vrijdag, december 8, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijCeremonie van Besef: 30 juni op Surinameplein Amsterdam

Ceremonie van Besef: 30 juni op Surinameplein Amsterdam

-

Does Travel & Cadushi Tours

Op zondag 30 juni 2019 vindt bij het Monument van Besef/De Levensboom/Bon Fu Gronprakseri op het Surinameplein in Amsterdam, de Ceremonie van Besef plaats. Dit in herinnering aan de lotsverbondenheid van de volkeren die na de afschaffing van de slavernij 1 juli 1863/1873, deel uitmaakten van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het wordt een herdenking met oude en traditionele muziek, sprekers, samburadrum, last post, hijsen van de vlaggen, volksliederen, 2 minuten stilte en het leggen van bloemen. Met bijdragen van o.a.: Wehpokamanong, Fenna Ulichki, Roy Ristie, Gershwin Bonevacia, Marlène Waal, Evita Tjon A Ten, Curazo, Pasensie Famiri, Heleen Bustamente, Kizzy, Cedric Esseboom, Wi Kan Doe en Tradocaz.

Onder de gasten/sprekers ook wethouder Rutger Groot Wassink en Tuur Elzinga (FNV).

Ceremonie van Besef Zondag 30 juni 2019 Surinameplein – Amsterdam van 18:00 – 21:00 (inloop 17:30) 2 minuten stilte om 20:00. Meer informatie facebook: www.facebook.com/comite30juni1juli

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

9 REACTIES
 1. Wat is dit nou voor nonsens zeg ! Alsof deze generatie het leed van de slavernij zelf ondervonden heeft. Zelden zulke grappenmakers gezien. En de burgemeester van Amsterdam moet hier heel snel een eind aan maken.


  Maak melding

 2. We moeten de 16 e dode niet vergeten. Humphrey Keerveld, die in Guyana, bij het werven van huurlingen, door 3 gemaskerde mannen werd ontvoerd en vermoord. Deze man wilde een tegencoup plegen en is dus zeker door Bouterse opgeruimd.


  Maak melding

 3. Ha ha, krijgen onze Surinaamse broeders en zusters in Nederland weer een goede gelegenheid om hun frustraties (die ze hebben opgebouwd) te uiten richting de Nederlandse regering.
  Domme uitspraken als: dankzij Suriname is Nederland zo welvarend, slavernijverleden, uitbuiting en nog veel meer.
  We worden gediscrimineerd, voelen ons achtergesteld, derderangsburger en krijgen te weinig pensioen en a.o.w.

  Een mooie uitdrukking: Je moet de hand in eigen boezem steken.
  Ok love you 👍


  Maak melding

 4. Het zou goed zijn dat goede Surinaamse historici, en die zijn er de geschiedenis gaan schrijven, vooral van de afgelopen 100 jaar, periode 1919 – 2019. Het kan niet moeilijk zijn om zaken vanaf 25 november 1975 heel goed vast te leggen. Bijna alles ligt zo voor het oprapen om het op de juiste wijze weer te geven.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. maar we kunnen niet lezen en ook niet schrijven, hoe dan..

  dagelijks worden onze goud, hout, vis, weg gedragen door buitenlanders en wij staan er bij en kijken ernaar..
  de k l m heeft ook een hoofd rol te vervullen, n.l. dagelijks ons uitbuiten, en wat doen we eraan, maakt elk jaar grote winsten..

  de s l m, huilt alleen maar, lijdt verlies..


  Maak melding

 6. Jawel we staan erbij en we kijken ernaar. Shame on us.

  Ook al heeft deze generatie de slavernij niet meegemaakt, toch merk je dat er nog steeds veel ongefundeerde haat en veel vooroordelen vanuit de slaventijd, nog steeds in deze moderne tijd, aan de orde zijn. Je hoeft alleen maar op deze site een check te doen. Laat staan op niet-Surinaamse sites. Daar is de discriminatie nog groter en het racisme nog erger. Dezelfde vooroordelen worden nog steeds in stand gehouden. Dat komt ergens vandaan en is zeker niet in deze generatie ontstaan. Daarom is het goed om nog steeds te gedenken, te reflecteren en te beseffen dat de geschiedenis zich hier en daar, tenminste wereldwijd, nog steeds herhaald, alleen op moderne wijze. Dat mag niet meer gebeuren. Dat bewustzijn moet er zijn. Ook het rasbewustzijn moet toenemen onder afromensen. Hoe meer bewustwording hoe beter, hoe meer reflectie en hoe meer dit probleem getackled kan worden.


  Maak melding

 7. @Boi foe Abrabroki, jij hebt het niet begrepen. Er schort iets aan jou historische kennis. Deze groep eert in tegenstelling tot NINsee de mensen die echt hebben geleden tijdens de slavernij. Ik heb meer respect voor dit initiatief dan wat er op 1 juli gebeurt in Oosterpark. Wie hebben de beste zitplaatsen? Het zijn de zogenaamde hoogwaardigheidsbekleders en niet de gewone afstammelingen. Laten we daarmee ophouden.


  Maak melding

 8. Boi foe Abrabroki. Ik ben ook van Abrabroki en durf te beweren dat jij niet van Abrabroki en ook niet zwart bent. Iedereen van Suriname heeft historisch raakvlakken met de slavernij. Even jouw geschiedenisonwetendheid opvijzelen. Door de op handen zijnde emancipatie werden de Boeroes, Chinezen Brits Indiers en Javanen naar Suriname gelokt. Suriname had behoefte aan arbeidskrachte omdat de Creolen geen zin meer hadden in Landbouw. Mijn vraag is waarom?. Deze immigranten werden behandeld als verkapte slaven. Dus als je de slavernij aanvalt, val je in feite alle Surinamers aan die direct of indirect raakvlakken met de slavernij hebben gehad, Dus: je beledigt niet alleen de zwarten maar alle Surinamers. Reden waarom ik denk dat je niet van Abrabroki bent is dat de mensen van Abrabroki totaal anders denken over de slavernij. Ik als gewezen abrabrokiman wil juist van die fouten leren door de geschiedenis en dus onze fouten te kennen en onze weg naar de toekomst te bepalen door deze fouten niet meer te maken. .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES