Groot Frans goudmijnproject vlakbij grens met Suriname geschrapt

23
Groot Frans goudmijnproject vlakbij grens met Suriname geschrapt
Het project - Foto (c) montagnedor.fr

Frankrijk heeft deze week een streep gezet door een van de grootste goudmijnprojecten in Frans Guyana en in de wereld. Het gaat om de zogenoemde ‘Montagne d’Or’ in Saint-Laurent-du-Maroni, vlakbij de grens met Suriname. Jaren discussieerde Frankrijk over de vraag of het tropisch regenwoud in het westen van het land mocht worden opgeofferd voor deze veelbelovende goudmijn.

De mijn van Montagne d’Or ligt in het noordwesten van het land in het arrondissement Saint-Laurent-du-Maroni, ruim 180 kilomter ten westen van de hoofdstad Cayenne. De mijn zou geschatte reserves hebben van circa 5 miljoen troy ounce (circa 160.000 kg) goud. In 2017 waren er grootste plannen om daar naar goud te zoeken samen met het Russische bedrijf Nordgold.

Maar de plannen stonden onder druk vanwege de impact die goudwinning heeft op de natuur. Diverse milieugroeperingen sloegen alarm over de negatieve gevolgen van bijvoorbeeld het ruimen van meer dan 1.000 hectare bossen, inclusief primaire bossen. De risico’s zouden aanzienlijk zijn, terwijl de economische voordelen voor de lokale bevolking onbeduidend zouden zijn.

NRC Handelsblad schreef deze week dat een nieuwe door de Franse president Emmanuel Macron geïnstalleerde milieuraad, drie dagen voor de Europese verkiezingen die afgelopen donderdag werden gehouden, uiteindelijk een streep zette door het project. Een immense open goudmijn past niet bij de milieuambities van de Franse regering, zou de Franse minister van Milieu gezegd hebben.

23 REACTIES

 1. Uitstekende beslissing. Dat kunnen Surinamers ook meenemen in hun toekomstige beslissingen en alternatieven zoeken. Alternatieven zat op een milieubewuste en duurzame basis. Min of meer gebeurt het ,maar het moet vermenigvuldigd worden op een (macro) niveau dat Suriname zich indeed tot de voedselschuur van de omringende landen kan beroepen. De aanleg van een diepzeehaven blijft ook een goed plan, al zijn er honderden miljoenen dollars (in zijn totaliteit) mee gemoeid.


  Maak melding

 2. Dit is nou het verschil tussen de inzichten van capabele blanken bestuurders van Europa…….en de zwakke gekleurde matig ontwikkelde “bestuurders” van Su!!!


  Maak melding

 3. Theresa May was ook heel “capabel” en toch net een jankende puppy snel weer het kantoor in om een oceaan van tranen te verbergen…

  Frankrijk heeft het geld nu misschien niet nodig, laat er een andere politieke leider zijn en andere omstandigheden dan komt die mijn er echt wel.

  Kapitalisten aanbidden geld en het kwaad, de natuur en het leven daar hebben ze schijt aan…


  Maak melding

 4. Uitstekende beslissingen kan de roverheid is Suriname niet nemen. Die verkopen alles wat los en vast zit. En als dat niet genoeg is verpanden ze nog alles voor eigen belang.

  Koesteren wat is dat? Daar hebben ze nooit van gehoord


  Maak melding

 5. Goed nieuws, op zouten,eens neemt de aarde wraak,in overstroming, vervuilt water, slecht klimaat enz..
  Bewoners kregen er toch niets voor terug alleen maar meer ongemak, en ook de dieren natuurlijk.


  Maak melding

 6. Dat is nou het verschil tussen beide landen, Frankrijk met een langer termijn visie, en Suriname die van dag tot dag leeft, en een mentalitet heeft van, na mij de zonvloed.


  Maak melding

 7. Frankrijk kan zich deze beslissing veroorloven. Bovendien, het ging om samenwerking met een Russische bedrijf. Frankrijk moet niks hebben momenteel van Rusland. Vandaar dus het schrappen om de Russen buitenspel te zetten. Over 1 of 2 jaar wordt dit project weer opgepakt, maar dan zonder de Russen.


  Maak melding

 8. SU kan veel leren van de Franse aanpak m.b.t. de aanpak van illegale goudzoekers. De Fransen maken daar terecht geen grappen mee terwijl men in SU kiest voor de zachte heelmeesters – stinkende wonden aanpak. Waarschijnlijk omdat de Surinaamse machthebbers zelf grote belangen hebben in de goudsector.

  Voor mijn part mag SU maar overgenomen worden door de Fransen want ik weet zeker dat het land dan zal floreren en bloeien onder Frans/Europees bestuur. De zwarte machthebbers die SU regeren, hebben er overduidelijk een potje van gemaakt vandaar dat het land een broko pernassi is.


  Maak melding

 9. Wat een pech weer voor Suriname. Eerst ligt er een gigantisch olieveld voor de kust van buurland Guyana en niets in Suriname en nu weer een gigantische goudvoorraad in Frans Guyana waarbij die 200 miljard aan bodemschatten van Suriname volledig verbleekt.

  160.000 kilo goud is meer dan 6000 miljard US dollar waard. Maar de natuur is meer waard, vinden de Fransen.


  Maak melding

 10. “160.000 kilo goud is meer dan 6000 miljard US dollar waard. Maar de natuur is meer waard, vinden de Fransen.”

  en toch laten ze het nog even zitten. Ze zijn bang dat de blanke hindoestanen, javanen en chinezen dezelfde rotzooi in FG komen trappen als ze in Suriname hebben gedaan en vervolgens de baas willen spelen op termijn.
  Ze hebben geen trek in deze hardwerkende mensen.


  Maak melding

 11. @pakiratigri
  Welja, het is een uitstekend te noemen wat hier gedaan werd.Deze beslissing komt van mensen met een plan,met een visie,mensen met kennis van zaken,ze zijn je baasje bouta niet.ze zijn geen criminelen en zijn niet verstandloos.


  Maak melding

 12. Gold Price per Kilo $41,353.90

  160,000×41,353.90=6,616,624,000

  Komt neer op 6 miljard USd en niet 600 miljard…


  Maak melding

 13. wat een onzin. mensen doen alles voor geld.
  geen domme smoes geloven.

  In Nederland hebben we het groene hart. weet je wat ze jaren geleden zeiden. we gaan niet bouwen.
  natuur is belangerijk, etc.
  wat is er op den duur gebeurt. alle regels aan een kant, we gaan bouwen. meer geld meer inkomsten


  Maak melding

 14. Zeg maar gerust ” on hold ” gezet door de Fransen. Zij willen ongestoord en met beleid het goud uit de grond halen. Als de “gele hessen” en de discussie tussen EU en VS over milieu gekalmeerd is, zul je dezelfde Fransen op een verantwoorde wijze bezig zien. Zij weten wat er in het grensgebied in Suriname gebeurt. Ook weten ze over de aanwezigheid van Brazilianen (poknokkers) in Suriname. Zij willen eerst kijken hoe deze twee risicofactoren te beheersen en daarna zwaar materiaal inzetten en niet als kip zonder kop te werk gaan.


  Maak melding

 15. 5.000.000 troy ounces kunnen totaal wel $ 6 tot 7.000.000.000 waard zijn. Het belangrijkste is waar landen de investeringen en de resultaten.
  Dan wordt voor Frankrijk de som eenvoudig. De lokale voordelen wegen niet op tegen de milieu en sociale schade. Over een mijnexploitatie van 10 jaar ontvangt de overheid ongeveer $ 750.000.000 aan royalties en belastingen. De omgeving pakweg $ 1.500.000.000 aan inkoop (veel import) en lonen. Gezien dr bevolking zullen ook veel werkers van elders komen. Zie Newmont.
  De schade aan primair bos en maatschappelijke onrust wegen duidelijk zwaarder.
  Suriname kan zich helaas zo’n standpunt niet permitteren.


  Maak melding

 16. 6 miljard euro is nog niet eens een half PROCENT van het bruto nationaal product van Frankrijk. Lokaal gezien een groot project met een groot bedrag aan opbrengsten. Voor de Franse economie een “druppel”.
  Politiek is het in Frankrijk dan ook niet te “verkopen” dat je enorme natuurschade gaat aanrichten terwijl het voor de Franse economie dus bijna “niets” opleverd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.