donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenGeschiedenisStadsherstel Suriname wil meer naamsbekendheid in Nederland

Stadsherstel Suriname wil meer naamsbekendheid in Nederland

-

Does Travel & Cadushi Tours

Stadsherstel Suriname probeert vanaf 2011 het gebouwd erfgoed van Paramaribo te redden van de ondergang. Dit doet zij door het opkopen, restaureren en exploiteren (verhuren) van historische gebouwen zonder winstoogmerk. Onlangs is het vijfde pand verworven; een woning aan de Prinsessestraat 47. Om de restauratie te verrichten is circa 160.000 euro nodig.

Sinds de oprichting van Stadsherstel Suriname is van ondersteuning vanuit de Surinaamse overheid nauwelijks sprake geweest. De organisatie is daarom sterk afhankelijk van donateurs. En die moeten vooral uit Nederland komen aangezien Nederlanders financieel gezien vele malen bemiddelder zijn dan de gemiddelde Surinamer, zegt directeur Kenneth Woei-a-Tsoi van Stadsherstel Suriname in Het Parool.

Mede daarom werkt Stadsherstel Suriname samen met Stadsherstel Amsterdam, die Suriname al met de projecten begeleidt, aan meer bekendheid in Nederland. “Toen de gebouwen hier zijn neergezet was Suriname onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het is daarmee een verleden waar we beiden zorg voor moeten dragen” zegt Woei A Tsoi tegen de krant.

Julianastraat 56 voor en na renovatie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

25 REACTIES
 1. De Nederlandse overheid moet geen cent belastinggeld geven aan Suriname. De huidige beleidsmakers in Suriname hebben Nederland links laten liggen met hun zgn de-kolonisatie agenda. Adviseer meneer Woei A Tsoi zijn hand op te houden bij de Chinezen, Marokkanen of Ghanezen. Anno 2019 zijn de nieuwe vrienden en
  handelspartners van Suriname.


  Maak melding

 2. Links lullen en rechts vullen. Dat is de Surinaamse mentaliteit. Lekker afgeven op alles wat Nederlands is maar wel de handjes ophouden om je geldzak te vullen. het Surinaamse volk is ook geen volk om trots op te zijn.


  Maak melding

 3. Ze kloppen aan de verkeerde deur. Welke verantwoordelijkheid zou Nederland hier moeten dragen. In de koloniale periode heeft de beroemde architect Berlage ook verschillende bouwwerken in Indonesië neergezet, maar de Indo’s hebben nooit hun handen opgehouden voor herstel. Laat Suriname daar een voorbeeld aan nemen en mijnheer Woei A Tsoi lekker thuis houden. Ik zou ze willen vragen de naam Stadsherstel (gekopieerd van Amsterdam) willen verwegen, want de vlag dekt d lading niet.


  Maak melding

 4. Ik heb al eerder geroepen om deze gebouwen te verkopen voor 1 euro… Met als voorwaarde dat ze geheel gerestaureerd moeten worden. Zo niet wordt er een naheffing gedaan. Dan wordt het interessant om de binnenstad weer leefbaar en netjes te maken. Zeker voor bijvoorbeeld Nederlanders die een tweede huis zoeken om te wonen of te verhuren (en dus toerisme aan te wakkeren) is dit een goed idee.

  De overheid zou ook wel iets actiever mogen zijn hierin…. maar ja….


  Maak melding

 5. in dit tropisch landt is alles vergangkelyk behalve plastic,s . deze History Panden kunnen niet allemaal behouden blyven,en hun geschiedenis is ook van dien aardt, het herinerd aan een verleden waar een surinamer niet graag aan herinerd wil worden .wy moeten ons nu op de toekomst richten en niet zo in ons verleden blyven steken want dat schiet niet op. om een voorbeeld te geven ,wy bouwen nog steeds op de zelfde manier als 70 jaar geleden terwyl wy ook moderne woningen en gebouwen zien verryzen door mensen die met de tydt mee gaan onze kinderen krygen de zelfde leerstof en methode als 60 jaar geleden . komop we moeten durven te veranderen ,want stil standt is doodt gaan


  Maak melding

 6. @Pieter
  Klopt als een bus wat je schrijft. Suriname is als een hebie geworden voor Nederland.
  Nog even en Surinamers gaan eisen dat Nederland hun onderbroek voor hun komt wassen of hun kont afvegen. Wil Suriname deze gebouwen behouden dan zullen zij zelf voor het onderhoud moeten zorgen.
  Anders plat gooien en een opvangcentrum voor verslaafden bouwen met 24uurs zorg,
  want dat is hard nodig.
  Het blijven bedelen is zeker niet iets om trots op te zijn. Steeds maar handjes ophouden richting buitenland. Foei toch.


  Maak melding

 7. Voor degenen die verder kunnen nadenken dan hun lieftallige neusjes lang zijn, die moeten eens goed de definitie van dekolonisatie doorhebben. Bovendien dient dit proces ook in het juiste perspectief belicht te worden. Als je dat niet weet ga je onherroepelijk foute dingen oreren. Sandew Hira heeft ook uitgelegd wat dat inhoudt en wel speciaal geldend voor Suriname. Desondanks begrijpt men het niet of wil men het niet begrijpen.

  De Surinaamse overheid mag wel meer aandacht aan stadsherstel geven. Helaas lijkt het geen echte prioriteit te hebben. Dan maar Nederland. Eender wie je voor het karretje kan spannen en die zich geroepen voelt, kan een bijdrage leveren.


  Maak melding

 8. Als VHP aan de macht komt trek ik mijn beurs open voor een giga donatie. Voor nu niets, geen kopercent in de handen van de mpp roversbende.


  Maak melding

 9. Met het historisch besef in Suriname is het volgens mij heel slecht gesteld.
  Men klampt zich te veel vast aan negatieve zaken uit het verleden.
  De koloniale bouwstijl in Suriname is uniek en dient daarom behouden te blijven. Er is al genoeg naar de kloten gegaan.
  Ik begrijp wel dat het veel geld kost om achterstallig onderhoud teniet te doen. Maar om de boel dan maar te slopen, gaat wel heel ver.
  Paramaribo is nog maar een schim van wat het ooit is geweest.
  Ik begrijp overigens niet dat ston oso er al tientallen jaren zo bij staat; een schande voor de stad.
  Ik denk bijvoorbeeld aan de boomrijke straten uit mijn jeugd, de jaren 50/60: Zwartenhovenbrugstraat met al zijn palmen, zo ook de Maagden- en Jodenbreestraat, de Domineestraat (nog maar weinig bomen over), de Mahonielaan (er staat nog nauwelijks een boom).
  Er is vrijwel nooit aan heraanplant gedaan.
  Ik word er altijd een beetje triest van als ik weer eens in Paramaribo ben.


  Maak melding

 10. Aan de F.Derby straat staan er een drieling huizen.Hoop dat ze dat ook eens aanpakken.Eens stonden er ook een drieling in de Heerenstraat maar die zijn alle drie in vlammen opgegaan.Ik verdenk de ingi boi van brandstichting daarbij net al het gebouw van het parlement.


  Maak melding

 11. Schaamteloze bedelaars zijn het in dat paarse rovershol. Altijd afgeven en beledigen naar Nederland toe en nu met droge ogen om geld bedelen. Lekker in je eigen ranzige sop gaar koken. Laat die Hoefdraad maar bij de Chinees gaan lenen. Wat een misselijkmakend volk.


  Maak melding

 12. “Toen de gebouwen hier zijn neergezet was Suriname onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het is daarmee een verleden waar we beiden zorg voor moeten dragen” zegt Woei A Tsoi tegen de krant.

  Wat een zeer onbeschofte en bijdehandse opmerking van deze Woei A Tsoi . Alsof het een verplichting van Nederland is om hiervoor zorg te dragen . Hier wordt ik echt misselijk van. I.p.v zelf initiatieven te ondernemen voor het werven van vondsten en donateurs in Suriname gaat men hoog van de toren blazen dat het de taak van Nederland is. Er zijn genoeg rijke Surinamers die op hun geld zitten . Laten zij maar liefde voor hun land tonen en de portemonnee opentrekken. Wat doet de de regering in deze kwestie???? Niks dus . Wel een grote bek opzetten richting Nederland maar zelfs niks doen en via stichtingen proberen toch het geld uit NL binnen te halen. Ik vind het nog steeds heel kinderachtig en amateuristisch dat Suriname geen Nederlandse ambassadeur toelaat. Maar wel ambassades openen in niks betekende landen voor Suriname. Echt walgelijk .


  Maak melding

 13. @Freddyyy 14 juni 2019 at 14:26
  Wie zijn verleden niet kent, kent ook zijn toekomst niet.
  Suriname is een creatie van Nederland en zal dat altijd blijven.


  Maak melding

 14. Surinamers is de term preventief onderhoud vreemd. Een huis wordt uitgewoond totdat het een bouwval wordt. Er is dan vaak geen reserve(geld) opgebouwd om een opknap beurt te financieren.
  Frappant is dat de overheid hierin het voorbeeld geeft.
  Bay wan kaw na noti, kot’ a grasi gi eng dat na’ tori.


  Maak melding

 15. Drie zinnen die typerend zijn voor de Surinaamse samenleving en de lading dekken.:

  “Sinds de oprichting van Stadsherstel Suriname is van ondersteuning vanuit de Surinaamse overheid nauwelijks sprake geweest.”

  “En die moeten vooral uit Nederland komen aangezien Nederlanders financieel gezien vele malen bemiddelder zijn dan de gemiddelde Surinamer, zegt directeur Kenneth Woei-a-Tsoi van Stadsherstel Suriname in Het Parool.”

  “Het is daarmee een verleden waar we beiden zorg voor moeten dragen” zegt Woei A Tsoi tegen de krant.”


  Maak melding

 16. de hele wereld is dolblij als ze iets krijgen van b. v Nederland als geschenk, maar de mpp suries zij altijd ondankbaar ontevreden blijven mekkeren schelden op die wit-man..
  zelf kunnen ze niet eens een fiets bank plakken, een kouseband planten, alles moet uit het buitenland kome..


  Maak melding

 17. Eerlijk is eerlijk. Die huizen zijn prachtig gerestaureerd, staan er heel mooi bij en Paramaribo wordt daarmede verfraaid zoals ik de stad heb gekend in de jaren 50 en 60. Maar hoe verder?. Hoe zullen deze panden over 50 jaar uitzien als er geen onderhoud = behoud wordt gepleegd?. Als we per huis 160.000 Euro’s nodig hebben zijn we een gigantisch vermogen kwijt om heel Paramaribo te verfraaien. En hoe zit het met die prachtige plantagewoningen, die vrijwel allemaal verdwenen zijn. Vallen dezen ook onder stadsherstel. ik geef een van de reageerders gelijk. Er moet een beter plan komen. Verkoop zo,n pand met grond voor €1 (een symbolisch bedrag) onder verplichting deze op te knappen in zijn originele staat. En hoe zit het met de daklozen en junks? Periodiek steken ze een oude verlaten woning in brand. Ik denk dat zij deze grap ook hebben uitgehaald aan de Wichertraat, een pand dat ik persoonlijk heb gekend als Combémang,. En hoe zit het met de eigenaren. Je mag het land niet verlaten en ongestraft de boel in de steek laten. De overheid moet het recht hebben om na enkele jaren een in de steek gelaten pand te naasten en te verkopen aan iemand die er iets mee kan doen.
  En de grote schuldige in deze is de overheid zelf. Heb je gezien in welke staat het pand waarin het Ministerie van Sociale zaken is/was gehuisvest. Om te huilen.


  Maak melding

 18. @ omoe snesie

  Suriname mag volgens jou een creatie van Nederland zijn , maar dat neemt toch niet weg dat Surinamers nou eens een keer moeten leren zelf de broek op te houden. Of zie ik het verkeerd omoe ??? Fijne avond


  Maak melding

 19. De gerestaureerde huizen zien er mooi uit. Als we al de huizen kunnen restaureren dan zou onze stad een touristische attractie zijn. Als sommige als hotels kan dienen en anderen als kantoren kunnen ze hun eigen onderhoud verdienen.

  Hopelijk hebben de architecken en engineurs sprinklers tegen brand in de huizen ingebouwd. Er moet er wetgeving komen voor alle nieuw bouw en restauraties.


  Maak melding

 20. Surinamers gaan daar nooit geld in stoppen. Het zijn historische panden waar je veel geld aan kwijt bent omdat je het in originele staat moet houden. De verzekering van die panden is al meer dan wat de meeste Surinamers in een jaar verdienen.


  Maak melding

 21. Als ik het geld had, zat ik morgen in het vliegtuig om zo’n pand op te knappen. Hoe mooi zou het zijn om zoiets voor het nageslacht te kunnen bewaren. Wie zijn verleden niet beschermd heeft geen toekomst. Deze panden vormen de bakens voor een samenleving. Haal je die weg dan vervallen ook de herinneringen, de verhalen van de oude generaties. Kortom de geschiedenis van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES