vrijdag, mei 31, 2024
HomeFotoDag van Nationale Rouw en Verzoening in Suriname

Dag van Nationale Rouw en Verzoening in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

In verband met de door de regering van Suriname afgekondigde Dag van Nationale Rouw en Verzoening, vandaag 27 juni, werden op verschillende locaties kransen gelegd. Een daarvan is het monument voor de gesneuvelde militairen tijdens de Binnenlandse Oorlog, bij de Memre Buku Kazerne (foto).

Ook bij het Monument van de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant en op Bastion Veere in Fort Zeelandia, waar de Decembermoorden plaats vonden, werd er stil gestaan bij de slachtoffers. In de middag was er een bijeenkomst van nabestaanden en slachtoffers uit de oorlogstijd, aan de Brownsweg in Brokopondo.

Het is inmiddels de 4e nationale dag van rouw en verzoening georganiseerd door het Comité en de Commissie van Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Het Comité en de Commissie betuigen hun medeleven aan de totale Surinaamse samenleving, in bijzonder de slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

29 REACTIES
 1. Verzoening is altijd goed. Alvorens men de gang maakt naar de rechter, probeert men het op een akkoordje te gooien. In dit geval is het jammerlijk genoeg niet gelukt. Toch, is het best wel goed dat degenen die op welke wijze dan ook, toegeven en erkennen dat ze niet zo frisse daden hebben begaan in het verleden. Dat is tof hoor. Nu, het woord aan degenen die geslachtofferd zijn. Er bestaat geen straf zonder vergeving. Degenen die straf willen uitdelen en mensen naar de tering wensen bij wijze van spreken, hoeven ook niet op vergeving te rekenen. Men is immers net zo hard als de dader(s). Maar de dader erkent wel spijtbetuiging. Vandaar verzoening.


  Maak melding
 2. En zo kun je er een cirkel van maken. Spijtbetuiging van bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam. Spuitbetuiging vanwege wie dan ook, het verhaaltje is lang want ook andere landen kun je erbij trekken. In dit geval erkennen degenen die verantwoordelijk waren voor leed en ellende in de jaren tachtig, hun rol en betekenis daarin. Van Lonnie heb ik trouwens niets gehoord. Anyways, van daaruit moet je verder. Suriname is een land dat te klein is om voortdurende onenigheid te hebben. Een prachtige toekomst staat Suriname te wachten.


  Maak melding
 3. IK LEES :

  `Slachtoffers en Nabestaanden van POLITIEK GEWELD` !

  Wie komt als NIET-JURIST met een dergelijke onnodige
  DEFINITIE ???

  U wordt door een Militaire BENDE met geweld van huis gehaald,
  gekidnapt, gemarteld en met bruut overdadig kogelgeweld VERMOORD !

  U bent een Onschuldige en Ongewapende BURGER !

  DE Procureur-Generaal zit op zijn bureau te Paramaribo en wordt door
  de Militaire Bende, niet INGESCHAKELD, hij wordt niet geinformeerd !

  U krijgt in de rechtsstaat Sranan, GEEN proces van de militaire Bende,
  U wordt gekidnapt, gemarteld en in koelen bloede vermoord !
  (Let wel : militairen moeten opgepakte burgers terstond overdragen aan
  Politie en Justitie)

  De Bende werkt nauw samen met de Ned. Mil Inlichtingendienst en met
  de Amerikaanse CIA ! Hoe kan een zich Legerleider noemende militair
  in het geheim belangrijke instructies krijgen van buitenlandse inlichtingen-
  diensten ??? Waar was de eigen inlichtingendienst ??? <
  Was de fungerend legerleider, wellicht in dienst van Ned diensten en
  van de CIA ???

  En deze zelfde meneer, optredende als legerleider, die te BANG is om als
  Mens, of als soldaat , of als legerleider/bevelhebber voor de KRIJGSRAAD
  te verschijnen en openheid van zaken te geven over de MASSA-MOORDPARTIJ,
  wenst u en uw familie, thans wijs te maken dat UW GELIEFD, ONGEWAPEND
  EN ONSCHULDIG FAMILIELID, VRIEND OF SURINAMER,
  `SLACHTOFFER IS VAN POLITIEK GEWELD`!

  POLITIEK GEWELD is volgens deze verkondigers van onwaarheden,
  geen MOORD op ONSCHULDIGEN !

  De Grondwet, de Mensenrechtenverdragen, het wetboek van
  Strafrecht en het wetboek van Strafvordering, spreken een
  andere duidelijke rechtsstatelijke en democratische taal :

  U bent schuldig aan meervoudige ontvoering, marteling en
  moord, gepleegd in vereniging, dan wel als Criminele
  Organisatie !

  U krijgt TWINTIG JAAR STRAF OPGELEGD, met de mogelijkheid
  dat vanwege het georganiseerde verband waarin de moorden
  plaatsvonden en gelet op de hierarchische verhoudingen in een leger,
  de leider tot EEN LEVENSLANGE STRAF WORDT VEROORDEELD !

  PS: U krijgt een KEIHARD VONNIS voor het maken van TALLOZE,
  ZOGENAAMDE SLACHTOFFERS VAN POLITIEK GEWELD !

  In de Sranan RECHTSSTAAT noemen wij MASSAMOORD OP
  ONSCHULDIGE EN ONGEWAPENDE STAATSBURGERS !

  U EN DE MOORDENAAR-BEWIEROKERS HOEVEN GEEN NIEUWE
  TERMEN TE BEDENKEN ! DE RECHTSSTAAT HEEFT AL LANG HAAR
  WETTELIJKE DEFINITIES !!!


  Maak melding
 4. De zoveelste verdraaiing van gebeurtenissen en feiten, allemaal een de vloek van het land te beschermen en aan de macht te houden, dankzij dwaze, debiele, idiote oerdomme ndp paria’ s, de domste mensen van geheel Zuid Amerika zijn werkelijk ndper’ s.


  Maak melding
 5. Verzoening??? Deze bende moordenaars verschuilen zich onder d noemer verzoening. Wees vervloekt jullie alml n crepeer mt ht bloed vn n onschuldige burger aan jullie handen.gewetenloze moordenaars.


  Maak melding
 6. Wat een poppenkast.Er zijn nooit excuses aangeboden aan de nabestaanden van de 8 december moorden en de doden die gevallen zijn in de binnenlandse oorlog.Mag moorden in Suriname ongevraagd en ongestraft?


  Maak melding
 7. Het comitė misleiders, met hun zogenaamde dag van verzoening, terwijl er al een strafeis van 20 jaar is uitgesproken door de rechter, en degene die zich achter die dag verschuilen, is toevallig ook nog president, waardoor het zo,n dag totaal geen waarde heeft voor slachtoffers en nabestaanden, maar alleen maar de veroorzakers ten goede komt.


  Maak melding
 8. Hallo Manu deze zelf uitgeroepen dag van Bouterse is niets meer dan het vrijpleiten van zijn misdaden. Als dank krijgen de nabestaanden en vrouwe justitia een trap na. De nabestaanden zijn ook nooit akkoord gegaan met het verzoeningsvoorstel van Dew Baboeram.
  Dag van Nationale Rouw en Verzoening heeft dan weinig waarde.

  Ik blijf het zeggen de grootste gevaar voor het land is Dew Baboeram. Bouterse laat zich graag adviseren door hem. Baboeram streeft naar een totalitaire staat waarbij de 1 partij voor het zeggen heeft zgn communistisch model. Ik ben benieuwd wat Bouterse gaat doen na evt veroordeling. Volgens Baboeram bestaat de kans dat Bouterse weer naar de wapens grijpt. Over bedreigingen gesproken.
  Het is de taak van de nieuwe regering
  om veiligheidsgaranties te zoeken bij landen als de VS en Nederland. Mocht Baboeram alleen de Nederlandse nantionaliteit hebben dan doet men tzt verstandig aan de toegang tot Suriname te ontzeggen. Hij is een gevaar voor de samenleving en veiligheid.


  Maak melding
 9. Verzoening:
  het liefdeskindje van Baboeram en Bouterse.
  En waar zit hij op deze dag??
  Juist!! In Nederland om in aanloop naar de 1 juliviering van 2019 tweespalt te zaaien tussen de Creoolse Surinamers.


  Maak melding
 10. @ pakiratigri: Wat een krom geklets weer. Je zegt: “Er bestaat geen straf zonder vergeving”.
  De realiteit is dat wie schuldig is moet boeten. Of het slachtoffer de schuldige vergeeft of niet doet in het geheel niet ter zake. Straf en vergeving staan volledig los van elkaar. Vergeving kan pas plaatsvinden na schuld bekennen en boete doen, niet andersom.

  “Verzoening is altijd goed”zeg je en daar zal iedereen het wel mee eens zijn. Maar er kan geen verzoening komen voordat de schuldige zijn misdragingen erkent en spijt betuigt. Een zeker hooggeplaatst persoon in Suriname heeft tot dusverre nog steeds geen schuld bekend om van spijtbetuiging maar niet te spreken.

  Vervolgens zeg je: “Degenen die straf willen uitdelen en mensen naar de tering wensen bij wijze van spreken, hoeven ook niet op vergeving te rekenen”.
  Weer omdraaiing van feiten. Waarvoor hebben slachtoffers vergeving nodig? Omdat ze boos zijn op de moordenaar van hun geliefden? Hou even op zeg! Als de dader spijt betuigt dan moet je dus gelijk maar verzoenen en vergeven. In het decembermoorden geval zelfs zonder spijtbetuiging en schuldbekentenis. Boete doen door de dader is niet nodig. Als je wel bestraffing wilt als slachtoffer dan ben je even slecht als de dader en zal niet vergeven worden!
  Werkelijk, je leeft in een andere wereld. Waarom gebruik je trouwens regelmatig zulke grove taal?


  Maak melding
 11. Mensen als pakiratigri zjjn waardeloos en kunnen echt de tering krijgen. Altijd recht lullen wat krom is, zelfs moord.Wat als jou vriend of fam is vermoord? Zelfs dan zou pakira in de hol van de moordenaar kruipen.


  Maak melding
 12. @ Koos,

  Inderdaad heeft deze dag totaal geen waarde, aangezien degene die hier achter zitten en die dit bedacht hebben, een gewetenloos complot hebben beraamd, om deze moordenaars en schurken vrij baan te geven voor hun misdaden die ze gepleegd hebben, daarbij speelt die Baboeram een heel smerige rol, die nog wel eens van invloed kan zijn, bij een eventueel vonnis van die moordenaar, betreffende de situatie die dan kan gaan ontstaan in Suriname.
  Het beste zou achteraf zijn geweest, dat niet zijn broer, maar deze ophitser geliquideerd zou zijn geworden op 8 Dec. 1982, deze gestoorde gek, hoort echt in een kliniek voor psychisch gestoorden thuis, als je voor de moordenaar van je eigen broer, door het vuur gaat.


  Maak melding
 13. Onvoorwaardelijke vertrouwen in elkaar kan ons verder helpen in dit land.

  Honderden jaren van knechting heeft ons zo verdeeld in dit land. Daarom is verzoening essentieel voor een goede toekomst van Suriname.

  De onafhankelijkheid gaf ons een beetje van ons menselijke waardigheid terug, maar we hebben nog een lange weg te gaan.

  Het werk van deze commissie geeft hoop.


  Maak melding
 14. De afgekondigde Dag van Nationale Rouw en Verzoening van Surinaamse regering staat synoniem aan de Judaskusdag
  Even voor de duidelijkheid, voor de ndpers, die wat meer uitleg nodig hebben. Een Judaskus is een daad waarbij het lijkt alsof je vriendelijk bent, maar in werkelijkheid iemand verraadt en benadeelt.


  Maak melding
 15. een geen enkel land ter wereld kan er een akkkoordje komen tussen moordenaars en slachtoffers. dit is de grootste leugen die wordt verkondigd. ook in zuiafrika is dat niet gebeurd met personen die misdaden hebben begaan tegen de menselijkheid zoals moord, executie etc. jammer dat een klein groepje personen heeft gemeend om hiervan een nationale dag te maken. snel weer afschaffen dus want het slaat nergens op. is een stukje staatspropoganda. niets meer.


  Maak melding
 16. Percival,

  het antwoord is…JA !!!!!!!……in Suriname wordt je beloond met het presidentschap voor mensenrechtenschendingen en het massaal martelen, folteren, verminken en standrechtelijk vermoorden van 15 onschuldige en ongewapende landgenoten. Alleen gevaarlijke randdebielen en paranoïde dorpsidioten als Paki-RAT-igri….RobGay…Milton blijven hersenloos en schaamteloos recht lullen wat krom is.


  Maak melding
 17. Wat doen Bouterse’s bloemen op Bastion Veere?
  28 Jun, 10:36

  Namens de regering Bouterse heeft de directeur van Cultuur bloemen gelegd bij het Nationaal Monument Bastion Veere 8 december 1982, in de volksmond Bastion Veere geheten. Zij deed dat op de regeringsdag van Nationale Rouw en Verzoening. Dat is een dag zonder maatschappelijk draagvlak, omdat op die dag, misbruikmakend van menselijk leed, propaganda wordt gevoerd tegen het recht-op-recht, een mensenrecht, van slachtoffers van de militaire dictatuur en de Binnenlandse Oorlog en hun nabestaanden.

  De plaquette van het Nationaal Monument Bastion Veere werd op 8 december 2009 onthuld door de democratische president drs. Ronald Venetiaan, tevens opperbevelhebber van het Nationaal Leger. Ook het bij het Nationale Monument horende digitale monument werd een feit. Het historische en presidentiële moment, dat live via verschillende media werd getoond, markeerde de officiële rehabilitatie van de vijftien voorvechters van de democratie, die zonder vorm van proces werden gefolterd en vermoord door de militaire dictatuur. De toenmalige bevelhebber Bouterse verklaarde op 9 december 1982 op de nationale televisie dat de slachtoffers ‘op de vlucht zijn neergeschoten’. Zij werden, zoals in het OAS onderzoeksrapport van 1984 gedocumenteerd, zonder een spoor van bewijs, van een poging tot staatsgreep in samenspanning met het buitenland, beschuldigd.

  Bouterse is hoofdverdachte in het 8 december strafproces. De auditeur militair heeft 20 jaar onvoorwaardelijke straf tegen hem geëist. Suriname kijkt reikhalzend uit naar het rechterlijke vonnis! President Bouterse heeft met de zelfamnestiewet van 2012 getracht hoofdverdachte Bouterse te hulp te schieten, het 8 december strafproces moest stoppen. Duizenden gingen de straat op uit protest tegen deze aanslag op de democratische rechtsstaat en de mensenrechten. Luid klonk ook het internationale democratische protest. Om het protest wind uit de zeilen te halen beloofde de president als medewetgever dat snel na afkondiging van de amnestiewet een waarheids- en verzoeningscommissie zou worden opgericht, een vorm van rekenschap voor de ernstige mensenrechtenschendingen. We zijn nu zeven jaren verder, de waarheids- en verzoeningscommissie is een loze belofte gebleken.

  Als karikaturaal surrogaat voor rechtbank én? waarheids- en verzoeningscommissie, organiseerde de president-hoofdverdachte met geestverwant Sandew Hira (nabestaande René/Dew Baboeram) een pseudo-waarheidsvindingsproces in de vorm van een staatstelevisieshow. Ik zeg pseudo, omdat er geen hoor en wederhoor plaatsvond, en slechts de president-hoofdverdachte en trawanten in beeld en aan het woord waren. En weer werden, nu onder de vlag van waarheidsvinding, de slachtoffers van de decembermoorden, waaronder journalisten, advocaten, universiteitsdocenten, vakbondsleiders, militairen en ondernemers, belasterd. Ook hun nabestaanden en andere critici van de dictatuur en mensenrechtenschendingen, konden rekenen op karaktermoord. Nu, na al de leugens, laster, brandstichtingen, ontvoeringen, folteringen, moorden en het aanhoudend toebrengen van moreel leed door de cultuur van straffeloosheid, rijst de vraag: wat doen Bouterse’s bloemen op Bastion Veere?

  Theo Para


  Maak melding
 18. Er kan nooit een echte verzoening plaatsvinden zolang er niet eerst gerechtigheid plaatsvindt waarbij de daders de waarheid opbiechten, oprecht spijt betuigen en straf ontvangen vanwege hun gepleegde misdaden.
  Dit ding is dus niets meer dan een neppe en paarse poppenkastshow. Vandaar dat er zo weinig mensen komen opdagen.


  Maak melding
 19. Ik had het graag het volgende gelezen : ” massa zelfmoord door daders van 8 december “.
  Dat zou een goed bericht zijn voor de Su gemeenschap uitgezonderd de domme boerikie”s
  en aanhangers van de NAT DOMME PARTIJ !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 20. Verzoening en vergeving zijn pas mogelijk als:
  – alle feiten volledig en duidelijk boven tafel zijn EN
  – als de schuldigen alle voordelen die van hun wandaden hebben gehad ontnomen zijn EN
  – als de schuldigen hun wandaden openlijk en zonder voorbehoud luid en duidelijk, en openbaar toegeven EN
  – als de schuldigen de rechtmatigheid van hun straf erkennen en bereidt ijn die te ondergaan EN
  – als de directe en indirecte slachtoffers genoegdoening en respect krijgen EN
  – als de (in)directe slachtoffers, het volk en de samenleving daar in alle vrijheid voor kiest.
  HET KAN NOOIT AFGEDWONGEN WORDEN DOOR DICTATORS EN LEUGENAARS.


  Maak melding
 21. Zolang Bouterse de president is in Suriname komt er geen verzoening.Een moordenaar blijft een moordenaar in Gods ogen.Het probleem van Suriname is Bouterse die het land heeft vernietigd een leeggeroofd van al zijn tegoeden bij de Centrale Bank van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES