Bij het etno-klassisme van Sandew Hira

30
Dew Baboeram (Sandew Hira)
Dew Baboeram (Sandew Hira)

[INGEZONDEN] – Omdat voor pro-Bouterse publicist Sandew Hira zijn gelijk op voorhand vaststaat en hij zijn persona daarmee identificeert, kan hij niet anders dan leren, vervangen door verdraaien: recht praten wat krom is. Hira weigert te accepteren dat waarheid vrucht is van de tijd, niet van autoriteit. Hij had gedacht door aan te schuiven bij de paarse absolute macht in Suriname meer geloofwaardigheid, gezag en reputatie te kunnen verwerven. Hij werd (‘in natura’) betaald ‘waarheidsvinder’ van de president-hoofdverdachte en mocht de slachtoffers van de decembermoorden en ‘families van 8 december’ belasteren via de paarse staatsmedia. Hij noemde dat ‘dialoog en verzoening’.

Hira werd propagandist van onvoorwaardelijke amnestie, apologeet van straffeloosheid voor politiek gemotiveerde ontvoeringen, folteringen en (massa) moorden. Hij vertrapte daarmee het recht op recht van slachtoffers van de militaire dictatuur en van de Binnenlandse Oorlog en hun nabestaanden. Hij orkestreerde, ‘in natura’ gefinancieerd door de regering Bouterse, als substituut voor rechtbank en waarheidscommissie, een ‘proces van waarheidsvinding’ als staatsmedia show waar uitsluitend Bouterse en trawanten in beeld en aan het woord kwamen. Niets hoor en wederhoor. De gevolgen voor de geloofwaardigheid van Hira zijn bekend: in Suriname bereikte hij de houdbaarheidsdatum als columnist van de gezaghebbende nieuwssite Starnieuws. In Nederland werd hij door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, NiNSee, afgeserveerd als keynote speaker van de Keti Koti lezing.

Maar in plaats van te leren, bleef Sandew Hira zich gedragen als de spookrijder die zijn tegenliggers verwijt de verkeerde kant op te rijden. Hij mocht dan boos stampen, hij stampte in drijfzand. Zo had Hira via een interview met zichzelf (FAQ) op social media de vraag gesteld of hij vindt dat Bouterse amnestie voor de decembermoorden moest krijgen. Zijn antwoord was ‘Ja’. Maar in zijn pro-straffeloosheid boek – ‘De Getuigenis van President Desi Bouterse’ – had hij beweerd dat Bouterse ‘onschuldig’ was. Waarom zou iemand die onschuldig is, amnestie moeten krijgen?

Etno-klassisme
In Suriname mocht Hira na zijn exit bij Starnieuws, ‘columnist’ van het paarse radioprogramma Bakana Tori worden en in Nederland mocht hij, alweer zonder hoor en wederhoor, op de paarse radio Mart factfree beweren dat Theo Para een ‘house negro‘ aangestuurd door de ‘kolonisator’ was.

Klassisme staat voor discriminatie op basis van sociale klasse. Het begrip ‘house negro’ is evenals ‘koelie’ een denigrerend, etno-klassistisch stigma. Onterecht wordt daarmee de uitbuiting en strijd van de tot slaaf gemaakten in huishoudelijke dienst van de koloniale slavenhouders, miskend en gebagetalliseerd. Volstrekt onzinnig wordt de interpersoonlijke nabijheid van die tot slaaf gemaakten en de slavenhouders, die voortvloeide uit de aard van hun werk, als ideologische collaboratie voorgesteld.

Vanuit een ander perspectief bezien heeft Hira in zijn duiding van mij als house negro misschien deels gelijk. Ik ben nazaat van Afrikaanse tot slaaf gemaakten. Ik heb in de archieven voorouders kunnen lokaliseren die werkten op plantages, waar er tussen veld en slavenhoudershuishouden geen Chinese muur stond. Misschien had ik ook house negro’s als voorouders. Als Hira denkt mij met house negro te beledigen, dan vergist hij zich. ‘Koelie’, ‘house negro’ of ‘field negro’, ik heb voor al de mensen die achter die etiketten schuil gingen evenveel respect en waardering. Ik verdedig het recht op individualiteit en menselijke gelijkwaardigheid tegen de demagogen van de dehumaniserende, etno-klassistische constructen.

Het is niet anders, er waart een spook door Hira’s verbeelding, en dat spook heet Theo Para. Dat Hira in zijn poging tot karaktermoord zich van etno-klassistische sjablones zou bedienen verbaast mij niks. Politicide, het systematisch liquideren van politieke tegenstanders, is nauw verwant aan het (etno-)klassisme. Hira heeft zich in Suriname ontpopt als een negationist, een ontkenner van de criminele aard en daarmee de ernst en impact van dit misdrijf tegen de menselijkheid.

Theo Para
House negro


30 REACTIES

 1. Theo Para alweer een geweldig stuk journalistiek; goed onderbouwd met juiste feiten zonder emotioneel gedram. Natuurlijk is Hira een onbetrouwbaar sujet dat racistisch prietpraat verkondigt om
  Zijn gelijk te halen en te polariseren. Alleen een mens dat rust in zijn ziel en geest heeft ziet dit en neemt stelling tegen Hira. De rest loopt als lammetjes achter hem aan.


  Maak melding

 2. Sandew Hira is geen partij voor Theo Para die de waarheid achter zich heeft staan en intellectueel en moraal superieur is aan het goed betaalde slaafje van couppleger, moordenaar en drugsdealer Bouterse.

  Er is echt NIEMAND die Hira nog serieus neemt.


  Maak melding

 3. Alle energie ten spijt, het is de moeite niet om DDB en al zijn volgelingen van Repliek te dienen.
  Ze stikken ooit wel in hun eigen braaksel.


  Maak melding

 4. In de eerste alinea geef ik Theo Para wel gelijk betreffende de ‘waarheidsvinding’. Het was inderdaad eenzijdig en Sandew vroeg niet echt door. Voor wat betreft amnestie, is dit wel iets dat zich in de DNA heeft afgespeeld. Een rechter kan dat niet zonder meer verwerpen. Het is niet voor niets dat de rechtszaak werd opgeschort tot er een of andere halvegare op eigen houtje een beslissing nam om toch het vervolg van de rechtsgang te doen laten plaatsvinden. Er was geen Constitutioneel hof dat daarover een beslissing kon nemen. Het valt moeilijk te rijmen dat je een zaak tot nader orde opschort om dan plotseling het licht te kunnen zien.

  Maar hoe dan ook, is de rechtszaak afgehandeld en is het wachten op een uitspraak en daarop weer anticiperen. De aanduiding ‘zelfamnestie’ bestaat niet. Het is gewoon amnestie.

  Theo Para is meer een uncle Tom figuur. Maakt niet uit of hij een Plantation boy of House Negro zou zijn geweest. House Negro is wel denigrerend bedoeld en daar heeft hij gelijk in. Maar een uncle Tom blijft een uncle Tom net zoals een Redi Musu een Redi Musi is.

  Het mooiste zou zijn, de verzoening tussen de verdachten en nabestaanden. Bouterse is daar zeker niet te beroerd voor, maar de familieleden hebben een andere weg gekozen. Laat Sandew gewoon zijn lezing houden. Het gaat niet over Bouterse. Het gaat over zwarte filosofen, spiritualiteit en slavernij. Bouterse is een zaak waarover niet meer gesproken mag worden. Het is wachten op een uitspraak en van daaruit volgen er verdere acties. Intussen mag Sandew zijn gang gaan vanwege het recht op meningsuiting. Zo mag ook eenieder zijn gang gaan.


  Maak melding

 5. Geachte Theo Para,

  Dank voor uw uiteenzetting omtrent ene Sandew Hira.
  Zoals te doen gebruikelijk slaat u de spijker weer op zijn kop.
  Voor velen zou het beter zijn om die spijker IN zijn kop te meppen.
  Hij is een grote schande voor het Surinaamse volk.
  Blijf hem volgen en blijf hem aanpakken op uw voortreffelijke manier.
  Nogmaals dank voor uw artikel.


  Maak melding

 6. Dew Baboeram, de broer van John Baboeram (ontvoerd , gemarteld en doorzeefd met 133 kogels ) is een “Garden Koeli”. V. S. Naipaul zou zeggen, leave da koeliman in his own shit, he is not better then the house negro! Goed gedaan Theo, mep deze zoon van melkman Palla (Van drimmelenpolder Nickerie) totdat hij de waarheid leert spreken en schrijven. Dat boek “getuigenis van een moordenaar” is een aanfluiting. Hij heeft zijn vrouw en zichzelf aan Linscheer voor een paar lijntjes wit verkocht! Deze “Garden Koelie” toucheert 25000 euro per maand van de Surinaamse belasting betalers; Schande!


  Maak melding

 7. Als er niet meer gespelen mag worden over Bouterse dan wordt het tijd om ook eens op te houden over ge gewouwel van de slavernij. Dat is nu eenmaal gebeurd en de geschiedenis terugdraaien kunnen we niet. Ik ben wel benieuwd of deze koelie broeder de ballen heeft om ook de rol van de Afrikaanse stamhoofden die hun zonen en dochters voor een kraal en spiegel verkochten, te belichten. Durft deze koeliemang kritisch te zijn en de schuld niet alleen bij de blanken maar zeer zeker ook bij de zwarten te leggen ?


  Maak melding

 8. Pakiratigri,

  Zie media 2012 : voor het instellen van een Constitutioneel Hof was hooguit een jaar nodig aldus jurist Jennifer van Dijk – Silos, die voor president Desiré Bouterse het voorbereidend werk moest doen. Als het Hof eenmaal bestaat, kunnen onder meer wetten worden getoetst. Waarom is die hof er nooit gekomen ? Graag antw… Pres. Bouterse heeft genoeg tijd gehad om een hof een te installeren.

  Een rechter kan zeker amnestie verwerpen ! Zie hier de definitie van amnestie:

  Amnestie is een maatregel waarmee de wetgever aan bepaalde handelingen met terugwerkende kracht hun strafbaar karakter ontneemt zodat die handelingen geacht worden nooit een misdrijf te zijn geweest. Zowel de strafvordering, de strafrechtelijke veroordeling als de straf worden tenietgedaan. Bij amnestie worden zowel schuld als boete gewist.

  Hoe wil je schuld en boete wissen als de rechter niet eens uitspraak heeft gedaan ?


  Maak melding

 9. Een mooi geschreven artikel van dhr Theo Para. Ook ik vind dat Hira heeft net als andere rond DDB hun geloofwaardigheid verloren. Laten we hopen dat er meer vrijdenkers zullen opstaan en de politiek van Suriname zullen betreden.


  Maak melding

 10. @ Koos,

  Je hebt inderdaad gelijk, dat de mogelijkheid er was, om binnen een jaar een Constitutioneelhof te instaleren, maar er is bewust door die moordenaar ervoor gekozen, dit hele Constitutionelehof niet te instaleren, daar hij anders een hoop macht zou kwijt raken, want nu worden vele zaken door die moordenaar afgehandeld, die normaal door een Constitutioneelhof afgehandeld zouden worden, en wat betreft die gestoorde Hira die normaal als TBS patiĕnt hoort vast te zitten, kun je beter geen woorden aan vuil maken, met zijn enorme zieke geest, kun je alleen maar medelijden mee hebben.


  Maak melding

 11. Wendy
  27 juni 2019 at 12:06

  Waarom lezen we niets over de 2500 crystal meth dat gevonden is in nl??
  Nu zijn ze doorvoerland. Hun hele jeugd gaan ze verpesten

  ================================

  Beste Wendy die 2500 kg Crystal Meth zaak was breed uitgemeten in alle landelijke kranten incl de journaal. Kennelijk heb je iets gemist dan

  Nederland is al jaren doorvoerland. Belgie en Duitsland zijn dat ook. Zo gek is dat niet omdat de infrastructeer op en top geregeld is. Wat wel spannend maakt is dat de Mexicaanse drugskartels hun werkterrein aangepast hebben. Nederland kent weinig Crystal Meth gebruikers. Nederlanders gebruiken voornamelijk partydrugs oa xtc, speed en coke. De jeugd is niet in staat Eur 200 gram neer te leggen voor 1 gram Crystal Meth.


  Maak melding

 12. @Wendy, je spoort niet. Het artikel gaat over boeler Baboeram en niet over Meth. Bedoel je te zeggen dat Baboeram meth gebruikt en hofleverancier van de “lijder “van Suriname is?


  Maak melding

 13. Theo Para heeft heeft Hira flink bij zijn kloten!!!

  Waarom zou iemand die een Anti/Dekolonisatie- Bureau in Suriname leidt in het land van de Kolonisator willen vertoef en lezingen willen geven aan mensen die hier een prettig leventje leiden en trots zijn op hun roots maar verder niets met al die rare fratsen van Baboeram en zijn held DDB van doen willen hebben.

  Weg met Hira !!


  Maak melding

 14. Als men 1000 mensen zou vragen, een moordenaar van je broer te aanbidden en vrij te pleiten, wat zou het antwoordt zijn. Nooit van mijn leven, voor geen geld of macht. Ook als men 10.000, 100.000, 500.000 mensen zou vragen zou hun antwoordt zijn nooit van mijn leven. Onder de vele Surinamers en Surineds is er slecht een, en dat deze paars verworden dwaas. Oma taki, maae eeeh het Surinaams gezegde, wang koeli e serie eng egi ma, pa, brada of sisa gi moni of magtie. Zeker weten efoe didibri wini ai tjies wang ministerzetel. Opa taki a kang vergiti, ddb no e go kong kaka bakka.


  Maak melding

 15. Laatste stuiptrekkingen van landverrader Theo Para. Deze donkeyshot denkt de weg naar verzoening in Suriname te kunnen blokkeren. Hij blijft de haat levendig prediken in zijn 3e rangs collums. Dit soort rambo figuren kunnen we missen als kiespijn.


  Maak melding

 16. Helemaal eens, mevr Wendy waar u het elke keer over heeft, dat u bij elk artikel schrijft, heeft de volle aandacht in de Landelijke kranten en in het nieuws, we praten hier over ander onderwerp.
  Heb even een vraag: ben ik nu gek of begrijp ik iets niet: maar als vooral mn broer vermoord wordt door een persoon dan probeer ik deze persoon echt niet goed te praten, integendeel. Wie doet dat eigenlijk?


  Maak melding

 17. Een (groot) meesterstuk, Bij het etno-klassisme van sandew hira, van Theo Parra is geschreven om de Surinamers, vooral de paarse kakkerlakken, ddb en kliek een lampion voor de blinden voor houden te houden en dat ze hiermee het licht in deze ddb en kliek duisternis zien.

  Tussen de grijstinten van licht en duisternis zoekt de waarheid naar haar zelfportret. Camera obscura, licht in de duisternis/ in de donkere kamer. De naakte waarheid, is hard om gezegd te worden, maar moet gezegd en getoond/gezien worden en bekend worden gemaakt.

  De waarheid moet gezegd worden en zij, (ddb en kliek, sloote, sh, huidige dna-coalitie/leugenaars, et cetera, die zaken willen verdraaien en hun leugen voor waarheid aan de Surinamers willen verkopen moeten stevig terug gefloten worden en worden vervolgd. Zij horen voorgoed in de gevangenis thuis te worden opgesloten. Deze mensen zijn met hun enige eigen belang bezig en niet met het Algemene Surinaamse Volksbelang ((inter)nationaal).

  Al de valse personen, zoals ddb, paarse kliek, ndp, huidige coalitie in de DNA moeten ontmaskerd worden en aan de schandpaal worden genageld. Ze zijn het niet waard om zich Surinamers te noemen. Ze vernietigen Surinamers met hun leugens en bedrog en onderschatten de intelligentie van de Surinamers.

  Op 25 mei 2020 moeten daarom alle kiezers bij de Algemene Verkiezingen van de DNA massaal stemmen op de Vooruitstrevende HervormingsPartij en anders oppositie en buiten oppositie politie partijen voor de nieuwe en juiste koers omhoog voor het welzijn en welvaart van de Surinamers en de republiek Suriname, ook internationaal.

  Time4Change!

  Leve:

  – VHP,
  – 2030 vision van de VHP, Dialoog en Consensus over een Duurzame Toekomst
  Aanzet tot Suriname’s 2030 Vision
  – alle huidige oppositie partijen in de DNA van Suriname en er buiten,
  – alle kiezers van Suriname die gaan kiezen voor een andere/de juiste koers van Suriname,
  – Red Suriname,
  – CS4Pres!
  – plannen van de andere oppositie binnen als buiten de DNA na 25 mei 2020, Samen Sterker,
  – Theo Parra, blijven schrijven,
  – democratische rechtsstaat,
  – internationale Samenwerking,
  – Welvaart en Welzijn voor de Surinamers en de republiek Suriname na 25 mei 2020

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 18. Sandew Hira. je hebt gelukkig iets verdiend aan de affaire Bouterse. Aan de andere kant heb jij het risico genomen om jouw eigen glazen in te gooien. Tijd voor jou om de balans op te stellen. Is het saldo nog positief of reeds negatief. Dat mag je voor jezelf bepalen. Voor het geval je het niet weet: je bent in aanzien zwaar gedaald in de ogen van vele Surinamers. Je bent in mijn ogen een Bautist meer niet. en ik houd niet van bautisten.


  Maak melding

 19. Machtig stuk van Para. Geen speld tussen te krijgen. Para laat zien dat bij hem de inhoud van wat de persoon van zichzelf laat zien leidend is voor de beoordeling van de persoon.

  Hij verlaagd zich niet tot het aanwrijven van de ander wanneer hij met deze in discussie is van denigrerende benamingen.

  Hira zou aan de wijze van discussiëren van Para een puntje kunnen zuigen.

  Het voorafgaande zal hij zeker niet doen, hij zuigt liever aan het puntje van Limbo en met name wat tussen zijn benen zit.


  Maak melding

 20. Paki-RAT-igri,

  Uncle Tom blijft een Uncle Tom…..een Redi Musu blijft een Redi Musu.

  Een paranoïde, paars geïndoctrineerde jaknikker en Bouta- sucker blijft een paranoïde, paars geïndoctrineerde jaknikker en Bouta-sucker.

  Jij levert zelf dagelijks het bewijs.


  Maak melding

 21. Wat een gefrustreerd vrouwtje is de loopse juffer Wendy. Kan Waterkant haar niet op de zwarte lijst zetten wegens geestelijke insaniteit ?


  Maak melding

 22. Kondremangs
  Chapeau voor Theo Para. ….niets aan toe te voegen. …kan die Dew Baboeram een puntje aan zuigend ipv van DiDiBri zijn achterwerk. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 23. Theo para is een zielig mannetje, uitstervend soort blijf maar lekker op je rotseiland vuur spugen. behalve bij een paar uilskuikens ben je niet gehoord. Vreet je hart maar lekker op. Waarachtige Surinamers luisteren liever naar Hira dan naar een zuurpruimer als jou. Je zal nooit in de schaduw van Hira kunnen staan, zoveel is nu wel duidelijk.


  Maak melding

 24. Kondremangs
  Baboeram heeft al in Ptata geprobeerd om te promoveren in de jaren 80……maar werd afgewezen. ….van Priary tot en met de Kom. …Baboeram is een mislukking van de natuur…..heeft zijn ziel verkocht aan DiDiBri voor een bordje linzensoep. …..wie niet weet. ..onderzoeke maar. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 25. Theo Para heeft met dit stuk vooral sh te grazen genomen, maar dit moet nog ruimer gezien en geplaatst worden. Er zijn velen als sd die bij ddb aan tafel zijn gaan zitten en denken dat ze daardoor meer aanzien, rijkdom, goede reputatie, omhoog vallen enz hebben verkregen.

  Zie de hele coalitie bep, overlopers, kansloze ambtenaren, mini sters, die werden afgedankt en thuis zitten, de arme paarse kakkerlakken van wandelmars groepjes, paarse jeugdparlementariërs, adviseurs, enz. Er zijn er veel heel veel paarse losers, die bedrogen gaan uit komen. Hun nageslacht zullen het wel merken.

  Ze zullen vroeg of laat allemaal van een zeer keiharde siebie boesie afkomen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 26. @ Robert 27 juni 2019 at 21:56
  Niet goed naar de verhalen van je oma geluisterd??
  Je bijdrage is van een zeer triest niveau; gaan we ook nog lezen dat je het beleid van Bouta vanaf 1980 tot en met heden goedkeurt. Alles mag maar beken dan eerlijk kleur!!!


  Maak melding

 27. Jullie zuurpruimen ad noordzee….@passant, je heb de krant zeker niet gelezen van Z.H. Maximam in Japan; met wie zit ze aan tafel?!

  En oh ja, wie dronk er ook weer bier met Poetin?

  Dat is het punt; soms heiligd het doel de middelen. Hira heeft duidelijk een missie; nl. Politiek geweld en collateral damage, een inherent onderdeel aan politiek bedrijf, moet ook in dat context worden behandeld. En niet in de rechtzaal….als hij betaald wordt, so what? Ook bij hem thuis moet de schoornsteen roken….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.