vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidKiest Suriname eerder voor buitenlandse medici dan voor eigen mensen?

Kiest Suriname eerder voor buitenlandse medici dan voor eigen mensen?

-

Does Travel - naar Suriname

Voor 2019 zullen slechts 20 studenten toegelaten worden voor Geneeskunde in Suriname. Ook voor studierichting Fysiotherapie geldt dit. Minister Lilian Ferrier van Onderwijs,Wetenschap en Cultuur heeft de numerus fixus per beschikking van 60 studenten teruggebracht naar 20 voor dit jaar. Velen zijn verrast met de mededeling van de minister. Critici beweren dat de regering nu duidelijk eerder kiest voor buitenlandse medici dan voor eigen lokale mensen.

Docenten verbonden van de Medische Faculteit melden aan de redactie van Waterkant.Net, dat de minister nimmer afstemming hierover heeft gepleegd met de Faculteit. De minister is volgens hun totaal verkeerd bezig. De docenten zijn de mening toegedaan dat de numerus fixus juist weer omhoog gebracht zou moeten worden gezien de laatste jaren het aantal aanmeldingen voor de medische studies blijft stijgen.

Parlementariërs die niet te spreken zijn over het besluit laten weten dat zij sowieso in de Nationale Assemblee hun stem zullen laten horen. Volgens hun zal de regering het tekort aan medische geschoolden in ons land maar blijven dekken met buitenlandse medische krachten en dat is geen gezonde zaak. Critici beweren dat de vijftig Cubanen die eerder deze maand naar Suriname zijn gekomen voor plekken in districten en het binnenland slechts het begin is van een buitenlande medische krachten instroom.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

30 REACTIES
  1. Een paar hebben het licht gezien om er nu achter te komen dat Lilian Ferrier niet goed of nooit goed bezig is geweest. Deze kinderpsycholoog hoort zich met de kinderen bezig te houden die het al zo moeilijk hebben. Deze bejaarde Lilian Ferrier, moet nu echt het veld ruimen voor iemand die veel meer verstand van zaken heeft wat ons onderwijs betreft. Hier heeft zij duidelijk nimmer kaas van gegeten. Ons land is verplicht studenten medici op te leiden. Wat er nu zit aan medici gaan de kant op van de vergrijzing. Er hoor vers jong bloed geschoold te worden. 60 studenten zijn nog veel te weinig. Het moeten er 150 zijn. Weet deze vrouw el waarmee zij bezig is. Kennelijk niet. Zij is bezig onze medici studenten te demotiveren en trekken zij straks richting het buitenland om daar te gaan studeren. Wat krijg je dan, dat zij na hun afstuderen in dat land zullen blijven en Suriname heeft het nakijken. Wie wordt hier de dupe van”onze bevolking” Dan komen er straks weer artsen uit Nederland om operaties hier uit te voeren of elders uit een land. Want zoals het reeds jaren gaat kan er niet een behoorlijke oogoperatie hier gedaan worden. Is er supervisie nodig vanuit het buitenland. Ferrier moet nu echt met pensioen. Zij doet de gemotiveerde medische studenten tekort. Wij als volk moeten zeer blij zijn dat de jongeren onder ons kiezen voor dit beroep die hard nodig is om levens te redden. Dit is de ergste vorm van het beperken van studenten. Deze lamlendige hersenloze vrouw moet het veld ruimen. Schiet het land totaal niets mee op. Als ouders van deze studenten zit je toch met de handen in het haar of niet soms. Dat er Cubaanse artsen ook hier opgeleid worden moet ook geen probleem zijn. Het woord samenwerking klinkt sommigen nog als “vies”in de oren. Kennisoverdracht daar is niets mis mee. Wat kan men vermoeiend bezig zijn.

    Sarie Torie


    Maak melding
  2. “Critici beweren dat de regering nu duidelijk eerder kiest voor buitenlandse medici dan voor eigen lokale mensen ”

    Geloof ik niks van !

    Medische studies zijn peperdure opleidingen en dan wil je het beste van het beste. Suriname is een dun bevolkt land, dus misschien is het statistisch wel verantwoordt om de selectie eisen omhoog te schroeven.

    Je heb dan het beste van het beste.


    Maak melding
  3. Ik vind 20 wel erg weinig. Eigen mensen maar ook buitenlandse medische krachten zijn belangrijk. Het gaat erom dat de beste mensen op de juiste plaats komen. Als er een tekort is waarom dan maar 20 studenten aan toelaten.


    Maak melding
  4. Men moet niet vergeten dat er naar Surinaamse maatstaven veel Surinaamse studenten reeds tot arts worden opgeleid in het buitenland. Het beleid van de regering is mijn inziens thans op gericht om veel meer gebruik te maken studieplaatsen die door het buitenland worden aangeboden. Artsen kunnen worden opgeleid op Cuba, Servië, Georgië, Marokko, Rusland, Ghana, Nigeria, enz.enz. Suriname moet veel meer van deze mogelijkheid profiteren.


    Maak melding
  5. Voor een Surinamer is het gras bij de buren altijd groener.
    Surinamers beseffen niet wat voor kwalitiet en talent zij zelf hebben.

    Dekolonisatie ?
    Surinamers, met name het NDP-volk, zijn nog steeds afhankelijk van opdrachten van de baas. Zonder de baas kunnen ze niks en doen ze niks ! Dom en lui, met name het NDP-volk ! Leiders als Bouterse en Brunswijk maken daar flink misbruik van.

    Dekolonisatie begint bij onafhankelijk denken, eigen gezonde verstand gebruiken en eigen verantwoording nemen !

    Dekolonisatie is samen bouwen aan een beter, onafhankelijk en schuldenvrij Suriname !


    Maak melding
  6. Als iedereen in Paramaribo wil werken dan heb je altijd een tekort. Nederland heeft bijv 10 duizend huisartsen voor 17 miljoen mensen. Dat zijn 4 huisartsen per 10 duizend mensen.

    Het gaat dus om de verspreiding van medici. De Cubaan wil wel in de districten werken, de Surinamer niet. We hebben dus een ander probleem.


    Maak melding
  7. Enkele jaren geleden wilde een minister wiens naam mij ontschoten is, in Nederland meer studenten toelaten tot de faculteit geneeskunde.
    De universiteiten waren hier op tegen.
    Het argument was dat er te weinig capaciteit was om de studenten op te leiden
    Welnu, wellicht heeft de minister in SU, te maken met soortgelijke
    problemen.
    Uit dit artikel kan ik niet afleiden dat minder Surinaamse studenten direct betekent meer buitenlandse studenten.
    Het zou zomaar kunnen dat het budget van de minister minder is dan in voorgaande jaren.
    Zij kiest voor deze weg om binnen haar begroting te blijven
    Slim?
    Op het eerste gezicht niet, maar zij kiest hiervoor.
    Daarom is zij minister.
    Het is nooit leuk om de bevolking te zeggen dat er bezuinigd moet worden, maar soms ontkom je hier niet aan
    Als dit inderdaad de.reden is, dan zeg ik: goed zo minister.
    Edoch, het had natuurlijk nooit zover mogen komen.
    Verkeerde keuzes in het verleden


    Maak melding
  8. @Para Express “Dekolonisatie is samen bouwen aan een beter, onafhankelijk en schuldenvrij Suriname !”

    Wat is er na dekolonisatie ? Niks.

    Aanpassen aan de wereld waarin we leven is de oplossing. Andersom gaat nooit gebeuren.


    Maak melding
  9. Dit is pas revolutionaire vooruitgang. Dit jaar 20 studenten volgend jaar de school sluiten. Desi gaat voor een simpele hernia die elk dierenarts kan doen naar het buitenland. Geef bouta nog 5 en dan sluit hij eerst Adek wantt krities denkende mensen met relativiteitsvermogen lust hij niet. Reeds moord op ze uitgevoerd.


    Maak melding
  10. @ Frantz

    Ik denk dat jij mij verkeerd begrijpt.

    “Dekolonisatie” is een begrip die de NDP veel gebruikt. En zo (door een schuldige aan te wijzen) stemmen probeert te winnen.
    Aanhangers van Bouta geloven stellig in die vorm van “dekolonisatie”.
    Welke vooruitgang heeft het dekolonisatie-traject van Bouterse gebracht ?

    Het dekolonisatie-traject van Bouterse heeft gezorgd voor:
    Economische achteruitgang,
    Hoge schuldenlast,
    En Suriname is nog steeds en nog meer afhankelijk van het buitenland ! Alles is verkocht en verpand.

    Met dekolonisatie bedoel ik niet de kolonisator / Nederland haten.

    Dekolonisatie wilt niet zeggen: Nederland haten maar intussen schuldenaar worden van andere landen.

    Met dekolonisatie bedoel ik dat Suriname de mogelijkheden heeft om een sterke en zelfstandige natie te worden. Om zodoende met een sterke basis evenwichtig met andere economien samen te werken.
    Met behoud van eigen waarden, normen en cultuur.
    Aanpassen? Hoeft denk ik niet. Samenwerken wel. Respect voor jezelf, respect voor de ander.


    Maak melding
  11. Dat Suriname eerder kiest voor buitenlandse deskundigheid of eerder daarop vertrouwd is niet nieuwswaardig.

    Men hoeft alleen te kijken naar het aantal buitenlandse consultants die de overheid inhuurt, staatsbedrijven als Staatsolie. Veelal expertise die zelf bij Surinamers reeds aanwezig zijn en bijgebracht zou kunnen worden.

    Ook hier. De expertise om arts te worden kan gemakkelijk bijgebracht worden. Maar dan zou men niet de eigen perverte opvatting dat wat uit het buitenland komt en het liefst niet van Surinaamse origine is, beter is kunnen bevredigen.

    In deze zin, doet Ferriet alleen maar waar haast heel Suriname in geloof en dat is, je hoeft niet zelf op te leiden. Want wat we straks uit het buitenland kunnen halen is toch beter.


    Maak melding
  12. Ik denk dat de regering met dit voorstel in combinatie met het aantal Cubaanse een sterk punt heeft.
    De in Suriname opgeleide artsen (RGD artsen) hebben in gesprek met de minister gezegd dat er geen tekort is aan basisartsen.
    Desalniettemin krijgen ze 50 Cubaanse artsen erbij die nu aan het inburgeren zijn (Nederlands en sranan tongo).
    In verschillende landen zijn er al tientallen bursalen met een artsen opleid bezig.
    Het lijkt me goed om de resultaten even afwachten van deze studenten die geleidelijk aan terug zullen keren om in hun land bij de overheid te werken.
    Starten met 20 artsen die over 4-6 jaar hun studie hebben afgerond lijkt me niet onverstandig.

    Het is te hopen dat ze niet zwichten voor de artsen die bang zijn dat hun aandeel van de koek kleiner gaat worden en daardoor over alles klagen en proberen de zorg voor hun medemens te saboteren.


    Maak melding
  13. Voor de Cubanen is Suriname een paradijs. In hun eigen land genieten de artsen weinig vrijheid. In Suriname zullen ze zich gauw Lord of the Jungle voelen.


    Maak melding
  14. Para Express “Aanpassen? Hoeft denk ik niet. Samenwerken wel. Respect voor jezelf, respect voor de ander.”

    Met aanpassen bedoel ik, met de stroom mee gaan. Niet een eigen ding nastreven . Het eigen ding is alleen maar ellende. De Marrons zijn altijd vrij geweest, maar als je naar hun positie kijk is het toch heel triest. Moeten we dat als voorbeeld nemen ?

    We zouden meer de Engelse literatuur moeten lezen om te begrijpen wat zich in Surinaamse afspeelde tijdens de slavernij. waarom rijden we links en is Sranan Tongo Engels georiënteerd.

    De Engelse hadden over een hel op aarde tijdens de Hollandse periode. De meest gewelddadige kolonie in de Cariben.

    Suriname was een Hollandse private kolonie en niks anders. De eigenaren woonden in de grachten gordel van Amsterdam en in Zeeland.

    Uit de grond van mijn hart vind ik het heel triest wat onze voorouders is overkomen, maar in de situatie van nu zijn we toch beter af.


    Maak melding
  15. Ik vind dat de regering veel meer moet investeren in het “menselijk kapitaal”.

    Maar hoe dan: Hoefdraad vindt zelf al dat corruptie de mentaliteit is. De leiding van de NDP heeft geen vertrouwen in het menselijk kapitaal van Suriname.

    Vele Surinamers gaan studeren in het buitenland maar keren niet meer terug.
    Waarom keren zij niet terug ?
    Vaak omdat het economisch in dat ander land beter is.
    Vele intellegente en verstandige Surinamers verlaten Suriname omdat corruptie en criminaliteit geworteld is in de politiek en de regering.
    Weet je hoeveel intellegente Surinamers buiten Suriname werken ?

    Wat dat betreft is Santokhi toch weer die Surinamer waar een voorbeeld aan genomen kan worden. Hij heeft gestudeerd in het buitenland en is terug gekeerd om zijn land te dienen.

    Ik vind dat de regering beter moet investeren in het menselijk kapitaal. En er voor moet zorgen dat het in eigen land blijft. Alleen mammoetvlaggen hijsen is niet genoeg.
    Ook dat doet Santokhi goed door Surinaamse krachten terug te roepen.

    Het menselijk kapitaal is de basis voor ontwikkeling en progressie.

    Mik Sranang switie baka !! Omdat het kan !!


    Maak melding
  16. @ Frantz

    Wat is gebeurt is gebeurt. Hoe triest het verleden ook was.

    Het gaat om nu en de toekomst.

    Als Suriname met de stroom mee gaat dan wordt het ook een land met milieu- / lucht- vervuiling, etc.

    Terwijl als je kijkt waar de wereld nu naar toe moet werken, waar de zgn. ontwikkelde landen nu naar toe probeert te werken bijv. duurzaamheid en dus ook leert van de “fouten” van de ontwikkelde dan kunnen landen als Suriname ineens koploper zijn.


    Maak melding
  17. De Paarse CLAN heeft altijd voor buitenlanders gekozen !
    De leider koos tijdens en na zijn COUP, ook voor samen-
    werking en orders uitvoeren van BUITENLANDSE diensten !

    Wellicht was meneer in dienst van deze buitenlandse diensten,
    immers de Sranan geheime dienst werd straal genegeerd !

    De Sranan Geheime Dienst dossiers zijn verbrand door de Paarse
    Clan, nadat zij hadden ontdekt was dat de buitenlandse diensten
    het totale Sranan leger hadden ingepakt en op het verkeerde been
    hadden gezet.

    Na de Massamoord van 8 December, komt de legerleiding
    met uitvluchten en zoekt dossiers in het BUITENLAND !

    Was de Paarse TOP misschien IN DIENST BIJ DEZE BUITENLANDSE
    DIENSTEN ??
    PAARS geeft het BUITENLAND steeds voorrang, Sranan Geheime
    Dienst werd GENEGEERD, ook de Procureur-Generaal werd voor en
    tijdens de December-massamoord, GENEGEERD door de Paarse top ! !

    PS : De Cubanen in Venezuela hebben als adviseurs het regime van
    MADURO geadviseerd en ondersteund om de GRONDWET van Venezuela
    te ONTMANTELEN !
    DE Venezolaanse PG heeft haar land moeten ontvluchten !


    Maak melding
  18. Dit is gewoon een belachelijke actie van die bastaard moksie Lilian Ferrier. Het is duidelijk iemand die de kluts totaal kwijt is.
    Laat het ook duidelijk zijn dat Suriname de Cubaanse Staat (een communistische DICTATUUR) ook duizenden $ dollars per arts moet betalen (naar verluidt $ 3200 per arts, per maand) en dit komt bovenop het salaris wat aan de Cubaanse artsen betaald moet worden. De regering Bouterse zit dus een communistische dictatuur te sponseren met de komst van deze artsen alleen maar om een verkiezingsstunt te kunnen maken.


    Maak melding
  19. Paars heeft het weer druk om de wandaden met allerlei onzin goed te praten. Maar de feiten zijn.

    Een olpeiding tot arts duurt, inclusief coschappen, minder dan 10 jaar dus heeft deze regering alle tijd gehad om er voor te zorgen dat er genoeg artsen zijn. De buitenlandse artsen uit Cuba gaan het land, omgerekend naar de behandeling van een patient, veel meer kosten dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van lokale artsen.
    Vorig jaar werden er 60 nieuwe studenten aangenomen. Gezien het te kort wat er blijkbaar is, want er komen Cubaanse artsen, zou je juist een groei verwachten van het aantal toegelaten studenten. Immers je moet alle gaten vullen en ook vervanging hebben voor artsen die met pensioen gaan. Het is dan ook onacceptabel dat de mini-ster zonder goede motivatie het aantal studenten zo sterk terug schroeft.
    Gelijktijdig met het tekort gaat het ZFS er toe over om zonder enige motivatie de contracten met meerdere specialisten te verbreken. Heel vreemd en eveneens onacceptabel.
    En als klap op de vuurpijl horen we dat er al meerdere jaren geen goede financiele controle is op overheidsdiensten / instellingen waardoor de directie zich voor miljoenen kon verrijken met geld dat voord e zorg bestemd is.
    De vragen die opstaan is of al die nieuwe ziekenhuizen, inclusief Albina, wel een volledige staf krijgen, alle apparatuur, medicijnen en hulpmiddelen en tijdig hun geld voor salarissen en aankopen. Voorals nog lijkt het allemaal meer een verkiezingsstunt.
    Een stunt waarbij niet wekende ziekenhuizen worden op geleverd en buitenlandse artsen over een jaar vertrekken.
    Wat in elk geval niet te ontkennen valt is dat het wanbeleid is. Zoals gebruikelijk.


    Maak melding
  20. De pikin ingi boi is een goede misleider.Het gaat hem niet om de artsen of het volk.Nu de artsen in Sur.zijn,moet hij Cuba betalen en dit wilde hij.Onder een of ander mom geld uit Sur sturen.Nu kan hij geld sturen naar Cuba en Cuba helpt de ingi boi verder.Waarschijnlijk gaat de wasmachine van de russen het geld wassen.


    Maak melding
  21. De mislukte revo slogan van de jaren tachtig, wi egi sani, ons eigen ding, onze eigen industrie, onze soso ka mislukte revo zijn nu verleden tijd. Anno 2019 baas tjies deng dong no mpp ndp paria’s hatelijk. Dresi no de, baas no wanni pai eigen artsen en kader, tenzij ze ook de paarse boevenclub onder zijn leiding joinen. Soortoe nationalisme, na didibri vernietig boutanisme, soso vloek.


    Maak melding
  22. Weet je. Als je een toekomstbeleid wilt opstellen hoor je bij wijze van een sterkte/zwakte onderzoek de geschiedenis te kennen. waarom is het in het verleden fout te gaan ter voorkoming dat we in de toekomt dezelfde fouten maken. Ik ben momenteel een studie aan het doen waarom coöperaties, verenigingen, stichtingen, bedrijven etc. het niet overleven in Su. Mijn voorlopige conclusie is dat er in Suriname mensen in hoge functies verkeren en die bij machte zijn de boel te dwarsbomen en ook vaak geholpen worden door de politiek. Een recent voorbeeld. De voorzitter van de bond van Boothouders tekent een akkoord met de minister inzake dieselcompensatie, zonder toestemming van zijn achterban. Ik ben in ieder geval zaken tegengekomen die rieken naar haat, nijd, afgunst , jaloezie, verdeeldheid binnen de eigen groep en verkeerd beleid van politici. Ook mensen met vooruitziende blikken zijn er niet of worden geweerd. Onder zulke figuren zal mijn vaderland Suriname nooit vooruitkomen.
    Een planning maken van de behoefte aan artsen is toch makkelijk te maken. Ik beschik niet over de statische cijfers maar ik wil de volgende regering hierbij graag een handje helpen. Neen, ik wil geen NDP regering helpen want die houden niet van mensen die gestudeerd hebben.


    Maak melding
  23. Er wordt eindelijk wat gedaan aan de macht van de Surinaamse medici. Helaas is het in Su nog steeds zo, dat je arts wordt om rijk te worden. De zorg voor de zieke mens is staat al decennia lang op de tweede plaats. Slechts met dwang krijg je deze gasten in bijvoorbeeld het binnenland. Vaak is het een verplichte periode opgelegd door het ministerie. Als die periode erop zit weten ze niet hoe snel ze daar weg kunnen om zich in Paramaribo en omstreken te vestigen en er een groot huis met zwembad te bouwen. Zij zijn een van de oorzaken dat de ziekenhuizen in geldproblemen zijn en wijzen steevast naar de regering. De praktijk is anders!! Hebt u zich ooit afgevraagd wie opdraait voor de kosten van materiaal, personeel, nutsvoorzieningen en ruimten wanneer deze gasten in de poli hun buitenlandse en particuliere cliënten ontvangen en behandelen? Ik heb het zelf meegemaakt als verpleegkundige in een van de ziekenhuizen en als vakantieganger. Het personeel dat door het ziekenhuis betaald wordt, wordt ingezet, het materiaal van het ziekenhuis wordt ingezet, stroom en water van het ziekenhuis wordt ingezet en het geld, harde valuta gaat rechtstreeks in de zak van de arts. Er vindt geen afdracht aan het ziekenhuis plaats! Dit vond in de 70er jaren al plaats en nu nog steeds en op grotere schaal. Eigenlijk worden de artsen en met name de specialisten gesubsidieerd door de ziekenhuizen en gefaciliteerd om hun zakken te vullen. En dit is nog maar 1 van de vele voorbeelden!!


    Maak melding
  24. @ de ndp bespotter 30 juni 2019 at 03:21
    De mislukte revo slogan van de jaren tachtig, wi egi sani, ons eigen ding,

    Wie Egi Sani is gepikt door de revo!!!
    Want aan de Weidestraat was de Culturele Organisatie met een “politieke vleugel” (later PNR) met mensen als Bruma en Dobroe en vele anderen.
    Deze mensen hielde de jeugd van de straat met vele diverse producties.

    De Cubaanse artsen komen er, sterker nog ze zijn er al.
    Om de vele Surinamers in het binnenland medische zorg te bieden.
    Doctores: ¡adelante!!


    Maak melding
  25. Bouta laat zich behandelen in Cuba en hij laat een 40tal cubaanse vluchtelingen zogenaamd dokters om de surinamers te behandelen.Zo ja surinamers,bouta gelooft niet in de surinamers zelf.
    Aan alles is tekort in Suriname..medicijnen ,apparatuur ,specialisten ..noem maar op.
    Met specialisten menen we specialisten met kwalificatie en ervaringen en niet een 40 tal geplukt van de straten van Cuba.
    Surinamers ,een arts uit een andere land zoals de 40 cubanen hier,kunnen niet zomaar voor arts spelen als ze naar een ander land gaan.Hun artsen diploma is de gelijke van het land niet waar ze naar toe gaan.Alleen in Suriname kan je deze grap uithalen.
    Wat een mop,zogenaamd zijn er plotseling 40 artsen bij…..wat gaan ze voorschrijven?!Er zijn geen medicijnen!!


    Maak melding
  26. Wat een domme reactie Ray!!
    Niks nuttiger te doen? Ga je in de materie verdiepen ipv van je tijd met zo onzin te verdoen.


    Maak melding
  27. Heel jammer, maar het zou goed zijn om de eigen mensen beter te gaan waarderen ,en niet vasthoud aan alles wat van buiten komt is beter. Dat is nog uit de koloniale tijd en blijkbaar gaat dit nog generaties verder. De jongeren die voor dit beroep kiezen hebben een moeilijke lange weg te volgen, en op de eindstreep krijgen ze met machtsverhoudingen te maken, van vieze oude mannetjes die wel wat handelingen willen afspreken voor de goede punten, en het eindexamen papiertje.En als je al zover bent ga je kokhalzend akkoord om er maar vanaf te zijn.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES