30ste herdenking van de SLM vliegramp van 7 juni 1989 in Suriname

5
30ste herdenking van de SLM vliegramp van 7 juni 1989 in Suriname
Foto: Monument Vliegramp aan de Jaggernath Lachmonstraat in Suriname.

Op vrijdag 7 juni 2019 is het precies 30 jaar geleden dat de grootste ramp in haar geschiedenis, de Republiek Suriname trof. Het SLM vliegtuig, de Anthony Nesty stortte in de vroege ochtend van 7 juni 1989 nabij het Vliegveld Zanderij neer. Hierbij lieten 178 passagiers het leven, waaronder 15 profvoetballers van het Kleurrijk Elftal, de Technische Staf en 2 Bestuursleden. Sindsdien organiseert de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal jaarlijks rond deze onvergetelijke dag, herdenkingsplechtigheden waarbij met name haar omgekomen leden werden herdacht.

Naar het oordeel van deze Organisatie dreigt reeds 10 jaar, deze van omvang, grootste ramp die de Republiek Suriname ooit trof, in vergetelheid te geraken. Deze ontwikkeling doet geen recht aan de waarde die de 178 slachtoffers, in leven zijnde, hebben gehad. Evenmin is dat, met betrekking tot de nabestaanden van deze onfortuinlijke slachtoffers het geval. Hun dierbaren mogen nimmer worden vergeten.

Laatstgenoemden hebben tot op heden, in meer of mindere mate last van trauma’s die verband houden met deze catastrofale ramp en behoeven nazorg. Om voormelde redenen heeft de kortweg Stichting MKV genoemde Organisatie, sinds 2009 gemeend, om alle 178 slachtoffers van deze catastrofale ramp, simultaan, waardig en met respect te herdenken. In onze optiek, mogen deze slachtoffers nimmer worden vergeten. 

Op 7 juni a.s. zal de Herdenking met militaire eer en gebed plaatsvinden, terwijl een audiovisuele reconstructie van de Vliegramp zal worden gepresenteerd. Toespraken van Regeringsvertegenwoordigers en de Voorzitter van MKV maken ook deel uit van het programma. De omgekomen Kleurrijk Voetballers en hun Stafleden, alsook de oprichter van het Kleurrijk Voetbal en Suriprofs, Sonny Hasnoe, die ons op 3 Januari 2018 kwam te ontvallen, hadden een droom. Deze was de opzet van een Kleurrijk Voetbal Academie in Suriname.

Deze missie wil coûte que coûte door MKV worden uitgevoerd. Daartoe vroeg, kreeg toegezegd en ontvangt zij uit handen van een Regeringsvertegenwoordiger tijdens de Herdenking van 7 juni a.s. de beschikking voor 10 ha domeingrond in het district Commewijne. De Sonny Hasnoe Kleurrijk Voetbal Academie komt daarmee een stap dichterbij. Dit opent onmiddellijk de weg voor het transparant en bonafide aangaan van samenwerkingsverbanden met internationale voetbalgrootheden en dito Clubs. Deze mijlpaal geeft aan de aanstaande Herdenking een extra dimensie.

Datum : 7 juni 2019
Plaats :  Monument Vliegramp aan de Jaggernath Lachmonstraat
Inloop : 09.00 uur 
Start : 09.30 uur

5 REACTIES

 1. op deze dag sta ik altijd stil voor mijn omgekomen nicht )stewardes, en uiteraard voor alle slachtoffer va deze verschrikkelijke ramp !!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 2. Op deze dag herdenk ik, als nabestaande, in stilte al 30 jaren via gebeden deze onvergetenllijke dag.

  Niemand is boven de mens en geen enkel mens is boven een ander mens.
  Allen die zijn heen gegaan tellen.

  Vliegramp 7 juni 1989 wordt vaker gelinkt
  aan het kleurrijk elftal
  Als wij de uitkering vd nabestaanden in ogenshow nemen dan lijkt het alsof het leven vd een meer waard was dan de andere.

  Aan allen die hun dierbaren hebben verloren en de overlevenden wens ik veel sterkte.


  Maak melding

 3. Ik ben het er niet mee eens. Op gegeven moment moet je afsluiten en doorgaan met het leven. Elke herdenking wakkert juist weer alle emoties aan. Het is 30 jaar geleden. Laat het rusten. Wordt de Tenerife ramp van KLM ook elk jaar herdacht?


  Maak melding

 4. @ Sariekba

  A.U. B. Nee de KLM herdenkt het Tenerife ramp niet nee, maar je moet de SLM niet vergelijken met KLM. De oorlog is al zo lang geleden afgelopen maar Nederland herdenkt het nog steeds, ik heb in die oorlog niemand verloren, maar heb toch respect voor de Ptata´s. En dat zou ook prettig zijn als je dat doet voor de Surinamers die wel, iemand bij de ramp van 1989 hebben verloren!!!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.