Bloemenhulde i.v.m. 146 jaar Hindoestaanse Immigratie in Suriname

10
Bloemenhulde i.v.m. 146 jaar Hindoestaanse Immigratie in Suriname

In verband met 146 jaar Hindoestaanse Immigratie op woensdag 5 juni 2019, heeft de Surinaamse vicepresident, Michael Ashwin Adhin, een bloemenhulde gebracht bij het Baba en Mai monument in Paramaribo. Ook de Indiase Ambassadeur in Suriname, Mahender Singh Kanyal was aanwezig en maakte gebruik van de gelegenheid om de voorouders te gedenken.

Na de afschaffing van de slavernij in 1863 weigerden veel voormalige slaven nog langer op de plantages te werken. Suriname, dat toen gekoloniseerd was door Nederland, ging op zoek naar nieuwe en vooral goedkope arbeidskrachten uit Brits-Indië. Op 5 juni 1873 arriveerde het eerste schip met Brits-Indische contractanten, de Lalla Rookh, in Suriname. De 399 passagiers, voor wie bij vertrek uit Calcutta onduidelijk was waar ze precies terecht zouden komen, zetten voet aan wal te Fort Nieuw Amsterdam in Commewijne.

“De Hindoestaanse voorouders hebben een bijzondere bijdrage geleverd aan de opbouw van Suriname. Wij zijn bijzonder trots op wat zij hebben kunnen bewerkstelligen. Wij waren vanaf het begin al ondernemers. Nu is ondernemerschap meer dan ooit belangrijk. Vooral de kleine en middelgrote ondernemers. De ruggengraat van onze economie moet veel meer versterkt worden en in dat kader moeten wij ondernemerschap zien als iets wat meer gestimuleerd worden”, zei de vice-president na afloop van de bloemenhulde.

10 REACTIES

 1. De Hindostaanse gemeenschap heeft een zeer grote meerwaarde opgeleverd voor de Surinaamse samenleving. Ze zitten niet op de overheids kantoren duimen te draaien, maar leveren de meest productieve bijdrage. Door hard werken, sober leven en met een stevige dosis verantwoordelijkheid hebben ze de fundamenten gelegd voor een betere toekomst voor hun kinderen. Het boek: Uit de klei van Saramacca, geeft een impressie van het bloed zweet en tranen dat is gevloeid bij 1 gezin om Suriname beter achter te laten.
  de Hindostanen hebben aan hun snelle opbouw gewerkt vooral op eigen kracht, met heel veel offers en noeste arbeid. Die zaten niet alsmaar over de schutting te kijken, te klagen en te parasiteren op het hoofd van de overheid met fyo-fyo mentaliteit. Maar de Hindostaanse groep wordt al tijden, gemarginaliseerd. Ook dat is bewijsbaar. Er zijn aantal jaren geleden concrete stappen gezet om het Hindostaanse ondernemerschap dat macht zou zijn, te breken. Dat is verdrukking die naar onderdrukking leidt.


  Maak melding

 2. Gefeliciteerd mijn Hindoestaanse broeders !

  “De Hindoestaanse voorouders hebben een bijzondere bijdrage geleverd aan de opbouw van Suriname. ” Is een hypothese.

  Private rijkdom staat niet altijd voorwaarde voor het leveren van een bijzondere bijdrage aan de opbouw van Suriname. Dit is trouwens sinds de komst van de Nederlanders het geval. Suriname was gedurende bijna de gehele Hollandse tijd in private handen.

  Alleen hebben die rijken zichtbaar geïnvesteerd in Holland. Grote infrastructurele projecten, woningbouw, grote bedrijven en vele andere zaken. Die rijken van Suriname hebben hun geld vooral op de bank.

  In Suriname is er wel een klein groepje rijken van verschillende etnische achtergrond is dichter bij de waarheid.

  De meeste mensen in Suriname komen wel gelukkig over, ondanks de vele problemen in het land.

  Ze eten, drinken en feesten en het is bijna altijd mooi weer en velen wonen ook in leuke huizen. Ook mensen met verschillende etnische achtergrond.

  Suriname is toch een El Dorado gebleken. Alleen dachten de Europeanen toen dat de goud voor het oprapen lag. Nee, het lag al die tijd onder de grond.


  Maak melding

 3. Jai jai ho mai en bappa!! miljoenen maal dank aan U allen. U allen heeft voor ons opgeofferd! dankzij U, dat wij kunnen lachen!! Zonder U waren wij nergens!!!!
  Ben laatstelijk naar Mariënburg gegaan en eerlijk gezegd!!! Je krijgt kriebels in je hele bloedstroming en zonder bij na te denken, krijgt je het gevoel dat er daar iets heel heftigs is gebeurd!! zelfs de vogels komen daar niet!! Het geeft geen goed gevoel, maar andere kant, wil je daar ook even niet weg!! Ik heb daarginds mijn hoed af gedaan!! Je krijgt wel kippenvel!! Alles is verwaarloosd, kapot ect. etc. Je ziet de suiker kappas rond omheen half kapot rondslingeren! Gewoon totaal verwaarloosd!!


  Maak melding

 4. Dank aan onze voorvaderen die de overtocht durfden te maken route India -Suriname.
  @Mundo
  Leer wat van de hindostanen.
  Ze kijken vooruit en niet achteruit.Wij hindostanen werken voor een betere toekomst voor ons zelf en onze nakomelingen.
  Dank zij de hindostanen voor de welvaart en ontwikkeling van Suriname.Als ze zouden zitten klagen en jammeren net als de rest zou Suriname vandag nog 1 grote bos zijn geweest.
  Dank de hindostanen voor hun moed en krachten.


  Maak melding

 5. De Hindoestanen
  (met uitzondering van de corrupte Hindoestanen die bij de NDP zitten, want zij zijn een schande die de trots van onze Mai en Baba schaden)
  zijn de Surinamers waar Suriname trots op kan zijn.
  Zij zijn de kracht die kan zorgen voor welvaart en welzijn voor iedereen in Suriname.

  Jai Sri Ram Desh !


  Maak melding

 6. dat hindoestanen een bijdrage hebben geleverd is heel goed.
  Alleen, waarom is het nodig om andere bevolkingsgroepen de grond in te boren.
  Misschien begrijpen jullie het niet goed, Bijna alle bevolkingsgroepen hebben hard gewerkt op de plantages.
  creolen en Indianen hebben geen geld gekregen en Hindoestanen en javanen heel heel weinig geld(moderne slavernij)

  Wees trots op wat je gedaan hebt en niet de hele tijd naar andere wijzen.
  wat een ander doet is zijn zaak.


  Maak melding

 7. Respect voor alle eerlijke en hardwerkende mensen die ook over morgen en overmorgen denken. Hun gezin bescherming en ontwikkeling bieden. Als ZZP-ers waren ze afhankelijk van zoveel factorenfactoren, maar nooit met de palken erbij gaan zitten overal waar neergestreken zijn hebben ze ontwikkeling stabiliteit en vooruitgang gebracht.. Recpt voor deze mensen, hun cultuur, normen en waarden. Power brothers and sisters.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.