Film in de maak over Anton de Kom

12

Er komt een film over de Surinaamse schrijver, activist en verzetsstrijder Anton de Kom. Dat heeft de Amsterdamse filmproducent Moving Dreams bekend gemaakt. De werktitel van de film is ‘Wij Slaven van Suriname’ naar het gelijknamig boek van De Kom, waarin hij schreef over Surinamers die opstonden tegen het koloniale bewind van Nederland.

Anton de Kom (1898-1945) was geboren en getogen in Suriname, maar bracht het grootste deel van zijn leven in Nederland door. Hij was een veelzijdig man: hij schreef boeken en essays, was communist, verzette zich tegen kolonialisme en onrecht en trad tijdens de Tweede Wereldoorlog toe tot het verzet.

De film vertelt het verhaal van de in Suriname geboren De Kom, deels in het heden via zijn fictieve kleindochter Sophie. De film behandelt ook de dilemma’s rond zijn identiteit, waar hij mee worstelde.

12 REACTIES

 1. Deze grootheid is ontslagen van zijn plicht, maar laat instructies achter. Hij leefde zijn leven zonder twijfel en angst en zorgde ervoor dat zijn gezicht zichtbaar was


  Maak melding

 2. Farrakhan 1 juli 2019 at 01:04, wat hebben jullie met de instructies gedaan, of zijn jullie blijven hangen in het verleden? Kom geen nonsens vertellen.


  Maak melding

 3. ik ga niet in discussie met fascist, soort als jij zijn veel op waterkant.net mensen die zich voordoen dan ze werkelijk zijn. Mooi weer spelen


  Maak melding

 4. Afgezien van wat deze man heeft betekent, blijkt hiermee weer dat een grote deel van een bepaalde groep/etnictiteit van de Surinamers verkeerde accenten leggen, niet ondernemend zijn en productief zijn, erg emotioneel zijn en behoorlijk in de knoop zitten met hun zich zelf. Ze kijken naar het verleden en niet naar de huidige mij en waar hun kansen en mogelijkheden liggen om in de vaart der volkeren mee te gaan, zich te handhaven, voor welvaart en welzijn en beter voor de dag te komen.

  Ze worden links en rechts ingehaald door andere groepen en zij blijven gewoon stil staan in hun ontwikkeling.

  Boeng Sary (his)Tory.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Als ik kijk naar TBN prime alert dan is het beeld voornamelijk arme Hindostanen en zo nu en dan een creool of blakka mang die om hulp vraagt. Dus bij elke soort SURINAMER komt armoede en minder ontwikkeling voor hoor. Ik deel tenminste nog een beetje van mijn rijkdom met de armelui, ik verdien het toch weer terug. Alleen een beetje liefdadigheid want geef die armelui een vinger en ze willen je hele arm hebben, er zijn grenzen.


  Maak melding

 6. Jullie hebben echt iets gemeen met die Marokkanen .
  Die schijnheilig zogenaam eenheid, denken beter te zijn dan zwaarte.
  En als ze worden gediscrimineerd door die wit mans je willen zeggen zie je ze zijn racisten.
  Enige ding dat jullie scheiden is alleen dat die Mocro niet allemaal niet bange mietjes zijn.


  Maak melding

 7. Letterlijk en figuurlijk slagen.
  En hoop niet dat mijn vrijheid van mening wordt verwijdert.
  Wat dit wordt hinderlijk,je kan ons niet waarderen of helpen opbouwen.
  Laat ons gewoon met rust laat ons naam uit je billen man


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.