zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinister van Financiën en Governor CBvS tekenen voor samenwerking

Minister van Financiën en Governor CBvS tekenen voor samenwerking

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse minister van Financiën en de Governor van de Centrale Bank van Suriname hebben vrijdag een beleidstechnische samenwerking beklonken, waaruit adviezen voor het te voeren fiscaal en monetair beleid moeten voortvloeien. Dit opgerichte Monetary and Fiscal Policy Coordination Committee (MFPCC) biedt aan beide bestuurders een ​​periodiek forum om kwesties van wederzijds belang te bespreken en te zorgen voor beleidsconsistentie tussen de twee instellingen.

Een dergelijke samenwerkingsvorm tussen de twee monetaire autoriteiten wordt toegepast in vele andere landen, meldt het ministerie van financiën. Het is gestoeld op de wisselwerking tussen fiscaal en monetair beleid en het verband met de algehele economische ontwikkeling. Zo is nodig dat de overheid een goed kasbeheer kan voeren, met de wetenschap over de algehele liquiditeitsgraad en de risico-appetijt van financiële instellingen en niet-financiële investeerders.

De moederbank daarentegen zal conclusies trekken uit het overheidsoptreden binnen de economie en de mogelijke impact daarvan op de monetaire en geld aggregaten. Die houdt zij in het vizier als onderdeel van een van haar wettelijke taken, namelijk het bevorderen van een stabiele en lage inflatie. Andere raakvlakken voor het fiscaal en monetair beleid zijn onder andere de valutamarkt, de gezondheid en effectiviteit van het financieel stelsel, financiële educatie en anti witwas en -terrorismefinanciering.

Het MFPCC wordt opgezet niet alleen om korte termijn urgente zaken van wederzijds belang te behandelen, maar ook om structuren vorm te helpen geven waardoor op middellange-termijn er een modernisering en hogere efficiëntie van de taakstellingen en –uitvoering ontstaan. Bijvoorbeeld: aansluiting Treasury Single Account op het Nationaal Betaalsysteem maar ook aspecten zoals het moderniseren van de Bankwet. De lopende agenda zal in overleg worden bepaald.

De minister van Financiën is ex officio voorzitter van het MFPCC en de Governor is plaatsvervangend voorzitter. Overige leden van het MFPCC behoren tot het senior management of adviseurs, met andere woorden functionarissen met bewezen expertise in het analyseren van macro-economische ontwikkelingen, prognoses en grondige kennis van fiscale en monetaire beleidsinstrumenten.

De overige leden zijn:

 • De heer J. Tawjoeram en mevrouw J. Ten Berge (Ministerie van Financiën);
 • De heer W. Orie en de heer de heer M. Soekhnandan (Centrale Bank van Suriname).

Niettegenstaande deze belangrijke coöperatie, zullen het mandaat en de zelfstandigheid van het Ministerie als gespecialiseerde werkarm van het financiële en fiscale regeringsbeleid, maar ook de onafhankelijkheid van de Bank dringend worden geaccepteerd en gerespecteerd.    

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. Soso poppenkast! dikzak vetzak!! de slager gaat zijn eigen vlees keuren!! Boefdraad is NDP. van Trikt gehaald in ingelijfd door NDP!! Dus???? wat gaat er straks gebeuren??? Het onmogelijke wordt straks mogelijk!! Kinderen die nog niet geboren zijn, hebben nu al een schuld van Suriname tot China!!!

  Stop een dinamiet in hun reet!!


  Maak melding
 2. Baat het niet dan schaadt het niet. Feit blijft de onafhankelijkheid van beide organen en dat er toch een balans gevonden wordt waarbij het inspelen op elkaar efficiënter wordt. Het anti-witwasbeleid is zeer belangrijk geworden. Suriname moet nu echt van dat negatieve imago af. Voor wat betreft de financiering van terrorisme denk ik niet dat Suriname daar enig rol in speelt.

  Maar corruptie is schering en inslag. De gewapende machten die cruciale objecten beheren, moeten in zijn totaliteit gescreend worden. Een douanier die een x- bedrag per maand genereert en een in een splinternieuwe Prado rondrijdt, geeft wel stof tot nadenken. Hoe komt hij aan dat geld? Navraag leert dat hij geen enkele lening heeft afgesloten bij een bank. Van zijn loonstrookje na aftrek van alle kosten en uitgaven blijkt dat hij zich onmogelijk die Prado kan veroorloven. Toch rijdt hij in die Prado. Dit is slechts een voorbeeld. En zo kun je vitale departementen stuk voor stuk nagaan. Geldt ook voor particulieren.


  Maak melding
 3. Weer zo,n inhoudsloos lulverhaal over samenwerking tussen de Cbvs en ministerie van financiěn, de zoveelste afleidingsmanurvre, om het zogenaamd positiever te laten over komen betreffende het financiěle gebeuren in dit land, hecht meer waarde aan de analyse van een onhafhankelijk persoon als Robby Makka op starnieuws, die nauwgezet de financiĕle chaos in Suriname belicht heeft.


  Maak melding
 4. Las net ook het leugenachtige verhaal van Abdoel op Starnieuws over de afgelopen 4 jarige daadkracht van de regering, een tegenover gesteld verhaal van Robby Makka, met het verschil, dat Abdoel een pathologische leugenaar is, en alles recht praat wat krom is, en Robby Makka weet waarover hij praat, en het hele beleid ontleed heeft, met goed onder bouwen de argumenten.


  Maak melding
 5. Nu gaat de financiële geldkraan wagenwijd open om schaamteloos geld in de corrupte, criminele paarse zakken te laten stromen. En het laffe, lamlendige volk staat erbij en kijkt ernaar. FAILED STATE !!!!!!!!!!!


  Maak melding
 6. showtime ..tam tam tam tam ……verklaring van de 2 wonderboys van baas …mensen wij hebben besloten samen te werken zodat wij daadkrachtiger en effective kunnen toveren ……..wij hebben rekenen opnieuw uitgevonden …hokis pokis 10 – 6 blijft 10 pats


  Maak melding
 7. wij van ndp vinden dat economische groei (vergroten van bbp/bnp) niet persee op natuurlijke wijze hoef te geschieden door vertrouwen .buitenlandse investeringen en het sneeuwbal effect …..maar door het zelf te creeren …..door meer ambtenaren .meer exministers meer leningen .meer begrotings tekorten ,.kortom meer van alles .vooral meer eliten met onze kleur. om zo de verloren koopkracht door de crisis die wij zelf hebben gecreeerd op te vangen…..wij hebben nu trouwens niet 1 maar
  2 wonderboys die economie opnieuw hebben uitgevonden en naar een ander level hebben gebracht en us$200.000.000.000.,- nog in onze bodem


  Maak melding
 8. Idd. @bigbrother in surinaamse bodem zit er 200miljard..dus surinamers doe wat jullie moeten doen…massaal schoppen en grafmaterialen halen en dieken/graven in de grond…genoeg geld in de bodem…dapeh a monie deh!!😁


  Maak melding
 9. Robby Makka is een perfecte vent, een mensen mens. Goede performer met een solide basis om, als de VHP de verkiezing wint, Suriname uit het slop te halen.

  Kent de belastingdienst van Suriname heel goed en heeft zijn connectie die hem goed op de hoogte houden wat er daar gebeurd.

  Hij wist dat het beleid van DDB tot niets zou leiden en heeft daarom de post van minister van Financiën geweigerd toen mw. Boedhoe werd ontslagen.


  Maak melding
 10. Datra visie .zo is my boy .!…un alamala musu kon diki scopu poer a moni uit a grond ..wiki alla denk takru sani sang e rostu drape .meki deng kon na foto teroriseer den pinking na deng scoro …want gudu belangrijk moro unu piking…. .


  Maak melding
 11. Twee mannen, wiens familienamen en hun beroepen worden genoemd in SPSB.

  Volk van Suriname laat u geen zand in de ogen strooien en wees kritisch. Laat u niet het kaas van uw boterham eten. Ook uw (klein)kids en uw zelf hebben recht op een fatsoenlijk leven.

  De onderste steen moet naar boven komen, want ook de broodheer van deze luitjes is de grootste crimineel tegen misdaden/misdrijven tegen de menselijkheid sinds 25 november 1975. Uw armoede heeft met deze luitjes te maken, hun rijkdom heeft ook te maken met hoe u stemt bij de Algemene en geheime verkiezingen van de DNA. U zult daarom kritisch moeten zijn, logisch moeten kunnen denken en handelen, rationeel zijn en denken en handelen. Maar ja daarvoor is scholing en kennis nodig en dat is nu net het probleem als een samenleving, maatschappij als Suriname. Vandaar dat het volk bedrogen wordt en dit soort luitjes het volk belazeren, met een vervloekte kleur paar, paarse petjes, paarse t-shirtjs, paarse vlaggen,

  sjin no dé

  Boeng Sari (s)Tory!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 12. Het is duidelijk dat governor van trikt niets anders is dan een marionet van boefdraad. Ik verwacht dat als gevolg van het wanbeleid van oa monetaire financiering de wisselkoers na de verkiezingen van 2020 als een raket omhoog zal schieten net zoals in 2015/2016.


  Maak melding
 13. Al die ndp paria’ s verdienen, hun verarming en dat de koersen blijven stijgen voor de US en Euro. Geen ene moer kunnen ze nog kopen. Bijna de hele paars middenklasse is paars pissende en paars schijtende, hoe dagelijks rond te komen. Toen Vene de macht had konden ze nog sparen en op afbetaling kopen. Nu deng ka. En toch gaan er weer oerdomme dwazen ndp paria’ s vol vertrouwen op baas en roversbende in 2020 stemmen, voor een derde keer vijf. Land en volk zullen nog meer beroofd en vermoord worden door niemand anders dan de baas der boeven en deze twee marionetten.


  Maak melding
 14. Men ondertekend zich suf aan allerlei nietszeggende overeenkomsten en vergeet ze na het foto moment. Ook deze overeenkomst.
  Hoevaak is er al niet getekend voor de vernieuwing van de Pompen in Wageningen. Nog steeds moet men beginnen. Zodra de teken gelden ontvangen zijn neemt de animo af omdat er vergeten is dat Suriname zelf ook bij moet dragen of zich moet inspannen. Hoeveel leningen zijn geopend maar niet besteed kan weleens een interessant onderzoek worden.
  Denk bij het laatste aan de studenten campus lening bij Italiaanse bank van € 25.000.000 voor een veel groter project. Nu is 15% gerealiseerd en worden de kosten op 100% gemeld. Er is dus pakweg € 20.000.000 verdwenen door wanbeheer.
  Lanti Pai voor de lening.


  Maak melding
 15. “hoefdraad van Financiën en van trikt-ferrier van de Centrale Bank hebben vrijdag een beleidstechnische samenwerking beklonken, waaruit adviezen voor het te voeren fiscaal en monetair beleid moeten voortvloeien.”

  Wat een aanstellerig gel*l.
  Voordat bobie booi van trikt tot hoofd marionet van de CBvS werd benoemd. Hadden van trikt en bloelella hoefdraad al besloten hoe ze voor toekomstig helbewoner bouterse, zoveel mogelijk geld van de CBvS naar zijn bankrekening en die van het NDP geboefte zouden doorsluizen.
  Wat een nepotisme. Wat een klote blote billen aanstellerij om niks.
  Gebakken lucht, fantasieën van personen met een zwaar hersengebrek?
  In de fantasie van hoefdraad en van trikt zal hun schijnvertoning hopelijk, van ndp tegenstanders, volgers maken van de doodlopende weg die bouterse is ingeslagen. ‘Dream on’ heren broodhood en doodshoofd.

  “Monetary and Fiscal Policy Coordination Committee”
  Klinkt belangrijk maar is weer het zoveelste rookgordijn van deze twee mongolen.
  De mooie intenties en andere loze beloften naar betere resultaten van deze twee neppers is de volgende afleidingsmanoeuvre om de echte problemen te verbergen.
  Bevolking van Suriname ga je gang. Geef ze nog vijf. Ding go poeroe dong gie oenoe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES