Informatiesessie SBB over stopzetten van extensieve houtkap in Suriname

9
SBB informatiesessie over stopzetten van extensieve houtkap in Suriname

Op 29 mei 2019 heeft de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) een informatiesessie gehouden voor meer dan 100 belanghebbenden in de houtsector, in verband met het stopzetten van extensieve houtkap. Om duurzaam bosbeheer te kunnen bewerkstelligen is het van belang dat het vellen oftewel het oogsten van bomen op een geplande manier plaatsvindt. De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is daarom overgegaan tot het stopzetten van extensieve houtkap, ook wel ongeplande houtkap genoemd. Deze manier van houtkap legt een enorme druk op het bos en richt veel schade aan.

De SBB heeft op 29 mei 2019 een sessie gehouden voor belanghebbenden om hen beter te informeren over hoe ‘geplande houtkap” dient plaatst te vinden. Ongeveer 130 vertegenwoordigers van de houtsector hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging van de SBB voor het bijwonen van de informatiesessie.

Aan het begin van de sessie heeft een team van de SBB gewezen op het belang van duurzaam bosbeheer voor Suriname en de rol die de organisatie hierin vervult. Ook is er een presentatie verzorgd waarbij de richtlijnen voor het maken van een kapplan is uitgelegd en hoe de inventarisatie van het bos moet plaatsvinden. Verder heeft de SBB een handleiding ‘kapplan’ ontwikkeld, welke is verstrekt aan de aanwezigen. De handleiding is ook beschikbaar op de website van de SBB, www.sbbsur.com.

De geplande houtkap methode sluit heel goed op het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS). Dit systeem is een vernieuwd bosmonitoringsysteem van de SBB dat de efficiëntie en effectiviteit van bosmonitoring en bosbeheer zal verhogen. Ook is er een korte demonstratie van het vernieuwd bosmonitoringsystem verzorgd. Aan het eind van de presentaties hadden de aanwezigen de gelegenheid vragen te stellen die beantwoord werden door een panel bestaande uit directieleden van de SBB.

Paul Abiteng, voorzitter van de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten (VBH) geeft aan blij te zijn met de sessie en vond het prijzenswaardig dat een deel van de presentaties ook in het Sranan is verzorgd, waardoor de ‘kleine man” de informatie ook tot zich kon nemen. Hij ziet de SBB als een belangrijke partner voor de houtproducenten en juicht toe dat zij de VBH betrekt bij de besluitvorming en hiernaast regelmatig terugkoppelt als er een nieuw besluit genomen zal worden. Transparantie en betrokkenheid zijn voor de voorzitter van de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten belangrijk.

Herman Fraser, secretaris van de Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU) onderkent dat het belangrijk is om te werken volgens de principes van duurzame houtkap. Hij geeft aan dat er rekening moet worden gehouden met de overgang naar een andere werkwijze. De sector heeft veel te maken met laaggeschoolde personen en geplande houtkap vereist kennis. “Ik denk dat de bedoeling heel goed is, maar we moeten de mensen wel de nodige kennis bijbrengen, zodat duurzame houtkap kan worden uitgevoerd. Door de regelmatige consultatiebijeenkomsten tussen de sector en de SBB is de samenwerking vele malen beter”. De ASHU-secretaris gelooft erin dat zijn organisatie en de SBB door de introductie van de geplande houtkap en SFISS een vruchtbare toekomst tegemoet zullen gaan.

De SBB blikt tevreden terug op de bijeenkomst en zal de komende periode vaker informatiesessies organiseren met stakeholders.

9 REACTIES

 1. Regelmatig komt het voor dat er vrachtwagens met rond hout wordt aangetroffen zonder dat men weet waar deze boomstammen vandaan komen. Ook zijn containers geladen met rond hout, die op het punt stonden naar China te worden vervoerd gesignaleerd. Er wordt dus regelmatig hout gekapt en geexporteerd zonder toezicht. De Duitse TV station ARD heeft vorig jaar reportage gemaakt over de grote invloed van Chinezen in de houtkap in Suriname.
  Zie :
  https://www.waterkant.net/suriname/2018/08/10/duits-filmpje-houtsector-suriname-stevig-in-chinese-handen/


  Maak melding

 2. Haha zonder de medewerking van Bouterse en Boerenveen gebeurt er niets met deze mooie plannen. Duurzaam beheer is niet in hun belang dus zal er niets veranderen.

  Bouterse en Boerenveen hebben zich de grootste concessies toegeëigend en een deal gemaakt met Chinese kaalkappers die lukraak alle bomen kappen.

  De assemblee heeft jaren geleden unaniem besloten dat de export van rondhout moest stoppen. Jaren later is er niets gebeurt omdat Bouterse heeft bepaald dat de export van rondhout door moet gaan want hij verdient er persoonlijk aan.
  duurzaam beheer van het bos onder deze regering is een grote illusie


  Maak melding

 3. Gaan jullie echt wachten tot mei 2020 ?

  Stop de NDP ! Ze hebben een “tijdbom” geplaatst. Hoe langer zij aanblijven hoe krachter de bom en hoe ernstiger de schade !

  Weer overeenkomsten en leningen !

  Het geld gaat op maar wordt niet benut en heeft geen rendement.

  NDP-stemmers open je ogen en je verstand, kies voor je land Suriname in plaats van verliefd zijn op Bouterse.
  Betere joe mattie mandie maar joe boto no boro !

  No mik Sranang soengoe !

  Bescherm je land.


  Maak melding

 4. Gecontroleerde houtkap is wel belangrijk om dat uit te voeren. Hetgeen betekent dat door het ministerie van natuurlijke hulpbronnen een gedegen plan moet zijn ontworpen waaraan de houtkappers zich eraan moeten houden onder toezicht van hetzelfde ministerie.
  Waar is het plan waarom wil die niet werken?

  Ik weet al uit het verleden dat door het ministerie een plan was opgezet, dat bij elke soort gekapte boom het bedrijf verplicht was om een nieuwe in die plaats te planten. Het systeem werkte en waarom wordt dan die niet meer toegepast.


  Maak melding

 5. De enige manier van duurzaamheid is totaal geen kap toe te staan voor export doeleinden. Voor zie de lokale bevolking van hout en de lokale bouw en meubel industrie en laat dat het alleen zijn.

  Laat ook voor ieder gekapte boom direct vier van de zelfde soort planten met verplicht onderhoud.


  Maak melding

 6. Het stopzetten van extensieve houtkap, kan men vergeten, zolang dit misdadige paarse corrupte regiem aan de macht is. Nog meer schulden en uitverkoop van land en volk, misdaad, drugs, armoede liggen in het verschiet als oerdomme dwaze debiele idiote ndp paria’ s voor een derde maal in 2020 willen stemmen op de meest meedogenloze, gewetenloze misleider en zijn roofzuchtige criminele paarse roversbende.


  Maak melding

 7. Pak de vergunning verstrekkers eerst aan en de Chinezen!! ga kijken wat zij in het binnenland aanrichten!! niet te geloven!! Als zij 1 boom kappen, daan zeker 10 to 15 kapot!! en als 1tje niet goed is, doen zij 2 a 3 meter onder de grond!! totaal geen controle!! De kappers moet je 2 meter levend onder de grond begraven en levend ook!! Zij doen wat zij willen!! Ik zou zeggen 1 verkeerd boom kappen/ vernietigen 10.000 usd boete!!


  Maak melding

 8. Milieubewustzijn is prijzenswaardig en moet gestimuleerd worden. Heel goed dat er rekening wordt gehouden met het tropisch regenwoud.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.