dinsdag, juni 18, 2024
HomeNieuws uit SurinameMan dood na te zijn bedolven onder padie kaf in laadbak van...

Man dood na te zijn bedolven onder padie kaf in laadbak van zijn vrachtwagen

-

Does Travel - naar Suriname

Een 51- jarige man is afgelopen weekend tragisch om het leven gekomen in Suriname toen hij aan het werk was bij een rijstbedrijf in het district Nickerie. De man viel in een laadbak vol padie kaf* en raakte bedolven onder het kaf. Dat heeft het Korps Politie Suriname dinsdagavond bekend gemaakt.

De heer Djiwanpersad Manraj was op zaterdag 15 juni padie kaf gaan ophalen met zijn vrachtwagen. Op een bepaald moment viel hij in de laadbak van zijn vrachtwagen die nagenoeg vol zat met het kaf. Manraj werd bedolven onder het kaf en verloor daarbij het leven.

Een ingeschakelde arts stelde officieel zijn dood vast. In opdracht van het Surinaamse Openbaar Ministerie is het ontzielde lichaam van Djiwanpersad Manraj door de politie afgestaan aan zijn nabestaanden.

* Padie kaf is het omhulsel van padie (rijst) dat overblijft na het dorsen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Hier is duidelijk sprake van een samenloop van omstandigheden. Iemand valt in een laadbak kaf, overlijdt en het kaf krijgt de schuld. Ik heb heel veel ervaring met kaf, Ik woonde achter de N.V. Eerste Surinaamsee Rijstpelmolen aan de niet meer bestaande Henriweg, waar nu de fabriek van Fernandes staat en speelde dagelijks met vrienden op de kafberg van de fabriek totdat iemand het in zijn dolle hoofd kreeg om deze berg in brand te steken met als gevolg dat de hele buurt moest evacueren. Hoewel nooit bewezen staat de naam van de brandstichter, beginnende met Leendert, in mijn boek vermeld. Uit ervaring weet ik dus dat kaf zuurstofdoorlatend is. Je kan dus pas stikken als je onder een berg kaf van vele meters geraakt en dat zie ik niet in dit geval. Persoonlijk denk ik dus dat de dood van deze man een andere oorzaak moet hebben. Misschien beroerte of iets dergelijks wat medisch nader onderzocht zou moeten worden. In ieder geval Rip en familie en vrienden: sterkte met het heengaan van deze man.


  Maak melding
 2. kleine correctie:
  * Padie kaf is het omhulsel van padie (rijst) dat overblijft na het dorsen.

  Volgens wikipedia is:
  Dorsen is het proces van het verwijderen van de graankorrel uit de rijpe aar. Niet alle graansoorten kunnen echter gedorst worden. Het kan niet als de korrel in het pakje blijft zitten, zoals bij spelt. De korrel kan dan alleen vrij gemaakt worden door te pellen (wrijven).

  Vroeger zag ik koeien in cirkels rondlopen en mensen met bundels aren padie op planken slaan om de padie van de aren los te krijgen. Dat is Dorsen. Na her dorsen gaat de padie naar de rijstpelmolen om gepeld te worden. De losgemaakte schillen van de padie wordt kaf genoemd.

  dus

  * Padie kaf is het omhulsel van padie (rijst) dat overblijft na het pellen..


  Maak melding
 3. Sari torie, hoe is dit nou mogelijk, zijn er geen veiligheidssystemen om dit te voorkomen ?
  Het is triest voor woorden wat allemaal nou loos is in switie sranang, Jang,drignie,dansi, sribie, dan na mang in Sranang, dus tijd om andere volkeren te importeren, zoals Turken/Marrokanene/Polen/ om Suriname op te bouwen, wij ras echte Surinamers kunnen het niet.


  Maak melding
 4. Op mijn goudvelden werken Chinezen, Brazilianen en afstammelingen van Marrons. Op mijn rjjstvelden werken nu Vietnamezen en Chinezen, die zijn goedkoper en werken harder. Minder uitgaven meer winst. Ik heb goed gekeken hoe ze het vroeger deden en het model naar huidige omstandigeheden aangepast om het proces te versnellen en efficiënter te laten verlopen zodat ik veel meer geld verdien. Tijd is geld en goedkope harde werkpaarden moet je importeren. Surinamers zijn verwend en hebben het te goed.


  Maak melding
 5. De veiligheidsmaatregelen bij iedere beroep moeten goed worden vastgelegd in Suriname en iedere persoon zal hierin moeten worden getraind en zich aan de regels te houden.

  In Suriname zijn in vele beroepen deze zaken niet goed geregeld en vast gelegd, waardoor een ieder maar bezig is in een beroep, zonder op de hoogte te zijn van de risico’s.

  Zie:
  – werkzaamheden in de goudmijnen,
  – korjaalbootondernemingen,
  – busondernemingen,
  – restaurants, afhaalzaken,
  – enz., enz.

  Ook de controle door de overheid die hierop moet toezien, in zo verre die er is, is niet voldoende en moet ook nader onder de loep worden genomen, vastgesteld en in actie komen in de praktijk.

  Moge Zij Ziel In Vrede Rusten.

  Sterkte aan de familieleden toegewenst

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 6. @mexicaanse rijstmagnaat
  Heeft jouw denk en werkwijze met de moderne slavernij te maken??? Je hebt het over rijk,goedkope arbeidskrachten en dat zij harder werken. Uitbuiting over ruggen van eerlijk hardwerkende mensen. Dit is zeker je vak. Ik zou mij diep schamen.


  Maak melding
 7. Als ondernemer en kapitalist streef ik naar maximale winst met gebruik van efficiënt en zo goedkoop mogelijke arbeid en processen. Met alle middelen en maatregelen tot mijn beschikking streef ik ten alle tijde naar mijn doel en enige doel; winst. Je bent een haai of je bent een kleine vis, ik heb ervoor gekozen om een haai te zijn. Als mensen een simpel en armoedig leven willen leiden dan is dat hun keus, dan moeten ze niet klagen over economische omstandigheden. Surinamers zijn verwend en moeten eens hun land waarderen en de armen meer uit de mouwen steken en kansen pakken en creëren in plaats van te zitten zeuren en klagen en helemaal niks doen.


  Maak melding
 8. @@@John
  Helemaal correct.
  Padi kaf is de omhulsel die overblijft na het pellen van de padi in de rijstpelmolen fabriek. Deze wordt ook rijstzemel genoemd. Het wordt met water gemengd en als voedsel gegeven aan paarden, ezels, koeien, kippen, doksen en varkens.

  Wat je na het dorsen van de padi overhoudt, wordt padistro genoemd. Padistro wordt ook als voedsel gegeven aan koeien, paarden en ezels. Tevens wordt deze in de koeienstallen gebruikt om de koeien schoon en droog te houden. Gemengd door de koeienmest vormt dit een vruchtbare substantie voor de landbouw of het land te bemesten.


  Maak melding
 9. Ik kan mij niet voorstellen dat wanneer iemand in de rijstzemel of padistro valt, hij kan overlijden. Ik heb het zelf gewerkt in die branche en ik sluit dat uit. Er moet hier meer wat aan de hand zijn. Een hartinfarct of een misdrijf is ook niet uitgesloten. Val je in een lading met rijstzemel, dan zak je niet direct weg. De rijstzemel dient als een vering en je blijft in staat zichzelf eruit te helpen. Dat geldt ook voor de padistro.

  Val je in een bak met padi, dan is de kans zeer zeer gering dat je het overleeft. Want het werkt net als modder. Ieder poging die je maakt om bovenop te komen, dan zak je steeds verder weg. Je hebt totaal geen grip.

  Nota bene:
  Het woord ,,padi,, is van Indonesische woord afkomstig en wordt zonder de ,,e,, geschreven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES