Vijfde editie van de Nationale Pomwedstrijd op 23 juni

17
Vijfde editie van de Nationale Pomwedstrijd op 23 juni

Stichting Between the Lines & Vereniging Ons Suriname organiseren op zondag 23 juni de vijfde editie van de Nationale Pomwedstrijd (voorheen Keti Koti Pomwedstrijd) in Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Tien deelnemers nemen het tegen elkaar op, maar slechts één persoon kan zich de Pom Masra of Pom Misi noemen.

Deze culinaire wedstrijd anex Pom-proeverij wordt sinds 2012 georganiseerd door de stichting Between the Lines (radio Double7FM) en kent inmiddels een viertal winnaars o.a. Ursila van der Kamp (2012), Sandra Bouman (2013), Diana Anthonius (2014) en Unice Blijd (2016).

Opmerkelijk is dat de winnaars van de vorige wedstrijden alleen maar vrouwen zijn. Mannen willen meedoen, maar dan als jurylid. In de meeste Surinaamse eethuizen zijn het overwegend mannen die in de keuken staan. Volgens de organisatie durven mannen niet mee te doen, omdat vrouwen de lekkerste Pom maken.

De Nationale Pomwedstrijd vindt meestal plaats in de Keti Koti maand. De Surinaamse Pom is één van de gerechten die ontstaan is ten tijde van de slavernij. De Pom is nu één van de kroonjuwelen van de Surinaamse keuken. De Pom is bezig met een grote doorbraak want overal waar Surinamers zijn is er Pom.

Voor deze vijfde editie is de organisatie een samenwerking aangegaan met Belfor Imports bekend van o.a. Helen Ketjap, Goya en Badia. De middag wordt muzikaal afgesloten met een optreden van de bekende muziekformatie Big Time, die een ode brengt aan het Pom-gerecht met het nummer ‘Je pom is klaar’:

Datum: zondag 23 juni 2019 | Locatie: Vereniging Ons Suriname | Adres: Zeeburgerdijk 19a, 1093 SK Amsterdam | Tijd: 15.00 – 18.00 uur | Inloop: 14.00 uur | Entree: 10 euro


17 REACTIES

 1. Ik ben blij, neen supergelukkig dan de Surinaamse pom zo hoog scoort. Doorgaan hiermede.
  Maar, wij moeten de andere recepten, ontstaan in de slaventijd niet vergeten. Over welke receopten heb ik het?
  De heri heri, anitrie berie , adomptie, akansa en vele anderen. De formele geboorte van deze recepten vond plaats in 1851. let op ; ik heb het over de formele geboorte omdat de slaven in werkelijkheid deze recepten veel eerder hebben uitgevonden. Zie hierna een klein gedeelte van de wet van de voedselverstrekkingen. Vermeldenswaard is dat een wet maken en een wet uitvoeren twee verschillende dingen zijn. De slaven kregen alleen maar bananen en de banaan schijnt een toespijs te zijn en geen hoofdvoedsel (weinig bouwstoffen) waardoor ze zwaar ondervoed raakten. De aten zelfs grond om hun honger te stillen (grondvreterij).
  Nu leven wij in een andere tijd . Is het niet onze plicht om de gerechten, die onze voorouders hebben uitgevonden te perfectioneren? Dat zou een goede zaak zijn voor de creoolse keuken.

  BIJLAGE B Behoorende tot de publikatie dd 6n Mei 1851 no. 4

  REGLEMENT op de behandeling der slaven in de stad Paramaribo en hare buitenwijken en in de stad Nieuw Rotterdam of zoogenaamde Nickeriepunt .
  Artikel 1.
  Aan iederen slaaf , boven de 14 jaren, zoowel particulier als op den naam eener plantage of grond bekend staande; op de in den hoofde van dit reglement vermelde. plaatsen voortdurend of slechts tijdelijk werkzaam zullen minstens worden uitgereikt de navolgende voedingsmiddelen, als :
  WEKELIJKS
  a.: 2 bossen banannen wegende te zamen niét minder, dan 56 ponden ,(n.b. Na het chillen blijvn 28 ponden over) of 9 ponden rijst
  of 22 ponden yams,;
  of. 35 » goede taijers,
  of 9 » koornmeel
  of 8 » tarwemeel,
  of 8 » gort,
  of zoovele ponden erwten (Groene en grauwe), boonen(witte , bruine bonen en capucijners), mais of cassave als in voedingsvermogen met eene der bovengenoemde hoeveelheden levensmiddelen gelijk staan.
  b. 3 ponden bakkeljaauw of andere gezouten visch,
  of 3 ponden gezouten of gerookt vleesch,
  of 3 ponden haring of makreel,
  Of 2/5 pond vèrsch rund, cabrieten(geiten) of varkensvleesch daags.
  c. 1 pond zout in de maand.
  Degenen, die niet genegen zijn aan de slaven de voedingsmiddelen onder § a en b vermeld in natura te geven, kunnen volstaan met aan dezelve wekelijks te geven :
  de hoeveelheid bij § a opgegeven en 30 cents
  of de hoeveelheid bij § b opgegeven en 40 cents
  of zonder iets meer, 70 cents.
  Het gewigt in dit artikel bedoeld is het oud Amsterdamsche in de kolonie in gebruik.

  Ik hoop dat u meerdere recepten uit het voorgaande kunt afleiden


  Maak melding

 2. Het zou goed zijn als Surinamers, vooral van een bepaald etniciteit zich meer gaan toeleggen op productiviteit en ondernemen. Een eigen onderneming op te zetten. Eigen baas zijn.

  Zelf in deze voedsel branche kunnen ze er niets van bakken, editie van de Nationale Pomwedstrijd, in ondernemen.

  Eten en drinken kunnen ze als de besten, vooral als het van een andere is, want geld om het te kopen hebben ze niet.

  Grote groepen van de afstammeling van de Afri- Surinamer van Paramaribo hebben nog een zeer lange weg te gaan als het om ondernemen gaat. Het zou goed zijn als ze zich daarop zouden toeleggen op hoe je een onderneming opzet en financieel-economisch runt, en in stand te houden en te groeien, i.p.v. aan hosselen te doen.

  Bakken en vooral eten kunnen ze als de besten, maar om het in een onderneming om te zetten en te runnen schijten ze in hun broek.

  Veranderen jullie je mentaliteit en ga leren wat ondernemen is en zet daarna een onderneming op.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Xanthosoma sagittifolium kom niet in Afrika voor en is geen slaven plant. POM is van Asia!!!!!!!
  In Afrika eten ze geen POM en Pom kennen Afrikanen niet! Kijk zelf in Youtube! Afrikanen eten alleen maispap en alles daar is pap. Andere delen van Afrika groeit wel Bananen en Casave. Casave is van de Indianen!


  Maak melding

 4. Als witte Kaaskop ben ik gek op pom . Heb ik ontdekt tijdens de 15 jaren die ik in Suriname heb doorgebracht . Oooh wat een super heerlijk gerecht . Als ik mij niet vergis heb ik ooit eens ergens gelezen dat pom een van oorsprong Joods gerecht is. Goed dat maakt mij niet zoveel uit , maar ik grijp wel elk Surinaams feestje aan waarvoor ik uitgenodigd wordt om te genieten van dit overheerlijk gerecht .


  Maak melding

 5. Eerlijk gezegd!1 niet mijn ding!! ieder zijn eigen smaak!! Geef mij maar die roti en de doksa of lamsvlees!! misschien ook niet jouw smaak! en dat bedoel ik!

  Eet smakelijk!!


  Maak melding

 6. Pom is geen joods gerecht.

  Pom is gewoon een Surinaams gerecht dat bij toeval door door Afrikaanse huishoudslaven in de keuken huishouding van Joden in is gefrommeld in Suriname.

  De vraag die men zich moet stellen, waren deze Afrikaanse slaven op hun keukens of het erf van de
  praisie (h)o(u)so van hun meesters of de plantage niet al bezig met tayer aan het experimenteren wat zij met dit aardvrucht konden maken en zo pom ontstaan is?

  Men moet niet te veel van uitgaan dat alles van de meesters en zijn vrouw kwam? Zie maar de ingrediënten die allemaal in pom voorkomt om het te maken. Niet echt joodse producten die erin pom zitten.

  Men moet zich de vraag stellen, zitter er niet koosjer producten in pom? Dat zou dan het antwoord kunnen zijn of is dat pom niet joods is.

  Wel kan gesteld worden dat het in de slavernij in Suriname is ontstaan, bij de slaven bekend was en dat wellicht de meester en zijn vrouw het ook zijn gaan eten in hun herenhuis. Wellicht geupgrated, naar wat het geworden is, toen bleek dat van tayer een eetprodukt kon worden gemaakt. Zo lang niet met zekerheid vast staat, moet niet van worden uitgegaan dat het van de Surinaamse Joden afkomstig is. Ik houd het gewoon dat pom voedsel was van de slaven in Suriname die het zelf bereiden tijdens slavernij en op aten. Wellicht bij speciale gelegenheden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij.

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 7. Passant daar zit wat in. Moeten we nader historisch gaan onderzoeken. Mij werd verteld dat door gebrek aan aardappelen de slaven met tayer zijn gaan experimenteren. Dus: wiens uitvinding is het/ De joden of de slaven?


  Maak melding

 8. De tayer eten ze al duizenden jaren in Asia. Slaven kregen niks van die Pom! De honden aten de rest van de blanke baas. Slaven konden alleen van ruiken!


  Maak melding

 9. Hoe weet jij dat zo goed dat de slaven alleen konden ruiken.

  Kom met bewijzen, bronnen.

  Wie waren de komissie in de keuken die kookten en proeven.

  Zie daar de logica al dat het slap gekletst van jouw al onder uit wordt gehaald.

  Al je tijdens het koken proeft, weet je ook hoe hey smaakt, kan je als proefkonijn beoordelen of de smaak in orde is. Dus niet dood van gaat en zelf hoe de hele stoelgang is.

  Wie kookt, die ruikt ook.

  Als het een joods gerecht is, waarom dan niet in andere kolonies waren joden waren in de nieuwe wereld? Waren de joden in Su dan zo slim dat alleen die het recept wisten?

  Recht En Waarheid Maken Vrij.

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Tayer
  Naar navigatie springenNaar zoeken springen
  Tayer
  Xanthosoma sagittifolium.jpg
  Taxonomische indeling
  Rijk: Plantae (Planten)
  Stam: Embryophyta (Landplanten)
  Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
  Clade: Bedektzadigen
  Clade: Eenzaadlobbigen
  Orde: Alismatales
  Familie: Araceae (Aronskelkfamilie)
  Geslacht: Xanthosoma
  soort
  Xanthosoma sagittifolium
  (L.) Schott (1832)
  Afbeeldingen Tayer op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
  Tayer op Wikispecies Wikispecies
  Portaal Portaalicoon Biologie
  De tayer (Xanthosoma sagittifolium) is een plant uit de aronskelkfamilie (Araceae). Het is een kruidachtige, vaste plant waarvan zowel de wortelknollen als de bladeren worden gegeten.

  De bladeren zijn langgesteeld, pijl- tot hartvormig, glanzend donkergroen of paars aan de bovenzijde en matgroen aan de onderzijde. De rechtopstaande bladsteel is tot 2 m lang, de bladschijf is tot 1 m lang. In cultuur gehouden planten bloeien zelden. De bloemen groeien in cilindrische bloeikolven (spadix), die omgeven worden door een 12-15 cm lang, wit schutblad (spatha). Aan de onderkant van de bloeikolf groeien de vrouwelijke bloemen, in het midden groeien steriele bloemen en aan de bovenkant van de bloeikolf groeien de mannelijke bloemen. De vruchten zijn kleine bessen, die twee tot vijf harde zaden bevatten.

  De tot 2 kg zware wortelknollen kunnen worden gekookt, gebakken of gefrituurd. Ze worden in de Surinaamse keuken gebruikt in het gerecht pom. De knollen zijn net als aardappelen rijk aan zetmeel, maar bevatten relatief weinig eiwitten en vitamines. De jonge bladeren en bladstelen kunnen worden gegeten. Ze worden meestal bereid op dezelfde manier als spinazie en bevatten ongeveer drie keer zoveel eiwit als de wortelknollen. Alle plantendelen bevatten oxaalzuur dat door verhitting wordt afgebroken.

  De tayer stamt uit tropisch Midden- en Zuid-Amerika, waar de plant al duizenden jaren als voedselgewas wordt gekweekt. In de zeventiende eeuw werd de tayer door de slavenhandel naar Afrika gebracht. Deze soort verdringt door zijn betere smaak meer en meer de taro (Colocasia esculenta).

  Het geslacht Xanthosoma bevat nog meer eetbare soorten zoals Xanthosoma brasiliense, waarvan de bladeren worden gegeten

  Bron wIKIPEDIA
  Opmerkingen: De Pomtayer is dus Zuid Amerikaans, net als de aardappel.
  Er bestaat ook vegetarische pom. Zoek op internet.


  Maak melding

 11. @John

  Er moeten zeker veel zaken onderzocht worden.

  De afstammelingen van de Afrikaanse slaven moeten zich meer in hun eigen geschiedenis gaan verdiepen en gaan versteld staan van hun kennis, kunde, wetenschappers, uitvinders enz.

  Ze hoeven dan niet eens te gaan naar die van Afrika voor blanken daar naar toe kwamen, maar al gewoon tijdens de slavernij.

  Uitvinder van de auto, enz ik zou ze willen adviseren you tube te raadplegen, aangezien ze niet van lezen houden om te zien wat allemaal al tijdens de slavernij uit gevonden hebben. Blanken namen vaak het patent, maar het waren wel deze die Afrikanen in de nieuwe wereld die het hadden uitgevonden.

  De Afrikaanse geschiedenis is heel interessant, heel erg.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. De vraag, zijn joden?

  Hoe komt het dat de inwoners van het middenoosten mensen zijn die bruin zijn en bruine ogen en zwart haar hebben en plotseling zie je heel veel witten joden, die uit midden-europa, west – europa kwamen en bruin en zelf blond haar hebben, wit zijn?

  Zie de afbeelding van de witte JC en stelt u zich de vraag of dat de echte JC is? Wie is deze witte man, waarvan iedereen aan neemt dat het JC is? Zoek en u zult vinden wie deze witte man is, waarvan men aanneemt dat het JC is.

  De vraag, hoe komt het dat joden uit Europa kwamen? Toen ze uit het midden-oosten verdreven werden, waren ze allemaal bruin of zwart. Toen ze terug kwamen waren ze allemaal wit. Heel Raar! Wie zijn deze witte mensen die zich joden noemen?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.