Zeventig medicijnen schaars in Suriname

56

Patiënten in Suriname krijgen het steeds zwaarder te verduren. Bij het afhalen van medicijnen bij de verschillende apotheken worden zij vaak teleurgesteld. Dit komt doordat er momenteel een schaarste heerst van 70-tal medicijnen, schrijft de Surinaamse avondkrant De West.

Het tekort aan medicijnen wordt volgens de krant veroorzaakt door het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname, (BGVS), de instantie die alle apotheken voorziet van medicijnen. Het bedrijf is afhankelijk van geld van de Staat. En als zij niet over voldoende geld beschikt, worden medicijnen laat of helemaal niet besteld, waardoor er een schaarste ontstaat.

Op de site van De West treft u de lijst van de zeventig medicijnen die momenteel niet op voorraad zijn bij de BGVS.

56 REACTIES

 1. Voor alle NDP en Bouterse aanhangers lees bovenstaand bericht heel goed. Ik ben benieuwd of jullie hierna nog de mening zijn toegedaan dat het goed gaat met Suriname onder deze regering. Verre daarvan . Meneer Bouterse kan wel telkens een vlucht boeken naar Cuba voor medische behandeling. Wat moet het arm volk doen die niet kan beschikken over cruciale medicijnen ????? En ik ben er zeker van dat er onder hen heel zich veel paarse aanhangers bevinden . Hoe dom , achterlijk en ongeschoold ben je als je toch in de onzin verhalen van Bouterse geloofd en erger nog van plan ben om in 2020 weer op de NDP te stemmen.


  Maak melding

 2. Lekker hè zo een ” volkspresident”, laat het volk schaamteloos creperen en desnoods sterven bij gebrek aan medicijnen. Als zijn eigen, met poeder gevulde, paarse neus verstopt zit moet er staande de vergadering een vliegtuig gereed staan om hem, voor 3 weken, naar Cuba te brengen voor ” medische zorg”. En dan staan bij zijn terugkomst het hersenloze, ongeschoolde paarse stem en klapvee langs de route met vlaggetjes naar dit monster van Bastion Veere Te buigen en zwaaien.
  Conclusie: FAILED STATE.


  Maak melding

 3. Eerste serieuze teken dat de paarse bende niks met het volk heeft dan haar stem. Liegen, bedriegen, verdraaien en beloven, terwijl het land naar de verdoemenis gaat blijven de paarse bastaards gebakkenlucht verkopen. Afrekenen met deze boevenbende. Suriname verdient het beter, dan een moordenaar en veroordeelde drugscrimineel in charge!


  Maak melding

 4. KENMERKEND voor Derde wereldlanden waar corruptie welig tiert; grote armoede en medicijnen schaarste. Zelfs aan de meest basale medicijnen is er een gebrek aan. Wat hebben die rotzakken met Suriname gedaan ?


  Maak melding

 5. Geen probleem, er worden wel apotheken gebouwd !
  De medicijnen komen vanzelf zodra Ashwin Adhin de 200 miljard US $ heeft gevonden wordt het bezorgt met de trein van Bouterse.

  Blijf wachten.


  Maak melding

 6. Het Volk is helaas zwaar de dupe van ernstig Paars financieel
  wanbeleid, nu met effecten op medicijnenvoorraad !

  En deze Paarse GROSSIERS in WANBELEID, trachten
  de Bevolking blij te maken met maken met ook
  GELD-KOSTENDE nieuwe Apotheken en met het binnenhalen
  van Cubaanse artsen naar Sranan !

  Stop deze ONZIN, zorg eerst dat bestaande
  gezondheidsvoorzieningen goed draaien en
  voldoende mankracht en middelen hebben !

  De Paarse faillietmakers van onze staat grijpen steeds
  meer naar nep-projecten, de chaos wordt echter steeds
  groter !

  TERUG NAAR EEN SLUITENDE BEGROTING VIA GROTE
  BEZUINIGINGEN !!!

  PS : Helaas zijn de Paarse machthebbers, ZEER ANGSTIG om
  het mes te zetten in het logge, veel te grote ambtenarenapparaat !
  Integendeel, Paars heeft deze immense last nog verhoogd door met
  veel baantjes en steeds met ministersposten te strooien !


  Maak melding

 7. Medicijnbeker is geen medicijn. Ik heb wel para/coff gevonden maar dat soort dingen koop ik. Daar haal ik geen recept voor. Propranolol vind ik van 10 mg en 20 mg.
  Hangt ook van de apotheek af waar je gaat. Ik heb ook een goeie verzekering.


  Maak melding

 8. Het tekort aan medicijnen valt in Suriname nog mee. In Nederland bedroeg in 2018 het aantal medicijnen dat tijdelijk of definitief niet leverbaar is 769 stuks. Elk neemt in Nederland het percentage toe met 3%. In Suriname laat de farmaceutische groothandel het ook afweten. De import van medicijnen is in handen van een paar mensen die bewust en schaarste creëren. Door de bewust gecreëerde schaarste aan bepaalde medicijnen stijgt de prijs van dit product. De heren importeurs van medicijnen worden alleen maar rijker van.


  Maak melding

 9. Zo schandalig, dat er zoveel mensen hier bepaalde medicijnen moeten ontberen, doordat de Staat in gebreke blijft betreffende financiěn, net wat Mokro zegt, dat deze paarse bende niks met het volk heeft, alleen hun stem, stelletje bedriegers en huichelaars.


  Maak melding

 10. Oso dresi is de oplossing 🤧. Als paracetamol schaars wordt , dan is de gekte compleet in su. Oh ja ik heb nog nooit gehoord van mijn zus, die apotheek chef is , dat er een schaarste ooit was aan medicijnen in Nederland .


  Maak melding

 11. Troost je, want ook in Nederland kun je heel wat medicijnen niet meer verkrijgen. Hier mag je nu ook al een jaar zelf je medicijnen betalen, ondanks je maandelijks je premie en eigen risico betaald.


  Maak melding

 12. Men kan nog altijd terugkeren naar de basis naar de Moeder der alle medicijnen en dat zijn de planten en kruiden die overal langs de weg groeit. Bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk helpt sopropo en verse lemmetje. Tegen impotentie helpt dagoeblad. Dagoeblad tussen de billen en zelfs Methusalem zou wel willen.


  Maak melding

 13. @Ram Singh; wit met omhulsel in alle kleuren, maten en smaken tegen alle kwalen. Immers, wit is in overschot alleen gaat ecporteren moeilijk. Dus lokaal distribueren onder supervisie van de Nationale Drugs Partij.


  Maak melding

 14. Robg wat ben jij toch een leugenaar. En verstand van zaken heb je ook niet maar jij als NDPer weet alleen maar op Nederland te schijten. Gelukkig stopt dit gauw want je hebt geen poep meer over omdat je van de honger geen ontlasting meer hebt. Natuurlijk ligt het aan die paar NDP handelaren?? Wat denk je zelf als je die paar hersencellen nog wel kunt gebruiken. Bouterse laat dat toch nooit gebeuren. Of heeft hij zijn controle verloren en moeten we naar Abrahams en gelijken kijken. Misschien geven we Aboutaleb wel de schuld maar zitten we mis want die man heeft toch nergens iets fout gedaan. Dom volk wat deze schande laat gebeuren. Wanneer gaan jullie weer de straat op. Leraren voorop!!!!


  Maak melding

 15. @JK,
  jij kraamt alleen maar stommiteiten uit. Jij denkt primitief, simpel,laag tegen de grond aan m.a.w. jouw hersenen zijn niet getraind om diepgaand te denken over dit en vele andere vraagstukken. Als het aan jou en o.a. Manu ligt moet de overheid voor alles opdraaien, alle importenm van medicijnen, voedsel,enz.Ga toch verstandig denken. De overheid heeft haar eigen farmaceutische controle dienst. De import van medicijnen is in handen van de particulieren. Het ligt aan deze importeurs als zij multivitamines willen importeren of niet. Ga je maar eerst verdiepen in dit vraagstuk en je moet niet met je holle hersenen de overheid de schuld geven van deze tekortkoming.


  Maak melding

 16. De schuld ligt niet bij de regering Bouterse.
  Nee, a-no-mi, het ligt bij de importeurs.
  Want zij zijn de baas in Suriname, zij bepalen alles over de volksgezondheid. Zij hebben de regie in handen en bepalen het beleid.
  De regering Bouterse is volkomen onschuldig, zij weten niet wat de importeurs doen en kunnen ook niks tegen de importeurs zeggen. Het is marktwerking net zoals in Nederland.

  Wie dit gelooft is gek !


  Maak melding

 17. Ow zit dat zo. De schuld ligt niet bij de regering Bouterse.
  Nee, a-no-mi, het ligt bij de importeurs.
  Want zij zijn de baas in Suriname, zij bepalen alles over de volksgezondheid. Zij hebben de regie in handen en bepalen het beleid.
  De regering Bouterse is volkomen onschuldig, zij weten niet wat de importeurs doen en kunnen ook niks tegen de importeurs zeggen. Het is marktwerking net zoals in Nederland.

  Wie dit gelooft is gek !!


  Maak melding

 18. et bedrijf is afhankelijk van geld van de Staat. En als zij niet over voldoende geld beschikt, worden medicijnen laat of helemaal niet besteld, waardoor er een schaarste ontstaat.

  Tide tamara wi dong no mpp ndp paria’ s go stem in 2020 bakka, ie sabi tog, voo nog meer paarse armoede, leed, misdaad,drugs, roof vol kommer en kwel. Soso lobi de baas der rovers en zijn stinkend corrupt geworden roverheid. Soso lobi alla paarse schijt en pis dat baas en roversbende uitbraakt, poept en pist op onze hoofden, ai wi na djajdja ndp paria’ s, aldus enkele zwaar paars ziek didibr benevelde ndp paria’ s na Abra Broki. ieja dang is neks erg, is daarvoor gaa we net als baas naar de lokoe- en bonumang, ie sabi tog voo ons dresi vol van witte poeder.


  Maak melding

 19. Gebeden genezen, mensen. Dagelijks 3 keer het Onze Vader bidden gaat hoofdpijn tegen bij sommigen. Probeer maar of het ook zo is bij jou.

  P.S: Heere Jezus had nooit hoofdpijn. Wel later wat last van bloedende handpalmen, maar door vergeving te tonen genas dat vanzelf.


  Maak melding

 20. @Johan,
  Ik heb medelijden met jou omdat jij niets van deze materie snapt. Je verkondigd stommiteiten en je valt door de mand. Je bent jaloers op mijn standpunten. Zo simpel ligt het.


  Maak melding

 21. uit onderzoek is gebleken dat 12% van de surinamers onder
  behandeling is bij een psycholoog of psychiater
  dwz dat ruim 88% nog onbehandeld rondloopt.
  bij de verkiezingen zal zich dat weer eens uitten


  Maak melding

 22. Kan die gestoorde RobG met zijn domme doorzichtige leugens die hij dan ook nooit met feiten kan onderbouwen niet gewoon geblokkeerd worden??
  En doe die Wendy dit te dom is om de problematiek te begrijpen ook maar gelijk.

  Steeds horen we verhalen dat alle vaccins en medicijnen er gewoon zijn uit de mond van de regering om vervolgens kort er na van instanties die het wel kunnen weten te horen dat er tekorten zijn omdat de regering de noodzakelijke gelden niet overmaakt. Ik vraag mij dan ook af waarom die Cubanen gekomen zij als er geen medicijnen en zijn of ze wel betaald krijgen. Zal wel met schatkistpapier zijn, een alternatief voor monetaire financiering en leningen.


  Maak melding

 23. @RobG
  Blijkbaar ben je zelfs niet instaat het artikel te lezen want daar staat toch echt heel duidelijk dat de BVGS deze medicijnen importeert en dit niet kan doen omdat de regering haar geen geld verstrekt !!
  Nu is het feit dat je dom bent, geen kennis van zaken hebt en niet kunt lezen nog enigsinds te overkomen, maar dat je dan ook nog eens onbeschoft en heel hoog van de toren gaat blazen maakt je posting werkelijk totaal schandalig.
  Iedereen mag dom zijn en zijn politieke voorkeur hebben. Hoe dom ook. Maar jouw soort van onbeschofte reacties is totaal onacceptabel. Alleen deze reactie hierboven is al genoeg om jou voor goed naar de afvalbak te verwijzen.


  Maak melding

 24. Etnel dr baby daddy had laatst op tv gezegd dat hij zo vaak medicijnen heeft die hij niet gebruikt
  Wat hij met ze kan doen. Zoveel anderen hebben ook medicijnen die ze niet gebruiken. Waarom neem je ze dan???
  Multivitamine is overal te vinden. Koop je het dan. Ik drink medicijnen als het echt moet.


  Maak melding

 25. Het is en blijft een feit dat deze hele regering voor niets deugd wat met onze gezondheidszorg te maken heeft.
  Steeds maar die loze kreten aanhoren om zieltjes te winnen. Schaamteloze vertoning. Gezondheidszorg is een recht. De overheid heeft een plicht ervoor te zorgen dat er geen medicijnen ontbreken en altijd beschikbaar zijn voor onze bevolking. Er dient altijd een grote voorraad te zijn gelet op de houdbaarheidsdatum. Pe a monie de??? Snoepreisje, leningen, bedelen over de grens. Het zelf verhandelen van wat er gekregen is van giften door de buitenlanders. Suriname is echt een FAILED STATE.


  Maak melding

 26. Ndp ers hebben geen medicijnen nodig…als ze maar een portie rijst met bruine bonen krijgen bij elke massa meeting van de Ndp en hun kaboela kunnen dansen zijn ze tevreden…blijkbaar! Want volgens hun is het de schuld van anderen….lachwekkend


  Maak melding

 27. We zijn terug naar de jaren 80. Het beleid was mede door het stopzetten van ontwikkelingshulp uit Suriname ook toen zeer penibel.
  Mensen stuurden toen hun recepten naar alle delen van de wereld met het verzoek om met spoed het middel voor ze te regelen.

  Ik vind het bijzonder dat de regering een dag eerder met het bericht van van “hulpapotheken”naar buiten treedt en we nu kunnen lezen dat er een gebrek aan medicijnen is.

  Het beleid van de overheid faalt ook op het gebied van de volksgezondheid!! Ik hoor de artsen hierover niet maar als men de bevolking in vergeleken gebieden, die zelden een arts ziet wil faciliteren hoor je ze gelijk.
  Te gierig om de stukje van hun rijk- en dik belegde boterham te delen.

  Hopelijk vinden de overheid en Rob gauw een oplossing voor dit probleem.
  Rob goed opletten op welke wijze Nederland het te kort aan medicijnen, een probleem dat echt speelt, oplost.

  In Nederland is er geen sprake van een overheid die een lege schatkist heeft!!!!! Hier spelen fabrikanten, importeurs en wellicht ook apotheken een raar spelletje met de levens van duizenden mensen.


  Maak melding

 28. @Bert van Marwijk,

  Neem RobG niet kwalijk hij probeert heel professioneel alles goed te lullen wat krom is.
  De meeste medicatie die hij inneemt, is drugs gerelateerd vandaar zoveel onzin die hij uitkraamt.


  Maak melding

 29. RobGay,
  jij wordt ook niet gehinderd door enige kennis van zaken. Is ook lastig als je midden in een cold turkey zit ergens in de krochten van de Bijlmer. Kansloze, hersenloze paarse pauper. Blijf lekker dom roeptoeteren, je bent het lachertje op dit forum.


  Maak melding

 30. Wat gaat de ndp doen met de belofte hulpapotheken die ze van plan zijn te bouwen in ruil voor stemmen voor straks in Nickerie?
  Nickerianen,laat jullie je niet voor de gek houden.Er zijn geen medicijnen te verkrijgen in Suriname!Schaarste heerst!
  Probeer NIET ziek te worden!
  Aan lege hulpapotheken heb je niks aan


  Maak melding

 31. Klaas de Groot, jij snapt deze materie niet. Waarom moet de overheid dag-in en dag-uit / jaar- in en jaar – uit met eigen financiele middelen particuliere apotheken voor-financieren en in feite zwaar subsidieren. Wat doet Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname met de gelden die zij ontvangen van de apothekers of delen zij de medcijnen gratis uit. Deze dienst had al jaren zelfvoorzienend moeten zijn. Vooral in een tijd waarin de overheidsfinancien niet royaal zijn zou deze dienst met knappe creatieve ‘ koppen ‘ in het management op eigen benen moeten staan. De rijken die profiteren van deze importen door de overheid zouden de leasten voor de arme patienten moeten dragen. Maar de mensen van deze dienst zitten alleen maar op hun achterwerk en hopen dat de overheid geld gaat lenen bij banken om hun importen aan medicijnen te dekken. Er is heel veel krom met de verworvenheden van NPS en VHP in het land.


  Maak melding

 32. Onafhankelijkheid is funest geweest voor het land !!!!
  ik geloof een afride niet wanneer hij zegt vertrouw op eigen kunnen !!!
  Mijn creoolse buurvrouw zei vroeger tegen; Nengre no abie verstang.
  Ik twijfelde aan haar stelling maar inmiddels heb ik de middelbare leeftijd bereikt en verdomd ze heeft gelijk gehad !!!


  Maak melding

 33. Ray, maak je maar geen zorgen. Het ziekenhuis van Wanica zou volgens jullie nooit komen. Maar volgend jaar wordt wel een modern ziekenhuis opgeleverd. Proficiat regering van Suriname en down met de oppositie en haar onnozele aanhang. De plattelands apotheken zullen zeker in een behoefte voorzien en zij zullen natuurlijk met medicijnen bevoorraad worden. Het liefst zie ik dat de overheid alleen voor dit soort apotheken en ziekenhuisapotheken medicijnen importeert. De particuliere apotheken moeten mijn inziens zelf voor de eigen bevoorrading zorgen.


  Maak melding

 34. Hoeveel miljoen geïnvesteerd en hoeveel miljoen gestolen ?
  En hoeveel miljoen geleend dat terug betaald moet worden met rente ?

  En wat is de kwaliteit van het opgeleverde project ?

  En hoeveel onderhands betaald / voor hoeveel zijn de projecten verkocht ?


  Maak melding

 35. Het ziekenhuis in Wanica wordt een ziekenhuis gerund door chinezen, bestemd voor chinezen.
  Inclusief een vleugel voor traditionele geneeskunde! Dus………………….


  Maak melding

 36. @RobG
  Je zit weer paars te draaien en te liegen.
  De overheid geeft geen subsidies op geneesmiddelen. De overheid heeft alleen het monopolie op de import van geneesmiddelen.
  Je reacties zijn, door hun overduidelijke gedraaien leugens, niet alleen zwaar onbeschoft maar ook tekenend voor iemand met een laag IQ. Immers je reacties zijn zo dom en doorzichtig dat iedereen met een IQ van boven de 80 ze direct doorziet en nooit zou posten.


  Maak melding

 37. Woei, woei oei, ai heel veel ndp paria’s die wonen te Abrabroki en kontring klagen steen en been. Maar op straat gaan protesteren tegen hun soso lobi lijder, is uit den boze. A wiens wi e dede gi baas, neks no fout.


  Maak melding

 38. @Klaas de Groot, reageer normaal. Het lijkt alsof je door een wesp wordt gestoken over hetgeen ik heb geschreven. Ik schrijf met een gezond verstand, jij niet………! Jij raskaalt emotioneel. Ben je op hol geslagen in jouw hoofd?
  De groeiende kosten van geneesmiddelen hebben tot gevolg dat de hoge prijzen voor geneesmiddelen de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor de bevolking onder druk zet. De ” Big Pharma ” doet er van alles aan om zoveel mogelijk geld te vangen voor medicijnen. Voor Suriname zouden deze medicijnen onbetaalbaar zijn als de overheid niet financieel bijspringt. De importeurs van medicijnen in Suriname mogen alleen medicijnen leveren aan erkende apotheken en drogisterijen. De importeurs laten het in veel gevallen afweten omdat de prijzen voor medicijnen hoog zijn. Het is de overheid die moet bijspringen als de nood hoog is. Maar als de overheidsinkomsten niet optimaal zijn ontstaan er problemen in de medicijnvoorziening omdat importeurs het laten afweten. De strijd van Nederlandse artsen en apothekers tegen Big Pharma moet je niet los zien van Suriname. Ook in Suriname moet men de volle pond betalen voor de medicijnen


  Maak melding

 39. RobG en wat doet de Surinaamse allemaal aan dat soort aantijgingen van jou richting de farmaceutische handel, sorry , maar voor jou zijn er geen medicijnen meer, en als het pijn gaat doen rest er nog wel morfine voor jou


  Maak melding

 40. @ RobG
  U hoor de klokl maar weet niet waar de kleppel hangt:
  De Bouterse regering wordt de hemel in geprezen voor haar (Mislukte) sociale contract dat diende om in 2015 stemmen te winnen.
  Het bejubelde sociale contract hield in Minimum loon, Gratis gezondheid zorg voor pakweg 50% van de Surinaamse bevolking ( 60), Geen schoolgeld meer, etc., etc.,
  Het voorgaande betekend gewoon dat de Overheid voor al deze mensen de ziektekosten en medicijnen dient te betalen (subsidie). Bouters is voor deze mooie en dure oplossing beloond met 45% van de stemmen (5% meer dan in 2010) en 26 zetels in de DNA.

  Nu blijkt dat het een beetje duur is en dat de staat het staatsziekenfonds niet betaald, waarna het staatsziekenfonds dus de ziekenhuizen, apotheken etc niet betaald waarna de rekeningen van de nationale medicijnen inkoper natuurlijk ook wat langer blijven liggen etc.
  Goochelaar Boefdraad gaat dan met allerlei adhoc acties helpen. onder andere met een soort lening bij de Islamic Development Bank (IsDB). Deze sharia Lening is absurd te noemen. Het komt er op neer dat IsDB, als leveranciers niet meer willen leveren aan Suriname, Medicijnen gaat inkopen voor Suriname. Gezien de postitie van IsDB (gegarandeerde betaling. grote inkoop, betalingstermijnen) is de kans groot dat de lening alterug betaald is voor dat IsDB moet betalen om de kortingen maar te vergeten.
  Het wordt meer dan duidelijk ook deze krediet voorziening op raakt.

  U begint nu te kraaien dat de ondernemers en de mensen die middels het sociaal contract gratis voor door de NDP verkiezingscampagne verzekerd zijn nu maar moeten gaan betalen. Dat is hypocriet. Eerst stemmen trekken met Gratis gezondheid zorg terwijl de hele oppositie waarschuwde dat de wet niet deugde en nu roepen A no mie en jullie moeten betalen.

  Beste RobG u vergelijkt met Nederland en tovert een getal boven water van heel veel medicijnen die ook in Nederland niet voorradig zouden zijn. Zal wel kloppen maar u vergeet er bij te melden dat er dan wel alternatieven zijn en er wat aan gedaan wordt. Oorzaak blijkt vaak te liggen in de door u zo geprezen markt werking echter de belangrijkste bench mark vergeet voor het gemak. Die stond vandaag in een andere Surinaamse media.
  1 >> Na 9 jaar Bouters bloeit de corruptie in de gezondheidswereld in Suriname. Hij zou een kruistocht beginnen.
  2 >> Qua benchmark met Cuba, de VS en Nederland scoort Suriname extreem slecht.
  a. gemiddelde leeftijd 70 82
  b. baby en moedersterfte vele malen hoger terwijl de kennis en kunde gelijk is en de medicijnen en hulp middelen gelijk zijn.

  Uw claim dat het Ziekenhuis Wanica er binnen kort staat. Er is ooit een Academisch ziekenhuis door van den Berg Architecten getekend en zie wat het nu gaat worden een kippen boerderij met ziekenzalen waar de corruptie ook willig haar werk gedaan heeft (Sardjoe was de bouwer van het casco waar 4,5 jaar geleden de eerste steen gelegd werd in een modderpoel. De leningen zijn al afbetaald aan Sardjoe maar zijn werk is nog niet af.

  Ziekenhuis Albina (betaald door Frankrijk) os nog maar een polykliniek en dat na 8 jaar bouwen en wanbetaling (waar is het Franse geld gebleven).

  RobG u feiten zijn vals en verzonnen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.