zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurStichting KIBII niet te spreken over handelen DC Marowijne en ministers

Stichting KIBII niet te spreken over handelen DC Marowijne en ministers

-

Does Travel - naar Suriname

De afgelopen week werd de Tembe Art Studio van de Stichting Kibii, gevestigd in het oude Suralco Ziekenhuis, twee keer opgeschrikt en onaangenaam verrast met onaangekondigde bezoeken van de in Moengo residerende Districtscommissaris, mevr. K. Pansa, de DC Marowijne Zuid Oost. De eerste keer op 21 juni, was dat met bouwvakkers, waarbij de mededeling is gedaan dat er sprake is van een nieuw bestemmingsplan voor dit gebouw en terrein. Stichting KIBII en Tembe Art Studio hebben dit terrein en gebouw in vruchtgebruik gehad van Suralco, waar zij verschillende faciliteiten heeft ondergebracht ten behoeve van de lokale gemeenschap van het district Marowijne.

Het tweede bezoek op 22 juni, was met een delegatie bestaande uit de minister van Openbare Werken en Transport dhr Chotkhan, de minister van Justitie en Politie dhr. Getrouw en diens coördinator dhr. Jerry Miranda, in het kader van dezelfde plannen voor dit gebouw zo als aangegeven door de DC. Hierbij heeft de DC opdracht gegeven aan twee medewerkers van Regionale Ontwikkeling een 20-tal deuren van het ziekenhuis open te breken waar het Contemporary Art Museum Moengo II zich bevindt.

Deze ruimten zijn vanaf vrijdag tot op heden beschadigd achtergelaten en door hen niet dicht gemaakt. In de genoemde ruimten bevinden zich kunstwerken die door Stichting KIBII vanaf 2009 tot en met heden zijn verzameld en gepresenteerd worden aan een breed publiek in het bijzonder de jongeren van Moengo en toeristen. De kunstwerken zijn gemaakt door gerenommeerde kunstenaars uit verschillende delen van dewereld en hebben een hoge waarde.

Stichting KIBII is zeer gebelgd, bezorgd en verbaasd over het gebeuren, vooral omdat zij als vruchtgebruiker op deze locatie werkt, op basis van een overeenkomst met Suralco die reeds jaren en met medeweten van de Staat dit gebouw inzet en gebruikt voor gemeenschap- en kunst ontwikkelingsactiviteiten, en eveneens niet op de hoogte is gesteld van dit plan van de DC en de Ministeries. Tevens zijn de lokale- en nationale autoriteiten goed geïnformeerd dat dit gebouw al jaren dient als kunst- en cultuurcentrum voor de lokale gemeenschap.

Met verschillende autoriteiten waaronder de voorgaande ministers van Regionale Ontwikkeling, de voorgaande DC’s van Marowijne en voorgaande ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben wij gesprekken gehad over onze activiteiten en het doel van TAS. Ook hebben meerdere van eerder genoemde autoriteiten of hun afgevaardigden, een bezoek gebracht aan de TAS en hun steun aan onze gemeenschaps- en kunst-ontwikkelingsactiviteitengegeven en/of toegezegd.

Naar aanleiding van het voorgaande stelt Stichting KIBII het volgende:

 • dat het gedrag van de autoriteiten in deze zaak zeer erg onbehoorlijk is, machtsdronkenheid en een machtsstaat-gedrag uitstraalt en dat het ten zeerste wordt afgekeurd;
 • dat dit niet de wijze is waarop er omgesprongen dient te worden met ѐѐn van de weinige organisaties die actief een bijdrage levert aan de wederopbouw van het gebied na de binnenlandse oorlog en in het bijzonder kunst- en cultuureducatie geeft aan de jeugd die zij hiermee tracht af te houden van criminaliteit;
 • dat Stichting KIBII, als vruchtgebruiker betrokken wenst te worden in gesprekken inzake evt. nieuwe plannen voor het onderhavige gebouw;
 • dat Stichting KIBII zich afvraagt of er een overheidsbeleid is ten aanzien van integrale ontwikkeling, de ontwikkeling van de jeugd en de ontwikkeling van kunst en cultuur voor het district Marowijne;
 • dat Stichting KIBII zich afvraagt of de overheid zich bewust is van het effect, als dit kunst- encultuurcentrum de gemeenschap wordt ontnomen;
 • dat Stichting KIBII het belangrijk vindt dat dit gemeenschaps- en kunst-ontwikkelingscentrum voorMarowijne behouden blijft.Stichting KIBII kijkt uit naar een meer gezonde wijze van communicatie en samenwerking met de autoriteiten inzake de ontwikkeling van de jeugd, kunst en cultuur ten behoeve van het district Marowijne.

Wellicht niet bij een ieder bekend, zet Stichting KIBII graag op een rij wat de ontwikkelingen in dit kader van Stichting KIBII en de activiteiten van TAS en het betreffende gebouw zijn:

 • Stichting KIBII is een organisatie die sinds 2009 actief werkt aan de ontwikkeling van het gebied door middel van kunst en cultuur.
 • Sinds 2013 organiseert de stichting jaarlijks het grootste festival van Suriname, het Moengo Festival in samenwerking met de lokale gemeenschap en ontvangen hierbij meer dan 20.000 bezoekers gedurende 3 dagen. Dit festival zorgt gedurende de 3 dagen voor een financiële boost voor de lokale gemeenschap.
 • Sedert 2016 voert de dochterorganisatie ‘Kibii wi koni Marron research center’ onderzoeksprojecten uit met lokale en internationale instituten en academici die onderzoek doen naar en over de Marron cultuur in Suriname.
 • Stichting KIBII biedt lokale muzikanten een plek om te oefenen en hun muziek op te nemen.
 • Ook verzorgt Stichting KIBII vrijwillig lessen voor de jeugd op het gebied van muziek, dans, theater,beeldende kunst en textiel.
 • Als eerste Contemporary Art Museum van Suriname nodigt Stichting KIBII nationale eninternationale kunstenaars en curators uit om in samenwerking met de lokale gemeenschap hedendaagse kunstprojecten te realiseren.
 • Al drie jaar fungeert Stichting KIBII als broedplaats voor creatieve jonge kunstenaars uit het gebied, waar zij leren hoe een bestaan te vinden d.m.v. hun talent.
 • Jaarlijks worden minstens 30 jongeren begeleid door professionals voor het ontwikkelen van hun talent.
 • De Tembe Art Studio dient als werk-atelier voor lokale en internationale kunstenaars die samen met de gemeenschap werken aan, vooral openlucht, kunstwerken. Deze kunstwerken/ kunst installaties worden geplaatst op diverse plekken in Marowijne als stadsverfraaing en toeristische trekpleisters.
 • Door deze activiteiten heeft Stichting KIBII buitenlandse partnerschappen tot stand kunnen brengen met organisaties als: de V.U.B. (Vrije Universiteit van Brussel), De Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Gemeente Koksijde (België), Prince Claus Fund te Amsterdam, CARMA in Manna (Frans-Guyana), De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en het Mondriaan Fonds.

Namens het bestuur van Stichting KIBII,

contactpersoon Marcel Pinas.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Als de stichting de grond in bruikleen heeft met een officiële overeenkomst dan moet die gewoon geëerbiedigd worden.
  Daarnaast is het openbreken van de deuren gewoon huisvredebreuk en moet de DC daarvoor gestraft worden en alle directe en indirect schade vergoeden. Dit soort gedrag is werkelijk ongehoord en alle verantwoordelijken moeten op het matje geroepen worden. De DC moet gewoon oneervol uit zijn functie gezet worden.


  Maak melding
 2. Natuurlijk moet de ndp de boel gaan terroriseren.Ze kunnen het niet hebben dat anderen vooruitgang boeken dus ze gaan als vandalen te keer.Vecht terug stichting KIBII,vruchtgebruik wil zeggen dat bij wet jullie nog steeds de baas zijn.


  Maak melding
 3. Nou, laten de DC en andere actoren aan het woord komen. KIBII heeft haar zegje gedaan. Vaak schuilt er meer achter iets dan men in eerste instantie vermoedt.


  Maak melding
 4. Jammer dat ze geen enkele samenwerkingsovereenkomsten hebben met Afrikaanse landen, vooral die landen waar de voorouders van de nakomelingen van de slaven afkomstig zijn !!
  Wordt het geen tijd dat de nakomelingen van de “slaven-verkopers” uit deze Afrikaanse landen een bijdrage leveren of herstelbetalingen doen aan deze surinaamse groepen !!! Armand mi boi, pe-joe-de !!! Op naar deze
  Afrikaanse landen om herstelbetalingen te eisen !! Of ontwikkelingshulp voor Suriname !!!


  Maak melding
 5. De daggoes van de paarse poeppartij denken dat Suriname hun privé bezit is. Daarbij voelen de paarse stemmers zich als vis in het water omdat zij ook menen dat elk bezit van de ander ook hun bezit is en dat zij dat vrijelijk mogen eigenen. Het land is door de paarse bastaards van een mooi jong en bloeiend land een bekromen achterlijk en onbeheersbaar staat gemaakt.


  Maak melding
 6. Met alle respect voor alle voorouders van wie dan ook ,het valt my op dat iedereen op hun voorouders terug valt. Als men de behoefte heefd om zo nou de voorouders te beleven moet men terug naar het land waar de voorouders vandaan komen, als het zo door gaat krygt iedere voorouder nog een nationaal vrye dag
  Al die nationale vrye dagen moeten ook afgeschaft worden,want daar begint de fout die de politiek heefd gemaakt
  Onafhankelyk Republiek SURINAME heeft geen africa dag of azie” of China dag nee REPUBLIEK SURINAME heefd SURINAAMSE EENHEIDSDAG en geen hindoe dag islam dag RK dag Protestant dag ENZ
  Hoeveel goden kun je dienen ,allemaal Economisch acheruit gang en dan steeds niet ons zelf maar anderen de schuldt geven ,wat ik zie is apartheidt in myn geliefd Suriname


  Maak melding
 7. Waarom hebben de americanen niet geholpen deze ziekenhuis overeindt tehouden,men wist dat er geen andere in de wyde omgeving was en nog steeds niet is,ook verwydbaar naar de suralco
  De eeuwege lachende derde,ik zou graag alle overeenkomsten met alle multy nationals willen doornemen
  ik hoop dat er geen 70\30 contracten meer aangegaan worden want dat is geen deal . beter geen deal dan een slechte deal


  Maak melding
 8. Machtsvertoon en intimidatie de kenmerken van de NDP. Als er inderdaad problemen zijn met het contract had men het bestuur ook kunnen uitnodigen om op een fatsoenlijke manier de zaken te bespreken .


  Maak melding
 9. Breng je bewijzen. Maar bruikleen door Suralco?? Is het van hun???
  Maak er een opvang van voor gedetacheerde mensen. Politie, Militairen en onderwijs personeel en eventueel artsenpoli


  Maak melding
 10. Even serieus
  Een ruimte dat in vrucht gebruik is gegeven is toch geen eigendom?De Suralco heeft de gebouwen behorende tot het stafdorp overgedragen aan de overheid.Mag de overheid dan een andere bestemming dat voor het groter publiek inzetten of niet?
  Is er ooit overleg geweesd tussen de stichting en de overheid omtrend het gebouw dat nu aan de overheid is overgedragen?
  De dc en de Suralco vertegenwoordiger geven een andere versi van het verhaal
  Volgens de vertegenwoordiger van de suralco was het geval van vruchtgebruik maar voor een jaar en u zijn we vele jaren verder
  Daarnaast was de toestemming niet voor het hele gebouw
  Heeft de stichting ooit uitgekeken naar een andere lokatie daar ze weten dat het gebouw niet hun bezit is
  Als burger afkomstig uit dit district ben ik in dit gebouw geboren toen Moengo nig in volle bloei was
  Het doet mij pijn als ik daar ben en dat gebouw daar zie staan,verwaaarloosd en zonder bestemming
  Het zou wijzer zijn dat de Tas ipv naar de pers te stappen met de rechtmatige eigenaar de overheid aan de tafel gaat zitten om te praten over dit gebouw.
  Het district heeft inderdaad een middelbare school nodig en als dit gebouw zich daarvoor leent is het best wel goed en makkelijker om te bouwen tot een school
  De Suralco heeft meerdere gebouwen overvedragen aan de overheid die verwaarloosd en doelloos erbij staat.


  Maak melding
 11. Dit gedrag van de regering doet me denken het de jaren van Robert Mugabe in Zimbabwe.
  Iedereen die niet van zijn politieke kleur was werd gemolesteerd, hun grond en gebouwen werden
  in beslag genomen (keerde terug in de schoot van de overheid)
  Het effect kennen/weten we inmiddels.
  Ook al zou het gebouw onrechtmatig in gebruik zijn genomen, lijkt het mij in een fatsoenlijk land heel normaal dat men netjes met elkaar in overleg treedt en de mensen een alternatief bied.
  Wendy ohh Wendy wat een onzin schrijf je hier op dit forum.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES