maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijEssaywedstrijd over het Nederlandse Slavernijverleden en de rol van de kerken

Essaywedstrijd over het Nederlandse Slavernijverleden en de rol van de kerken

-

Does Travel - naar Suriname

De Lutherse Gemeente Amsterdam organiseert samen met anderen een essaywedstrijd voor schrijvers uit Nederland, Suriname en de Caribische Koninkrijksdelen, rond het thema Het trans-Atlantische slavernijverleden en de rol van de kerken hierin, alsmede de doorwerking van dat verleden in het heden.

300 jaar slavernijverleden werkt door in de belevingswereld van alle betrokkenen. Verhalen van voorouders, gepubliceerde dagboeken, notulen van vergaderingen, literatuur, kranten, tijdschriften, prenten, schilderijen, wetten en regelingen zijn deel van de culturele erfenis van de Nederlandse samenleving. 

Die erfenis is van invloed op de manier waarop ‘zwart’ en ‘wit’ zichzelf en elkaar zien als onderdeel van de Nederlandse maatschappij. De kerken spelen in deze culturele erfenis een rol. Vandaar dat de Lutherse Gemeente, in samenwerking met o.a. NiNsee en de Evangelische Broedergemeente, wil nagaan op welke manier het gemeenschappelijke slavernijverleden positief kan worden verwerkt.

Daartoe wordt een essaywedstrijd uitgeschreven met als thema: Het trans-Atlantische slavernijverleden en de rol van de kerken hierin alsmede de doorwerking van dat verleden in het heden, waardoor de huidige en toekomstige generaties ‘witte’ en ‘zwarte’ Nederlanders de slavernij laten deel uitmaken van hun bewustzijn van de eigen geschiedenis; vervolgens dat bewustzijn een plaats geven in de Nederlandse samenleving en de trans-Atlantische verhoudingen.

Schrijvers uit Nederland, Suriname en de Caribische Koninkrijksdelen zijn welkom. De taal is Nederlands. Studenten uit Suriname en de Caribische Koninkrijksdelen worden evenals hun Nederlandse collega’s van harte uitgenodigd mee te doen. Kijk voor meer informatie ook op diaconie.com.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Heel goed initiatief waar ik hoop dat de schrijvers diepgang gaan leggen versus het geroeptoeter dat de boventoon vaak heeft.
  Ook heel goed dat de kerk dit doet want die hebben best een hypocriete rol gespeeld.
  Ze kerstenden de slaven, Onzedelijk gedrag was fout volgens de kerk (ook als je man verkocht was) terwijk het doodslaan van bezit door kerk getolereerd werd.

  Ik vraag met een aandacht voor de studie die vandaag gepubliceerd wordt waar uit blijkt dat de slavernij< hoe afschuwelijk ook, Nederland niet rijk gemaakt heeft zoals zovelen beweren.


  Maak melding
 2. Een goede opleiding, werk en geld dat telt overal in de wereld, naast wie heeft de macht, het leger en wapens, politiek, democratie, dictatuur, derde wereld, enz.

  In de Witte mij bepalen de witte mannen het voor het zeggen hebben, in de Gele mij bepalen die gele mannen die het voor het zeggen hebben, in de Hindoestaanse mij bepalen dat groepje van mannen die het voor het zeggen hebben, in de moslim mij idem, in de Afrikaanse mij hebben mannen die het ook bepalen, maar de mij blijven onontwikkeld. Hoe lager in rang in al deze mij, hoe meer je de sjaak bent.

  Surinamers in de witte mij kunnen het beste een goede opleiding hebben, een goede baan en geld en er naar streven zelfstandig te zijn. Je kan maar beter als je geslaagd bent niet te veel men de witte te mixen. Als ze je nodig hebben, laat je dan horen.

  Het is zo, het was zo en zal ook zo blijven.

  Je mag schrijven hoeveel je wilt, mensenrechten, rechtbanken, shreeuwen, enz. macht, kennis geld telt en wapens en het voor het zeggen hebben. Als zij die bepalen je zat zijn, laten ze je oppakken en in een gesticht opsluiten.

  Ook in Nederland wilden bepaalde mensen praten en schreeuwen en opkomen voor hun soort, moslims. Je wordt gewoon verbannen naar USA. Weg wezen! Zij die bepalen houden men niet van praatjes makers.
  zie:
  – Poetin- trump,
  – EU,
  – India,
  – China,
  – Zuid-Afrika,
  – Brazilie,
  – Saoedie Arabie,
  – Pakistan,
  – Indonesie, enz

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 3. @ Passant:

  Je schrijft: > Surinamers in de witte mij kunnen het beste een goede opleiding hebben, een goede baan en geld en er naar streven zelfstandig te zijn. Je kan maar beter als je geslaagd bent niet te veel men de witte te mixen. Als ze je nodig hebben, laat je dan horen. <

  Wat is dit voor onzin? Nederland streeft er naar dat er voor iedereen, ongeacht afkomst enzovoorts, dezelfde kansen en mogelijkheden zijn. En nu ga je vertellen dat men zich racistisch moet gedragen door niet met autochtone Nederlanders te mixen, terwijl Surinamers steeds maar schreeuwen dat juist Nederlanders discrimineren.
  Nederland is een economisch en sociaal zeer succesvol land dank zij de grote diversiteit van de bevolking. Uit allerlei streken, Portugal, de Joden, Frankrijk, de Hugenoten, Vlaanderen, Duitsland, Italië, Spanje, Indonesië, zijn mensen naar Nederland gekomen en hebben zich gemengd met de oorspronkelijke Nederlanders tot groot voordeel van Nederland. Zij zijn en voelen zich 100% Nederlander.

  Nu is er sprake van groepen zoals Turken en Marokkanen die wel in Nederland willen wonen maar geen Nederlander willen zijn. Daarmee beperken ze zichzelf in hun mogelijkheden en wekken argwaan en veroorzaken polarisatie bij de rest van de bevolking. Niet voor niets gaat de helft van de uitkeringen naar dat soort mensen. Wil jij nu dat Surinamers ook langs de kant gaan staan en de verderfelijke etnische apartheid die Suriname zoveel ellende heeft gebracht in Nederland importeren? Wat doe je hier dan als je er niet bij wil horen?

  De laatste tijd zie ik steeds vaker paartjes met een gemengde etnische achtergrond. Liefde kan blijkbaar etnische grenzen doorbreken. Zo moet het zijn. Raszuiverheid zorgt voor verzwakking door inteelt, menging voor sterk nageslacht, de nieuwe wereldburgers.


  Maak melding
 4. Mensen die kicken op zelf kwelling, kwellen van anderen, hang naar slachtofferschap, drang naar vingerwijzing, onterechte zelfbeschuldiging en leedprofiteurs zullen deelnemen aan het schrijven van dit essay.

  Ik wens ze succes en wil zien met welke kundige argumentatie ze komen.


  Maak melding
 5. Blijven jullie maar teren op jullie slavernij verleden. Je ziet het jullie blijven achter met alles en toch willen julie op een fluwelen mat leven. Zoveel kansen krijgen en die laten jullie keer op keer gaan. Het hele slavernij comité zit vol met racistenen boeven. Hoop dat snel afgeschaft wordt!


  Maak melding
 6. @koos

  Jij mag mijn tekst begrijpen en verklaren hoe je wilt.

  Nederland biedt kansen aan een ieder en dat ben ik met je eens en spreek je niet tegen, wat jij zegt zitten we op een lijn.

  Wat ik zeg, is dat mensen het beste uit zich zelf moeten halen en niet onder moeten doen voor wit of anders. Dat geef ik aan in mijn stuk dat als je in in China, India, enz woont dat ook moet doen. Wie zielig wilt doen, moet het doen.

  Wat jij zegt, dat ik aangeef is niet wat ik bedoel, met niet mixen. De praktijk wijst uit dat hoe goed je ook bent en je bewezen hebt, je altijd op je afkomst zal worden gewezen dat je anders bent. Voorbeelden zat, zie de praktijk van zeer geslaagde allochtonen.

  Wat jij van mijn tekst wilt maken en neerzetten is jouw probleem. De praktijk is keihard, maar niet alleen in Nederland overal in de wereld. Mensen kijken meer naar hun eigen soort en kenmerken. een klein verschil maakt je al anders dan de overheersende groep. Er kunnen grapjes over worden gemaakt, het mooi vinden, enz. Zelf binnen de groep die lichamelijke dezelfde eigenschappen hebben, kan al door een andere accept/kenmerk je als anders worden gezien en beoordeeld. Zie maar een boer op het platteland/provincie met stadbewoners uit Amsterdam, Rotterdam, enz. Het accent enz.

  Wat ik geschreven heb daar sta ik achter. Als het nu Europa, Azie, USA, Afrika, Brazilië, Argentinië, Afrika is enz. Jij moet verder kijken en denken dan je neus lang, of dik is of je garnalen denkvermogen kan bevatten.
  Jij hebt iets in je kop en denkt dat wat je ziet, ook is wat anderen bedoelen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  Niets meer en niets meer


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES