zaterdag, juni 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameLandbouw voorlichters in Suriname krijgen certificaat

Landbouw voorlichters in Suriname krijgen certificaat

-

Does Travel - naar Suriname

De “Training of Trainers” van landbouw voorlichters werkzaam op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, is na drie intensieve trainingsmaanden succesvol afgesloten. Op woensdag 23 mei 2019 mochten de twintig cursisten hun certificaat in ontvangst nemen. De “Training of Trainers/ Farmer Field School to improve Cassava Production and Productivity in Suriname” is gefinancierd door de Caribbean Development Bank (CDB) en geïmplementeerd door de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).

De landbouw voorlichters hebben een upgrading gehad in landbouwtechnieken en kennisoverdracht. Het aangeleerde moet vervolgens toegepast worden bij het trainen en begeleiden van mede-voorlichters en landbouwers. Dit concept wordt de Farmer Field School (FFS) genoemd en is in Suriname vrij nieuw. Er worden tools aangereikt om de boeren praktisch te benaderen door onder andere samen het veld in te gaan. Naderhand worden de resultaten bekeken vanuit het perspectief van de voorlichter, om vervolgens samen met de boer eventueel verbeterend en oplossingsgericht te werken. De boeren worden ook gemotiveerd om ondersteunend naar elkaar toe te werken en elkaar minder te zien als concurrenten.

Het team van deskundige landbouw voorlichters zal door constructieve kennisoverdracht van de FFS methode steeds groter moeten worden om zodoende, landelijk de boeren beter te kunnen ondersteunen. Na de training is men multi-inzetbaar, aangezien de vergaarde kennis niet alleen op cassave toepasbaar is, maar ook op andere gewassen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. zou men op de lager onderwys niet een dagje of een uurtje dit by de aardrykskunde lessen kunnen toevoegen
  landbouw hoor by de opvoeding van onze kinderen pioriteit te genieten


  Maak melding
 2. Wat een poeha want wat hebben die mensen nou aan een vodje papier uitgereikt door rabin de knieler ???.
  Misschien kunnen ze het gebruiken als toiletpapier.


  Maak melding
 3. @@@Jay
  Helemaal mee eens.
  Wie kan nauw in 3 maanden landbouw voorlichter worden. Om dit doel te bereiken moet je minimaal de landbouw Hoge school hebben doorlopen. Schaam je je toch ministerie. Hoe kan iemand voorlichting geven die geen verstand heeft van gewassen en niet eens een gereedschap kan vasthouden.


  Maak melding
 4. @@@Jaichand
  Trap niet in. Het zijn luchtkastelen. Wie kan nauw in 3 maanden training landbouw voorlichter worden. Hiervoor moet je minimaal de landbouw Hoge school met succes hebben doorlopen.

  Jaichand,
  Geloof mij dat deze gasten bij de hindoestaanse landbouwers informatie komen verzamelen dan dat ze voorlichting te geven. Dit deden ze vroeger ook bij mijn vader en andere akkerbouwers. Een landbouwer die heeft een dosis praktijk ervaring waarmee zelfs landbouw ingenieurs het niet kunnen opnemen. Was maar waar dat de sur landbouwers een goede begeleiding zouden kunnen krijgen van het ministerie.

  Maar in het bovenvermeld verhaal staat geschreven dat het gaat om cassave planten. Hiervoor heb je toch geen opleiding nodig of zie ik dat verkeerd. Hoe hebben de planters al die jaren dan geflikt?


  Maak melding
 5. Koop je in een supermarkt of in een groentewinkel aardappelen en wortelsoorten dan zijn ze schoon. Zelfs op de markt zijn de groenten schoon te koop. Je krijgt pas zand/modder aan je handen als je zelf een moestuin hebt.
  Alweer geblaat om het geblaat zelf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES