maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieVoor het eerst lopen brandweercollega's uit Suriname mee bij korps in Nederland

Voor het eerst lopen brandweercollega’s uit Suriname mee bij korps in Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

In 2017 is Brandweer Haaglanden een samenwerking aangegaan met Suriname, welke ontstaan is vanuit een werkbezoek van de commandant van Korps Brandweer Suriname aan Brandweer Haaglanden. Vanaf dat moment is gekeken hoe beide brandweerkorpsen elkaar kunnen versterken. In dat kader zijn Surinaamse Brandweer collega’s op bezoek in Den Haag. Het is de eerste keer dat brandweercollega’s uit Suriname meelopen met collega’s uit Nederland.

Een van hen is Brigitte (foto). “Ik loop twee weken mee met de uitrukdienst. Ik ben samen met drie andere collega’s en die zijn geplaatst op andere afdelingen. Ik heb nu al heel veel geleerd. Ik vind de samenhorigheid top hier. Alles wordt samengedaan. Eten, opruimen en alles met een lach. Hier is het ook een stuk minder hiërarchisch. Het is er wel, maar iedereen wordt gelijk behandeld” zegt ze in een interview met Veiligheidsregio Haaglanden.

Brandweer Haaglanden helpt Suriname enerzijds met overtollige en gebruikte spullen en anderzijds met vakkennis. Denk bijvoorbeeld aan oude meubels, kleding en het beschikbaar stellen van lesmateriaal en procedures. In Suriname is er geen landelijke brandweerschool. Daarom is het land deels afhankelijk van Nederland, ook in verband met de taal. Voor Brandweer Haaglanden is het een mooie kans om de collega’s in Suriname te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ruim 1.100 Surinaamse collega’s veiliger kunnen optreden tijdens incidenten.

“Het geeft ons brandweerkorps een mooie inkijk op hoe het werkt in Suriname. Ook met zeer beperkte middelen en materialen doen zij er alles aan om brandweerzorg te leveren. Daarnaast is een inkijkje in de Surinaamse cultuur en gemeenschap een mooie bijkomstigheid. In Haaglanden woont namelijk een grote populatie Surinamers. Het is goed en leerzaam om met elkaar over het brandweervak te praten, te kijken waar de verschillen én overeenkomsten zitten en waarom we de dingen doen die we altijd doen” aldus de brandweer op de site van Veiligheidsregio Haaglanden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
 1. De Surinaamse overheid had toch een de-kolonisatie agenda. Waarom is de Surinaamse brandweer in Nederland en waarom niet in Cuba, Equatoriaal Guinea of Venezuela. Zo zie je maar weer als het erop aan komt geven de Nederlanders thuis. Zodra de Bouterse plaats heeft gemaakt voor fatsoenlijk president kunnen de banden worden herstelt.


  Maak melding
 2. Deze mannen en vrouw moeten een test afleggen bij terugkeer in hoeverre ze zijn geïndoctrineerd. Want reken maar dat dat gebeurt.


  Maak melding
 3. “Ik vind de samenhorigheid top hier. Alles wordt samengedaan. Eten, opruimen en alles met een lach. Hier is het ook een stuk minder hiërarchisch. Het is er wel, maar iedereen wordt gelijk behandeld”

  Veel korpsen in Nederland hebben een bedenkelijke reputatie. Wij en zij !


  Maak melding
 4. @ Percival, mee eens.

  Suriname is sedert staatkundige onafhankelijkheid door gewoon dom beleid en dom gedrag niet gelukt om financieel onafhankelijk te zijn. Het land is sinds 1975 afhankelijk van ontwikkelingshulp, giftes, leningen, donaties, aalmoezen en daarmee volledig in de broekzak van landen als Nederland, VSA, China, India enz.

  Heel mooi dat Surinaamse brandweerlieden met Nederlandse brandweerlieden mee kunnen lopen. Het is alleen storend dat Suriname in dit verhaal weer afhankelijk is van donaties zoals oude meubels, kleding en het beschikbaar stellen van lesmateriaal en procedures, dus weer van Nederlandse gulheid afhankelijk is. Een oud verhaal dat anno 2019 flink de keel uit hangt.

  Laten we een begin maken een landelijke brandweer academie op te richten waar we onze eigen procedures scherpstellen. Zwaar overtijd voor een land met velen branden.


  Maak melding
 5. @ Frantz

  “Veel korpsen in Nederland hebben een bedenkelijke reputatie. Wij en zij!”

  Door Brandweervrouw Brigitte wordt de door jouw genoemde wij en zij cultuur niet zo ervaren.

  Quote; “Ik heb nu al heel veel geleerd. Ik vind de samenhorigheid top hier. Alles wordt samengedaan. Eten, opruimen en alles met een lach. Hier is het ook een stuk minder hiërarchisch. Het is er wel, maar iedereen wordt gelijk behandeld” zegt ze in een interview met Veiligheidsregio Haaglanden.”

  Kan geen “wij en zij” mentaliteit hieruit opmaken.


  Maak melding
 6. Koos, sinds jaar en dag heb ik twijfels over jouw verstandelijke vermogens. Jij snapt er niets van. De regio Haaglanden valt onder het lokaal bestuur. Dit bestuur heeft in het verleden geen agressieve koloniale politiek gevoerd. Brandweer Haaglanden valt onder dit bestuur en m.a.w. de brandweer staat los van de koloniale politiek die het landelijk bestuur in het verleden heeft gevoerd. Met de stommiteiten die je uitkraamt geeft je jezelf bloot. Maar het doet jou zeer dat je met jouw fake nieuws en jouw vuile verdachtmakingen de samenwerking met de Surinaamse brandweer niet heb kunnen tegenhouden. Koos jij bent een lichtgewicht.


  Maak melding
 7. @ Ah Rob, grotere flauwekul had ik niet van jouw verwacht. Je reactie naar Koos is echt flauwekul. Je gebruikt een staatkundig argument die kant nog wal raakt. Ook het lokaal bestuur Haaglanden maakt ( historisch) deel uit van het koninkrijk der Nederlanden er is hier geen sprake van een staatkundig onafhankelijk gebiedsdeel of bestuur. De inwoners zijn voor een groot deel Nederlanders en Nederlandse staatsburgers. De middelen welke zij gebruiken ook voor donaties zijn deels afkomstig vanuit het rijk.

  Ik zou je haast van domheid of onnozelheid willen verdenken. Voorlopig acht ik je nog hoog dus doe ik het maar niet. Mag ik je iets adviseren, als je echt in je argumenten geloof, te gaan googelen.


  Maak melding
 8. Koos ga terug in je hangmat. Wat een zielig figuurtje ben je.
  Natuurlijkkunnen de Surinaamse brandweerlieden veel leren. Wat mag je verwachten van Suriname die nog maar in de kinderschoenen staat als je het over veiligheid, brandpreventie en al die andere zaken praat. Wat gaf deze dame heel terecht aan? De platte organisatie. Heel wat anders dan het haantjes gedrag van de Surinaamse man. Laat hem een pet opzetten en hij verandert. Hoe minder kennis en kunde hoe harder hij brult. Jammer want met jullie opmerkingen laten de Surinamers steeds zien dat ze een gruwelijke hekel aan Nederlanders hebben. Wij beginnen dat ook aan jullie ongelikte brulapen ook een hekel te krijgen en weet je wat Jullie kunnen. Iet zonder ons wij wel zonder jullie.


  Maak melding
 9. Beste RobG brandweerkorps Den Haag wordt op de been gehouden door de zgn koloniale bestuur. Zonder gelden van rijksoverheid zou het Korps omvallen. Maar daar gaat deze discussie niet over. Volgens Bouterse en Hira moet Suriname zich losmaken van de jukbeenderen dat Nederland heeft. Ze vervloeken de bemoeizucht van de Hollanders.
  Maar de waarheid is dat een grootdeel van de mensen die willen dekoloniseren iedere mnd uitkijken naar het geld van hun familie uit het land van de kolonisator. Ze staan ook te trappelen om een heerlijke vakantie in Nederland te hebben. Ze willen producten uit Nederland op hun bord en ze spreken veel beter Nederlands dan de vele Nederlanders. Als het Nederlands elftal speelt zitten ze met een oranje t-shirt voor de buis het zingen het Wilhelmus uit volle borst mee. De kolonisator zit in iedere vezel van het Surinaamse DNA. Conclusie, Bouterse en Hira slaan de plank volledig mis met hun valse evangelie. Suriname zal altijd een financiele en emotionele band met Nederland hebben. Iran, Afrika, China, Cuba en Venezuela is 1 grote paarse bedrog. Rob tijd om je oogkleppen af te doen. Trouwens als je zo begaan bent met Bourerse waarom niet je Nederlandse paspoort inleveren.


  Maak melding
 10. @ Alles voor loze beloften en een pakket,

  Ook jij slaat de plank behoorlijk mis. Jij veegt alles onder een noemer terwijl niet iedereen het koloniale beleid van Nederland steunde. Jij nu weer………………….!!!!!!

  @Koos,
  Jij schopt de bal kilometers naast het doel. Ben je soms bewust ziende blind en speel jij toneel alsof jij het kolonialisme niet kan vatten?


  Maak melding
 11. Tjongejonge, nu kan er gebruikt gemaakt worden van de ervaringen en faciliteiten van een brandweerkorps in Nl, en is een brandweervrouw daar heel positief over, zitten er weer een paar notoire Hollandhaters waarvan er zeker eentje hier zijn universitaire opleiding genoten heeft en een vermeende schitterende carriere opgebouwd heeft hier de boel weer af te zeiken, je moet je wel heel ongelukkig voelen dat je je armzalige leventje in dit koude land moet slijten vandaar natuurlijk ook de negatieve reacties


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES