zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieOverleden jongetje in binnenland van Suriname illegaal begraven

Overleden jongetje in binnenland van Suriname illegaal begraven

-

Does Travel - naar Suriname

Ondanks de politie in Suriname, het traditioneel gezag van het dorp Gujaba maandag had voorgehouden dat het overleden jongetje van het dorp niet mocht worden begraven, is dat dinsdag toch gebeurd te Pikin Slee in het Boven-Surinamegebied. Dit meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd (DWT).

Leden van het Korps Politie Suriname en districtscommissaris Humphry Jeroe van Boven-Suriname waren maandag naar Gujaba vertrokken. Daar hebben zij de mensen aan gegeven dat het lijk in beslag is genomen en niet begraven mag worden. Dit vanwege het feit dat het jongetje vermoedelijk na mishandeling om het leven is gekomen en het traditioneel gezag weigerde het lijk af te staan voor onderzoek.

“De politie had de mensen aangegeven dat het lijk in beslag is genomen en het niet begraven mag worden”, zegt hoofdinspecteur Humphrey Naarden tegen de krant. Hij wist te vertellen dat de politie een lijk in beslag kan nemen, maar dat het bij de familie blijft. “De mensen hebben leefgewoontes en gebruiken, waarmee rekening is gehouden”, laat de inspecteur weten op de vraag waarom er niet is opgetreden toen geweigerd werd het lijk af te staan. Naarden zegt dat de politie niet op de hoogte is van de begrafenis en niet vooruit wilt lopen op zaken.

De burgervader van Boven-Suriname zegt aan de krant ook niet op de hoogte te zijn van de begrafenis. Maandag was met het traditioneel gezag afgesproken dat een arts naar het gebied zou gaan om sectie op het lijk uit te voeren. “Ik heb de mensen dinsdag gebeld dat de dokter niet meer komt. Alleen dat heb ik de mensen voorgehouden”, beweert Jeroe. Bij hem is bekend waarom de arts niet meer naar het dorp is afgereisd. De dc wijst erop dat in deze kwestie traditionele en nationale wetten elkaar bijten.

“Er is aangeven dat obductie op een lijk nare gevolgen heeft voor het dorp. Toen dat een keer is gedaan, is kort daarna een familielid van de persoon komen te overlijden”, legt de burgervader verder uit. Ook wezen de mensen erop dat een kind binnen twee dagen begraven moet worden. “Ondanks dat er nationale wetgeving is, raak je in de praktijk hiermee geconfronteerd. In het verleden is er een lijk naar Paramaribo gebracht voor obductie, dat de familie daarna niet meer wilde”, aldus Jeroe tegenover DWT.

opening
Fernandes Express
BODO Party

20 REACTIES
 1. Alle toelagen van de bosland dignitarissen onmiddellijk stop zetten. Als ze hun eigen regels willen doordrukken mogen ze ook voor zich zelf zorgen.Het si bekend dat veel criminelen die in Paramaribo gezocht worden naar het binnenland vluchten en onderdak krijgen ban de granmans.


  Maak melding
 2. O sortoe ka na disie baka !!
  Srotto het traditioneel gezag of onthef ze. O sortoe ka Jeroe e verterie djasoe !!!
  Waar is het wettig gezag in Suriname ??? Waar is on volkspresident “Desie” ???
  Kijk maar naar de “ponton beladen met houtblokken” !!! Geen ka doet de regering tegen illegale
  houtkap” !!
  Chinezen staan ook boven de wet in Suriname!!!


  Maak melding
 3. De Burger vader verzint van alles om het gebrek aan daadkracht van hem en de politie te verhullen. Allemaal smoesjes . Gewoon het lijk meenemen naar Paramaribo als de dorpsbewoners het goed vinden of niet . Bos tradities spelen hierbij geen enkele rol. De politie moet kunnen vastellen of er hier sprake is van een misdrijf en dat dreigt nu niet te gebeuren.


  Maak melding
 4. in p[aats van politiek kissebissen in het Asemble dient men dit soort regels aantepassen want het kan niet zo zyn dat elke cultuur zyn eigen wetten hanteerd,iets wat momenteel niet alleen by de Maron voortdoet maar ook by andere culiurele gemeenschappen ,men zou ook moeten nadenken of men de talloze culturele vrye dagen niet terug moet draaien.Suriname is een volksgemeenschap en niet een groep culturen,als dat zo is en niet wordt gerectificeerd dan spreekt men over een Apartheidt Staat
  de overheidt dient ervoor tezorgen dat binen onze lands grenzen aan een ieder duidelyk wordt gemaakt
  door de grondtwet beter te handhaven


  Maak melding
 5. En de politie maar staan kijken??!!!
  De politie heeft bewezen dat ze niet vakbekwaam zijn. Ze moesten allang ingegrepen hebben. Willen of niet willen, wij doen ons werk!
  Ik hoop alsnog dat dat jongetje recht kan krijgen over zijn onterechte dood.

  Rust zacht kleine…


  Maak melding
 6. Lastig probleem. Tegelijkertijd een interessante uitdaging om dit soort vraagstukken in de toekomst voor eens en voor altijd op te lossen. Het is geen typisch Surinaams probleem omdat je bij wijze van spreken in Irak zou kunnen vertoeven en een politieman vanuit Bagdad geen moer te zeggen heeft over een dorp in Al Anbar bijvoorbeeld, waar nog steeds de tradities gelden. Je moet echt met grof geschut gaan om de mensen daar op andere gedachten te brengen.

  De grondenrechten moeten nog steeds geïmplementeerd worden in Suriname waarbij de Inheemsen en Marrons een demarcatiegebied toegewezen krijgen. De Surinaamse regering moet hen daarbij faciliteren. Dit is dus een plicht (recht). Een traditie op zich is geen recht; er wordt wel naar gehandeld. De kunst is nu om bij dit soort excessieve gevallen het gezag te Paramaribo te doen laten gelden. Daartoe is Paramaribo bij uitstek geschikt, wat niet het geval is in dat onderhavige dorp. Het zal een nauwe samenwerking en dialoog vereisen tussen DC en de Granman die op hun beurt de zaak moeten doorspelen aan de onderdanen en assistenten.

  Het overlijden van dit jongetje en de toedracht is namelijk belangrijker dan welke traditie, cultuur en gewoonte dan ook. Als een granman of kapitein dat niet wil begrijpen of althans, zijn medewerking niet op een dusdanige verleent, mag jij je in Paramaribo gaan afvragen waarom dit soort mensen op de loonlijst geplaatst zijn. Het is wel complex hoor. Maar men moet toch aan een oplossing gaan werken op de duur. Traditie, jaaaaa, maar uitzonderingen ook jaaaaa.


  Maak melding
 7. Niemand in Suriname die zich houd aan wet en recht.Opdoeken dat hele traditioneel gedoe!!
  Het enige waarin ze goed zijn is hun stemmen verkopen voor een gratis pakketje.Ze geven geen moer om de rest en blijven hun ziel verkopen aan satan bij de naam bouta ,die wetten en rechten vertrapt alsof het een grap is.


  Maak melding
 8. Ik zal even iets anders erbij halen. Ten tijde van het grensdispuut, hebben de Fransen de boel in de fik gestoken en sommige Marrons weggejaagd. De leiders wisten niet hoe gauw ze deze zaak voor de DNA moesten voorleggen. Ze eisten acties vanwege de harde acties van de Fransen die no mercy kennen. De politie in Suriname gaat niet zo resoluut te werk als de Fransen. Het ligt namelijk politiek gevoelig en kan militair escaleren. Vandaar dat ik de politie en DC en andere actoren op dit moment niet kwalijk neem. Maar er moet toch wel een overeenkomst bereikt worden.


  Maak melding
 9. @Pakiratigri
  Het is niet de verantwoordelijkheid van de fransen om de zorg van de surinamers op zich te nemen!!
  Je lijdt aan dementia ,ga je geschiedenis kennen!!
  Tijdens de Moiwana broederoorlog moesten vele dorpbewoners hun heil zoeken aan de overkant.Velen leven vandag nog daar als vluchtelingen.Moereschond ,altijd is het de schuld van anderen , nooit van je baasje en dat volgens jou.


  Maak melding
 10. Bepaalde mensen hebben gelijk inval doen in het binnen land waar dieven rovers zich schuil houden en vrij spel hebben thanks god zegen sur , alle rassen eenheid let op mekaar


  Maak melding
 11. @Ray stommerd, wat weet jij van oorlog ? Waar praat ik over verantwoordelijkheid van de Fransen? Ik gaf slechts het verschil aan hoe zaken opgepakt dienen te worden zonder het uitoefenen van geweld. Dat is mijn punt . Mijn punt is dialoog en samenwerking. Dat is wat moet gebeuren tussen Paramaribo en de traditionele dorpen.


  Maak melding
 12. Pakiratigri
  Misbaksel dat je bent!
  Denk je werkelijk dat je baasje zin heeft om op een vredelievend manier zaken op te lossen?!
  Hoe denk je dat je baasje aan de macht is gekomen…?…Door geweld!!
  Hoe denk je dat hij 15 burgers voor eeuwig het zwijgen heeft opgelegd?!…Door geweld!!
  Alles begint en eindigd met je baasje!!Ga maar na alle ellende is veroorzaakt door je baasje.Iedereen in Suriname heeft zjjn of haar eigen wetten…als bouta het kan zo ook zij ,
  Jij van de ndp moet de laatste zijn die praten moet over zaken op een vredelievend manier oplossen..


  Maak melding
 13. Dit kan en mag niet getolereerd worden. De wetten en regels in SU moeten voor een IEDER in gelijke mate gelden. Het kan niet zo zijn dat bepaalde groepen een uitzonseringspositie krijgen. Laat het ook gezegd worden dat die djoeka’s altijd denken dat er voor hun een uitzondering gemaakt moet worden en dat ze willen leven volgens hun eigen regels maar dat kan niet want we zijn niet in een bananenrepubliek of een apenland waar iedereen maar mag doen wat die wilt.


  Maak melding
 14. Gaat de politie nog hier tegen optreden ??? Of zullen die zwarte agenten binnen het KPS de hand boven het hoofd van die zwarte boslandbewoners houden ??? Tegen een weerloos Hindoestaans gezin op hun eigen erf durfden die zwarte politieracisten wel op een duidelijk criminele wijze tekeer te gaan.


  Maak melding
 15. Wetten en regels moeten door alle bewoners van Suriname gerespecteerd worden. Als dat niet gebeurd krijgen wij ernstige wantoestanden. Moslims kunnen straks ook de sharia gaan toepassen in Suriname.


  Maak melding
 16. De Surinaamse wetgeving heeft als wortel het Romeins recht en kent dus een Romeins rechterlijke traditie. In sommige opzichten vreemd aan de Javaanse, Creoolse, Hindostaanse, Chinese noem maar op traditie.

  Dit wat de politie en de gezagsdragers doen schept precedenten. Want mogen genoemde groepen in deze als er wrijving is tussen de traditie van de wetgeving en hun traditie die van hun de boventoon laten voeren. Of geldt dit alleen voor de Marrons en wat billijkt voor hun een byzondere positie. Zijn wij niet allemaal Surinamers, die de algemene Surinaamse wetgeving even veel moeten respecteren. Gaan we straks met iedere wetsovertreder of groepen die de wet overtreden in dialoog.?.


  Maak melding
 17. Deze regering onder lwiding vn deze machoman gaat niks doen hiertegen.nu de verkiezingen naderen gaat hy geen acties ondernemen om deze djoekas tegen zich te krygen. En nu deze appen ht weten gaan ze meer illegale praktyken uithalen. Hier is sprake vn powerplay k bn benieuwd wie ht onderspit gaat delven.


  Maak melding
 18. Dus als je in het binnenland woont, dan hoef je je niet te conformeren aan nationale wetgeving.

  Zelfs in de stad laten de binnenland bewoners blijken dat de wet niet voor hen geldt.

  Het ergste is dat niemand hiertegen in gaat.

  Dus de binnenland bewoners blijven maar doen wat ze willen…


  Maak melding
 19. Inderdaad is Suriname is een volksgemeenschap en niet van culturen,als dat zo is wordt het niet eens gerectificeerd, niet eens een functionaris van Justitie geeft een reactie of een verklaring ter zake. Het is gebleken dat wetten en regels niet gelden voor deze groep. Ik zeg niemand staat boven wet en recht. Maar dit heeft niks te maken met cultuur, dit is puur moord en om te voorkomen dat mensen worden opgepakt na de obductie, heeft men gehaast om dat kind te begraven. De DC is een lintjesknipper in deze, want als een DC geen macht kan tonen, heeft het toch geen zin dat er een DC voor het gebied wordt benoemd.
  In Paramaribo treedt de DC op als je geen vergunning hebt en toch een duiker plaats voor je inrit. Hier gaat het om het leven van een jongetje, het gaat om mensen en geen beesten. De Minister van Juspol is oorverdovend stil, geen reactie, misschien komt hij voor alsnog met een persconferentie.
  In Paramaribo leven mensen met verschillende culturen, wat krijgen we straks in Paramaribo als de regels en tradities van al de culturen in Paramaribo begint te gelden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES