woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieVrijspraak voor twee verdachten in 8 decemberstrafproces Suriname

Vrijspraak voor twee verdachten in 8 decemberstrafproces Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno, verdachten bij het 8 decemberstrafproces, zijn vrijdag vrijgesproken door rechter Alida Johanss. Dit is in overeenstemming met de eis van de officier van justitie, Astrid Niamat, wegens gebrek aan bewijs meldt ABC Online Nieuws in Suriname.

De zaak van Hardjoprajitno en Naarendorp gaat ook over de decembermoorden, maar deze is apart behandeld door de kantonrechter. Dit gebeurde omdat deze twee verdachten in 1982 een ministerspost vervulden. De andere verdachten waren militairen; hun zaak speelde bij de krijgsraad.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, is het niet eens met het vonnis, maar legt zich er bij neer. Volgens Essed heeft het Openbaar Ministerie niet diep genoeg gegraven.

Bekijk het interview dat de zender had met Essed:

https://www.facebook.com/ABCSurinameOnline/videos/333257064011004/

opening
Fernandes Express
Passion in concert

18 REACTIES
 1. De rechter heeft recht gesproken. Het is nier anders. Heeft de tegenpartij nog gronden waarop een rechtsgang tegen de uitspraak aangewend kan worden. Krijgt de vernietiger van Suriname confrom de eis een gevangenisstraf van 20 jaar en wie gelast zijn gevangenneming? Zijn holmaat Hira zal via DekoSur een volksopstand inluiden waarbij hij als eerste naar Nederland vlucht en met tweede boek komt ” genaaid door een massamoordenaar”.


  Maak melding
 2. Niks nieuws onder de zon. Als het OM vrijspraak vraagt, kan de rechter weinig anders gaan doen dan dat te beamen. Dus deze zaak lijkt helemaal afgehandeld, tenzij de nabestaanden in beroep gaan. Maar er is weinig heil daarin om deze weg te bewandelen omdat er geen nieuwe gegevens naar voren zullen komen. De zaak van deze twee burgers is eerder afgehandeld dan de rest van de decemberverdachten. Het is later begonnen en eerder afgehandeld. Frappant is dat. Ik ga me nu afvragen waarom het zo lang moet duren opdat men met de uitslag komt. We zijn nu een half jaar verder sinds alles afgehandeld is. Een paar maanden kan ik begrijpen. Maar een half jaar nu? Deze zaak moet afgehandeld worden voor de verkiezingen van volgend jaar, zodat Surinamers met een schone lei naar de stembus gaan zonder dyugudyugu. Maar als men zolang wacht, kan de ene zaak de andere kwestie overlappen wanneer men eventueel in beroep gaat. Los daarvan zijn er ook andere middelen. Maar de krijgsraad en de burgerafdeling moeten nu gaan opschieten.


  Maak melding
 3. Zoals de nabestaanden zich neerleggen bij dit vonnis en de rechtsstaat respecteren ben ik benieuwd of Bouterse de eis van 20 jaar cel zal accepteren en ondergaan wanneer de uitspraak definitief is. Hij zal waarschijnlijk het vonnis met naast zich neerleggen want wie doet meneer wat ? ik mag dan hopen dat het OM standvastig blijft en er voor zorgt dat de moordenaar krijgt wat hem toekomt.


  Maak melding
 4. Hier op aarde zijn ze vrij gesproken, hopelijk doet de opperrechter daar boven het ook !
  Alle verdachten die nog in leven zijn zullen nooit berecht worden, het OM en de rechters spelen onder 1 hoedje.
  @ Freddyyy

  Denk je dat dat, zal gebeuren ???? ik denk het niet !!!! Het zal wel weer een accoordje worden tussen het OM en de rechters in SU !!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 5. Pakiratigri,

  Als het OM vrijspraak vraagt, kan de rechter weinig anders gaan doen dan dat te beamen ?

  Dus als het OM 20 jaar celstraf eist voor Bouterse kan de rechter niks anders dan het overnemen.

  Ben benieuwd of Bouterse uberhaupt gaat meewerken.


  Maak melding
 6. @ Koos

  In een rechtstaat kan de rechter altijd afwijken van de eis. Als dit niet het geval is dan is een rechter niet nodig. Kortom wat je meldt snijdt geen hout. Het is onzin


  Maak melding
 7. Andre 15 juni 2019 at 11:58

  @ Koos

  In een rechtstaat kan de rechter altijd afwijken van de eis. Als dit niet het geval is dan is een rechter niet nodig. Kortom wat je meldt snijdt geen hout. Het is onzin

  ============================

  Andre wij zitten op 1 lijn. Pakiratigri vind dat de rechter de eisen van het OM 1 op 1 moet overnemen. Kolder natuurlijk.


  Maak melding
 8. Helaas hebben zich al zoveel listen en bedrog afgespeeld de afgelopen jaren, dat ik totaal geen geloof meer heb in het rechtssysteem van Suriname, want mocht het tot een vonnis komen, dan krijg de de eerste list van hoger beroep, wat nog jaren
  gaat duren, om daarna als laatste list, gratie toe te passen, en tegen die tijd is dit monster al verleden tijd, en onder de grond, je kunt nou eenmaal in dit corrupte land niet je recht halen zoals het zou moeten, hier zie je kleine jongens met kleine vergrijpen de bajes indraaien, en de grote jongens met grote misdaden, vrijuit gaan.


  Maak melding
 9. Gelukkig jongens dat jullie nu vrij zijn.
  Wegwezen richtingen Holland. Het was vanaf het begin al bekend dat jullie onschuldig waren. Nu een fikse schadevergoeding eisen in USD.


  Maak melding
 10. @ J.Zwartmans

  Ik ben bang dat je helemaal gelijk zal krijgen en niemand de cel in gaat. Dus lekker weer op z’n Surinaams. Wel triest hoor.


  Maak melding
 11. Laat het duidelijk zijn dat een vrijspraak wegens gebrek aan bewijs nog niet betekent dat de verdachten ook daadwerkelijk onschuldig zijn bevonden.
  Als er geen diegravend onderzoek wordt gedaan dan ga je zo’n uitspraak krijgen.


  Maak melding
 12. We wachten nu al meer dan 6 maanden op het vonnis van de krijgsraad m.b.t. de andere verdachten in het decembermoordenproces (welke ook vele jaren heeft geduurd).
  Ik vraag me echt af waarom het zo lang moet duren want justice delayed is justice denied. Hopelijk is de reden niet dat die vrouwelijke rechters bang zijn om een uitspraak te doen en dat ze zitten ze schijten in hun string bij de gedachte om bouta te veroordelen.
  Ik heb het altijd jammer gevonden dat rechter valstein de voorzitter is van de krijgsraad in de decembermoordenzaak want in het surinaams juridisch wereldje is het publiek geheim dat ze de traagst werkende rechter van SU is.


  Maak melding
 13. @koos, andre el die andere passanten….wat kunnen jullie toch slecht tegen verlies! Eerst zeggen jullie, laat de rechters spreken en nu bedenken jullie allerlei gewrochten …had zekf gestudeerd en rechter geworden, dan kan je je gram halen.

  @Pakiratugri….De lange treiteren heeft alles met politiek te maken; hoe meer show, hoe meer publiciteit tegen DDB. Ik denk dat een uitspraak nu (ongeacht de conclusie) slechter is voor de oppositie dan na de verkiezingen; hoezo geen politiek proces?!

  Ook degene die denken dat sport los van politiek is, moet maar Plato en andere oudgeleerden napluizen! Oh ja, hoe was marathon ook weer ontstaan??!!


  Maak melding
 14. Het is een schande dat dit nog steeds niet aangepakt en opgelost is !

  Er is een coup gepleegd door een groepje criminelen.
  Er zijn onschuldige burgers slachtoffes gevallen.

  Maar geen enkele politieke partij durft dit probleem aan te pakken.
  Geen enkele politieke partij verdedigt de onschuldigen en hun nabestaanden.
  Geen enkele politieke partij durft de waarheid te presenteren en de daders te veroordelen.

  Terwijl dit wel een politieke kwestie is !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES