zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidVereniging van Medici in Suriname zet vraagtekens bij komst Cubaanse artsen

Vereniging van Medici in Suriname zet vraagtekens bij komst Cubaanse artsen

-

Does Travel - naar Suriname

Gisteren zijn 50 Cubaanse artsen in Suriname gearriveerd die door de Surinaamse regering naar het land zijn gehaald voor de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst. De artsen zullen ongeveer drie jaar in Suriname verblijven. De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft kritische vragen aan de minister van gezondheid gesteld over onder meer de vergoeding die de Cubanen krijgen en hun opleiding.

De VMS stelt dat Surinaamse artsen in SRD worden uitbetaald, terwijl er voor de Cubanen maandelijks Amerikaanse dollars door de Surinaamse overheid dienen te worden betaald. Dit terwijl er al een flinke schaarste aan Amerikaanse dollars is. Ook de hoogte van de vergoeding is een punt van kritiek. Volgens de minister van Volksgezondheid krijgen de Cubaanse artsen slechts US$800 + vervoerskosten per maand, gratis tickets en gratis huisvesting. Maar Suriname Herald schrijft dat volgens de VMS het genoemde valutabedrag slechts een kwart zou zijn van hetgeen de Surinaamse staat daadwerkelijk aan de Cubaanse overheid dient te betalen.

De VMS geeft verder aan dat opleiding van artsen en specialisten in Cuba te beperkt is. Het hele systeem van de medische opleiding in Cuba zou sterk verschillen met dat van Suriname. De gemiddelde Cubaanse arts is als ‘exportproduct’ volgens Cubaanse maatstaven gereed gemaakt, schrijft Starnieuws. De basisopleiding is veelal niet toereikend, redenen waarom de in Cuba opgeleide Surinaamse basisartsen ook eerst in Suriname via HISURI 1-2 jaar verder opgeleid worden, een extra fase.

De VMS is eveneens van oordeel dat men nagenoeg niets van deze artsen afweet.

opening
Fernandes Express
BODO Party

61 REACTIES
 1. Die 800$ is maar een kleine vergoeding, voor al het werk wat hun te wachten staat in vergelijking met die paar uur die de assembleegasten en die oude fossielen van het kabinet maken, daarbij hoeven die zakkenvullers in de assemblee alleen maar ja te knikken, en die fossielen van het kabinet, van whiskey en dure sigaren houden, en ongeschoold zijn.


  Maak melding
 2. @ Get a life,

  Je kent toch de denkwijze van deze ongeschoolde paarse ratten, met allerlei mooie plannen komen, en achteraf moeten allerlei grote problemen opgelost worden, kijk maar naar die basis ziektekostenverzekering, de naschoolse opvang.


  Maak melding
 3. Luku noh! Een basisopleiding is niet hetzelfde als een specialistische opleiding. Er komen dus vijftig artsen die je in verschillende categorieën kan indelen en die binnen de ziekenhuizen en elders in de binnenlanden tewerk worden gesteld. De VMS haalt hierbij heel wat standpunten naar voren en betwijfelt zelfs de deskundigheid van de desbetreffende artsen. Ze vindt het ook vervelend dat de artsen in buitenlandse valuta betaald worden, gratis huisvesting enz.
  Verder vindt ze dat de bezettingsgraad van patiënten in diverse ziekenhuizen geen invulling aan gegeven zal worden.

  Laten we in ieder geval vaststellen dat de Surinaamse overheid over de nodige financiën beschikt. Nomonomo, a kondre skeer tog? Want de Cubaanse artsen krijgen dan keiharde dollars gedurende een bepaalde periode. Ook in Suriname gaan ze hun ervaring opdoen waardoor de basisopleiding die ze in Cuba hebben genoten, een aanvulling is ongeacht of het nou of niet, in eerste instantie, niet direct toereikend is. In hoeverre verschilt het ‘exportproduct’ van een Cubaanse arts van de basisopleiding van een Surinaamse arts die daar (af)studeert? Is het ene gelijk aan het andere dan? Voor wat betreft een specialistische opleiding, kan de VMS niet stellen dat de opleiding van Cubaanse artsen niet toereikend is. Je moet je afvragen welke de meest voorkomende ziektes in Suriname zijn, tevens mede door ervaring opbouwen van de buitenlandse artsen, een beleid daarop loslaat. Het is niet omdat de SVM de Cubaanse artsen niet kent, dat zij derhalve negatieve conclusies daaruit trekt. Hoe kan je überhaupt een conclusie trekken als je geen gegevens hebt dan wel alleen vage gegevens?

  Dat ze in buitenlandse valuta uitbetaald worden, is volkomen logisch. Als het nou eenmaal vaststaat dat er te weinig artsen in Suriname zijn, neem je zo een maatregel. Het enige wat rest, is de bezettingsgraad van de diverse ziekenhuizen, het logistieke gedeelte etc., heel goed te verdelen. Verder heb je de taalbarrière maar ook daarop laat je beleid op los. Wie weet hoeft Bouterse niet meer naar Cuba als er zoveel Cubaanse artsen in Suriname zijn. Ja tog? We klagen dat hij naar Cuba gaat. Nou, nu kan hij in Suriname blijven. Dan no wan man kan klage moro. Maar deze stap komt ten goede van de gewone Jan met de pet op. Dat is vooruitgang voor Suriname. Dus niet voor VMS die denkt daardoor in een achtergestelde positie terecht te komen. Neeee, dat is ook weer niet het geval.


  Maak melding
 4. Er is weinig of niets overgebleven van de oude mislukte revo leus, ‘Wi egi sani” onze eigen produktie, eigen industrie, eigen inbreng. Niets is overgebleven van Interfood, Para Industries, Celos etc. Anno 2019 soso made from China. Wat er sinds 2010 gaande is door deze roverheid olv van de allergrootste bedrieger en misdadiger neks no de, efoe neks no fout efoe a fout na neks efoe wi seri kondre en meki megaschuld. Vele ndp paria; s hebben niet eens een pleister of calpol in huis en SZF laat voor het gros der ndp paria’ s een zeer slechte behandeling over. Baas en paars corrupt rijk geworden elite ndp geboefte krijgen wel alles gedaan van SZF, maar gaan toch liever op kosten van de belastingbetaler naar Cuba voor medische behandelingen en vrouwenvertier. Met de onderdrukkers en verarmers van Cuba, baas tref wang regel om ooktoe zijn paardom verarmde ndp paria’ s van dienst te willen zijn, ook op kosten van de belastingbetaler, want a noe foe soso gaan ze hier komen werken. Ondertussen vragen vele artsen en medisch personeel zich af wat voor soort paarse flauwekul aan spelletjes baas aan het spelen is. Opa taki, ai ze blijven tot de verkiezingen om al die paars koppige ezels en ezelinnen een paars prikje te geven in hun hoofden zodat ze gewillig als zombies wederom gaan stemmen op de nationale dommen partij. Neks no fout dus.


  Maak melding
 5. Die gasten hebben veel van pooiers, hoeren
  (van Santo Domingo en Haiti, twee pistolen kids, geteisem, aids verspreiders, enz. die zich in de goudmijnen in het oerwoud van Suriname snel willen verrijken en naar Cuba terug keren en hun rijkdom goed willen laten hangen op hun lichamen. Gewoon gelukszoekers.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 6. De Cubanisering van Sranan gaat een stapje verder !

  MADURO heeft ruim vijfendertig-duizend Cubaanse
  `adviseurs´binnengehaald, wij zien het Communistische
  RESULTAAT, dagelijks in Venezuela !

  4 MILJOEN VLUCHTELINGEN, honger, dood, schaarste
  aan alles ! Als gevolg van Mega-inflatie zijn gisteren weer
  nieuwe bankbiljetten uitgegeven met twee nullen erbij !

  WELKE MINISTER EISTE ONLANGS DAT PRIJZEN EN
  BETALINGEN IN SRD MOESTEN PLAATSVINDEN ???

  FINANCIELE CHAOS LOS JE NIET OP DOOR COMMUNISTISCHE
  ARTSEN BINNEN TE HALEN !
  VRIJWEL DE GEHELE GEZONDHEIDSZORG LIGT DOOR FINANCIEEL
  WANBELEID VAN DE STAAT, OP ZIJN GAT !

  Sranan-volk heeft geen COMMUNISTISCHE INDOCTRINATIE NODIG
  uit Cuba, Rusland of China !!!
  Sranan is vrij land, Paars en communistische Vrienden, BLIJF AF
  VAN AL ONZE MENSENRECHTEN !!!

  P.S. : BAAS, PE ME GRATIS BASISZORG DE ????????????????
  A SMOKO !!!!!!!!!!!


  Maak melding
 7. Het is prima dat de artsen er zijn. Goed begin wat kennis overdracht betreft. Het is geen invulling maar aanvulling. Houden onze artsen wel hun verplichte scholingen bij wat betreft hun deskundigheids bevorderingen??? Er wordt heel wat tamtam gemaakt. In USD betaald worden ja dit moet kunnen, want onze SRD wordt over de grens niet geaccepteerd. Betaald ze dan in Euro’s???? en geeft wat extra i.v.m de wisselkoers. Laten wij deze artsen met open armen ontvangen, want wat hij hier hebben rondlopen is ook niet veel soeps. Altijd maar klagen. Willen wij onze gezondheidszorg op een hoger niveau tillen, zal je artsen moeten aantrekken om het geheel te komen versterken. Zijn zij in opleiding, dan valt er veel te leren in Suriname hoe het niet moet. Want er worden veel fouten gemaakt in onze gezondheidszorg. Er is niets mis mee om van elkaar te leren. Openstaan voor kennis en de nodige expertise kan nooit kwaad. Dat zij de taal niet verstaan of moeten leren. Is er geen vertaal computer in onze ziekenhuizen????? Je telefoon heeft ook een vertalen of niet soms. Het belangrijkste deze artsen zijn gemotiveerd. Geeft ze de kans. Onze gezondheidszorg wordt hier niet slechter door, kan alleen hierdoor beter worden. Wanneer de artsen uit Holland of Amerika waren dan zou je geen geklaag horen. Zelfs de Europese artsen dragen hun kennis over.
  Mensen opleiden daar is niet mis mee. De artsen hier moeten niet klagen over geld. Zij willen ook betaald worden voor hun diensten. Deze misselijk makende houding valt totaal niet te pruimen.
  Sarie Torie


  Maak melding
 8. DE chinezen hebben al een delegatie naar Suriname gestuurd en “eisen” een vleugel op.

  “Minister Elias zegt dat een vleugel in het ziekenhuis beschikbaar wordt gesteld aan de Chinese medici. Zij zullen traditionele geneeswijzen toepassen.”
  Ik trek maar de conclusie dat de chinezen straks met z’n allen naar het ziekenhuis in Wanica trekken.
  Why? Behandelmethodes en betere communicatie (eigen taal)

  Maar eerlijk is eerlijk: de cubanen krijgen een inburgeringscursus en ze zullen naast de Spaanse taal ook een beetje Engels kunnen spreken dus met de communicatie zal het wel los lopen.


  Maak melding
 9. Maar die Surinaamse artsen moeten ook niet kletsen, want de opleiding in Suriname is ook verre van wetenschappelijk. Het is een praktijkopleiding, want aan wetenschappelijk onderzoek wordt nauwelijks iets gedaan. Er zijn geen hoogleraren of andere wetenschappers van naam die de opleiding inhoud geven. Het zijn artsen werkzaam in de praktijk, die nieuwe collega’s opleiden.


  Maak melding
 10. 9 jaar Bouterse NDP en wat is er bereikt voor de Surinamers zelf, wat is er bereikt voor het land Suriname ?

  Alles is uit handen gegeven !
  Er zijn afspraken gemaakt en overeenkomsten gesloten met andere landen.
  Alle donaties en schenken hebben een tegenprestatie !

  De bestaande problemen zijn niet aangepakt maar er zijn nog meer problemen bij gekomen !

  Beste Surinamers,

  MIK SRANANG SWITIE BAKA !

  Haal de criminelen uit de politie en uit de regering !


  Maak melding
 11. @ Pieter,

  Ik hoop dat je meer kranten, ook buitenlandse (af en toe) leest en naar actualiteiten programma’s kijkt dan zal je erachter komen dat je uit je nek klets. Dat er nogal wat fout gaat in Suriname is waar. Dat de opleiding niet evengoed is georganiseerd als in b.v. Nederland en USA is ook waar.
  Maar ondanks alle wetenschappelijk onderzoeken en hun hoogleraren worden nog steeds (ook door de corrupte wetenschappers en hoogleraren) patiënten gehandicapt door medisch handelen, krijgen vrouwen borstimplantaten waarvan men weet dat ze niet geschikt zijn, lopen mensen met prothese van de knie en heup zijn die evenmin geschikt zijn, krijgen patiënte medicijnen voorgeschreven die verslavend zijn of zoveel bijwerkingen hebben en meer ellende veroorzaken (de bedrijven betalen flink voor valse rapporten aan de wetenschappers en hoogleraren die door hun worden opgesteld)

  M.a.w wetenschappers en hoogleraren staat niet gelijk met aan goede medische zorg.

  De specialisten in Suriname zijn goed opgeleid in het buitenland, vaak Nederland.
  Gelukkig zijn ze in Suriname zo slim dat de deskundigheid die ze ontberen voor sommige medische behandelingen in te vliegen.


  Maak melding
 12. Heel blij met deze actie van de minister. De parasieten van SU vragen heel veel geld voor een simpele operatie. Laat ze maar nu honden en katten gaan behandelen.Voor 70 jaar politiek is dit een historische feit. Al gaan we het met geleend geld betalen, maar toch gebeurd er iets goeds. Minister, zoals u het ook formuleert, laat de show doorgaan en liefs zonder de parasieten


  Maak melding
 13. Zie Zie hoe de Cubaanse artsen erbij staan. Allen lijden aan overgewicht zelfs de mini Ronaldo in het midden heeft duidelijk trekken van obesitas. De heer met hoed moet direct op de IC worden opgenomen want hij draagt het nr1 virus met zich mee. De dames zijn dik in de heupen en dus zal snel de eerste heupoperaties op kosten van de Surinaamse bevolking uitgevoerd worden.


  Maak melding
 14. Paki-RAT-igri,
  ellenlang oeverloos geleuter. Alle financieen komen uit de koker van geleend geld. Gebruik eindelijk eens die ene hersencel van je.


  Maak melding
 15. Hoe is met tot een aaantal van 50 artsen gekomen? Wat was de selectiecriteria? Wie hebben deelgenomen in de selectie/sollicitatiecommissie? Is deze kostenpost in de begroting meegenomen? Of denkt men in Surin asme, hier een bundel artsen en veel beterschap gewenst. Deze artsen kunnen nuttig zijn als ze iets toe te voegen hebben. Nee, ze hebben niks toe te voegen aan de bestaande kennis en aantal artsen in Suriname. Hier maakt Elias behoorlijk veel yuang mee. Het volk heeft nu al niks te bikken…of gaan ze de artsen opeten?


  Maak melding
 16. IK en mij NDP hebben Cassave-teelt en Cassave-fabriek
  voor U neergezet !
  Grootse opening en Paarse reclame !

  Daarna was het zeer stil ………………….

  Zelfde SCENARIO en GEDOEMD te MISLUKKEN,
  dit ONGEPLANDE Wanica Ziekenhuis !

  Werkelijke kosten worden VERZWEGEN voor het Volk
  en de Problemen van andere ZIEKENHUIZEN tellen
  even niet mee ! Paars moet RECLAME MAKEN !

  SRANAN dendert steeds verder achteruit !

  DE WOEDE IN DE SAMENLEVING KOMT DOOR
  HET PAARSE PIKI-PIKI-PLEY WANBELEID !

  PS : IK zal de Koers weer brengen op 1 : 1 !!
  IN 2088 MISSCHIEN ??????????


  Maak melding
 17. @Pakiratigri. Wat praat je weer een onzin. Ja blijkbaar wil de regering wel deze Cubanen betalen maar de importen van medische hulpgoederen en medicijnen worden niet betaalt. ze lijken sterk op jou. Geld voor Sopie heb je wel maar voor je kinderen vast niet.
  En je verhaal over specialisten is zo onzinnig dat je struikelt over je eigen onzin. Als je geen verstand van zaken hebt kun je beter niet reageren en zeker niet sabiso gaan spelen. Staat weer zo ongelovelijk dom en is vreselijk irritant kinderlijk gedrag.

  “Manu. Hopel toch op met je domme `2 wrong ° 1 good`logica. Je vervuilt WKN slecht met je gelik en paarse ka.


  Maak melding
 18. JE hebt het Land failliet gemaakt en JE gaat een
  NIEUW ziekenhuis openen, waar komt dan geld voor
  betaling verpleegkundigen, administratie, extra
  medicijnen en ander flankerend beleid in Godsnaam
  vandaan ????

  JE KAN NIET EENS BIJ ALLE BESTAANDE ZIEKENHUIZEN,
  VERPLEEGKUNDIGEN, ARTSEN, SPECIALISEN, Kosten
  PATIENTENZORG, EN ONDERHOUD GEBOUWEN
  BEKOSTIGEN !

  DANG SUMA YU PAARS EDE, WAN HORI NA SPOTTU ?????


  Maak melding
 19. @Bert van Marwijk
  SR heeft al jaar en dag een eigen opleiding voor artsen. In de jaren 80 was deze, door toedoen van Bouterse, enkele jaren gesloten. Maar feit blijft dat veel artsen in SR nooit een scholing in het buitenland hebben gehad. Ik heb geen harde cijfers maar die verantwoordelijkheid rust bij jou omdat je beweert dat alle artsen in SR in het buitenland hebben gestudeerd.
  Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een artsenopleiding pas echt afgerond is na enkele jaren coschappen. Dus als je toch cijfers geeft vermeld dan tevens hoeveel jaar coschappen gevolgd is bij een gekwalificeerde werklokatie.


  Maak melding
 20. @Na mi Talu: de kans dat ze niet ui uitbetaald worden zit er dik in. Immers d e regering staat bekend als wanbetaler, dalla no deh, dang fa? Peh a moni deh? Of peh deng mang hor a moni?


  Maak melding
 21. @Klaas de Groot ,

  In het verleden heb ik je ook opgemerkt. Ik denk vorig jaar. Toen was ik pas actief begonnen met reageren. Je noemt jezelf wel de Klaas de Groot, maar misschien ben je gewoon een klein mannetje dat per se zijn gelijk wilt behalen door datgene wat jij denkt en zo hoort te zijn, als een absolute waarheid naar voren te drukken. Wel Klaasje, bij mij ben je absoluut aan het verkeerde adres. Je bent grof jongen. Als je het niet eens bent met wat ik zeg, wees tenminste zo beleefd en ridderlijk je op een beleefde manier te verklaren. Je gaat ruiterlijk de mist in. Bij deze ga ik je leren om beleefd met mensen om te gaan en zich niet als een narcist te gedragen. Je kan niet eens een onderbouw geven. Je lult gewoon uit je slappe nek jongen.


  Maak melding
 22. @ Klaas de Groot

  De Snijdende specialisten zijn in het buitenland opgeleid!!
  gisteren niet in de krant gelezen dat er een laparoscopische nier extirpatie is gedaan.

  Nooit gelezen dat er hartmissies naar Suriname gaan?
  welnu de cardioloog in Suriname doet onderzoek naar noodzaak en na evaluatie met de missieleden wordt de patient geopereerd.
  Weet je hoeveel blanke artsen in Suriname een erkende stage/co-schap lopen.
  De afdelingen van ziekenhuizen zijn niet geweldig uitgerust en oud maar het AZP is ook geen schuur waarin ze mensen verzorgen en de doktoren zeker geen slagers.
  En ook geen corrupte wetenschappers of hoogleraren.


  Maak melding
 23. De verkiezingen naderen dus bouta met zijn trucjes.
  By the way surinamers,jullie laten je naaien door bouta voor de zoveelste keer.Het gaat hier gewoon om een groepje cubaanse vluchtelingen.
  Hahaha…nu zien of bouta de cubaanse dokter in Suriname zal bezoeken.
  Mijn medelijden hebben jullie hoor surinaamse dokters!!


  Maak melding
 24. Hallo Ray, je zou denken dat de ndp-ers al genoeg mensen al hebben vermoord. Kennelijk niet dus. Deze Cubaanse artsen zijn niets anders dan onopgeleide doodseskaders. Het paarse falen blijft maar doorgaan. Suriname heeft behoefte aan Nederlandse artsen en niet aan deze groep mango plukkers


  Maak melding
 25. De Plesident heeft ervaring met deze artsen. Hij heeft als een kip bij gelegen toen zijn “tennisballen “onderzocht werden.

  Dus hij weet wat hij binnen haalt toch? Of toch niet?


  Maak melding
 26. De NDP heeft totaal geen doel !
  Er is geen samenhangend beleid.

  De NDP is net een spookschip dat rond dwaalt en dobbert zonder een bestemming en zonder een richting.
  De kapitein zit voor vertier in de longroom en het NDP-spookschip wordt dan door de ene minister ergens naar toe gestuurd dan weer door een ander minister ergens anders naar toe gestuurd vervolgens komt er weer een ander minister met een ander richting en ga zo maar door.
  Wat is de koers van het NDP-spookschip ?

  Suriname dobbert en dwaalt !


  Maak melding
 27. Vereniging van Medici in Suriname zet vraagtekens bij komst Cubaanse artsen.
  Reden hiervoor is dat ze hun steekpenningen kunnen kwijt raken.
  Concurrentie verhoogt de kwaliteit.


  Maak melding
 28. Donald Trump heeft aan de relatie met Cuba stop op een zeer laag pitje terug gebracht. Hierdoor zal de dollar nog minder vanuit de US- naar Cuba gaan.

  ddb heeft de betrekkingen tussen SME en Cuba nog verder verdiept om Cubanen massaal naar SME te laten komen. Helaas zullen deze Cubanen geen dollars naar SME brengen. Ook Venezuela zal daar onder leiden. Dt weet hoe de relatie is van ddb met maduro en dat ddb maduro steunt.

  ddb heeft zich rijk gerekend, maar DT is niet achterlijk.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 29. Zijn onze studenten die in Servië opgeleid worden tot arts nog steeds niet afgestudeerd ? Of is daar sprake van een 10 jaren plan ??


  Maak melding
 30. @@@Manu
  Kijk eens naar de foto reportage. De uitstraling van deze gasten lijken meer op amateur sporters en …………..lopers.
  In gedachten verzonken voor een kort durend vakantie verblijf. En geloof mij Manu, dat deze groep echt niet 3 jaren lang vol kan houden in suriname. In de eerste plaats niet te spreken over hun kwaliteit, welke specialismen hebben ze, de bekendheid met de surinaamse ziekten en de bestrijding hiervan, de leefgewoonten en de cultuur van de sur bevolking en hun kwetsbaarheid. Zal deze groep zich wel kunnen aanpassen met de bestaande cultuur in de gezondheidszorg en de dienstverlening en de taal. Eerlijk gezegd heb ik zelf grote twijfels.

  En die 800 dollar die ze per maand gaan verdienen, gaat alleen al op aan voeding, kleding, persoonlijke verzorging, sporten, uitgaan, bijhouden van lektuur en andere onvoorziene uitgaven.
  Maar liefst 2400 dollar per maand wordt overgemaakt aan de Cubaanse overheid. Deze gasten leven en werken onder de paraplu van de Cubaanse overheid, en zoals je weet zijn ze de slaven van deze Cubaanse overheid. Dus de slavernij is nooit afgeschaft en zeker niet onder de eigen bevolking.

  Nu de opzet van meneer DB.
  Je hebt al geen dollars, hoe ga je dan hun uitbetalen in dollars. Wat gebeurt met deze groep wanneer door ndp de verkiezingen in 2020 wordt verloren. Dan moeten ze weer terug naar Cuba vrees ik. En meneer DB haalt ook nog de agressie van de surinaamse artsen over zich heen door hun te marginaliseren. Ze voelen dit als een dolksteek in hun rug.
  LETS SEE WHAT HAPPEND!!


  Maak melding
 31. Een heel domme zet van meneer DB in het licht van de komende verkiezingen. Met de komst van deze groep artsen wil hij aantonen, hoe hij begaan is met het surinaamse volk. En vooral op de armen moet het een grote indruk maken om de stemmen bij de komende verkiezing binnen te halen. Ik hou mijn hart vast dat straks zware medische ongelukken plaatsvinden. Want er zijn met een hele boel punten geen rekening gehouden. Hoe gaan de patiënten met hun communiceren. Heeft deze groep dezelfde kwalificaties als de surinaamse artsen. Hoe zal het speelveld van deze groep straks moeten uitzien qua begeleding etc.

  Welke groep van de surinamers zou zich laten behandelen door deze artsen. Ik in ieder geval niet. Mogelijk dat de zeer armen die niets hebben en ingeschrevenen met een Staats ziekenfondspas. En als de ndp de verkiezingen van mei 2020 verliest; wat gaat dan met deze groep gebeuren? Ik vrees dat zij dan terug naar Cuba moeten.

  Maar de hamvraag is;
  Waarom heeft meneer DB al die jaren niet voldoende geinvesteerd in de opleiding van surinaamse artsen. Op de surinaamse uiniversiteit is een quotum ingesteld voor deze opleiding. Met andere woorden wil je beperken dat er een overschot aan artsen of medische specialisten ontstaat.
  Ook voor meer medische specialisme of universitair opleiding in het buitenland wordt door de sur overheid geen subsidie of studiebeurs verstrekt.
  Dit betekent snijden in je eigen vinger; eigen schuld dikke bult.


  Maak melding
 32. HATE SURINAME ziet artsen die onder zeer moeilijke
  omstandigheden moeten werken in Sranan, STEEKPENNINGEN
  KRIJGEN ! Men zou bang zijn die te verliezen ?????

  HATE SURINAME, kijk liever naar de Miljoenen Ballast-Nedam-
  Bruggenbouw-Steekpenningen, ontvangen door Paarse Toppers.
  zoek naar de Naschoolse Opvang-Tjukus, zoek naar de Scalian-
  tjukus, zoek naar de Vishektrawlers tjukus, zoek naar de
  Cassavemeelproject- en -fabriek-tjukus, zoek naar de tjukus mbt
  de Zoetwater-Export-deal !

  NO SUKU TUMSI FARA, LUKU NA YU PAARS MATTI !!!!!

  PS : De totale gezondheidszorg in Sranan ligt op zijn gat door het
  jarenlange Paarse wanbeleid. Zodra het ene financiele gat is gedicht,
  blijkt bij een andere gezondheidszorg-activiteit, een nieuw tekort !


  Maak melding
 33. De artsen verenigd in de Vereniging van Medici Suriname voelen natigheid. Net als bij een schaarste aan Amerikaanse dollars in het land waardoor de koers voor de dollar hoog is, heeft een schaarste aan artsen in het land tot gevolg dat deze beroepsgroep in Suriname een hoge prijs kan vragen voor haar diensten. Deze beroepsgroep in Suriname is extreem rijk. Door de komst van de Cubaanse artsen zal het aanbod van medische zorg toenemen en kunnen de Surinaamse aasgieren niet meer hoge tarieven in rekening brengen voor hun diensten. Het verwijt over de geringe opleiding van de Cubaanse artsen moeten wij naar het rijk der fabelen verwijzen. De een of twee jarige HISURI opleiding is niets anders dan een opleiding tot huisarts. Men leert het een en ander over huis en tuin kwaaltjes, over culturen van het land, omgang met verschillende culturen,enz. Een arts die zich wil vestigen als huisarts moet een dergelijke opleiding volgen. In Nederland noemt men dit de opleiding Huisartsengeneeskunde. Elk land in de wereld heeft een dergelijke opleiding.


  Maak melding
 34. Flyer 19 juni 2019 at 16:05
  Paki-RAT-igri,
  ellenlang oeverloos geleuter. Alle financieen komen uit de koker van geleend geld. Gebruik eindelijk eens die ene hersencel van je.
  ***************************************************
  @ Pakiratigri
  Wie weet hoeft Bouterse niet meer naar Cuba als er zoveel Cubaanse artsen in Suriname zijn. Ja tog? We klagen dat hij naar Cuba gaat. Nou, nu kan hij in Suriname blijven. Dan no wan man kan klage moro. Maar deze stap komt ten goede van de gewone Jan met de pet op. Dat is vooruitgang voor Suriname.
  **************************************************
  Dat Bouterse niet meer naar Cuba hoeft voor behandeling … noem je dat vooruitgang voor Suriname.
  Hoe zo vooruitgang. Volgens mij zit je dag en nacht te wroeten in je ………!!!!!!

  Flyer … heb ik aangehaald … om duidelijk te laten zien dat deze grappenmaker inderdaad slechts één{1} of zelfs helemaal geen hersencellen heeft.


  Maak melding
 35. @Robje-G Paarse Blindganger, zegt over medici :

  “De beroepsgroep is extreem rijk, het zijn aasgieren” !

  Het Paarse regime moet zaken op orde hebben en niet
  nieuwe projecten aankaarten terwijl je de gehele
  gezondheidszorg hebt gefrustreerd, met financieel wanbeleid !

  De kosten voor de gezondheidszorg worden stukken HOGER
  door een nieuw ziekenhuis te openen, terwijl het regiem
  totaal niet aan haar huidige verplichtingen aan de bestaande
  reguliere gezondheidszorg kan voldoen.

  De paniek bij het Paarse regime is bijzonder groot, de groots
  aangepakte plannen van Paars zijn echter steeds een FIASCO
  GEWORDEN ! Zie bij de Basiszorg !

  ennne ……

  Sneltrein, 17.666 volkswoningen, diepzeehaven, Cassaveteelt
  en Cassavefabriek, Naschoolse Opvangproject, Snelweg naar Brazilie,
  zware corruptie bij Ballast Nedam bruggenbouw ! etc etc

  YOU CAN’t FOOL ALL THE PEOPLE ALL THE TIME !!!!!

  PS : Het nieuwe Sranan geschiedenisboek, met weglating van de
  FOLTERINGEN en de 8 december-MASSAMOORD op ONSCHULDIGE
  SURI-STAATSBURGERS, is bijna klaar !!!

  Robje, zullen wij de RIJKEN in Sranan, inclusief de rovers van staats-
  gelden en -goederen, even laten doorlichten door een onafhankelijke
  FIOD ?????


  Maak melding
 36. Het gros der ndp idioten hebben een IQ van 60 of minder. Laatst kwam Oella, een fervente ndper aan opa vragen als de behandelingen door Cubaanse medici ook gratis is, want eeh zoals altijd willen ndper’ s alles gratis. Opa zei, mi denk zo, ai dan ga ik voor behandeling in slapeloze nachten want mi srfeef no mang srebi bun moro, ai mo aksi……coca recept, ie sabi tog of wang wirie recept.


  Maak melding
 37. Wat een domme reacties.
  Cuba leidt al langer dan 50 jaar op die naar ontwikkelingslanden gestuurd worden all over the world.
  Landen waar Nederlandse artsen hun neus voor op halen.

  Lees de krant, volg actualiteiten berichten over de gezondheidszorg en je zult huiveren over de staat van de gezondheidszorg in Nederland en de medische missers van de afgelopen tijd.

  De ziektekostenpremie is zeer hoog voor velen onbetaalbaar maar gebrek aan personeel en overwerkt artsen, vooral de assistenten.
  Misschien moet Cuba ook een paar basisartsen naar Nederland sturen.


  Maak melding
 38. Leve de CUBANISERING van SRANAN !

  De CUBAANSE huurlingen hebben ons buurland,
  VENEZUELA al naar de TOTALE AFGROND GEHOLPEN !

  De FAILLIETE Sranan-overheid gaat de Cubaanse overheid
  en de Cubaanse doktoren, forse bedragen in US-dollars BETALEN !!!

  De reguliere gezondheidszorg en de artsen in Sranan worden door
  Paars, op deze wijze gestimuleerd zich nog harder in te zetten voor
  de gezondheid van het Volk ! JA-TOCH !!

  Deze Paarse VERKIEZINGSSTUNT, wordt het GROOTSTE FIASCO van
  het PAARSE REGIME !

  De toch al, door PAARS wanbeleid, gemankeerde gezondheidszorg zal
  verder in mekaar donderen, wegens het voortdurend GELDGEBREK en
  het UITBLIJVEN VAN NOODZAKELIJKE INVESTERINGEN !

  GEEN ENKELE CUBAANSE COMMUNISTISCHE HUURLING KAN DAAR WAT
  AAN DOEN, INTEGENDEEL !

  NAAR EEN VRIJ SRANAN !!! NAAR EEN VRIJ CUBA !!!


  Maak melding
 39. @@@RobG
  Je vergeet de belangrijkste onderwerp te benoemen, namelijk de taal waarin zij moeten communiceren. Hoe gaan ze de nederlandse taal of sranang tongo leren. Wie worden hun begeleiders. Zonder begeleiders/coaching kunnen ze nooit optimaal functioneren.


  Maak melding
 40. In Nederland is er een verschil tussen basisopleiding arts en huisarts.

  Huisarts is een specialistische opleiding in Nederland. In Suriname is een afgeronde basisopleiding arts al voldoende om je huisarts te mogen noemen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 41. Srafu 20 juni 2019 at 09:40,

  Weet je hoeveel Cubaanse artsen, röntgen en laboratoriumpersoneel al in Suriname werken??
  Vraag het aan dra. Celcius Waterberg, die op Cuba heeft gestudeerd.

  Ooit een klacht gehoord?

  Djakkie denk je dat de doktoren goed met de binnenlandbewoners en oudere, creolen, javenen, hindoestaan en de pas gearriveerde chinezen kunnen communiceren??

  Heb je een sterkere argument tegen de komst van de Cubaanse artsen.


  Maak melding
 42. @passant,
  een huisarts in Nederland wordt ook beter beloond en hij doet meer medische handelingen/ingrepen, dan de Surinaamse huisarts die eerder doorverwijst naar de Specialist.
  Het is een kwestie van hoe de zorg is georganiseerd.
  |(KNVB functioneert ook beter dan de SVB; kwestie van organisatie en deskundigheid)


  Maak melding
 43. Via het GROTE gat in de BEGROTING gaan wij ALLE
  EXTRA KOSTEN van de gehuurde Cubaanse artsen.
  in USA-DOLLARS BETALEN !

  NEKS NO FOUT ! PAARS LEEFT OP KREDIET !

  MOESJE EN DE REST VAN HET VOLK WORDEN

  UITGEPERST OM RENTE EN AFLOSSINGEN VAN DE

  VELE MILJOENEN-PAARSE LENINGEN TE BETALEN !

  DIT TERWIJL SRANAN PRODUCTIE STIL LIGT en

  ER EEN ZWARE KOERSDALING WORDT VERWACHT !


  Maak melding
 44. EFFE TUSSEN NEUS en lippen door!

  Goede zaak,

  Dan kunnen de arme en vooral afro surinaamse mensen die ver wonen ook gezondheidzorg krijgen en niet meer worden gediscrimineerd.

  Ook kan de overheid niet zoveel meer door valse en hoge declaraties worden opgelicht .

  Trouwens deze Cubaanse artsen hebben hun diploma niet gekocht, maar hard voor gestudeerd.

  Die andere bloedzuigers die de boel
  al jarenlang belazeren mogen wat veel mensen betreft opzouten.


  Maak melding
 45. @Djakkie,ik heb begrepen dat de Cubaanse artsen eerst terechtkomen in een vier maanden durende inburgeringstraject waarin zij o.a. het Sranantongo en het Nederlands leren. Vergeet niet dat het stuk voor stuk zeer hoog opgeleide mannen en vrouwen zijn. Hun hersenen hebben de vaardigheid ontwikkelt om leerstof snel op te nemen.Het leren van de taal zal dus geen noemenswaardige problemen opleveren. Veel van deze artsen hebben ook al de nodige ervaringen opgedaan in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Hun deskundigheid is zeer groot. De komst van deze artsen moeten wij daarom positief bekijken alhoewel hun aantal een druppel op een gloeiende plaat is. Ik hoop ook dat de zeer lange wachttijden voor patiënten op de poli’s in Suriname ook zal afnemen en dat meer mensen medische zorg gaan krijgen.


  Maak melding
 46. @@@RobG
  Als het waar is zoals je bovenstaand heb geschreven, dan juich ik dat zeer toe. Van mijn part mogen ze het voor altijd in suriname vestigen en hebben ze veel meer inkomsten dan in Cuba. Ik zelf denk met een aantal van 50 artsen zou het hele medische zorg in sur zijn opgelost. Mocht deze tranche slagen dan kunnen altijd nieuwe groepen worden toegevoegd. Het zal een groot verlichting betekenen voor de al arme surinamers en dan vooral de zieken.


  Maak melding
 47. @@@Bert van Marwijk
  Ik hoop van ganze dat je helemaal gelijk hebt. De medische zorg in sur heeft met veel tekortkomingen te kampen. En hopelijk dat dan met 50 artsen het gehele probleem is opgelost. Mocht deze tranche slagen dan kunnen altijd nieuwe groepen aan worden toegevoegd. Van mijn part mogen ze het voor altijd in sur vestigen. De surinaamse bevolking zal grote baat bij hebben inclusief mijn familie.
  Ik zal hun dan ook kritisch blijven volgen.
  Bert we blijven contact houden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES