Nationale Ceremonie van Besef vanavond op Surinameplein in Amsterdam

18

Vandaag, zondag 30 juni, is het de nationale dag van Besef. Daarom vindt in Amsterdam voor het 27ste achtereenvolgende jaar de Nationale Ceremonie van Besef plaats. Er wordt dan op de plek waar het ooit begon in 1993, het Surinameplein, stilgestaan bij het gegeven dat de geschiedenis Nederland heeft verbonden met (het lot van) Suriname en de Antilliaanse eilanden. En wel in het besef dat dit consequenties heeft.

De beweging trekt conclussies uit deze historische verbondenheid en heeft dat bijna, 20 jaar geleden vastgelegd in het manifest van Besef. Hierin zijn maatregelen opgesomd die volgens het nationaal 30juni/1juli comite bepalend zijn als richtingwijzer voor een gezamenlijke waardevrije toekomst van betrokkenen en nazaten van deze geschiedenis.

Honderden mensen komen bij elkaar rondom het Monument van Besef (Bon fu gronprakseri). Bij deze dag horen ondermeer de procollen van half stok vlaggen en de minuut van Besef om 20.00u gevolgd door het ten gehore brengen van alle volksliederen.

Op de nationale ceremonie van Besef op het Surinameplein komen gebeden, speeches en rituelen aan bod. Hierbij staat de vraag: ‘Waar staan we nu en hoe gaan we samen verder met een toekomst die recht doet aan onze gezamenlijke geschiedenis’ centraal. Missie statement van het comite dat voortkomt uit de beweging van Besef is: ‘Volharden in Verbinding’ (#TaiHori)


18 REACTIES

 1. Anno 2019 is de verbondenheid tussen Suriname en Nederland ver te zoeken. Suriname wordt bestuurd door een bij verstek veroordeelde drugssmokkelaar annex massamoordenaar terwijl Nederland de coupdossiers voor 60 jaar achter slot en grendel heeft gezet. Je kunt je ook afvragen wat 40 jaar onafhankelijkheid betekent heeft voor Suriname. De puinhopen zijn groter dan ooit.


  Maak melding

 2. Koos, jou dome op merking slaat helemaal nergens op het gaat over het besef herdenking wat de Nederlandse koloniale heeft ons voor ouders heeft aan gedaan en onder geleden hebben het is pijnlijk gebrand merk gemarteld gebrain wash gedood en ze voort en ze voort en laten we bouters en december achter wegen laten het gaat over de geschiedenis slavendrijvers over de koloniale witte duivels moordenaars
  ze hebben ons land beroofd en al die rijk dom mee genomen naar Nederland en verrijkt en sommige panden zijn door onsen voor ouders gebouw met zweet en tranen die grachten panden zo als voor beeld de burger meester pand en ze kregen geen enkel koper cent voor terug alleen maar zweep slagen en elke dag maar weer 24 uur werken wind en weer en dat is de grootste zwarte blad zijde van de witte koloniale nederlandse geschiedenis wreedheid en wreed dadig wat ze ons voor ouders heeft aan gedaan en tot nu toe anno 2019 heeft Nederland nog geen enkel excuses geboden aan de surinaamse gemeen schap dat vindt ik gewoon laf en laf van Nederland ze moeten zicht voor schamen dat is mij stand punt.


  Maak melding

 3. Is Suriname het enige land dat door de witte mensen leeggeroofd is ? Zijn Surinamers het enige volk dat door de witte Nederlanders vermoord, verkracht en vernederd werd ! Is Suriname het enige land dat zoveel leed door Nederland is aangedaan ? Waarom wordt nooit stilgestaan bij de plunderingen, vernederingen, moorden en genocide die Nederland in voormalig Ned Indie pleegde ? Dat Nederland de Tweede Wereldoorlog heeft weten te overleven heeft het voornamelijk aan het bezit en uitbuiting van Indonesië te danken. Nederland wilde ten koste van alles Indonesië behouden totdat de VS en Australië met een oorlog dreigden. Na de onafhankelijkheid is Indonesië op eigen kracht verder gegaan en heeft het land zich behoorlijk weren te ontwikkelen. Nooit is er een verwijt richting Nederland gemaakt over de oorlogsmisdaden en andere wandaden. Dat is ook niet nodig want Indonesiërs zijn itt Surinamers zeer trotse mensen.


  Maak melding

 4. Flam, ten tijde van slavernij bestond de Koninkrijk der Nederlanden niet eens. Suriname was in handen van Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Formeel had de Nederlandse regering geen slaven maar waren het bedrijven die slaven indienst hadden. Dit alles maakt de pijn niet minder.
  Formeel excusus aanbieden bied de ruimte om oneindig te procederen tegen de staat terwijl de bedrijven verantwoordelijk zijn.
  Welke schadebedrag je er tegenover zet het zal nooit genoeg zijn. Vraag is ook wie de slachttoffers zijn cq recht heeft op een evt schadevergoeding. Zoveel jaar na dato is dit lastig te bepalen. Mijn punt is onze ouders hebben gestreden voor vrijheid. Maar wat is anno 2019 nog daarvan over ?


  Maak melding

 5. Slavernij was niet goed en is ook niet goed te praten.

  Maar wie zijn er allemaal schuldig aan slavernij ?
  Alleen de West Europeanen ?
  Of ook de rijke Afrikanen in Afrika die slaven in dienst hadden ?
  En de rijke Egyptenaren hadden toch ook slaven in dienst ?
  Vandaag de dag hebben rijke Indiers ook (kind) slaven in dienst.
  Grote multinationals maken in de lage lonen landen nog steeds gebruik van “slaven”.

  Besef is goed. Maar wat wordt ermee gedaan ?
  Wordt alleen die periode van grootschalig mensenhandel tussen West Europa en Afrika afgesloten ?


  Maak melding

 6. .. Slavernij was niet goed en is ook niet goed te praten.

  Maar wie zijn er allemaal schuldig aan slavernij ?
  Alleen de West Europeanen ?
  Of ook de rijke Afrikanen in Afrika die slaven in dienst hadden ?
  En de rijke Egyptenaren hadden toch ook slaven in dienst ?
  Vandaag de dag hebben rijke Indiers ook (kind) slaven in dienst.
  Grote multinationals maken in de lage lonen landen nog steeds gebruik van “slaven”.

  Besef is goed. Maar wat wordt ermee gedaan ?
  Wordt alleen die periode van grootschalig mensenhandel tussen West Europa en Afrika afgesloten ??


  Maak melding

 7. In Surinaam sommige mensen niet leven als slaaf van vroeger maar als moderne loonslaaf. Is nakomelingen van slavenhandelaren en huisslaven die witte creolen die nog denken zijn in koloniale tijdperk. Deze mensen zon vermijden als pest anders zij donkerder worden. Ook in Brazielje die lichte mensen niet in zon willen gaan. Deze mensen denken donkere kleur is arbeider. Lichte kleur mensen geen zwaar werk doen.

  Zuid Amerika veel mensen brain wash door Europeanen. Koloniale tijd is klaar, maar effecten nog vele zichtbaar. Denkenwijze van mensen niet snel gaan veranderen.


  Maak melding

 8. Koloniale tijd in Sranan is nog niet KLAAR !

  Sranan-Democratie gekaapt door leiding leger
  in samenwerking met Koloniale mil inl dienst
  van NED, Kolonel VALK !

  DECONOLISE ALL PURPLE PEOPLE in SRANAN !

  PS : Niet eens ambtenaren kunnen TIJDIG hun Salarissen
  ontvangen. 40 % van de RGD-werkers moet nog wachten,
  er moet weer ongedekt geld worden gedrukt !

  Paars kent het begrip MAANDELIJKSE VASTE LASTEN, NIET !!!


  Maak melding

 9. Sinds 25 februari 1980 leven vele Surinamers onder een nieuwe koloniale heerser, nl ddb. De paarse kakkerlakken die moeten deze slavendrijver juist haten, omdat hij hen al hun rechten ontnomen heeft en ze onderdrukt, straat arm gemaakt heeft en monddood maakt. Ze hebben alleen maar plichten.

  Deze vervloekte paarse kakkerlakken houden van ddb. Hoe is het toch mogelijk dat aan het einde van de 20 ste eeuw, begin 21 ste eeuw overal al licht in de wereld te zien is als het om mensenrechten, vrijheden, grondrechten, democratische rechtsstaat gaat en dat deze paarse kakkerlakken dat niet in zien.

  Op 1 juli 1873 kregen de afstammelingen van de slaven in Suriname hun vrijheid, maar sinds 25 februari 1980 is de vrijheid vooral voor de paarse kakkerlakken door de dictator ddb weer ontnomen. Zie wie sindsdien de slaven van Suriname zijn in de periode van verlichting in de wereld.

  Vandaag 1 juli 2019 is de dag van de vrijheid voor Suriname door koning Willem 1 aan de slaven gegeven. Wanneer komen de huidige paarse slaven af van hun slavernij en onderdrukking van al hun rechten die ze ontnomen is op 25 februari 1980. Hopelijk dat ze zich vandaag op 1 juli 2019 goed gaan bezinnen en onder dit juk van ddb afkomen. Ik wens je heel veeel wijsheid toe en een bezinningsvolle 1 juli 2019 dag toe en een dat ze vandaag een heel wijze besluit nemen t.a.v. hun onderdrukker. Waarom houden deze paarse kakkerlakken zo van de slavernij en onderdrukking en armoede en rechteloos bestaan?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Ray. ik weet niet wie of wat je bent, maar je naam doet vermoeden dat je Brits Indische voorouders hebt
  ( door de Nederlanders Koelies genoemd) Dit betekent dat je een afstammeling bent van de Brits Indische immigranten en vergeet één ding niet en dat is die immigranten niet meer en niet minder verkapte slaven waren. Jouw voorouders moesten voor 60 cent per dag arbeiden. en de vrouwen voor 40 cent. dus ga jouw voorouders niet op een hogere schaal plaatsen dan het was. Jullie bijnaam was ook: centenslaven. Is dat je het weet..


  Maak melding

 11. @Flam 30 juni 2019 at 16:26
  400 jaren verder en je bent blijven steken in de stenen tijdperk. en dat zien we heden tendaage in de Surinaamse gemeenschap. Op de eerste rang voor publiciteit, maar niet om hard te werken to rebuilt the country. Slaven zijn ingezet voor en door de Blanken, laat de rest van de Surinaamse volkeren met rust.


  Maak melding

 12. @ Koos,

  Ben het helemaal eens met je, is het misschien vanwege de slavernij 300 jaar geleden dat de ontwikkeling bij deze groep is stil blijven staan?????? Waarom probeert men niet vooruit te komen?
  Kijk maar goed in Suriname naar de afstammeling van de slaven, velen zitten in de criminaliteit, tienermoeders, gezinnen. Een ouder gezinnen bij de creolen komt heel veel voor. Kijk maar naar de gevangenissen enz….


  Maak melding

 13. @ John,

  Waarom kunnen jullie enkel hard werken onder dwang?
  Maar niet uit eigen initiatief? Wat hebben jullie gepresteerd op deze planeet????
  Jullie landen worden giro 555 landen genoemd !!!
  jullie vrouwen willen ook niet eruitzien als hun voorouders of niet?
  Waarom pronken ze met andermans veren????


  Maak melding

 14. Nederland is met Marshall/hulp/gelden uit de USA opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Economische opbouw van de getroffen landen. Het voorstel en initiatief voor dit plan kwam van Minister van buitenlandse zaken van USA George C. Marshall in die periode, vandaar de naam.

  Vele rijke mensen in Nederland zaten in de slavernij in die periode. Zelf de ABN bank zat in de slavenhandel. Zelf het Nederlandse koningshuis zat in de slavenhandel.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.