dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinamers slaan alarm over kaalkap en houtroof in binnenland

Surinamers slaan alarm over kaalkap en houtroof in binnenland

-

Does Travel - naar Suriname

Bezorgde burgers in Suriname hebben op social media de noodklok geluid over mogelijke kaalkap en houtroof in het binnenland. Dit nadat deze week wederom een ponton met honderden houtblokken is gesignaleerd op de Surinamerivier, zoals in het filmpje hieronder te zien is. Volgens hun wordt het land letterlijk leeg geroofd van haar natuurlijke hout-hulpbron, met extreme ecologische gevolgen.

De bezorgde burgens zijn de mening toegedaan dat de huidige regering helemaal niets doet aan deze zaak. Dit terwijl het een vrij ernstig probleem is omdat de natuur met dag erger wordt aangetast. Beweerd wordt dat er door enkele chinese bedrijven een heel aggresief beleid voor opkoop en export van rondhout wordt gevoerd.

Recentelijk hebben leden van de oppositie de regering in het parlement om duidelijkheid gevraagd hoe het zit met de controle over de houtkap in het binnenland. Volgens enkele VHP-leden doen concessiehouders door gebrek aan controle wat ze maar willen. Als voorbeeld noemde men het Chinese staatsbedrijf China Zhong Heng Tai Investment Company Ltd, dat in plaats van het produceren van Palmolie, aan illegale kaalkap en houtroof doet.

De bezorgde burgers hopen dat vanuit de regering er alles aan gedaan wordt om optimale controle uit te voeren over de houtkap in het binnenland. “Als de regering maar aan eigen belangen denkt zullen wij als inwoners van het land het ernstige van de zaak pas merken, wanneer ons bos volledig is vernietigd en de bedrijven vertrokken zijn uit ons land”, merkt een aardrijkskunde docent op.

https://www.facebook.com/lloyd.groenhart.7/videos/10156431007582149/

opening
Fernandes Express
Passion in concert

26 REACTIES
 1. stem weer op de NDP, dan hebben wij een woestijn zee.
  nieuw in noordelijk zuid Amerika.
  zeg je nee of zeg ja
  zand woestijn of weelderig groen, gauw
  het lot van Suriname ligt tussen uw duim en wijsvingers.


  Maak melding
 2. De natuur presenteerd de rekening nog wel. Ongelimiteerde houtkap, zware kwikvervuiling van lucht en water. Someone has 2 pay the price….guess who.


  Maak melding
 3. gelukkig kunnen we de ,,, wit man ,,, niet meer de schuld geven..

  ze hebben het land voor ,,, ons ,,, achter op 25 december 1975 gelaten met alle rijkdom, en wij kunnen er mee niet omgaan, dus laten wij het maar leeg roven door anderen.. goud, hout, alle grond stoffen ..
  bedenk het maar zelf, vergeet onze vrouwen niet..


  Maak melding
 4. Dit krijg je als je een drugsbaron en moordenaar kiest om jouw land te besturen Dit kan stopgezet worden door in mei 2020 DDB weg te stemmen en hem over te leveren aan de gevangen bewaarders in Scheveningen.


  Maak melding
 5. en men vindt het raar dat ze in de stadt komen roven, Paramaribo huisvest de grootste rover en doet mondtjes maat wat voor het binenland.


  Maak melding
 6. Zolang criminelen als Bouterse en Brunswijk invloed kan hebben in de politiek en de regering zal Suriname niet vooruit gaan.

  Suriname wordt nu geleid door een grote criminele organisatie.
  Aanhangers van Bouterse en Brunswijk kiezen niet voor hun land maar voor een criminele leider. Hoe stom ben je dan.

  Het is heel belangrijk dat die mensen die geen vertrouwen meer hebben in de politiek maar wel hart hebben voor hun land Suriname dat zij zich laten zien en horen. Deze mensen moeten opkomen voor Mama Sranang, voor Mai en Baba voor de erfenis van onze grootouders.

  Het land is van het volk niet van part time machthebbers.


  Maak melding
 7. Burgers van Suriname, als jullie zo bezorgd zijn waarom komen jullie dan niet in actie. Stop die hele handel dan toch. Jullie hadden de kans om de pontonboot te confiskeren, dit als afschrikkingsmiddel om verdere bomenkap tegen te houden.

  Maar jullie zijn gewoon mietjes. Schreeuwen en verder niets doen, alsof Hollanders komen jullie maar weer terug.


  Maak melding
 8. Als ddb niet snel uit de regeringsmacht verdwijnt voor 25 mei 2020 zal er geen boompje meer in de wilde kust te vinden zijn.

  Vind je het gek dat Surinamers geen huizen hebben als al het rondhout aan China voor een appel en een ei verkocht wordt. Zie ook Newmont, IAMGOLD, Brokopondo Overeenkomst, deal met Suralco en de gevolgen van Suriname. de staat hoe Afobakka krachtcentrale aan Suriname wordt geleverd en achter gelaten. SPSB, CbVS, de mini ster van Financiën, sranan skeer, criminaliteit, grote werkloosheid, heel grote armoede en heel grote ellende, gewijzigde amnestiewet van 2012, creativiteit bij de goed gekeurde begroting 2019 in de DNA, voedselpakketten die worden uitgedeeld, poppenkast van ddb, die zichzelf, gezin, adviseurs verrijkt, etc, etc.

  Suriname is gewoon in de uitverkoop geplaatst en zal niets worden met een bloot soldaat, die een onderneming had in pornoboeken verkopen in Cafés.

  Wat moet je toch met zo’n figuur en hem te kiezen de president van Suriname. Zij de Surinamers nu echt zo achterlijk?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 9. Wat zijn de chinezen toch een brutaal volk. Met hun winkels drainen ze ons economisch leeg.Dan kappen ze onze bossen kaal. Overeenkomsten worden met de voeten vertrapt. Wat een vervloekte volk is hier aan wrrk. Of is het bouterse en zijn kliek die dit toelaat en Su in de afgrond stort.


  Maak melding
 10. De regering is de orgaan die moet komen met regelgeving, wetten en controle.
  Het is duidelijk dat de huidige niet in staat is om dat uit te voeren. En altijd kritiek hebben op bemoeienis van buitenlandse regering, maar het zijn ook buitenlanders die het land vernielen met medewerking van huidige regering.
  Who the cap fit let…………..


  Maak melding
 11. Surinamers laten hun eigen land leegroven door vreemde mogendheden…en men kijkt ernaar en laat het gebeuren…wat een volk..en men stemd op de partij die dit allemaal mogelijk maakt…zelfs schelden heeft geen zin meer..Suriname is verloren..wij zijn het kwijt aan een handjevol schorem!!!!!..en altijd maar dat gelul wij Surinamers zijn een trotse volk..nou ik weet niet waar die trots verstopt is als ik dit allemaal zie gebeuren..


  Maak melding
 12. Kaalkap, leegroof, nu nog een uitleveringverdrag door de ndp en als je iets tegen china gaat zeggen. Leve de nieuwste chineze kolonie. Stem VHP stop export rondhout. Neem je land terug!!!!


  Maak melding
 13. De minister van Buitenlandse zaken Yildiz-Pollack blijft maar overeenkomsten tekenen en snoepreisjes maken met een doel. Suriname leeg laten roven. Buitenlanders komen niet zo maar iets doen of weghalen. Er zijn overeenkomsten hiervoor getekend. Dus hun is het recht in handen gegeven om dit te doen. Getekend is getekend, kan het volk niets meer aan doen, dan kijken.

  Sarie Torie


  Maak melding
 14. De roversbende hebben haast om het land kaal te plukken. Wie na hun komt zal de puin wel opruimen of is het eerder al die boeven opruimen?


  Maak melding
 15. Suriname is een tikkende tijdbom met betrekking tot de kaalpluk van van het land.
  En als er dan natuurrampen komen, dan gaan ze God de Schepper de schuld aan geven.
  Terwijl deze zittende regering al deze praktijken toelaat voor een paar miljoen dollars om hun zakken twe vullen. En Didibrie Bouterse maar zijn zakken vullen samen met zijn kliek !!!!!!!!!!!!!!
  Deze regering gaat voor nog eens 5, maar dan wel met oneerlijke wijze de zetels binnenhalen
  Na sarie torie

  Didibri kenner


  Maak melding
 16. Geven en nemen…echt ndp style.
  Die crimineel bouta geeft geen moer om de surinamers.Hij maakt ze blij met het verkopen van fantasie en luchtkastelen.Suriname word leeg geroofd en de surinamers slapen door!!


  Maak melding
 17. Heb veel gevolg en gelezen. Sarie torie. Ik denk dat het beter zou zijn om nu te gaan uitzoeken. Hoe wij en de Surinamers ,Suriname nog zouden kunnen redden. Gaat niet makkellijk zijn. Maar waar een wil is, is zeker een weg.


  Maak melding
 18. Domme en corrupte zwartjes hebben het land voor een appel en een ei verkocht aan de chinesen en nu worden de bossen leeggekapt. Dat is niet niet iets om verbaast over te zijn.


  Maak melding
 19. Wee wee wee alle oerdomme debiele idiote ndp paria’ s als ze wederom oerdom dwaas debiel idioot in 2020 gaan stemmen op hun lijdende oud geworden onberechte misdadige soso lobi pres en zijn gewetenloze, meedogenloze vaderlandshatend en oerdomme aanhangershatend roversbende. Oma taki, ddb en zijn roversbende zijn des duivels, alsook hun zgn religieuze adviseurs nu hun ware identiteit is ontmaskersd. Sinds 2010 weet de hele wereld uit welk hout dit paars regiem olv de zoon des duizels zijn gesneden. Hun paarse werken zijn zo overduidelijk vol van corruptie, roof van land en volk, gelukkig ook die moerdomme ndp paria’ s, drugs etc. opa taki ndp na werkelijk wang nationale didibri partij, waar alles draait mom de afgod didibri. Oma taki zelfs een mier is tienduizendmalen slimmer van nature dan alle ndp paria’ s hun IQ samen opgeteld. Moord, drugs, roof van land en volk en gelukkig ook die paars bezeten knettergekke idioten zal na 2020 ZEVENMALEN ERGER WORDEN, dus oerdomme ndp stommelingen, stem bakka voo vijf mpp didibri jaren vol misdaad en armoede. Oma taki een echte vader houdy vanj zijn kinderen en vrouw, maar een hater, een liefdeloze waardeloze vader is hij die zijn vrouw en kinderen uitbnuit, misbruikt en verarmd. opa taki en kijke we na de burgervader van et land, dang zijn woorde ijdel, kijk naar zijn wandaden en hetgeen er paars gezaaid en geoogst is. Oma taki soso didibri pikien na elke ndper.


  Maak melding
 20. stukje historie van de laaste 10 jaar
  overgenomen uit het nrc handelsblad
  gepublieceerd door dhr Erwin A.Sadhoe

  Vrijheid, kruimels en schroot

  De geschiedenis van Suriname kent tijden van ontzaglijke ontwikkeling, veelal van aanzienlijk grotere omvang dan velen zouden vermoeden. Tijden, waarbij er fantastische prestaties zijn geleverd door hard werken, doorzetting, discipline en tal van andere uitmuntende menselijke eigenschappen. Helaas hebben wij door de jaren heen die uitmuntende eigenschappen niet kunnen verheffen tot deel van onze cultuur en traditie om door te gaan met hard werken, opbouwen, vernieuwen, vooruitgaan en een waardige plaats in de wereld weten te bezetten.

  In plaats daarvan hebben onkundige leiders, gedreven door persoonlijke begeerte en vele andere negatieve eigenschappen, de samenleving ernstig verziekt. De voortdurende drang naar vooruitgang en onvermoeide inzet voor het behalen van successen zijn in plaats van traditionele gewoonten, traditionele ongewoonte geworden. We presteren nu maar weinig positiefs en bewonderenswaardig, in tegenstelling tot de geweldige prestaties van onze voorouders.

  Vooral voor de jongeren van Suriname is het goed om te beseffen, waartoe hun voorouders in staat waren, wat zij allemaal hebben gepresteerd om daaruit inspiratie te putten en in deze tijd van verval niet op te geven. Zij zijn door de jarenlange slechte kwaliteit onderwijs, onproductieve leeromgeving en onkundige leiderschap helaas niet tot zinvolle wasdom kunnen komen. De voorbeelden die zij krijgen zijn bijna uitsluitend ‘looser’s stories’ zoals disfunctionerende politici op hoge posten, aaneengesloten mislukte projecten, inspiratieloos onderwijs, chaotisch plundering van ‘s lands eigendommen en opmerkelijke verval van het milieu, om maar enkele te noemen.

  Dat is waarmee de Surinaamse jongeren het moeten doen; ze krijgen nauwelijks iets positiefs om zich aan vast te klampen, terwijl ze welvaart en welzijn in andere delen van de wereld letterlijk voor hun neus hebben. Ze zien en horen op hun smartphones wat er hier en in de wereld gebeurt. Zouden ze ook niet nuttig, productief werk willen doen, een goed salaris verdienen en in een mooie, prettige, uitdagende en georganiseerde omgeving willen wonen? Zouden ze geen succesvolle burgers willen zijn ten dienste van hun land en landgenoten? Zouden ze geen deel willen zijn van de succesvolle technologische ontwikkelingen in de wereld, zoals ze zien op het internet? En dan komen ze op school en ervaren een onderwijsprogramma dat compleet is ontkoppeld van de realiteit van het technologische heden, terwijl de politieke leiders geen sprankje hoop geven. Is het dan verwonderlijk, dat onze jeugd zich liever bezig houdt met hun smartphones, dan zitten in de schoolbanken?

  De volgende voorbeelden geven aan welke grandioze prestaties door de jaren heen zijn geleverd in Suriname. Deze grandioze prestaties zullen waarschijnlijk slechts geschiedenis blijven, want de visies en acties van de huidige politici brengen ons alleen in de tegengestelde richting.
  Suralco heeft in haar haast honderdjarig bestaan een geweldige technologische ontwikkeling naar Suriname gebracht. Vele duizenden Surinamers hebben vanaf het handmatig graven en transporteren van bauxiet tot het bouwen, in bedrijf stellen en het in stand houden van de machtige Afobaka Waterkrachtcentrale, de Paranam Aluinaarde Raffinaderij en Aluminium Smelterij, een onvoorstelbare bijdrage geleverd aan de Surinaamse schatkist.

  Waar het allemaal maagdelijk oerwoud was, hebben zij door kennis en kunde gigantische bouwwerken en productie-installaties geconstrueerd en daarmee ontwikkeling enorm verhoogd. Met een geweldige dosis aan discipline, zelfvertrouwen, hard werken, studeren, samenwerken, kennis opdoen, leren van elkaar, hebben zij samen met hoogstaande technologie, het omvangrijk bedrijf veilig en productief in stand gehouden, wel haast honderd jaren lang.

  Suralco gaat nu vertrekken. De hoogstaande technologie, op vrijwel elk denkbaar gebied en dat vele malen meer waarde heeft gehad dan alle financiële opbrengsten van het bedrijf voor Suriname, gaat daarmee helaas ook verloren. Suralco was de grootste Technologische Universiteit van Suriname in het district Para. De universiteit in Paramaribo heeft weinig kunnen overnemen, vastleggen en ontwikkelen voor het onderwijsprogramma van Suriname. Technologie, uitstekend toepasbaar voor onze houtindustrie, landbouw, waterhuishouding, arbeidsproductiviteit, etc. etc. is allemaal in de prullenbak terecht gekomen. Paramaribo was alleen geïnteresseerd in de dollars. Vandaag vechten onze bestuurders om het achtergebleven schroot.

  Bruynzeel Suriname, een ander voor Suriname gigantisch bedrijf waar alweer duizenden Surinamers hebben gewerkt, zijn getraind en de kneepjes van houttechnologie, vanaf het oogsten van de bomen tot het compleet verwerken tot woningbouwpakketten zijn bijgebracht. Nog honderden van deze prachtige Bruynzeel woningen staan er nog goed bij in haast alle hoeken van ons land. Ook weer een geweldig technologie, haast uniek voor het Caribisch gebied, is verloren gegaan en maar bitter weinig overgebleven. Was Bruynzeel Suriname de Hout Universiteit van Suriname? Hoeveel daarvan vinden we terug, al dan niet getransformeerd naar hogere en modernere niveau in ons onderwijs systeem? Foetsie, niet een beetje van wat Bruynzeel was, kunnen we in onze onafhankelijkheid nadoen. Hier en daar nog wat “small pockets of fair and good practices”, terwijl we een excellente internationale leverancier van Surinaamse houtproducten moesten zijn en onszelf rijk konden werken met deze hulpbron.

  Het Saramacca Kanaal. Weinig Surinamers hebben enig benul van de omvang van dit gigantische kanaal. Een met eenvoudige werktuigen gegraven kanaal, dat bijna 50 km lang is en een fenomenaal kunstwerk op international niveau zou moeten zijn, staat er helaas maar troosteloos bij: volgepropt met rommel, begroeid, slecht onderhouden en bijna niet meer bevaarbaar. Dit kanaal had als primair doel het regelen van de waterhuishouding van duizenden hectare landbouwgrond en te voorzien van goed en overvloedig irrigatiewater. Ook hier is die noeste arbeid van misschien wel honderden mensen dwars door modder, zon en regen, simpel in de ‘dot’ baki’ beland. Al die duizenden hectare landbouwgrond staan er net als het kanaal, troosteloos bij, terwijl wij nu, samen met vruchten van o.a. het (vroegere) Celos, Landbouw Proefstation, Proeftuinen en de ADEK Universiteit een excellente internationale leverancier moesten zijn van hoogwaardige landbouwproducten.

  Ten slotte: Bloeiende plantages. Eens had Suriname er niet minder dan 400 bloeiende plantages. Wel, een bloeiende plantage verkrijg je enkel en alleen door keihard werken, Nergens in de wereld zijn bloeiende plantages verkregen door te nietsnutten. En dan nog te bedenken, dat de bloeiende plantages zijn opgezet op plaatsen, waar het allemaal maagdelijk bos was en de mensen met primitief gereedschap dat maagdelijk bos hebben omgetoverd tot bloeiende plantages. Met simpele handgereedschap hebben zij het land ontbost, waterhuishouding geregeld, sluizen gebouwd, geplant, verzorgd en geoogst, tussen de miljoenen muskieten en andere insecten. Dat was het resultaat van ontzagwekkend hard werken.

  Tegenwoordig hebben we de meest moderne graafmachines, bulldozers en andere grondbewerking machines ter beschikking. Waterpompen, meststoffen, specifieke kennis, organische bestrijdingsmiddelen en tal van andere hulpmiddelen zijn er om succes te garanderen, maar niet eens een enkele hectare grond kunnen we behoorlijk beplanten, verzorgen, oogsten en economisch succesvol in stand houden.

  Dergelijke indrukwekkende prestaties kunnen slechts behaald worden met intelligente, competente en nationale leiders. Ze hebben maar één doel: continue verbetering van het volk waar ze de leiding over hebben. Met man en macht, en met grote overgave en opofferingen hebben de leiders van toen hun doelen bereikt. Suralco’s succes kwam niet uit de lucht vallen, evenmin Bruynzeel’s succes. Het Saramacca Kanaal is gegraven, was ooit druk bevaren en heeft toen al die landbouwgronden aan de Commissaris Weytingweg en Leidingen bevloeid! En die honderden bloeiende plantages waren er.

  Die leiders van toen hebben niet gezegd, dat ze en stuwdam gaan bouwen, maar in plaats daarvan de bossen geplunderd en het rivierwater vergiftigd. Ze hebben niet gezegd, dat ze vooruitgang gaan brengen, maar in plaats daarvan achteruitgang hebben gebracht. Neen, ze hebben gedaan wat ze zeiden te willen doen en hebben zich daarna met lichaam, geest, hart en hoofd overgegeven om dat samen met de mensen te realiseren!

  Het zijn intelligente en competente leiders, gedreven door hoge morele waarden en normen, die samen met noeste arbeid en uitdagendheid van het volk, voor continue verbetering zorgen. Niet alle leiders zijn intelligent, competent en nationaal. Helaas kent Suriname juist dergelijke leiders, die gedreven door vriendjespolitiek en corruptie, kruimels verdelen en zelf met de staatskas er vandoor gaan en zo het volk, snel en effectief, tientallen miljarden verarmd achterlaten. Moet er geen herstelbetalingen geëist worden van deze mis-leiders?

  Intussen moet onze jeugdigen, door al die ‘loosers stories’ zich een weg banen om hun toekomst te redden. Maar de analyses van de deskundigen over de slechte leerprestaties van de schoolgaande jongeren geven teleurstellend geen hoop op verbetering. “Oh, het zijn de ondeskundige onderwijsgevenden”; “Oh, het zijn de leerlingen die geen belangstelling hebben”; “Oh, het zijn de smartphones die ouders aan hun kinderen geven”; Oh, het zijn ouders die niet letten op wat kun kinderen doen”; “Oh, het is vrede in het gezin, dat zorgt voor leerprestaties”, terwijl het Surinaamse onderwijs totaal gedesoriënteerd is van de werkelijkheid, waarin het opdoen van kennis en het productief bezig zijn de basis ingrediënten zijn voor kweken van belangstelling, creativiteit, innovatie, inspiratie en uitmuntendheid.

  Onze politieke leiders geven maar weinig hoop; hun uitstraling is veel te amateuristisch, niet zoals de leiders die de geweldige prestaties hebben gerealiseerd. De ene politieke leider is een winkeltje aan het draaien, dat is volgens deze leider ontwikkeling; de ander strooit met geld en wil de nationale leider zijn; weer de andere strooit met voedselpakketten en verdeelt de staatskas onder vrienden; andere leiders zijn bedreven in het stellen van vragen. Alleen één politieke leider heeft werkelijk een significante actie ondernomen om alvast mensen bij elkaar te trommelen om ten minste zaken op een rijtje te zetten. De rest denkt, dat politieke leiderschap slechts een bijbaantje is. Geen zelfstudie, geen persoonlijke ontwikkeling, geen zelfreflectie, geen onderzoek. Wel domeingrond, hoge salaris, hoge functies, kostbare privileges.

  Het probleem ligt echt bij de politieke leiders. Ze zijn politieke leider, omdat ze vooraan staan van een politieke partij. Maar over ontwikkeling weten zij en nog minder de om hen heen hangende personen, iets. Ze hebben totaal geen idee, wat ontwikkeling is en hoe je dat moet bewerkstelligen. En dat is de reden waarom we jaren achtereen, regering na regering, presidenten na presidenten, ministers na ministers, commissies na commissies, geen vooruitgang, alleen achteruitgang zien.

  Het volk is al die jaren onvoldoende opgevoed om kritisch te zijn en hoge eisen te stellen aan de politieke leiders die zich aandienen. Een paar bankbiljetten de lucht ingooien, paraplu’’s en truitjes verdelen, voedselpakket uitreiken, veel mooie dingen beloven en het volk is verkocht! En daarna, plunderen maar! Zonder de plicht voor herstelbetalingen. Welke politicus kan dit helpen veranderen?

  Erwin A.Sadhoe


  Maak melding
 21. zal er ooit iemand opstaan in suriname om al deze vernielingen en roven te voorkomen of blijven we alleen maar toe zien hoe het schip zinkt moge dan de laatste de licht uit doen.
  onze mooie suriname onze geboorte grond .
  in god we trust.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES