zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisAmsterdam gaat wellicht excuses aanbieden voor het slavernijverleden

Amsterdam gaat wellicht excuses aanbieden voor het slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

Amsterdam gaat naar alle waarschijnlijkheid excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Een grote meerderheid van de gemeenteraad biedt vandaag een initiatiefvoorstel in voor formele excuses. Deze moeten dan gemaakt worden op 1 juli 2020, tijdens Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van slavernij in Suriname, aldus Het Parool vandaag.

Het initiatief komt volgens de krant van de partijen Denk, Bij1, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, D66 en SP. Zij wijzen erop dat Amsterdam een grote rol heeft gespeeld in de slavenhandel en daar flink van heeft geprofiteerd. Amsterdam was voor een derde eigenaar van de Sociëteit van Suriname, het orgaan verantwoordelijk voor het opzetten van de slavenhandel.

Amsterdam gebruikt de tijd tot 1 juli 2020 voor wetenschappelijk onderzoek naar de exacte rol van de gemeente Amsterdam in de slavernijgeschiedenis. “Als je excuses maakt, moet je wel weten waarvoor precies,” zegt wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) tegen Het Parool.

Amsterdam zal daarmee de eerste Nederlandse gemeente zijn die excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Eerder werden buiten Nederland ook excuses aangeboden door Charleston (2018), Londen (2007), Ghana (2006), Benin (1999) en Liverpool (1994). Frankrijk nam in 2016 een wet aan die slavernij erkende als „een misdaad tegen de menselijkheid”. De Amerikaanse Senaat bood in 2009 excuses aan voor het Amerikaanse slavernijverleden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

54 REACTIES
 1. Zeer verheugend dit te vernemen als het doorgaat. Heel ruiterlijk en ridderlijk van de gemeente Amsterdam. De verplaatsing vanuit het verleden ging van A naar B om vervolgens bij C te belanden. A zijn de landen die grenzen aan de Atlantische oceaan. B zijn de landen die ook aan de oceaan grenzen en wel zuidelijker gelegen (Afrika). C zijn bestemmingen als Suriname en dergelijke. Geen verplaatsing van A naar B houdt in dat er nimmer een verplaatsing van B naar C zou zijn geweest. Er was namelijk geen verplaatsing van B naar A en van daaruit naar C.

  Een excuus verkondigen en aanbieden is een edele daad. Of het daarbij blijft is een tweede. We weten allemaal in welke tijd we leven. Voor nu ben ik blij dat het licht toch wel opengaat voor sommigen. In dit geval de gemeente Amsterdam. In het verlengde hiervan moet er een boost gegeven worden. Sluiten we dat hoofdstukje af en gaan over tot de orde van de dag.


  Maak melding
 2. Nederland biedt excuses aan misschien dat het deze groep mensen helpen zal hun mentaliteit te veranderen en dat hun lamme excuus ..wij slaven…zal veranderen en dat ze na 400 jaar eindelijk gaan durven te werken en uit hun schuilplaats uit het bos te voorschijn gaan komen.Misschien dat het ze zal helpen te aanvaarden dat ze surinamers zijn en geen speciale groep.
  Doe het Nederland dan zijn we van hun gezeik af.Een andere manier om ze te genezen van hun minderwaardigheidsgevoel die ze zelf kweken,bestaat niet.
  Please geef ze geen cash,geef ze geen check.Geef ze een excuus op papier met de mooiste zegel.Help ons ,de rest dus bevrijden van hun gelul en gezeik..”wij slaven’….


  Maak melding
 3. Wij sluiten voorlopig niets af na eventuele
  excuses van de stad Amsterdam !

  Een toe te juichen stap van de Stad Amsterdam !

  Hou in de gaten dat de DADERS van de KOLONIALE COUP,
  Nederlanders en Surinaamse VERRADERS,
  een coup die ons Land heeft BEROOFD van Onze DEMOCRATIE en van
  ONZE RECHTSSTAAT, ook nog moeten worden berecht !

  Ook MISDADEN gepleegd na de verschrikkelijke slavernijperiode,
  moeten zeer zwaar worden bestraft !

  SRANAN RECHTSSTAAT MOET HERLEVEN !


  Maak melding
 4. Het verschil tussen daadwerkelijke stopzetting van de slavernij en de holocaust is pakweg 50 jaar. Maar steeds vindt n kleine groep dat een van die zaken al zoooooo laaaaaannggg geleden is.

  ….komisch toch??!!!!


  Maak melding
 5. En hoe kwamen we ook alweer aan Fort Zeelandia. Fort Nieuw-Amsterdam is wel duidelijk. Wat ik wel heel jammer vind is dat het wapen van Amsterdam is vervangen door het wapen van Suriname op het presidentieel paleis. Daar kon je direct de link leggen met het verleden tussen Suriname en Amsterdam, dat is nu als het ware weggewist.


  Maak melding
 6. AMSTERDAM
  Houdt er rekening mee dat jullie diep in de buidel moeten tasten bij het aanbieden van excuses. Want hierbij hoort er automatisch een strakke genoegdoening.


  Maak melding
 7. Alsof er wat veranderd, Wat hebben die gemeenteraadsleden met het slavernijverleden te maken, ondanks het een nobel gebaar is, kun je deze gemeenteraadsleden ook niet verantwoordelijk stellen voor het slavernijverleden.


  Maak melding
 8. Hoewel ik ook slaven als voorouders heb gehad, doet dit gebaar mij helemaal niks.
  Misschien leuk voor de mensen die nog nadelige gevolgen ondervinden van slavernijverleden; iets waar ik mij niks bij kan voorstellen.
  Maar goed, ieder het zijne.


  Maak melding
 9. Zucht, daar gaan we weer met dat jaarlijks terugkerend gezeur over het slavernijverleden.
  Iedereen die dat heeft meegemaakt als slachtoffer of dader is allang dood, net als hun nabestaanden. Wat mij betreft is het slavernijverleden voltooid verleden tijd en zou men zich liever druk moeten maken om het heden en de toekomst i.p.v. te blijven hangen in het verre verleden
  Wie hoopt op schadevergoeding/’reparations’ vanwege het slavernijverleden van zo lang geleden zal lang daarop blijven wachten want dat is een kansloze actie.
  Er zijn genoeg voorbeelden van hedendaagse mensenhandel, uitbuiting en onderdrukking waar men zich druk om kan maken.


  Maak melding
 10. Als mensen een excuus willen aanbieden voor iets waar ze niets mee te maken hebben gehad, ze gaan hun gang maar. Bij progressief zijn hoort blijkbaar dat je jezelf masochistisch in het stof wentelt en schuldig voelt voor alle kwaad in de wereld. Het voelt zo fijn om goed te zijn!

  Volgens Pakiratigri zijn de Afrikanen van A naar B en vervolgens naar C getransporteerd. In plaats van in B en C terecht te komen hadden ze ook naar D of E getransporteerd kunnen worden, te weten de Arabische landen en Turkije. Die hielden al honderden jaren slaven, ook uit Europese landen, lang voordat de Europeanen in Afrika arbeidsmigranten kwamen halen.

  De vraag is maar wie er het beste van af is gekomen. Van de naar de Arabieren en Turkije verkochte slaven is nog maar weinig terug te vinden. Dan zijn de naar de Amerika’s vertrokkenen uiteindelijk toch beter af geweest. Sommigen zijn inmiddels doorgereisd naar F, te weten Nederland.
  Vele nakomelingen van de slavenhandelaren in Afrika zouden daar, net als de nakomelingen van hun verkochte broeders en zusters, ook graag willen wonen. Daar hebben ze veel voor over.

  Amsterdam wil excuses aanbieden. Wanneer gaat men in Afrika excuses aanbieden? Of zijn ze nog boos omdat de Europeanen de slavenhandel uiteindelijk verboden hebben? Van de Turken en de Arabieren horen we ook niets, maar volgens hun geloof mogen ongelovigen als slaaf gehouden worden, vandaar.


  Maak melding
 11. We kunnen ook andersom redeneren. Vroeger had je verjaringstermijnen betreffende bepaalde delicten. Sommige delicten verjaren inmiddels niet meer. Dit delict dat in het verleden geschied is, daar zit geen verjaringstermijn op. Het is een vingerwijzing naar gerechtigheid. Mensen die daarmee geen associatie meehebben, kunnen wel makkelijk praten. Tot ze zelf te maken krijgen met dingen die in het verleden gebeurd zijn en waar ze wel herinneringen aan overgehouden hebben. Bijvoorbeeld de kwestie van de decemberperikelen. Dat mag wel tellen. Ik zou zeggen dat het ook onder die noemer valt (het slavernijverleden).

  Het afrekenen met je verleden hoe dan ook. Daar heb je twee voor nodig. Het telt dus niet of je er al dan niet bij betrokken bent geweest. Het is niet het feit dat je niet direct bij betrokken bent geweest dat jij je daarmee kan afwimpelen. Als men zo redeneert kun je alles afwimpelen ongeacht hoelang geleden iets is gebeurd is, dan wel recentelijk. De (mis)daden moeten naar voren komen. De acceptatie en van daaruit een nieuw pad bewandelen. Dus op grond van het feit dat men wel de decemberperikelen naar voren haalt, evenzo, kan men nog langer terug in de tijd. Gerechtigheid is toch gerechtigheid?


  Maak melding
 12. Excuses aanbieden is voor degene die zich schuldig hebben gemaakt aan iets. Maar als dom links excuses wilt maken voor iets waar ze niet schuldig aan zijn dan doen ze dat maar.


  Maak melding
 13. Paki-RAT-igri

  het zijn DecemberMOORDEN!!!!!!!!!!!!, vooraf gegaan door martelingen, folteringen, verminkingen van 15 onschuldige en ongewapende landgenoten, gepleegd door DESIRE DELANO BOUTERSE !!!!!!……..Nogmaals, speciaal voor jouw basale, paars geïndoctrineerde kokosnoot…….MASSAMOORDEN en geen perikelen. Engnek !!!!!!!


  Maak melding
 14. Stop de excuses in jullie witte reet. Huichelaars en hypocrieten zijn het. Ze moeten de hele Surinaamse bevolking excuses aanbieden. Ook de contract arbeiders, Javanen, Hindustanen die hebben ze ook als beesten behandeld. Die waren slaven nummer 2, werk slaven die werden verhongerd en de vrouwen verkracht. Het is tijd dat mensen de geschiedenis boeken goed gaat lezen. De Afrikanen hebben het meest geleden onder deze witte beesten.


  Maak melding
 15. Wallie05,

  @Molenaar 2016 Ray,
  Ook af van tweede wereldoorlog syndroom, doden herdenking, bevrijdingsdag, eveneens Jewish hollocaust?
  Trek die lijn maar door. Balck holocaust.(Miljoenen afrikanen vermoord)…


  Maak melding
 16. Wallie05,

  @Molenaar 2016 Ray,
  Ook af van tweede wereldoorlog syndroom, doden herdenking, bevrijdingsdag, eveneens Jewish hollocaust?
  Trek die lijn maar door. Balck holocaust.(Miljoenen afrikanen vermoord)…


  Maak melding
 17. 400 jaar na dato! Gemeente Amsterdam heb ik nooit horen klagen over dat stukje verleden. Alle uitkeringstrekkers zwart van kleur, maar wit van naam klagen altijd, zolang hun uitkering gegarandeerd is. Excuses aanbieden voor wie of wat, de slaven of slavernij als handelsonderneming? De hut van oom Tom is als smeekbede en verontschuldiging genoeg!. Wie praat nog over de contractarbeiders, verkapte vorm van slavernij, hoor je ze klagen, nee. Ze werken hard en bouwen overal waar ze komen een goed en levensvatbaar bestaan op.


  Maak melding
 18. Ok. Dan mag Amsterdam de contractarbeid ook niet vergeten. Dat was ook ellende voor die contractarbeiders. En ook de uitroeïing van de Indianen mag aan de orde komen.


  Maak melding
 19. @Mokro,

  Excuses, oprechte excuses, aanbieden houdt in dat je daarmee erkent dat je verder bent gegroeid als mens. Waarom zouden de blanken van nu niet kunnen aangeven dat ze als mens verder zijn dan hun voorouders?


  Maak melding
 20. Dat de blanken altijd een gemene rol hebben gespeeld weten we allang.
  Die racisten die denken dat alleen zwarten criminelen zijn of lui moeten zich beter gaan laten informeren.
  Onder alle bevolkingsgroepen hen je ze.
  In India verkrachten en vermoorden ze de boel. Zijn alle hindustanen verkrachters?????? Nee toch.
  De blanken hoeven niets aan te bieden want is niet gemeend.


  Maak melding
 21. @ Pakiratigri: Oké, al heb ik er niets mee te maken gehad, noch mijn voorouders, dan ben ik dus toch schuldig aan slavenhandel en slaven houden. Als we zo gaan redeneren dan verklaar ik jou, als Afro, schuldig aan het gevangen nemen, houden, en verhandelen van slaven. Tenslotte waren het mede jouw voorouders die dat deden, alleen hadden ze pech tot de verliezers te behoren en verkocht te worden. Hebben ze dat soort dingen niet gedaan, dan ben je toch schuldig, want afkomstig uit Afrika. Ik verwacht excuses van je.

  Ik vraag mij af waar je trouwens de autoriteit vandaan haalt om het ene delict waarvan zowel dader als nabestaanden van de slachtoffers nog leven als verjaard te verklaren en het andere waarvan men alleen weet van horen zeggen, en dat toen geen delict was, als nooit verjarend te verklaren. Er zijn wetten die dat regelen, en die worden niet door jou gemaakt.
  Hoe verder we terug gaan in de tijd, hoe meer onrecht en misdaden we tegen komen. Zijn we daar vandaag allemaal schuldig aan, zoals bijvoorbeeld alle katholieken aan de geloofsvervolgingen?

  @ Jaichand: Ja, contractarbeid was niet aangenaam. Het verschil is dat men: a) zich vrijwillig had aangemeld, en b) na afloop van het contract gratis weer terug kon naar India. Velen die daar gebruik van maakten keerden na het zien van de armoede in India vrijwillig terug naar Suriname. voor een nieuw contract. In India was het nog erger dan in Suriname.

  @ Wallie05: De slavenhandel vergelijken met de poging tot uitroeiing van het Joodse volk is absurd en blasfemisch. Er zullen zeker veel slaven zijn omgekomen door allerlei oorzaken maar je koopt slaven als arbeidskracht, niet om de Afrikanen uit te roeien.


  Maak melding
 22. het ano 2019 beter vooruit te kyken, te anticiperen op wat komen gaat,want ik voorspel u dat het gehele wereld geschiedenis in de prullenbak beland,ik wil geen doomdenker zyn maar wat ziet de toekomst er toch donker uit, en allemaal met hun verstandt op het verleden gericht, vindt je het raar dat ons landt nu op z,n gat zit
  allemaal weten het beter allemaal Bazen niemandt die initiatief toont alleen het verleden ,een schip die achteruit vaart gaat niet vooruit zo,ook een landt die met het verleden bezig is ,niet erg afentoe terug kyken dit verklaart ook gelyk de vele aanrydingen (verkeer) van de laatste tydt,we blyven te lang achteruit (Terug kyken)


  Maak melding
 23. als je door PARYS ry en men ziet de zovele kunstschaten dat ze van her en der geroofd hebben en door de stadt tentoonstellen moet je by voor stellen datvele Europese landen zich hebben verrykt met andermans cultirele erfgoedt zo ook de Nederlanden die hebben onwys veel geroofd zelfs van de spanjarden.de nederlanders waren zeerovers ,vandaar dat ze hun rykdom niet openbaren maar wat men uit Indonesie zo ook Suriname hebben mee genomen is tot heden nooit terug gegeven, zelfs denk ik dat genoegdoening nooit zal plaatsvinden


  Maak melding
 24. Indien je voor ouders als slaaf naar Suriname gekomen is dan is het terecht dat Nederland dat doet .

  Nederland had Japan ook gevraag om dat te doen .

  Niet dat zwarte mensen bedelen voor Excuses .

  De Kolonisten hebben genoeg achter gelaten voor de Nakomelingen van alle bevolking groepen .

  Laat ik het schrijven dank zij de Kolonisten hebben mijn voorouders 5500 hectare grond achter gelaten

  En deze blaka mang werk nooit meer voor een baas of werkgever .

  Niet tegen zwarte schelden dat ze moeten gaan werken wie ben jij .

  STUUR een een Zeepost of lucht post voor je familie of vrienden in Suriname dan ben je een Man .

  Velen die hier schrijven ik hoop dat je wel wat naar Suriname stuurt .

  Ik ben past 10 dagen terug ik ben al 32 keren gegaan naar Suriname .

  Hoeveel keren ben jij gegaan telkens maar lullen over zwarten moeten werken .

  Denk jij dat de Wereld voor uit zal gaan door werken het moet een straf zijn voor hun die dat denken .


  Maak melding
 25. Werken is een straf voor hun die denken dat de wereld met werken word op gebouwd .

  Deze Zwarte hoeft niet meer te werken daar de Kolonisten genoeg hebben achter gelaten voor de Nakomelingen .

  Indien je het wel weten 5000 hectare Grond 24 km van Paramaribo .


  Maak melding
 26. Allemaal rotzooi opa taki. Wat hebben nazaten te maken met wandaden begaan door hun voorouders, neks. Allemaal om financieel gewin. Dankzij dezelfde blakkamang, slavernij bing de wang big business. Anoe soso a spreekwoord de blakkaman e njang blakkamang.


  Maak melding
 27. Ga dat aan jouw kinderen leren zwarten werken niet alleen anderen Volkeren werken .

  Ga dan naar India daar werken ze beter in Suriname werken zwarten niet .

  Stuur een doos voor je vriend of Familie naar Suriname .

  Bemoei niet met zwarten ras je ben geen blaka mang .


  Maak melding
 28. Een paarse idioot heeft het toevallig weer over
  `decemberperikelen`!
  Tja als je gepleegde Massamoord in koelen bloede
  en Folteringen van Ongewapende Onschuldige Landgenoten
  niet een durft noemen bij de naam, dan ben je gewoon
  een gevoelloos medemens en NEP-Surinamer !

  De door Desi betaalde krachten spuien een hoop onzin
  op internet !
  Echter DE KRIJGSRAAD LEGT DEZE BAGGER NAAST ZICH
  NEER en OORDEELT NAV DE BEWIJSLAST IN HET
  8 December-STRAFDOSSIER !
  Wanneer je als medepleger, alleen maar leugens kan
  inbrengen, dan volgt een zwaar en strak VONNIS !

  LEVE DE ONAFHANKELIJKE SRANAN RECHTERLIJKE MACHT !

  MASSA-MOORDENAARS, VOOR LANGE TIJD ACHTER DE TRALIES !


  Maak melding
 29. schrijf over Bouterse en NDP maar niet over Zwaarte Surinamers .

  Ga Geschiedenis leren er staat genoeg over slavernij op internet .

  Kijk en lees hoe Suriname is opgebouwd van af jaar 1600 tot 1980 .

  Ga je kinderen dat leren en familie leden over Zwarte mensen .

  Ondank baar mens ben je altijd maar over zwarten moeten werken ga jij werken ,


  Maak melding
 30. een man wie dat ook mag zyn mag niet vies zyn voor te werken, en dat hoef toch geen discusie punt te zyn
  Dat iemandt er nog een kleur aan toevoegd is jammer en ik begryp dat je dan uitlokt,ik zelf zou er niet op reageren want de persoon die zo nadrukkelyk nog een kleur aan toevoegd heefd volgens my een bril nodig
  zelfs oordeel ik niet graag over anderen omdat ik de situatie niet weet waar de ander in verkeerd en dan heb je algauw een vooroordeel wat vaak onterecht is
  in plaats van zo op anderen aftegeven raad ik u aan om in gesprek tetreden met een ander en waar het kan elkaar te helpen .dat zou een toegevoegde waarde geven aan HET SURINAMER zyn


  Maak melding
 31. Hier lees je in de comments,wat het probleem van surinamers is. Het is niet mijn mooi indianen land wat het probleem is maar al die idioten die met de boot zijn gebracht en er een corrupt en coke staat van hebben gemaakt. In Suriname heb ik geleerd wat rasisten zijn en nergens anders ter wereld. Daarom gedoemd om te mislukken als natie en nooit vooruitgang. Wat een waardeloos volk en vooral naar jullie eigen voorouders die offers hebben gebracht en vrijheid.


  Maak melding
 32. Vanuit economisch standpunt bekeken heeft de komst van de industriële revolutie het gebruik van slaven overbodig gemaakt. De machines verplaatsen menselijke arbeid, ze werken sneller, goedkoper, non-stop en bijna foutloos. Hoe meer machines werk overnemen des te meer menselijke arbeid overbodig wordt, het is een kwestie van tijd en technologische ontwikkelingen. Heel veel banen die je nu kent zullen over 20 tot 30 jaar niet meer bestaan.

  Het is dan de vraag waar mensen hun tijd aan zullen mogen/moeten besteden…


  Maak melding
 33. Aan de nakomelingen van Japanners zijn excuses gemaakt door de Verenigde Staten.
  Aan de nakomelingen van de Joden zijn excuses gemaakt voor de holocaust.
  Aan de Indonesiërs heeft Nederland spijt betuigd.
  Waarom dan niet aan de creoolse bevolking van Suriname?
  Wat is daar zo moeilijk aan?
  Het is op zijn plaats dat Nederland excuses wilt maken aan de nakomelingen van slaven. Dat geeft rust en vrede om eindelijk de zielen van de slaven gunstig te stellen door hen respect en eer te geven. De volgende stap zou zijn om de beelden, afbeeldingen van slaven te verwijderen uit de binnenstad van Amsterdam. Ook op de Gouden Koets mag dit worden weggelakt. Sta er eens even bij stil. Leer de geschiedenis kennen. De Eerste Wereldoorlog heeft vijf jaar geduurd. De Tweede Wereldoorlog idem dito. De holocaust heeft enkele jaren geduurd.

  Nergens in de geschiedenis heeft de slavernij-genocide in tegenstelling tot de Joodse genocide en de andere genociden, korter dan tien jaar geduurd. De genocide tegen zwarte mensen heeft bijkans drie eeuwen geduurd (365 jaar lang folteringen, verkrachtingen, mishandelingen, moordpartijen, lynchpartijen, vernederingen, scheiding van gezinsleden van elkaar dwangarbeid en nog meer misdaden tegen de mensheid). Driehonderd jaren waren waarschijnlijk niet genoeg want nog steeds is er rassenhaat voornamelijk gericht tegen zwarten en andere minderheden. Gedenken moet altijd want nooit meer slavernij, nooit meer holocaust, nooit meer oorlog. De geschiedenis kan zich zo weer herhalen, in een andere vorm, door bijvoorbeeld zwarte burgers zinloos te doden door onder andere de politie in de VS.
  De geschiedenis kan zich zonder meer weer herhalen. Daarom is het belangrijk om te gedenken. En voor degenen die stomme voorbeelden aanhalen als niet werken van zwarte mensen, hebben het niet goed begrepen. Deze domboos houden maar al te graag bepaalde vooroordelen in stand. Welnu als zwarten niet zouden willen werken, hoe komt het dan dat zwarten het in alle lagen van de samenleving goed doen? Hoe komt het dan dat er zwarte artsen, zwarte uitvinders, zwarte presidenten, zwarte advocaten, zwarte bouwvakkers, zwarte pyramide bouwers, zwarte Nobelprijswinnaars en noem maar op zijn? Jullie vooroordelen houden geen stand en snijden geen hout, want de realiteit van het dagelijks leven laat een ander, beter en positiever beeld van zwarten over de gehele linie zien. En tja, mijn indiaanse mensen hebben niets van Suriname gemaakt laat staan heel Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Hun land is met geweld ingepikt en ze lieten het liggen. Er zijn weinig indianen die trots terug hebben gevochten. We hadden harder moeten vechten voor onze grondrechten en landrechten.


  Maak melding
 34. Excuses aanbieden zegt niks,doet ook geen pijn. Wat ze doen moeten is het slavernij gebeuren in de geschiedenis boeken laten noteren en vertellen wie er echt baat bij heeft gehad.

  Wat voor ding is die pakiratigri,strond misselijk wordt je van het geouwehoer van dit ding.


  Maak melding
 35. Hey @ Dagga, je bent precies in de hoek die ik uitgekozen heb. Overigens is het stront misselijk en geen ‘strond’ misselijk. Het is jouw vergeven.


  Maak melding
 36. @dagga zo net de herdenking beëindiging 2e WO achter de rug. Van overal zijn veteranen naar Nederland en Frankrijk gehaald. Tussen al die redders zag ik geen een Afro, Indiër , Aziaat, Arabier zitten. Zijn de Afrikaanse, Indiase en niet blanken die zo veel bijgedragen hebben bij de bevrijding van Europa niet meer in leven dan ? Ik geloof er geen mars van ! Het is weer dat superieriteitsgevoel.


  Maak melding
 37. Cheffrey
  Het is 80 jaar geleden ,hoeveel zouden er denk jij nog leven,die oorlog begon in 1940.
  Klein rekensommetje deze zouden dus over de 100 jaar moeten zijn ,je luld in de ruimte ,gefrustreerde boomkikker


  Maak melding
 38. @haco geloof jij het zelf wat je schrijft ? Er vochten 10.000 Afro Chinezen Arabieren en Indiërs mee aan de zijde van de Geallieerden en niet een is nog in leven ?


  Maak melding
 39. Nederlanders stonden bekend als de ergste slavendrijvers ter wereld!!Andere slavendrijvers bedreigden hun eigen slaven dan ook met dingen zoals: pas op, ik verkoop je aan de nederlanders hoor!

  En als de huidige nederlanders dat nou gewoon toegeven (zoals amsterdam) dan kan iedereen verder.

  Maar zoals je hier al in de reacties leest is men te beroerd om de eigen fout toe te geven en draait men het om: waarom klagen de kleinkinderen van onze slaven zo? En dat komt weer over als dat je totaal geen schaamte kent over het verleden van jouw voorouderen

  De vraag van afstammelingen van slaven aan afstammelingen van slavendrijvers is puur en alleen: geef je eigen slechte verleden toe en draai er niet omheen


  Maak melding
 40. “Negers zijn lui”

  Dat werd pas gezegd vanaf het moment dat negers niet meer als slaven gebruikt mochten worden maar men ze moest betalen…..


  Maak melding
 41. Dat is een mooi gebaar. Maar ik denk niet dat het iets zal veranderen voor Suriname. Het land zal heus niet ineens zeggen.
  “Hehe eindelijk excuses, oké jongens we gaan het land verbeteren en op naar de toekomst”. Dat is teveel werk het is makkelijker om nl de schuld te geven van alles.


  Maak melding
 42. Standard LCF ik heb in mijn 66 levensjaren niet zo’n slecht verleden opgebouwd, wat daarvoor gebeurt is heb ik dus part nog deel aangehad, dus waar moet ik omheen draaien, weet wel dat het in de jaren 73 en 74, toen ik daar als Trisser in Suriname beter vertoeven was voor de meeste Surinamers, als op het moment, lijkt me verstandiger daar op de oorzaak daar van, maar je aandacht op te richten


  Maak melding
 43. Geen gezeik. iedereen rijk. Hoeveel nazaten van de slaven lopen rond op deze aardbol. 1 Miljoen?. geef ze allemaal € 1.000 compensatie, de tegenwaarde van de aan inflatie onderhevige F 300.,die de slavenhouders voor één slaaf kregen, en de geschiedenis van de slavernij in Suriname krijgt een totaal andere wending. Voorstanders van de slavernij zullen ineens tegenstanders worden, bounties zullen bekeren, nakomelingen van overheersers zullen ineens slachtoffer worden, witten zullen ook zeggen dat ze zwarte voorouders hebben en ga zo maar door. wat zullen de totale kosten voor Nederland zijn? 1 Miljard Euro.
  Zeker is dat de slavernij discussie, Zwarte Pieten discussie anders gevoerd worden en door een andere bril bekeken worden..


  Maak melding
 44. Kijk dat er verschil in inzicht in de geschiedenis is, is begrijpelijk. Hoeveel Oorlogen tussen Nederland en Engeland zijn er geweest? 5?. Als je de Nederlandse geschiedenisboeken op naslaat staat dat op 1 oorlog na alle oorlogen door de Engelsen zijn begonnen. As je in de Engelse geschiedenisboeken gaat neuzen kom je het omgekeerde tegen. Zij zijn slechts 1 oorlog begonnen. De Hollanders hebben de andere oorlogen uitgelokt.
  Een heel mooi verschil in geschiedenis is de weergave van het overlijden en de begrafenis van koning Willem III, Juist ja, de man die de slavernij in Suriname heeft afgeschaft. Als je de Nederlandse kranten bekijkt is met name de begrafenis van deze koning pure ellende geweest. Ik zal het stuk wat ik ben tegengekomen op het internet hierover vanwege de lengte niet kopieren. zoek het op.
  Bekijk je de Surinaamse kranten hierover dan is de begrafenis heel soepel verlopen. De vraag rijst natuurlijk wat er precies aan de hand was? Hadden de Surinamers ondanks alle ellende van de slavernij zoveel respect voor het Koninklijk huis of durfden ze de waarheid niet te schrijven.
  Als afsluiting een gesprek tussen mij en een Turk.
  Turk vraagt: zijn de Surinamers ooit slaven geweest van de Nederlanders . Ik zei: ja 400 jaar lang. onbegrijpelijk zegt de Turk Ik vraag:” wat is jou probleem”? Hij zegt: wat zijn jullie toch lieve mensen om de Nederlanders hiervoor te vergeven.
  Wij Turken hebben 300 jaar lang over de Grieken geheerst en nog steeds willen ze ons bloed drinken.
  Een doordenkertje.


  Maak melding
 45. ik persoonlyk hecht geen waarde aan een excuse omdat het telang heefd geduurd voor men tot de conclusie kwam dat te doen, alsof men geen andere keuze hadt dus doen we het maar,zo komt het my over
  De reden dat men geen excuse wil doen is dat men bang is iets tegen over te stellen, wat dat ook moge zyn het gaat niet op met wat men gedaan heefd. daarom hoefd dit hele gebeuren helemaal niet meer
  Laten wy onze wonden likken en verdergaan en koester dit gedachte God Zy Met Ons SURINAME


  Maak melding
 46. Je ziet die Nederlanders toch niet vragen aan en janken bij Spanje om excuses vanwege de Spaanse overheersing. Nee, daar zijn ze veels te nuchter voor. Ze concentreren zich liever op het heden en de toekomst i.p.v. te blijven hangen in het verre verleden en constant daarover te lopen zeuren zoals heel wat zwartjes dat wel doen. Daarom is NL een ontwikkeld land en SU een onderontwikkeld land. Het slavernijverleden is voltooid verleden tijd aangezien iedereen die het meegemaakt heeft allang dood en vergaan is, net als hun nabestaanden. Dus: get over it !!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES