keti Koti Festival.

De live uitzending is ook online hier te zien (in Nederland).

20 REACTIES

 1. Ze zijn zo blij in Nederland te zijn.Bedankt keti-koti.
  We nemen ze het niet kwalijk..
  je leeft daar ,geniet van alle uitkeringen,scheldt Nederland uit en leeft nog.
  Wat willen ze nog meer?


  Maak melding

 2. Ray je bent jaloers. Ja er zijn mensen die hebben een uitkering en ander snoepgoed. Maar er zijn ook heeeel veel hardwerkende mensen die niet blank zijn.
  Ray blijf jij lekker in het paradijs van de duivel en kijk eerst in de hangmat of er geen slang in ligt. Blijf lekker kankeren en verwijten maken.


  Maak melding

 3. Erkenning is terecht !

  400 jaar slavernij is een veel groter periode dan de eerste en tweede wereld oorlogen bij elkaar. Waar wel uitbundig aandacht aan wordt besteed en waar wel alle staatshoofden bij elkaar komen, 2 minuten stilte houden en kransen leggen.

  Erkenning, excuses en een brasa zouden zeer op zijn plaats zijn.

  Maar hoe verder ?
  Mensen als Bouterse maken de kloof tussen de nazaten alleen maar groter en blijven olie op het vuur gooien.

  Nederland en het Caribisch “Nederland” zijn aan elkaar vebonden als man en vrouw. Scheiden kan niet we moeten van elkaar houden en aanvullen 😉


  Maak melding

 4. Wat een waardige herdenking! Ik ben blij dat ik het via de televisie heb kunnen volgen.

  Gezeur? Absoluut niet.
  Herdenken van het Slavernij Verleden met de herdenking van chinezen, indianen, etc is Appels met Peren vergelijken.
  De situatie en de omstandigheden waren zo verschillend dat iedere vergelijking mank gaat.

  Wil dat ik zeggen dat ze hun herdenking niet gun? Absoluut niet.


  Maak melding

 5. Bert van Marwijk 1 juli 2019 at 14:37

  Wat wordt er eigenlijk herdacht ? Het slavenverleden waaraan Nederland zich schuldig zou hebben gemaakt ? Is niet juist. Niet Nederland maar de Afrikaanse stamoudsten hebben het mogelijk gemaakt dat op grote schaal gezonden zonen en dochters werden weggevoerd. Is hen ooit een verwijt gemaakt ? Waarom beginnen wij niet bij de bron van alle ellende ?

  Inmiddels zijn wij 400 jaar verder en nog steeds kan men in Suriname en Caribbean geen afstand van het verleden nemen. De Afro bevolking van Suriname kijkt maar al te graag naar het verleden en weinig naar de toekomst. Steeds maar weer het slavernij verleden aanwakkeren in de hoop op schadevergoeding ? Wees een trots volk en laat het verleden rusten.


  Maak melding

 6. @Johan
  Jaloers zijn op een groepje met nihile bijdrage ?!
  Sjonge toch @Johan,
  we willen juist dat deze mensen leren om in het heden te leven!!
  Keti -koti wil hetzelfde zeggen.Zie je de blije mensen bij de viering van keti koti in Nederland @John?
  Deze mensen hebben dit allemaal te danken aan keti koti en de geschiedenis in het verleden.Zouden ze niet overgebracht zijn als slaven dan zouden ze alsnog in Afrika blijven.


  Maak melding

 7. De onderlinge conflicten in Afrika heeft al meer slachttoffers gemaakt dan slavernij.
  In tussen blijft men de Hollanders bashen terwijl diverse stammen in Afrika destijds meegewerkt hebben aan deportatie van slaven. Herdenken is prima maar het afgeven op Nederland slaat nergens op.
  In tussen genieten duizenden Surinamers in Nederland van alle faciliteiten. Dus zo erg kan het niet zijn.


  Maak melding

 8. Het hele jaar klagen ze dat ze vreselijk lijden van hetgeen de voorouders hebben meegemaakt.Maar op 1 Juli hebben ze daar plotseling GEEN hinder meer van. Morgen weer klagen en janken.


  Maak melding

 9. Het is een historisch feit dat voor het grootste gedeelte v.d. geschiedenis v.d. menselijke beschaving zaken als slavenhandel en slavernij volstrekt normaal en legaal zijn geweest. Ook Europeanen zijn slachtoffer geweest van slavernij van o.a. de islamitische Ottomanen. Maar het zijn uiteindelijk de Europeanen geweest die de slavenhandel en slavernij hadden afgeschaft en dat verbod ook wereldwijd hadden afgedwongen tegen de zin van de Afrikanen en Arabieren in. Als het aan die 2 groepen had gelegen was slavernij en slavenhandel nooit afgeschaft geworden. Laat men dat ook in gedachten houden.


  Maak melding

 10. Ik heb er helemaal geen moeite mee als men 1 dag v.h. jaar het slavernijverleden op een nuchtere wijze wilt herdenken. Daar is in principe niets mis mee maar tegen de mensen die in dat verleden willen blijven hangen door constant te lopen zeuren en te janken over een ’trauma’ uit dat slavernijverleden en schadevergoeding/’reparations’ eisen vanwege dat verre verleden wil ik wel zeggen dat de slavernij allang is afgeschaft en dat iedereen die dat aan de lijve heeft meegemaakt allang dood is net als hun directe nabestaanden. Dus stel je niet aan, blijf niet hangen in het verre verleden en get over it.

  Er zullen zeker figuren zijn die zich op hun lange teentjes getrapt zullen voelen vanwege mijn reactie maar het bovenstaande moet gewoon gezegd worden.


  Maak melding

 11. Als staat heel Paramaribo in brand, ddb slaapt als een tube roos. ddb is alleen bezig met zijn enige eigen belang en niet met het algemeen belang van het Surinaamse Volk en de republiek Suriname.

  ddb: wat de sociëteit van Suriname, wic, stad amsterdam en de familie van aersen van sommelsdijk konden in de koloniale periode en het deden met spiegels en kraaltjes en hun tot slaven maken, kan ik thans beter door de ongeschoolde en domme paarse kakkerlakken onder de duim te houden, bedriegen met list en bedrog, luchtkastelen, linzensoep, laptops, voedseltassen met bakkeljauw of zoutvlees, uien, peper en rijst.

  In grote delen van de wereld is het al licht, maar Suriname bevindt zich nog steeds in diepe duisternis. De paarse kakkerlakken lopen verdwaast/ berooft van hun verstand in. Ze zijn gewoon ja-knikkers geworden, vel over been van ddb.

  Vandaag 1 juli 2019 keti koti herdenking sinds 1 juli 1873 de slavernij werd afgeschaft door Nederland in
  Suriname, leven deze paarse kakkerlakken vanaf 25 februari 1980 tot heden in een nieuwe slavernij van ddb, ndp (-kliek). Deze paarse kakkerlakken wachten op hun keti koti afschaving.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. Was het maar een bolly of bapri gedoe, hadden een paar slagen geen negatieve reacties.
  Jullie lijken wel Marokkanen slagen allemaal.
  Blaka sma blessure dat en Lets make steps


  Maak melding

 13. Het zou de nazaten sieren indien zij de handen in een slaan en samen de strijd aangaan tegen de moderne slavernij in de lage lonen landen, uitbuiting, kinderarbeid, kinderprostitutie,vrouwenhandel, etc.

  Excuses voor de overleden slaven en de levende “slaven” dan ?


  Maak melding

 14. Ik heb de herdenking op TV gevolgd en vond het mooi en waardig . Als witte Nederlander ben ik de mening toegedaan dat deze geschiedenis niet vergeten mag worden en dat wij het op een volwassen manier hierover met elkaar kunnen hebben . Weliswaar zonder het gezeik van sommige profiteurs die roepen om herstel betalingen en schade vergoeding aan de nazaten . Hoe ga je dat in Godsnaam berekenen en vastellen ???? Tijd voor de overheid om haar verantwoordelijkheid te nemen en er voor zorg te dragen dat onze mede landgenoten van Surinaamse en Antilliaanse afkomst serieus genomen worden in de herdenking van dit zwart verleden uit onze geschiedenis .


  Maak melding

 15. Weet je, als het slavernijverleden ver achter ons ligt, waarom is er dan nog steeds racisme zoals dat ook het geval was in de slaventijd? Waarom is er dan etnisch profileren zoals dat waarschijnlijk ook in de slaventijd was? Waarom is er dan discriminatie, haat, jaloezie, onbegrip en zelfs ontkenning, zoals dat ook in de slaventijd was? Als deze fenomenen uit de slaventijd in de 21ste eeuw niet meer aanwezig zouden zijn, zou het slavernijverleden anders worden ervaren. Waarschijnlijk op een diepe, rustige en ingetogen manier. Helaas, zijn dezelfde gedachten uit de slaventijd nog steeds na zoveel jaren aanwezig. Daarom moet men altijd de slavernij blijven gedenken.

  Slaven werden weggerukt uit hun omgeving, concreet gezegd: Afrikaanse mensen werden ontvoerd en tegen hun wil meegenomen naar andere werelddelen: Noord-Amerika en Zuid-Amerika en Europa. Er zijn ook Afrikaanse mensen die door andere Afrikaanse mensen verkocht werden aan de Europeanen. Indien de Afrikaanse mensenhandelaren hadden geweten dat na de ruilhandel misdaden tegen de menselijkheid zouden plaatsvinden, zouden ze uiteraard nooit hun eigen mensen hebben verkocht. Er was een levendige mensenhandel, maar er waren ook massale ontvoeringen van mannen, vrouwen en kinderen.


  Maak melding

 16. Kondremangs
  Laten wij elkaar niet neerhalen om ons verleden. Het verleden verklaart het heden. Als je jouw verleden kent. …kan je jouw toekomst nu zelf in vrijheid bepalen.
  Ik ben trots. ..ja trots. …op mijn voorouders dat ze zo sterk waren om zich. ..ondanks de mensonterende omstandigheden. …..te handhaven. ….dat ik NU besta. In Su houden wij ons minder bezig met de schuldvraag en beschuldigingen uit die verschrikkelijke tijd. Je kan de tijd niet meer terugdraaien. …maar er moet lering eruit getrokken worden om deze wrede periode van de slavernij en de contracttijd om het NOOIT MEER te laten gebeuren.
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 17. @ Para Express 1 juli 2019 at 19:01

  Helemaal mee eens! Het is overigens niet alleen een “strijd”van de nazaten alleen maar van iedereen.
  De eerste stap is echter bewustwording en erkenning.
  En daar zijn wij de reacties hier lezen nog lang niet!
  Er is nog een lange weg te gaan.


  Maak melding

 18. Para Express 1 juli 2019 at 14:21
  Erkenning is terecht !

  400 jaar slavernij is een veel groter periode dan de eerste en tweede wereld oorlogen bij elkaar. Waar wel uitbundig aandacht aan wordt besteed en waar wel alle staatshoofden bij elkaar komen, 2 minuten stilte houden en kransen leggen.

  Erkenning, excuses en een brasa zouden zeer op zijn plaats zijn.

  Maar hoe verder ?
  Mensen als Bouterse maken de kloof tussen de nazaten alleen maar groter en blijven olie op het vuur gooien.

  Nederland en het Caribisch “Nederland” zijn aan elkaar vebonden als man en vrouw. Scheiden kan niet we moeten van elkaar houden en aanvullen 😉

  Een vergelijking die nergens op slaat slavernij versus 2e wereldoorlog dat scheelde maar een tig miljoen doden .
  Er meer historie in wereld dan de slavernij ,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.