zondag, juni 16, 2024
HomeFotoProfessor plant jonge mangroveboompjes om kust van Suriname te redden

Professor plant jonge mangroveboompjes om kust van Suriname te redden

-

Does Travel - naar Suriname

Interessante reportage bij de NOS over professor Sieuwnath Naipal, hydroloog aan de Anton de Kom Universiteit van Paramaribo. Hij wil de oorspronkelijke natuurlijke kustbescherming in Suriname herstellen. Deze is de afgelopen decennia door menselijk handelen verdwenen, waardoor het land verdwijnt in de zee. In 2015 is Naipal begonnen met het aanplanten van jonge mangroveboompjes om de kust bij Weg naar Zee te redden.

De oceaan is zo machtig. Enorme bomen worden door het water meegenomen. Wat komt deze man dan doen met die kleine plantjes?” was in eerste instantie de reactie van buurtbewoners. Ondertussen heeft de professor duizenden boompjes, samen met zijn studenten en vrijwilligers, in de zware grijze klei geplaatst. En met resultaat, want de grond is in drie jaar tijd bijna 1,5 meter hoger geworden.

“De mangroveboom groeit in zout water. De wortels groeien omhoog en steken als kleine paaltjes uit de grond. Daardoor bezinkt de klei en krijg je landaanwinst in plaats van erosie” aldus Naipal. Als het aan hem ligt wordt er een kuststrook beplant van 8 kilometer lang, waar de zee dagelijks een stukje van afknabbelt.

Naipals project bij ‘Weg naar Zee’ geniet veel interesse, met name van omliggende landen met een vergelijkbare problematiek. Het wordt intussen financieel ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Paramaribo.

Lees ook het uitgebreide artikel bij de NOS: ‘Suriname gebruikt mangrove als wapen tegen zeespiegelstijging‘. Bekijk hieronder ook het filmpje van de NOS:

https://www.facebook.com/Waterkant.Net/videos/334706233891254/

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Proficiaat prof ga zo door n laat je niet ontmoedigen door negatief geladen andersdenkenden die zelf hun handen niet uit de mouwen steken mr aan d kantlyn staan n wensen dat jw prachtig project mislukt.


  Maak melding
 2. Dit is een hele goede actie. behalve het terugdringen van de erosie van de kust heeft het nog een voordeel. Mangroven zijn namelijk ook een broedkamer van leven. Respect voor dit project.


  Maak melding
 3. Langs de rechteroever van de Surinamerivier groeien ook mangrovebomen. Eens was er een dame die woonde achter de dijk waarover de weg naar Nieuw Amsterdam loopt. Zij wilde uitzicht op de rivier en ze kreeg haar man zo ver dat hij de bomen die het uitzicht belemmerden ging weghalen. Het gevolg was dat de rivier de dijk ging aanvreten en er een groot deel in het water verdween. Men heeft heel snel noodmaatregelen moeten ondernemen om te voorkomen dat de dijk zou doorbreken. Een oud schip werd tegen de dijk aangevaren om verdere erosie te voorkomen en de dijk te herstellen. Zo belangrijk zijn mangroven.

  Mangrovebomen spelen over de hele wereld een belangrijke rol bij de bescherming van de kust en in de biodiversiteit. Suriname heeft geen geld om overal dijken aan te leggen. Als je slim bent laat je de natuur het werk doen. Mangrove planten is heel simpel. Je prikt een al aan de boom ontkiemde zaailing met zijn penwortel in de grond en klaar ben je.


  Maak melding
 4. Dat is goed werk. Ik heb het gezien. Wie betaalt het : ja,ja Nederland weer. En bouterse maar zeggen we krijgen geld van andere landen.Nederland geeft geen geld maar kijk wat ze allemaal doen van de week de kunstgrasvelden en nu dit.


  Maak melding
 5. Sieuwnath Naipal ik ben trots op jou! Eindelijk is er iemand dat om Suriname geeft. Eerst alle plastiek laten opruimen. Dan hebben de krabben, vissen en garnalen een verblijfplaats onder de mangrovebomen.
  Meer weten over mij. kijk in google Dewanand Makhan new species en klik afbeeldingen


  Maak melding
 6. “De oceaan is zo machtig. Enorme bomen worden door het water meegenomen. Wat komt deze man dan doen met die kleine plantjes?” was in eerste instantie de reactie van buurtbewoners.

  Laat het denkwerk over aan de Aziaten en probeer lekker van hen te profiteren. Ga maar weer je hangmat in en wees dankbaar dat er mensen zijn die initiatieven ondernemen om het land op te bouwen. Dank je wel Nederland voor de financiële steun aan Suriname.


  Maak melding
 7. Helemaal met je eens Sara, aan de andere kant is Nederland moreel verplicht een stukje ontwikkeling te brengen in Suriname en dit ook te continueren. Nederland en Suriname zijn en zullen altijd 2 landen zijn en blijven die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Wij hebben mekaar nodig. Jammer dat er vele surinamers zijn die nog in de koloniale tijd leven en denken. Laat dat verleden rusten. Nooit vergeten en steeds blijven herdenken. Maar het is nu tijd om een mind-shifting daarin te brengen en doorgaan als 2 zelfstandige naties want het is niet anders. Klinkt gek maar ik word steeds meer doordrongen van het feit dat ook de koloniale tijd zijn voordelen voor ons als afstammelingen of nazaten heeft voortgebracht. Even goed hadden wij op dit moment ergens in Indonesie-India of Afrika gezeten in 1 of ander verlaten dorp zonder enige vorm van ontwikkeling en totale armoede en weet ik het allemaal. Proficiaat aan de trekker( s ) van dit project en god bless.


  Maak melding
 8. Dit in een snel tempo doorpakken, anders bestaat het kans door smelten van de poolkappen, Suriname deels weg gewassen wordt. Het machtige oceaan water tegen houden…


  Maak melding
 9. J a mmer dat het ka volk niet meewerkt.
  Anders was het karwei allang geschiedt..
  Zet al die zwervers die de straten dagelijks bevolken aan het werk..
  Vooral die donker gekleurde. Drug dealers,..


  Maak melding
 10. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Professor Sieuwnath Naipal plant jonge mangroveboompjes om kust van Suriname te redden.

  Gisteravond de beelden in het NOS journaal op de TV gezien.
  Er was reeds eerder een artikel hierover door de heer S. Naipal gepubliceerd.

  Ik kan niets anders aan mijn reactie toevoegen. TOP van deze man.
  Verder ben ik het ook eens met voorgaande reacties.


  Maak melding
 11. Deze bomen stonden er al mr toen men landaanwinst had heeft men de bomen weggehaald om vis te roken en zijn gaan bouwen en planten daar. Nu neemt de zee het land terug.


  Maak melding
 12. @ Frank: Of Nederland verplichtingen heeft naar Suriname, daar kun je over discussiëren. Zeker waar is dat Suriname met geen enkel land een relatie heeft zoals met Nederland. Nederlanders en Surinamers begrijpen elkaar en en spreken letterlijk dezelfde taal. In het algemeen vinden Nederlanders Surinamers wel aardig. De bestuurders in Suriname schijnen dat helaas niet goed te beseffen.
  Suriname is een land dat economisch gezien niets te bieden heeft wat andere landen ook niet hebben en bovendien goedkoper en van betere kwaliteit kunnen leveren. Suriname heeft echter één uniek bezit wat andere landen niet, of niet in die mate bezitten, en dat is de relatie met Nederland. Dat is Suriname’s rijkste bezit.

  De potentiële inkomstenbronnen van Suriname liggen vooral in de natuurlijke rijkdommen. Nederland bezit een top universiteit, Wageningen, met veel kennis en expertise van tropische landbouw en veeteelt. Die kunnen Suriname veel leren.

  Nederlandse kwekers zijn de beste ter wereld. Onlangs is een Nederlandse zadenontwikkelaar nog bekroond vanwege zijn zaden die planten geven met resistentie tegen ziekten. Die zaden gaan vooral naar Zuid-Oost Azië. Die zaden zijn heel duur. Tomatenzaden bijvoorbeeld kosten meer dan hun gewicht in goud, maar ze zijn het waard.

  Nederland is ook top in geautomatiseerde plantenteelt in kassen, ook in de tropen. Het buitenland komt naar Nederland om het te leren. Dat soort systemen kan Suriname in staat stellen top tuinbouwproducten te leveren waar veel vraag naar is en die heel wat valuta opbrengen. Nederland verdient elk jaar tientallen miljarden aan agrarische producten. Waarom Suriname niet?

  Bomen omzagen en naar China verschepen levert wel wat op, maar ze verwerken tot hoogwaardige eindproducten zoals parket, levert veel meer op. De VS en Canada zijn dichterbij dan China en die betalen harde dollars voor tropische hardhout producten. Nederland kan investeerders en expertise leveren om bedrijven op te zetten.

  Er is al een Nederlandse vis-ondernemer actief in Suriname. Dat kunnen er meer worden in de plaats van die Chinese trawlers die de zee leegvissen en waar Suriname nooit één vis of één dollar van ziet.

  Surinaamse studenten studeren nu in Servië. Dat had ook Nederland kunnen zijn. Dan hoeven ze geen Servisch te leren (heel moeilijk) en het kunnen er veel meer zijn dan die paar in Servië en op allerlei vakgebieden. Nederland heeft universiteiten die hoog in de wereld top honderd staan. Samenwerken kan ook de ADK Universiteit op een hoger niveau brengen.

  Dit is allemaal maar een greep uit de mogelijkheden die de relatie met Nederland kan opleveren. Nederland wil wel, maar eerst zal Suriname bevrijd moeten worden van criminelen en corruptie anders heeft het geen zin. Vervolgens moet er een goed investeringsklimaat geschapen worden. Investeerders willen een betrouwbare overheid, zekerheden en rendement.
  Surinaamse sporters bereiken de top in Nederland evenals op andere gebieden. De kwaliteiten zijn er, alleen de wil moet er zijn en de bereidheid vooruit te kijken en niet de mensen van vandaag de schuld blijven geven van wat meer dan honderd jaar geleden gebeurd is.
  Ontwikkeling in Suriname kan er ook toe leiden dat in Nederland wonende Surinamers terugkeren als ze daar mogelijkheden zien.


  Maak melding
 13. Prof Naipal geeft het goede voorbeeld die laat zien hoe een intellectueel bezig is, die met hun handen en voeten in klei en barre omstandigheden moet werken en zijn kennis en ervaring toepast met mangrove in de natuur toepast en die waarde ervan die weerloos is laat blijken, ook voor de toekomst, lange duur, natuur vriendelijk, flora, fauna, landaanwinst, het eco-systeem, enz. Deze kennis geeft hij door aan studenten.

  Dit zijn de mensen die Suriname nodig heeft met diverse capaciteiten op technologisch wetenschappelijke niveau, kennis en ervaring om Suriname naar grotere hoogten te brengen en zaken achter te laten die waarden hebben.

  Geen typjes die poppenkast spelen en zich plee zi dent noemen, gewijzigde amnestiewet goed keuren, creatieve begrotingen in DNA geven, enz. en van toeters noch blazen weten en het land in de afgrond laat komen en de toekomst van Surinamers hopeloos maken, ook internationaal.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 14. Zie de relatie van:

  USA en Engeland,
  USA en Israel,
  India en Engeland,
  Indonesië met Nederland,
  Duitsland en Nederland,
  België en Nederland en Luxemburg,
  USA en Japan,
  USA en Saoedi Arabië,
  Engeland en Australië,
  Engeland, Canada,
  enz

  Er zijn landen in de wereld die een relatie met elkaar hebben, als een ruiter op een paard.
  Dus niet alleen Suriname en Nederland zijn zo met elkaar verbonden. Er zullen wel wat nuances zijn, maar die historische relatie van deze landen is heel sterk.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 15. Ik heb geen problemen met dit mangroveproject want mangrovebossen kunnen prima dienen als gofbreker maar als men extra veiligheid en bescherming wilt dan zou het geen slecht idee zijn om achter die mangrovebossen op het land een dijk aan te leggen. Want een mangrovebos op zich houdt het water bij hoogvloed echt niet tegen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES